Ο Τραμπ δεν δίνει κοινή συνέντευξη Τύπου με Μητσοτάκη

Αποτέλεσμα εικόνας για foto τραμπ

Παρά τις προσπάθειες του πρωθυπουργικού γραφείου και τα διαβήματα του υπουργείου Εξωτερικών, ο Αμερικανός πρόεδρος αρνείται να παραχωρήσει συνέντευξη τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Η κοινή συνέντευξη τύπου αποτελεί καθιερωμένη πρακτική, όταν Έλληνες πρωθυπουργοί επισκέπτονται επισήμως την Ουάσιγκτον.

Το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη περιλαμβάνει την κλασική συνάντηση στο Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό πρόεδρο. Μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η συνάντηση είχε οριστεί να πραγματοποιηθεί σε άλλο χώρο του Λευκού Οίκου και όχι στο Blair House, όπως συνηθίζεται. Μετά από πιέσεις της ελληνικής πλευράς το πρόβλημα αυτό διευθετήθηκε, χωρίς όμως η αμερικανική διοίκηση να αποδέχεται την πραγματοποίηση της κοινής συνέντευξης.

Στη συνέχεια της πρωθυπουργικής επίσκεψης, ο Ντόναλτ Τραμπ παραπέμπει τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε δείπνο με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και τον υπουργό των Εξωτερικών, που και αυτό δεν θα πραγματοποιηθεί στον Λευκό Οίκο αλλά στο State Department. Η κίνηση αυτή συνιστά υποβάθμιση της σημασίας της επίσκεψης Μητσοτάκη.

Διπλωματικοί παρατηρητές θεωρούν, ότι αρνούμενος να ακολουθήσει την συνηθισμένη πρακτική, ο Τραμπ επιδιώκει να μην δεσμευτεί δημοσίως στα θέματα που απασχολούν την ελληνική πλευρά, με κορυφαία αυτά που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις απειλές Ερντογάν, το μνημόνιο Αγκυρας – Τρίπολης ανοίγει τον δρόμο για αποστολή τουρκικών ερευνητικών πλοίων σε ελληνική ΑΟΖ και την περαιτέρω εμπλοκή των ΗΠΑ στο project του Eastmed. 

Μέχρι την στιγμή που τελείωνε αυτό το ρεπορτάζ, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθούσε να πείσει την αμερικανική προεδρία να αλλάξει την απόφαση της, ώστε να δοθεί η κοινή συνέντευξη τύπου. 

Πάντως στο παρελθόν, και οι δύο τελευταίο πρόεδροι των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Μπαράκ Ομπάμα, δεν είχαν  αρνηθεί να δώσουν συνέντευξη Τύπου κατά τις συναντήσεις τους με τον τότε Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.