Ο πόλεμος με Ρωσία δεν αποκλείεται, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας – Η πόλη του μέλλοντος: Δισεκατομμυριούχος δημιουργεί βιώσιμη πόλη στην έρημο 

Ουκρανία πόλεμος με τη Ρωσία

O γενικευμένος πόλεμος αποτελεί ενδεχόμενο, είπε ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ζητώντας συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, δήλωσε την Παρασκευή ότι ένας γενικευμένος πόλεμος με τη γειτονική Ρωσία είναι ένα ενδεχόμενο, και θα επιθυμούσε να έχει μια ουσιώδη συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ερωτηθείς στο πλαίσιο της συνόδου YES (Yalta European Strategy) εάν θα μπορούσε να υπάρξει στα αλήθεια ένας γενικευμένος πόλεμος με τη Ρωσία, η οποία προσάρτησε την Κριμαία και υποστηρίζει τους φιλορώσους αποσχιστές στην ανατολική Ουκρανία, ο Ζελένσκι είπε «νομίζω ότι θα μπορούσε να υπάρξει».

«Είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί, μα δυστυχώς υπάρχει αυτή η πιθανότητα» πρόσθεσε.

Το Κίεβο είπε ότι η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία έχει προκαλέσει τον θάνατο 14.000 ανθρώπων από το 2014.

Ο Ζελένσκι είπε πως οι σχέσεις με τις ΗΠΑ είχαν βελτιωθεί, μα σχολίασε το ότι η Ουκρανία δεν έχει λάβει ξεκάθαρη απάντηση στο αίτημά της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ – μια κίνηση που σίγουρα θα εξόργιζε τη Μόσχα.

«Δεν έχουμε λάβει…σαφή απάντηση ως προς την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ» είπε. «Η Ουκρανία είναι έτοιμη εδώ και καιρό». Παράλληλα πρόσθεσε πως η άρνηση ένταξης της Ουκρανία θα αποδυνάμωνε το ΝΑΤΟ, ενώ θα συνέφερε τη Ρωσία.

Οι εντάσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας αυξήθηκαν νωρίτερα φέτος, όταν εντάθηκαν οι συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία και η Ρωσία συγκέντρωσε στρατεύματα στα σύνορα.

Η Μόσχα κατηγόρησε την Ουκρανία πως έχει χάσει το ενδιαφέρον της για τις ειρηνευτικές συνομιλίες, ενώ ο Ζελένσκι πιέζει για συνάντηση με τον Πούτιν στην εμπόλεμη ζώνη. «Ειλικρινά, δεν έχω χρόνο να σκέφτομαι για αυτόν» είπε ο Ζελένσκι την Παρασκευή. «Με ενδιαφέρει περισσότερο το αν θα μπορούσαμε να συναντηθούμε ουσιωδώς, όχι ως δήλωση, όπως κάνει με κάποιες χώρες» πρόσθεσε.

Κωνσταντίνος Μαυραγάνης

 

Η πόλη του μέλλοντος: Δισεκατομμυριούχος δημιουργεί βιώσιμη πόλη 400 δισ. στην έρημο 

Δεν είναι απλά πλάνο… Η πρώτη φάση σκοπεύουν να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2030.

Τα μεγαλόπνοα σχέδια του αποκάλυψε δισεκατομμυριούχος ώστε να δημιουργήσει την «πιο δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς» πόλη, στην… έρημο! Ο επιχειρηματίας Marc Lore μοιράστηκε το όραμά του για την Telosa – ένα όνομα που προέρχεται από την ελληνική λέξη «Telos», την οποία ερμηνεύει ως τον «υψηλότερο σκοπό». Φυσικά όλο αυτό το εγχείρημα θα στοιχίσει αρκετά, υπολογίζει στα 400 δισεκατομμύρια δολάρια.

1

«Θα είμαστε η πιο ανοιχτή, η πιο δίκαιη και η πόλη χωρίς αποκλεισμούς» ανέφερε αρχικά ο Lore που ανέλυσε πως η πόλη που θα διαχειρίζεται την οικονομία της, θα είναι ένα κοινοτικό κληροδότημα από το οποίο οι κάτοικοι θα μπορούν να αγοράσουν τη γη για τα σπίτια τους.

1

Προτεραιότητα οι πεζοί και τα ποδήλατα

Παρουσίασε μάλιστα γραφικές απεικονίσεις για το πως θα δείχνει η πόλη, οι οποίες είναι αξιοζήλευτες, καθώς ανάμεσα στα κτίρια, δεν λείπει το πράσινο, οι λίμνες, οι χώροι αναψυχής κτλ. Συν τοις άλλοις, κάνει λόγο για μία πόλη στην οποία θα έχουν προτεραιότητα οι πεζοί και τα ποδήλατα.

3

Μιλώντας στο Bloomberg BusinessWeek, ο Lore είπε: «Αν πήγαινες στην έρημο όπου η γη δεν άξιζε τίποτα ή άξιζε πολύ λίγο και δημιουργούσες ένα ίδρυμα που θα είχε στην ιδιοκτησία του τη γη. Οι άνθρωποι θα μετακινούνταν εκεί και θα έχτιζαν τα σπίτια τους. Εμείς θα χτίζαμε μία από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου και το ίδρυμα θα μπορούσε να αξίζει ένα τρισεκατομμύριο δολάρια».

Ο Marc Lore πιστεύει ότι η πόλη του μέλλοντος θα επιτρέψει στους κατοίκους της να αντιμετωπίσουν το ζήτημα του αυξανόμενου χάσματος πλούτου που παρατηρείται στις ΗΠΑ (και όχι μόνο), το οποίο- όπως πιστεύει «θα ρίξει την Αμερική».

1

Μέχρι το 2030 η πρώτη φάση

Η πρώτη φάση του σχεδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το 2030 και θα επιτρέψει σε 50.000 κατοίκους να ζήσουν σε περίπου 1.500 στρέμματα γης με κόστος 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες, η πόλη θα αυξηθεί σε 150.000 στρέμματα με πέντε εκατομμύρια κατοίκους. Για να να επιτευχθεί αυτό, η «Telosa» θα χρειαστεί χρηματοδότηση 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όσο για την τοποθεσία; Μέχρι στιγμής, δεν έχει αποκαλυφθεί, αλλά οι εμπνευστές αναζητούν τοποθεσίες στη Νεβάδα, τη Γιούτα, το Αϊντάχο, την Αριζόνα και το Τέξας.