Ο Σαμαράς στέλνει μήνυμα στον Μητσοτάκη μέσω Αμμοχώστου: Όχι σε διάλογο με τον «πειρατή» Ερντογά

Χρ. Ταραντίλης: Είναι γνωστές οι απόψεις του κ. Σαμαρά

Η ανακοίνωση του Ταγίπ Ερντογάν από τα κατεχόμενα για μερικό άνοιγμα της Αμμοχώστου είναι μια κίνηση που απειλεί να φέρει την Λευκωσία, αλλά και την Αθήνα, ενώπιον δύσκολων τετελεσμένων. Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, είχε προαναγγελθεί και διαρρεύσει από την Αγκυρα σε όλο της το εύρος και το βασικό ερώτημα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, είναι εάν έγινε ό,τι ήταν δυνατό, τόσο από την κυπριακή όσο και από την ελληνική πλευρά για να αποτραπεί.

Ο Σαμαράς στέλνει μήνυμα στον Μητσοτάκη μέσω Αμμοχώστου: Όχι σε διάλογο με τον «πειρατή» Ερντογάν

Πρακτικά, ο Ερντογάν επιχειρεί την ντε φάκτο αναγνώριση του ψευδοκράτους από τους ίδιους τους ελληνοκυπρίους, προσφέροντάς τους προοπτικά την δυνατότητα να πάρουν πίσω τις περιουσίες τους στο Βαρώσι αναγνωρίζοντας την τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Διπλωματικά, υπονομεύει τον διάλογο για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία στο Κυπριακό και υποθηκεύει το καθεστώς της Αμμοχώστου σε οποιαδήποτε μελλοντική λύση.

Πολιτικά, φέρνει σε δύσκολη θέση τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και – ακόμη και μέσω «καραμπόλας» – στριμώχνει τον έλληνα πρωθυπουργό κατ’ αρχάς στο εσωτερικό μέτωπο. Επ’ αυτού, η επιβεβαίωση ήρθε άμεσα από την αρκούντως ηχηρή επανεμφάνιση του Αντώνη Σαμαρά.

Με την παρέμβασή του για το κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά ο πρώην πρωθυπουργό επαναφέρει σε πρώτο πλάνο την σκληρή γραμμή του μη διαλόγου με την Τουρκία – «δεν κάνεις διάλογο με τον πειρατή του διεθνούς δικαίου» επαναλαμβάνει – και αξιώνει από την κυβέρνηση να θέσει εθνικές «κόκκινες γραμμές». Όλα αυτά, την ώρα που έχει ξεκινήσει πολιτικός διάλογος Ελλάδας – Τουρκίας σε επίπεδο κορυφής (απ’ ευθείας γραμμή Ερντογάν – Μητσοτάκη) και που η Αγκυρα στέλνει αναγνωριστικά μηνύματα ακόμη και για προσφυγή στην Χάγη.

Ολόκληρη η δήλωση – παρέμβαση Σαμαρά είναι η εξής:

«Η παρουσία και οι δηλώσεις του Ερντογάν στην κατεχόμενη και μαρτυρική Κύπρο αποτελούν μία πρωτοφανή πρόκληση για τον πολιτισμένο κόσμο. Ταυτόχρονα όμως κι ένα ηχηρό μήνυμα στον Ελληνισμό: ο Αττίλας είναι ξανά εδώ! Η Δύση παρακολουθεί τον εισβολέα, τον καταπατητή, τον ένοχο για εγκλήματα πολέμου, τον πειρατή του διεθνούς δικαίου, να ανακοινώνει με περισσό θράσος τις “αποφάσεις” του για το κατεχόμενο τμήμα μιάς ανεξάρτητης χώρας, κράτους -μέλους της ΕΕ κι όλων των διεθνών Οργανισμών! Αδιαφορώντας για όλους και για όλα, ευτελίζοντας τον ρόλο, τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις ακόμα και του ΟΗΕ!

Κι ο Ελληνισμός, σε Κύπρο κι Ελλάδα, συνειδητοποιεί ότι παρά τις προσπάθειες “κατευνασμού”, παρά τις προσδοκίες για “ήσυχο καλοκαίρι”, ο Ερντογάν απτόητος συνεχίζει να επιχειρεί την επιβολή κυριαρχίας. Δεν κάνει πίσω στον αναθεωρητισμό του.

Δεν εγκαταλείπει ούτε μέρα τις προσπάθειες για νέα “τετελεσμένα” στην Ανατολική Μεσόγειο, στο Αιγαίο, στη Θράκη…Και ήδη επιχειρεί να νομιμοποιήσει παλαιά “τετελεσμένα” στην Κύπρο. Τώρα ζητά να αναγνωριστεί από τους Ελληνοκυπρίους το ψευδοκράτος, με αντάλλαγμα το… 3,5% της Αμμοχώστου!

Είναι φανερό ότι δεν αρκούν πια ούτε οι “συστάσεις” και η “έκφραση ανησυχίας” των “φίλων κι εταίρων”, ούτε η “πολιτική ίσων αποστάσεων” κάποιων παραδοσιακών μας συμμάχων. Αλλά είναι εξίσου φανερό ότι είναι ώρα να ενεργοποιήσουμε αποφασιστικά την αποτρεπτική μας πολιτική, κινητοποιώντας στο έπακρο τις διμερείς και περιφερειακές μας συμμαχίες. Είναι ώρα να εκφράσουμε σειρά εγχώριων αλλά και διεθνών πρωτοβουλιών, σε ανώτατο επίπεδο, καθιστώντας απολύτως σαφείς κι απαραβίαστες τις εθνικές μας «κόκκινες γραμμές». Και – βεβαίως – όσο ο Τούρκος Πρόεδρος συνεχίζει απτόητος την πολιτική του, ο επίσημος διάλογος μαζί του δεν έχει απολύτως κανένα νόημα!

Η Κύπρος και η Ελλάδα δεν μπορούν να είναι “αιχμάλωτες” των τουρκικών προκλήσεων και απειλών. Η Κύπρος και η Ελλάδα δεν μπορούν όμως να είναι ούτε κι “αιχμάλωτες” μικρών ομάδων πίεσης που προωθούν συστηματικά την πολιτική της “αποδοχής τετελεσμένων”, του κατευνασμού και της υποταγής.

Κύπρος και Ελλάδα μαζί είναι εγγύηση Ασφαλείας και σταθερότητας για τη Δύση στην μείζονα περιοχή. Η Κύπρος δεν είναι, και δεν θα είναι ποτέ, “Αχίλλειος πτέρνα” για την Ελλάδα. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού, της ψυχής μας και της ιστορίας μας. Εκεί κρίνεται ο διεθνής ρόλος της χώρας και η Ασφάλεια μας. Στην Κύπρο σήμερα χτυπά η καρδιά ολόκληρου του Ελληνισμού…».

Μαρίνα Αλεξανδρή

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*