Ο πουρές πατάτας… δίνει φτερά!

Οι αθλητές συνήθως καταναλώνουν υδατάνθρακες για να βελτιώσουν την απόδοσή και την αντοχή τους στους αγώνες, αλλά και πριν από αυτούς.

Τώρα, μια έρευνα που περιέλαβε εκπαιδευμένους ποδηλάτες δείχνει ότι ο πουρές πατάτας μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματικός με τα ποτά υδατανθράκων που διατίθενται στην αγορά.

Τα ενεργειακά ποτά  παράγονται από διάφορες εταιρείες, έχοντας ιδιαίτερο άρωμα, γεύση και αυξημένη περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες > από 10-12% περιέχοντας επιπλέον συστατικά όπως. αμινοξέα (ταυρίνη, χολίνη), καφεΐνη η οποία θεωρείται τοξική σε δόσεις μεγαλύτερες των 2 γραμμαρίων και έχει σημαντικές διεγερτικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα, διεγείρει τη λειτουργία της καρδιάς, την κυκλοφορία του αίματος και την έκκριση αδρεναλίνης.

Η έρευνα

Σε σύγκριση με την κατάποση νερού μόνο, οι ποδηλάτες που κατανάλωναν πουρέ πατάτας ήταν το ίδιο αποδοτικοί με αυτούς που κατανάλωναν ένα εμπορικό προϊόν με την ίδια ποσότητα υδατανθράκων. Οι ερευνητές έγραψαν στο Journal of Applied Physiology ότι η κατάποση πατάτας και το εμπορικό προϊόν ανέβασε εξίσου τις συγκεντρώσεις γλυκόζης στο αίμα και τις επιδόσεις.

“Έρευνες έχουν δείξει”, λέει ο Nicholas A. Burd, καθηγητής κινησιολογίας και κοινοτικής υγείας στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις, “ότι η κατανάλωση συμπυκνωμένων ποτών υδατανθράκων κατά τη διάρκεια μιας παρατεταμένης άσκησης προωθεί τη διαθεσιμότητα των υδατανθράκων κατά τη διάρκεια της άσκησης και βελτιώνει την άσκηση. Στόχος μας ήταν να επεκτείνουμε και να διαφοροποιήσουμε τις επιλογές τροφοδοσίας των αθλητών στους αγώνες με διαφορετικές γεύσεις”.