Ο πολιτικός “έρωτας” του Μητσοτάκη με την Κωνσταντοπούλου — Το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα στη Ρόδο. Οι πρωτοβουλίες και η απόδοση ευθυνών

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ζωή ΚωνσταντοπούλουΚυριάκος Μητσοτάκης και Ζωή Κωνσταντοπούλου 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες στη Βουλή μόνο θετικά λόγια για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και φαρμακερά βέλη για τον Κυριάκο Βελόπουλο. Η νέα “πρόσκληση” στον Νίκο Ανδρουλάκη 

Οι καταστροφικές πυρκαγιές στη Ρόδο και σε όλη σχεδόν τη χώρα κυριάρχησαν κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για την ψήφο των αποδήμων, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπερασπίζεται την τακτική των εκκενώσεων και να δεσμεύεται για αποζημιώσεις των πληγέντων.

Αίσθηση όμως προκάλεσε και το πολιτικό “φλέρτ” του πρωθυπουργού με τη Ζωή ΚωνσταντοπούλουΟ κ. Μητσοτάκης εγκωμίασε τρις την κ.Κωνσταντοπούλου και συγκεκριμένα:

Πρώτον, με αφορμή την υπερψήφιση της ψήφου των αποδήμων χωρίς κριτήρια από την Πλεύση Ελευθερίας, ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση είπε: “ Ίσως μπορείτε να πάρετε κάποια διδάγματα από την υπεύθυνη στάση της κ. Κωνσταντοπούλου” και πρόσθεσε: “Είδατε πώς τα φέρνει η ζωή; Ναι, η ζωή τα έφερε έτσι, η κ. Κωνσταντοπούλου να είναι πολύ πιο υπεύθυνη στο ζήτημα αυτό απ’ ό,τι είστε εσείς, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί ενοχλείστε; Δεν κατάλαβα. Αλήθεια δεν είναι;”

Δεύτερον, ο κ. Μητσοτάκης στη δευτερολογία του επικαλέστηκε την αναφορά της κ.Κωνσταντοπούλου στη φωτιά στο Μάτι, εκτιμώντας ότι έκτοτε η πολιτεία έκανε πολλά βήματα στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Σημειωτέον ότι η κ. Κωνσταντοπούλου απευθυνόμενη στον κ.Μητσοτάκη είχε εκτιμήσει ότι: “Είναι σημαντικό ότι δεν χάθηκε καμία ανθρώπινη ζωή. Κανείς δεν το υποτιμά, όταν υπάρχει η εμπειρία στο Μάτι”.

Στη συνέχεια μάλιστα ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι: “Στο Μάτι δεν πέταξε ούτε ένα εναέριο. Ούτε ένα εναέριο. Επειδή λέμε «πού είναι τα εναέρια;», δεν πέταξε ποτέ κανένα εναέριο στο Μάτι. Πήγε η φωτιά πολύ γρήγορα; Ναι, πήγε πολύ γρήγορα η φωτιά, αλλά κανένα εναέριο δεν πέταξε. Σήμερα δεν υπάρχει πυρκαγιά στη χώρα που να μην πετάνε εναέρια, αυτά που μπορούμε να διαθέσουμε.”

Τρίτον, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι “σωστά η κ.Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε και στο ζήτημα της Κύπρου”, σημειώνοντας ότι ο ίδιος θα επισκεφθεί τη Λευκωσία την Τετάρτη στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη μετά την επανεκλογή του.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε επίθεση για το θέμα της ψήφου των αποδήμων όχι μόνο στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στον Κυριάκο Βελόπουλο, καθώς η Ελληνική Λύση τελικά δήλωσε παρών στην ψηφοφορία.

“Η ιστορία θα μας κρίνει όλους, όπως θα κρίνει και τον κ. Βελόπουλο, ο οποίος…Τι να σχολιάσω τώρα, κ. Βελόπουλε; Τι να σχολιάσω; Τι να πω για εσάς;” είπε ο πρωθυπουργός. Υπενθύμισε ότι η Ελληνική Λύση ψήφισε την ίδια ακριβώς ρύθμιση ένα χρόνο πριν και σχολίασε: “Μάλλον έπαιξε ρόλο το 0,7% που πήρατε στους Έλληνες του εξωτερικού για να αλλάξετε τη στάση σας. Αρκετά με την υποκρισία. Νισάφι πια. Αμάν πια με τους «πατριώτες της φακής»”.

Για τη Νέα Δημοκρατία εξάλλου η Ελληνική Λύση είναι ένας αντίπαλος στη μάχη για την ψήφο των δυσαρεστημένων δεξιών. Στο γαλάζιο στρατόπεδο θεωρούν ότι ψηφοφόροι που έφυγαν προς Ελληνική Λύση μπορούν δυνητικά να “επαναπατριστούν” σε επόμενες εκλογές, ενώ αντίθετα πολλοί θεωρούν ότι οι ψηφοφόροι Σπαρτιατών και Νίκης είναι χαμένοι έτσι κι αλλιώς.

Σημειωτέον ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν σχολίασε το γεγονός ότι η ρύθμιση για την ψήφο των αποδήμων χωρίς περιορισμούς πέρασε και χάρη στα κόμματα της ακροδεξιάςΑντίθετα έσπευσε να δώσει τα εύσημα στην κ. Κωνσταντοπούλου, καθώς στη ΝΔ θεωρούν ότι η Πλεύση Ελευθερίας θα κάνει αντιπολίτευση κυρίως στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι τόσο στην κυβέρνηση. Αλλά και ότι η διαρκής υπόμνηση του παρελθόντος και δη των γεγονότων του 2015, θα εμποδίσει οποιαδήποτε προσπάθεια ανάκαμψης της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Μητσοτάκης σήκωσε μάλιστα και το γάντι που πέταξε ο Νίκος Ανδρουλάκης, για τα εθνικά θέματα, καλώντας τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να συναντηθούν. Δήλωσε ανοιχτός για οποιαδήποτε κατ’ ιδίαν ενημέρωση και πρόσθεσε: “Και τώρα σας καλώ, κ. Ανδρουλάκη, άμα θέλετε ελάτε να βρεθούμε. Το ίδιο ισχύει και για όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.” Σχολίασε μάλιστα απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ: “Ξέρετε πού θα με βρείτε. Ελάτε επιτέλους να κάνουμε και αυτή τη συνάντηση η οποία έχει τόσο πολύ αργήσει, να σας ενημερώσω για τη συνάντηση την οποία είχα με τον κ. Ερντογάν”.

Στο σημείο αυτό έσπευσε εξάλλου να διαψεύσει ότι κατά τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ ετέθη και θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

“Ουδέποτε ο κ. Ερντογάν στη συνάντηση την οποία είχα μου έθεσε ζητήματα τα οποία αφορούν την εθνική κυριαρχία. Και να μου τα έθετε, η απάντηση την οποία θα λάμβανε θα ήταν η γνωστή”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, θέλοντας να καθησυχάσει το “πατριωτικό” ακροατήριο.

Βίκυ Σαμαρά

 

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα στη Ρόδο. Οι πρωτοβουλίες και η απόδοση ευθυνών(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Μπορεί ακόμα οι πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν μάχη με την πύρινη λαίλαπα και οι δύσκολες ημέρες να είναι ακόμα μπροστά μας, όμως στην κυβέρνηση σχεδιάζουν -με καθυστέρηση, όπως ομολογούν ορισμένοι- την επόμενη ημέρα. Στόχος φυσικά είναι να μην υπάρξει μια «νέα Ρόδος», με δεδομένο ότι η καταστροφή είναι ανυπολόγιστη.

Τι γίνεται με τα εναέρια μέσα

Βασικός στόχος ήταν και παραμένει η αναβάθμιση του πτητικού στόλου. Όταν η  γραμμή παραγωγής Canadair ξεκινήσει  με ένα καινούριο μοντέλο Canadair, που είναι το 515, η χώρα μας θα είναι η πρώτη που θα παραλάβει το συγκεκριμένο αεροσκάφος. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλία για  μία συμφωνία με χώρες του νοτίου ημισφαιρίου, πχ με την Αυστραλία ενδεχομένως για αμοιβαία μετακίνηση ελικοπτέρων. Δηλαδή η χώρα μας να μετακινεί τα ελικόπτερα το χειμώνα και αντίστοιχα να στέλνει η Αυστραλία τα δικά της, όταν έρχεται το καλοκαίρι στην Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά τα δάση, η κυβέρνηση αναμένεται να ρίξει μεγάλο βάρος στην πρόληψη: Πρόκειται για κάτι με το οποίο συμφωνούν και συστήνουν, άλλωστε, οι επιστήμονες. Βασικός στόχος είναι να γίνουν τα δάση πιο παραγωγικά, έτσι ώστε αυτό το οποίο αποκαλείται «καθαρισμός του δάσους» να γίνεται μέσα από οικονομικά βιώσιμες δραστηριότητες. Επιπροσθέτως, η κυβέρνηση θα προτεραιοποιήσει τα δάση που έχουν μεγάλη σημασία, καθώς όπως παραδέχτηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός χθες στη Βουλή όλα δεν γίνεται να καθαριστούν. Να σημειωθεί ότι ήδη υπάρχει έτοιμο από τις δασικές υπηρεσίες του Υπουργείο Περιβάλλοντος σχέδιο, με έμφαση να δίνεται στα περιαστικά δάση της Αττικής και σε εκείνα τα οποία έχουν μία ιδιαίτερη οικολογική σημασία.

Την ίδια ώρα πρωτοβουλίες αναμένεται να ληφθούν για την άμεση αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της πολιτικής προστασίας. Σήμερα, μάλιστα, ο Υπουργός Κλιματικής Αλλαγής, Βασίλης Κικίλιας αναμένεται να ενημερώσει το Υπουργικό  Συμβούλιο.

Σε κάθε περίπτωση, το δόγμα για την κυβέρνηση δεν θα αλλάξει και συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο: ζωή πρώτα, περιουσία μετά, κρίσιμες υποδομές και φυσικό περιβάλλον. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι μπορεί η κατάσταση να ξέφυγε, παρ’ όλα αυτά ο κρατικός μηχανισμός σε δεύτερο επίπεδο λειτούργησε πλήρως αποτελεσματικά. Οι εκκενώσεις έγιναν γρήγορα και με ασφάλεια ενώ το 112 διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο.

Χθες από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης ναι μεν υποστήριξε ότι δεν θέλει να μεταθέσει καμία ευθύνη, έβαλε όμως στο κάδρο και την τοπική αυτοδιοίκηση και δη τους δημάρχους. «Θα το κάνουμε το ταμείο όμως και θα γνωρίζουν οι Δήμαρχοι εκείνοι ότι εάν υπάρχει πόρος ο οποίος έπρεπε να είχε απορροφηθεί και δεν απορροφήθηκε, αυτή η πληροφορία θα είναι δημόσια. Να το γνωρίζουν όλοι και εν όψει των δημοτικών εκλογών. Δεν θα δίνουμε εμείς λεφτά από τον κρατικό προϋπολογισμό σε κάποιους οι οποίοι δεν θα κάνουν τη δουλειά για την οποία πήραν τα χρήματα αυτά», είπε με νόημα. Με άλλα λόγια, στην κυβέρνηση θεωρούν ότι όλοι θα πρέπει να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί…

Αλέξανδρος Διαμάντης