Ο Τσίπρας και οι «φυλές» του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας

Σχετική εικόνα
Χρονιά προκλήσεων είναι το 2020 για τον Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καλείται στον δρόμο προς το Συνέδριο του Μαίου να συνθέσει όλες τις “φυλές” του κόμματός του και της Προοδευτικής Συμμαχίας για την συγκρότηση μίας μεγάλης αριστερής και προοδευτικής παράταξης.

Τις προτεραιότητές του για την νέα χρονιά ιεραρχεί τις ημέρες των γιορτών ο Αλέξης Τσίπρας αποχαιρετώντας το 2019, έτος που οδήγησε τον περασμένο Ιούλιο το κόμμα του στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο  πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει πως έχει αφήσει πίσω του την εκλογική ήττα και γι’ αυτό επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στο μεγάλο στοίχημα που καλείται να υλοποιήσει ανταποκρινόμενος στην απαίτηση του 31,5% του εκλογικού σώματος, να συγκροτήσει την μεγάλη αριστερή και προοδευτική παράταξη για την κυβερνώσα αριστερά.

Οι διεργασίες που συντελούνται στον δρόμο προς τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ είναι ιδιαίτερα απαιτητικές καθώς ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πως  οφείλει να συνθέσει τις επιμέρους τάσεις τόσο στο εσωτερικό του κόμματός του, όσο και στους συμμάχους που έχουν διαφορετικές πολιτικές καταγωγές από τον χώρο της κεντροαριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και της πράσινης αριστεράς. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ που όπως λένε θα επιδιώξει να αξιοποιήσει τον πολιτικό χρόνο για την ανασυγκρότηση του κόμματός του απέναντι σε μία συντηρητική όπως αναφέρει στους συνομιλητές του δεξιά που έχει αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας.

Αποτέλεσμα εικόνας για foto   Τσίπρας στο πολιτικη επιτροπη

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν βιάζεται για την «επόμενη μέρα». Ο σχεδιασμός του συνεδρίου για το διάστημα 14-17 Μαϊου  φανερώνει πως δεν ανησυχεί για την προκήρυξη αιφνιδιαστικών εκλογών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Άλλωστε όπως εκτιμά, όταν συνομιλεί με  συνεργάτες του ο πρωθυπουργός και το επόμενο διάστημα θα βρεθεί σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα και το προσφυγικό/μεταναστευτικό. Η επιλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μην ασκήσει επιθετική αντιπολίτευση στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όχι μόνο γιατί θεωρεί ότι απαιτείται συνεννόηση όλων των κομμάτων αλλά και για να δείξει ότι ο ίδιος -σε αντίθεση με τον Κ. Μητσοτάκη- αντιμετωπίζει με ψυχραιμία τις εθνικές προκλήσεις στηρίζοντας από την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα συμφέροντα της χώρας.

Η μεγάλη πρόκληση για τον Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται στην συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής , μίας μεγάλης δημοκρατικής παράταξης που θα αποτελεί και την ραχοκοκαλιά των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων του τόπου χωρίς να διεκδικεί κανένα μονοπώλιο.  Η σύνθεση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καταδεικνύει την επιθυμία του να μην αδικήσει κανέναν και καμία πολιτική ομάδα, αντιθέτως οι επιλογές του δείχνουν ότι επιθυμεί αντιπροσώπευση από όλους τους χώρους που συμμετέχουν στο εγχείρημα. Πρόκειται για μία δύσκολη και ορισμένες φορές επίπονη συμμαχία, καθώς όπως συχνά αναφέρει στους συνομιλητές του πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα σε ομάδες με διαφορετική πολιτική καταγωγή, σε όλες τις «φυλές» της Προοδευτικής Συμμαχίας που είτε προέρχονται από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, είτε από το παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ είτε από το λεγόμενο πατριωτικό ΠΑΣΟΚ.

Με τους συντρόφους του της Δημοκρατικής Αριστεράς τα πράγματα φαίνονται σχετικά πιο εύκολα καθώς πρόκειται για στελέχη που έλκουν την καταγωγή τους από τον Συνασπισμό, επομένως η επικοινωνία είναι σχετικά πιο εύκολη. Κι αυτή ακόμη όμως έχει τα αγκάθια της δεδομένου ότι ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει συγχωρήσει ακόμη στους πρώην συντρόφους τους την διάσπαση του 2010. Εκ παραλλήλου ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πως πρέπει να καθησυχάσει τις αγωνίες συντρόφων του που είτε ανήκουν στους 53 είτε στο Αριστερό Δίκτυο και πιστεύουν ότι η διεύρυνση είναι απαραίτητη, ενδεχομένως όμως θα πρέπει να είναι πιο λελογισμένη.