Ο Πομπέο απειλεί την Τουρκία για την παρουσία της Huawei – ΗΠΑ: Συνάντηση Ελπιδοφόρου, Πομπέο για Πατριαρχείο, Ανατολική Μεσόγειο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο

Το έντονο επιχειρηματικό αποτύπωμα της Huawei στην Τουρκία προβληματίζει ιδιαίτερα τον αμερικανικό παράγοντα που βρίσκεται σε ανοιχτό πόλεμο με τον κινεζικό γίγαντα.

O Μάικ Πομπέο το είπε καθαρά: Η επιχειρηματική παρουσία της Huawei στην Τουρκία απειλεί σοβαρά την ομαλή εξελίξη των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.

Με δηλώσεις του την Τετάρτη σε αμερικανικά ΜΜΕ, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ τόνισε ότι η διαρκώς αυξανόμενο της κινεζικής εταιρίας επί τουρκικού εδάφους μπορεί να απειλήσει την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Τουρκία με ότι αυτό συνεπάγεται για τις σχέσεις των δύο χωρών. Ηταν μία σαφής προειδοποίηση.

Ο Πομπέο ανησυχεί καθώς πιστεύει ότι η Huawei, πίσω από την καθαρά επιχειρηματική παρουσία της, μπορεί να αναπτύξει κατασκοπευτικό δίκτυο το οποίο θα βάλει στο στόχαστρό του τις επικοινωνίες του αμερικανικού στρατού στην Τουρκία και πιθανώς στη Συρία.

Ετσι και αλλιώς η διαμάχη της Ουάσιγκτον με τον κινεζικό γίγαντα της τεχνολογίας-και κατά συνέπεια με το κινεζικό κράτος-είναι δεδομένη και αφορά τα γενικότερα εμπορικά συμφέροντα των ΗΠΑ.

Η Κίνα δανείζει την Τουρκία

Υπάρχει και μία άλλη άκρως ενδιαφέρουσα πλευρά στο θέμα.Η Κίνα αποτελεί δανειστή της Τουρκίας με ποσά αν μην τι άλλο αξιοσέβαστα.Σε μία εποχή που το καθεστώς Ερντογάν χρειάζεται απεγνωσμένα χρήμα, η Κίνα γεμίζει τα τουρκικά ταμεία κάνοντας αυτό που ξέρει να κάνει καλά ανά τον κόσμο. Να διεσισδύει οικονομικά.

Επίσης, η Huawei έχει εκτοξεύσει τις πωλήσεις της στην Τουρκία τα τελευταία δύο χρόνια και έχει αποκτήσει μερίδιο αγοράς περίπου 30% έναντι 3% το 2018.

 

ΗΠΑ: Συνάντηση Ελπιδοφόρου – Πομπέο για Πατριαρχείο και Ανατολική Μεσόγειο

O Αρχιεπισκοπος Αμερικης, ΕλπιδοφορoςO Αρχιεπισκοπος Αμερικης, Ελπιδοφορoς

Τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο θα συζητήσουν Ελπιδοφόρος και Πομπέο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Αναμένεται ότι θα τεθεί ξανά το θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο θα έχει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ το πρωί της Πέμπτης (24/09).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ελπιδοφόρος θα μεταφέρει τις ανησυχίες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας για τη προστασία των Χριστιανικών μειονοτήτων στη Τουρκία και τις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναμένεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος θα θέσει για μια ακόμα φορά στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο το θέμα που έχει προκύψει από την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.