Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει τη Νικολάου: “Έφαγε και τα πόμολα” στις φυλακές – «Οι γιατροί μου στα όρια παραφροσύνης, δεχτείτε την παραίτηση μου»

Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει τη Νικολάου: "Έφαγε και τα πόμολα" στις φυλακέςΠρόσωπο της ημέρας χθές στην Βουλή η Σοφία Νικολάου γ.γ αντεγκληματικής πολιτικής με κατηγορίες για ύποπτες συμβάσεις 

Για 6 ύποπτες συμβάσεις εγκάλεσε την γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής ο Αλέξης Τσίπρας. Μίλησε για εταιρία που δημιουργήθηκε δυο μέρες πρίν την ανάθεση. Κανένας από την ΝΔ, στην Βουλή, δεν απάντησε στις καταγγελίες.

Σε πρόσωπο των ημερών τείνει να αναδειχθεί η γενική γραμματέας αντι-εγκληματικής πολιτικής Σοφία Νικολάου. Όχι πλέον για την ανάμειξή της στην υπόθεση της απεργίας πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα. Αλλά επειδή χθες στην Βουλή ήταν μία από τι σπάνιες φορές τα τελευταία χρόνια που σε ένα μεσαίο στέλεχος κυβέρνησης, συγκεντρώθηκαν τόσο πολλές καταγγελίες από την αντιπολίτευση. Αφορούσαν διασπάθιση δημόσιου χρήματος, με συγκεκριμένα στοιχεία. Όλες σχετιζόμενες με την μέθοδο της απευθείας ανάθεσης.

Η υπόθεση αποκτά ειδικό βάρος αφού τις καταγγελίες έκανε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας. Εντύπωση δε προκάλεσε πως κανένα από τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη -που ήταν χθες στην Βουλή- δεν υπερασπίστηκε τα πεπραγμένα της Σοφίας Νικολάου.

Α.Τσίπρας: Προκαλεί το περί δικαίου αίσθημα

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε προσωπικά στην γενική γραμματέα αντι-εγκληματικής πολιτικής ως αντιπαράδειγμα σε θέματα διαχείρισης δημόσιου χρήματος. Όπως είπε «η κυρία Νικολάου, έχει προκαλέσει το κοινό περί δικαίου αίσθημα με σωρεία απευθείας αναθέσεων σε εταιρείες οι οποίες είτε ιδρύθηκαν αιφνιδίως την τελευταία στιγμή, είτε δεν είχαν καμμία σχέση με το συγκεκριμένο αντικείμενο». Ενδεικτική ήταν και η έντονη έκκλησή του προς την κυβέρνηση: «Θα βάλετε φρένο σε αυτήν την κυρία; Έχετε φάει και τα πόμολα πια! Δεν είναι κατάσταση αυτή!»

Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει τη Νικολάου: Με έγγραφα και δημοσιεύματα συνόδευσε τις καταγγελίες για την Σ.Νικολάου ο Αλέξης Τσίπρα

Οι 6 ύποπτες συμβάσεις

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλε στην Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας, η γενική γραμματέας αντι-εγκληματικής πολιτικής Σοφία Νικολάου:

  • Έδωσε 500.000 ευρώ για υπηρεσίες καθαρισμού με ανάθεση σε εταιρεία η οποία διαχρονικά ασχολείται με τη διοργάνωση συνεδρίων, αλλά όλως τυχαίως μια μόλις μέρα πριν από την ανάθεση καταχωρήθηκε η ενασχόλησή της στο ΓΕΜΗ. Καταχωρήθηκε μια μόλις μέρα πριν η ενασχόλησή της με τον τομέα της απολύμανσης. Θα το καταθέσω για τα Πρακτικά.
  • Έδωσε με ανάθεση 232.000 ευρώ για αγορά μέσων ατομικής προστασίας σε εταιρεία που συστήνεται στις 29 Μαρτίου του 2020, καταθέτει προσφορά στις 30 Μαρτίου του 2020 και αναλαμβάνει αμέσως την επόμενη μέρα την προμήθεια Ελληνικού Δημοσίου για 232.000 ευρώ.
  • Έδωσε 300.000 ευρώ για τον ίδιο λόγο και για την κάλυψη αναγκών των καταστημάτων κράτησης της χώρας σε εταιρεία που εμπορεύεται τρόφιμα και ποτά. Βεβαίως, μπορεί και τα αλκοολούχα ποτά να έχουν κάποια σχέση και με τα αντισηπτικά.
  • Έδωσε 47.000 ευρώ απευθείας ανάθεση προμήθειας υγειονομικού υλικού για την κάλυψη αναγκών όλων των καταστημάτων κράτησης σε εταιρεία που κατασκευάζει αμορτισέρ αυτοκινήτων. Θα το καταθέσω, επίσης, για τα Πρακτικά.
  • Έδωσε 229.000 ευρώ σε επιχείρηση που εμπορεύεται εποχιακά είδη διακόσμησης σπιτιού, καρναβαλικές στολές. Εντάξει, έφτιαχναν καρναβαλικές μάσκες! Θα φτιάξουν την επόμενη μέρα και μάσκες προστασίας από τον κορωνοϊό!
  • Έδωσε, 147.000 ευρώ για προμήθεια γαντιών νιτριλίου για τις ανάγκες των καταστημάτων κράτησης, με τιμή μονάδας 17,5 ευρώ, την ίδια περίοδο που άλλες Υπηρεσίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη προμηθεύονταν το ίδιο ακριβώς προϊόν με 8,85 ευρώ. Με 8,85 ευρώ άλλες Υπηρεσίες, η απευθείας ανάθεση της κυρίας Νικολάου 17,50 ευρώ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει τη Νικολάου: Κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν βρέθηκε να υπερασπιστεί τις συμβάσεις της Σ.Νικολάου Φώτο από παλιότερη παρουσία της σε επιτροπή της Βουλής

Αποστάσεις τήρησαν Γεωργιάδης και Βρούτσης

Αν θεωρηθεί αξιοπρόσεκτο το οξύ ύφος των καταγγελιών του Αλέξη Τσίπρα, εξίσου αξιοπρόσεκτη ήταν και η απουσία υποστήριξης της γ.γ αντεγκληματικής πολιτικής από τους παρόντες βουλευτές της Ν.Δ. Παρότι στην αίθουσα παραβρίσκονταν – λόγω της δια-υπουργικής φύσης του νομοσχεδίου – αρκετοι υπουργοι κια στελέχη της κυβέρνησης, κανένας δεν «κάλυψε» την Σοφία Νικολάου. Γεγονός που έγινε αντιληπτό όχι μόνον από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από το Κίνημα Αλλαγής.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν είπε κουβέντα για τις 6 συμβάσεις που κατήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας. Αρκέστηκε σε μια μκρή αναφορά: «Ένώ δεκαπέντε λεπτά μίλησε για την κ. Νικολάου και την χαρακτήρισε και πρόσωπο των ημερών, οι λέξεις Κουφοντίνας και απεργία πείνας δεν βγήκαν από τα άλαλα χείλη του».

Αντίστοιχη τακτική ακολούθησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Βρούτσης. Αναφέρθηκε στην παρέμβαση Τσίπρα λέγοντας πως «αφού παρουσίασε όλα αυτά τα μεγάλα γεγονότα για την κ. Νικολάου –τα αυθαίρετα, τα παράνομα, τα παράτυπα-, γιατί δεν πάει στον εισαγγελέα κάποιο στέλεχός σας να τα καταθέσει; Αυτή είναι η απλή εξήγηση στην πολιτική».

Νίκος Βούτσης: Ιδρύθηκε …ειδικό υπουργείο για την Σοφία Νικολάου

Την αμήχανη στάση των κυβερνητικών στελεχών φαίνεται πως «έπιασε στον αέρα» ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης. Απευθυνόμενος στα υπουργικά έδρανα είπε: «Γνωρίζετε πολύ καλά ότι για την κ. Νικολάου όλα αυτά τα οποία αναφέρθηκαν, έχουν μείνει αναπάντητα. Δεν αισθάνεται κανείς την ανάγκη, είτε από τους δημοσιολογούντες δημοσιογράφους, από το μέρος αυτών που υπάγονται στην κατηγορία που είπε ο κ. Τσίπρας, δηλαδή των παχυλά χειραγωγούμενων από την παρούσα Κυβέρνηση, να την ρωτήσει στις διαδοχικές της παρουσίες στην τηλεόραση. Ούτε, βεβαίως, εσείς ως Κυβέρνηση αντιλαμβάνεστε πως επειδή είναι ένα πρόσωπο το οποίο βρίσκεται στην πρώτη σειρά -και όχι λόγω Κουφοντίνα- εδώ και μήνες, από τότε που είχε έρθει το νομοσχέδιο, από τότε που της ιδρύσατε ένα ειδικό Υπουργείο με εκατόν πενήντα ανθρώπους, παρά το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για να ασκεί αντεγκληματική πολιτική, παίρνοντας τον σωφρονισμό από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Γι’ αυτό και ο κ. Τσιάρας είναι αμίλητος για όλα όσα συμβαίνουν στη δικαιοσύνη όλους τους τελευταίους μήνες».

Κ.Σκανδαλίδης: Οσμή κακοδιαχείρισης

Την κυβερνητική αφωνία όμως κατέγραψε όπως φαίνεται και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Κώστας Σκανδαλίδης.

Επισήμανε χαρακτηριστικά πως «ήρθε ο κύριος Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο οποίος έκανε την επιλογή του να θέσει θέματα. Είσαστε υποχρεωμένοι είτε να απαντήσετε στα θέματα αυτά είτε να δρομολογήσουμε διαδικασίες λεύκανσης αυτών των θεμάτων. Διάλεξε ο κ. Τσίπρας να κάνει τις συγκεκριμένες καταγγελίες ονομαστικές που υπάρχει ένα θέμα κακοδιαχείρισης ή οσμή, θα έλεγα, κακοδιαχείρισης, για να μην πάω σε μια τελεσίδικη απόφαση. Όμως, θα έπρεπε και εσείς να έχετε μια απάντηση πέρα από τον Κουφοντίνα για αυτά τα θέματα, κατά τη γνώμη μου».

 

«Οι γιατροί μου στα όρια παραφροσύνης, δεχτείτε την παραίτηση μου»: Αγωνιώδης επιστολή από τον διευθυντή της Παθολογικής του «Αγία Όλγα»

Η γεμάτη αγωνία επιστολή, το βράδυ της Πέμπτης, από το διευθυντή της παθολογικής κλινικής του «Αγία Ολγα» σμπαραλιάζει όλο το αφήγημα της κυβέρνησης που αρκείται στις «μαγικές εικόνες» και την ωραιοποίηση της πραγματικότητας: ο 6ος όροφος του νοσοκομείου, περιγράφει, είναι γεμάτος θετικά περιστατικά (και εκτός κλινικής covid) σε συνθήκες συνύπαρξης με κοινά περιστατικά, οι γιατροί σε όρια παραφροσύνης, οι ασθενείς στην αναμονή, η πίεση αφόρητη. Και καταλήγει: «Δεχτείτε την παραίτησή μου»

Ο διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του «Αγία Ολγα», Ι. Ιωαννίδης, περιγράφει σε επιστολή του, χθες Πέμπτη 4/3/2021, τη δραματική κατάσταση στο νοσοκομείο, καθώς το πρωί της ίδιας μέρας ενημερώθηκαν ότι θα είναι το μόνο νοσοκομείο στην Αττική (των 4,5 εκατομμυρίων κατοίκων) για περιστατικά παθολογικά και covid στην πρωινή εφημερία!

Στις 9 το βράδυ, ο Ι. Ιωαννίδης σημειώνει:

«Με θλίψη και ντροπή», όπως σημειώνει στο τέλος της επιστολής, ζητά να γίνει δεκτή η παραίτησή του από τη θέση του διευθυντή του παθολογικού τομέα, γιατί «ούτως ή άλλως μόνο διακοσμητικό ρόλο παίζω». «Διατηρώ», προσθέτει, «τη θέση του διευθυντή της Α’ Παθολογικής μόνο και μόνο για να μπορέσει να διατηρηθεί η λειτουργίας της σε αυτή την κρίσιμη φάση»

(ολόκληρη η επιστολή του Ι. Ιωαννίδη)

Νάσος Ηλιόπουλος: «Οι εγκληματικές επιλογές της κυβέρνησης μας έφεραν εδώ»

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος, αναρτώντας τη δραματική έκκληση του διευθυντή της κλινικής, σημειώνει: Οι εγκληματικές επιλογές της κυβέρνησης μας έφεραν εδώ», ζητώντας «άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα και στήριξη των ανθρώπων του ΕΣΥ, αλλά και «Να δώσουμε όλοι και όλες μαζί τη μάχη για να νικήσει η ζωή!»

Παραμένει άγνωστο, ας προσθέσουμε, αν η κυβέρνηση θα ακούσει τις πολλαπλές εκκλήσεις των γιατρών. Οι χθεσινές …σύριγγες – πυραυλάκια για παρηγοριά από τον Μητσοτάκη και οι αοριστολογίες του για «αρχή του τέλους» μάλλον δεν αφήνυν περιθώρια αισιοδοξίας.