Ο πλανήτης εκπέμπει SOS: Ρεκόρ εκπομπών άνθρακα από τις δασικές πυρκαγιές στον Καναδά — Νίγηρας: Η Σενεγάλη θα στείλει στρατό γιατί το πραξικόπημα ήταν “η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι” — Γερμανοί για εξαγγελία Μητσοτάκη για δωρεάν διακοπές στη Ρόδο: «Μα το εννοεί στα σοβαρά…;»

Ο πλανήτης εκπέμπει SOS: Ρεκόρ εκπομπών άνθρακα από τις δασικές πυρκαγιές στον Καναδά

Καμένη έκταση κοντά στην Αλμπέρτα του Καναδά

Σε πρωτοφανή επίπεδα έχουν φτάσει οι εκπομπές άνθρακα από τις πυρκαγιές στον Καναδά, έχοντας υπερβεί ήδη στα τέλη Ιουλίου το διπλάσιο του προηγούμενου ετήσιου ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 2014.

Τα αποθαρρυντικά αυτά στοιχεία δημοσιοποιεί σήμερα το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus.

«Αυτή τη στιγμή, οι συνολικές εκπομπές από τις δασικές πυρκαγιές στον Καναδά βρίσκονται στους περίπου 290 μεγατόνους (άνθρακα), ενώ το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 2014 ήταν 138 μεγατόνοι», ανέφερε το παρατηρητήριο Copernicus σε δελτίο Τύπου.

Ο αριθμός για το 2023 αντανακλά αυτή τη στιγμή τις εκπομπές που έχουν καταγραφεί από την αρχή της χρονιάς και μάλιστα κυρίως από τις αρχές Μαΐου, όταν οι πυρκαγιές άρχισαν να εκδηλώνονται στη χώρα, ενώ η περίοδος εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών δεν έχει ακόμα τελειώσει.

«Παρακολουθήσαμε τις εκπομπές από τις πυρκαγιές σε όλο τον Καναδά σε διάστημα τριών μηνών από την αρχή του Μαΐου και σ’ αυτή την περίοοδο συνέχισαν να αυξάνονται σχεδόν συνεχώς σε ένα επίπεδο το οποίο είναι ήδη σημαντικά υψηλότερο από τις προηγούμενες εκπομπές που έχουν καταγραφεί στη βάση δεδομένων μας για μια ολόκληρη χρονιά σ’ αυτή τη χώρα», υπογράμμισε ο Μαρκ Πάρινγκτον, επιστήμονας της Υπηρεσίας Παρατήρησης της Ατμόσφαιρας Copernicus. Τα δεδομένα χρονολογούνται από την αρχή του 2003.

«Οι εκπομπές που συνδέονται με τις πυρκαγιές στις βόρειες ζώνες κορυφώνονται συνήθως στα τέλη Ιουλίου ή στις αρχές Αυγούστου και το σύνολο αναμένεται συνεπώς να συνεχίσει να αυξάνεται για μερικές εβδομάδες ακόμη», προειδοποίησε ο ίδιος.

Ο Καναδάς, που εξαιτίας της γεωγραφικής θέσης του θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο πλανήτη, αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια ακραία μετεωρολογικά γεγονότα, η ένταση και η συχνότητα των οποίων έχουν αυξηθεί εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής.

Στις 30 Ιουλίου, στη χώρα μαίνονταν περισσότερες από 990 πυρκαγιές, από τις οποίες 613 ήταν εκτός ελέγχου. Μέχρι την ημερομηνία αυτή, περισσότερα από 120 εκατομμύρια στρέμματα είχαν ήδη καεί από την αρχή της φετινής χρονιάς, πολύ περισσότερα από οποτεδήποτε άλλοτε.

 

Νίγηρας: Η Σενεγάλη θα στείλει στρατό γιατί το πραξικόπημα ήταν “η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι”Πραξικόπημα στο ΝίγηραΠραξικόπημα στο Νίγηρα  

Ως μια “σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι” χαρακτηρίζει η Σενεγάλη το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, ανακοινώνοντας ότι η χώρα θα στείλει στρατό.

Η Σενεγάλη θα συμμετάσχει σε μια πιθανή στρατιωτική επέμβαση στον Νίγηρα, εφόσον αποφασιστεί κάτι τέτοιο από τον Οργανισμό Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS) μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στη χώρα, ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών Αϊσάτα Ταλ Σαλ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, η επικεφαλής της σενεγαλέζικης διπλωματίας επικαλέστηκε τις διεθνείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα της απέναντι στον ECOWAS και το γεγονός ότι σημειώνονται αλλεπάλληλα πραξικοπήματα στην περιοχή. «Για όλους αυτούς τους λόγους, οι Σενεγαλέζοι στρατιώτες θα πάνε εκεί», πρόσθεσε.

Ο Νίγηρας είναι ένα από τα 15 μέλη του ECOWAS και ο Οργανισμός έδωσε διορία στη στρατιωτική χούντα μέχρι την Κυριακή ώστε να αποκατασταθεί ο ανατραπείς πρόεδρος Μοαμέντ Μπαζούμ. Προειδοποίησε μάλιστα ότι αν δεν γίνει αυτό μπορεί να προσφύγει στη βία. Να σημειωθεί ότι ο Νίγηρας είναι το τέταρτο μέλος του ECOWAS όπου σημειώνεται στρατιωτικό πραξικόπημα από το 2020.

«Η Σενεγάλη είναι πεπεισμένη ότι πρέπει να σταματήσουμε αυτά τα πραξικοπήματα, για αυτό θα πάμε» στον Νίγηρα, είπε η Ταλ Σαλ. Όταν ρωτήθηκε γιατί ο ECOWAS θα έστελνε στρατιώτες στον Νίγηρα ενώ δεν το έκανε στο Μαλί, τη Γουινέα ή την Μπουρκίνα Φάσο, η υπουργός απάντησε: «Για να το πω απλά, επειδή αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».

 

Γερμανοί για εξαγγελία Μητσοτάκη για δωρεάν διακοπές στη Ρόδο: «Μα το εννοεί στα σοβαρά…;»Γερμανοί για εξαγγελία Μητσοτάκη για δωρεάν διακοπές στη Ρόδο: «Μα το εννοεί στα σοβαρά...;»

Αιφνιδιασμός, αποδοχή, ενθουσιασμός και κριτική. Διαδικτυακές κουβέντες Γερμανών για τη Ρόδο και την πρόσκληση για δωρεάν διακοπές προς όσους αναγκάστηκαν να φύγουν λόγω πυρκαγιών.

Η πρόταση ενός πρωθυπουργού προς τουρίστες, που οι διακοπές τους διακόπηκαν ουσιαστικά από τις πυρκαγιές, να επανέλθουν, αυτή τη φορά με δωρεάν παραμονή μιας εβδομάδας, δεν είναι κάτι το σύνηθες. Γι’ αυτό, όταν η είδηση για τη Ρόδο κυκλοφόρησε στα γερμανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η απορία ήταν τεράστια. Στην αρχή πολλοί νόμισαν ότι επρόκειτο για fake είδηση, για αστείο. Όταν όμως η είδηση κυκλοφόρησε ευρύτερα, το αστείο έγινε σοβαρό και η έκπληξη τεράστια. “Μα το εννοεί στα σοβαρά ο Μητσοτάκης” ήταν μια από τις πρώτες αντιδράσεις που μετέδωσε ενθουσιασμό και σε άλλους Γερμανούς χρήστες. Ορισμένοι μάλιστα έσπευσαν να ρωτήσουν, εάν υπάρχει κάποια σχετική ιστοσελίδα, ή πού τέλος πάντως μπορούν να αποταθούν για να δηλώσουν συμμετοχή και να συνεχίσουν στο νησί ανεμπόδιστα τις διακοπές τους κάποια άλλη χρονική στιγμή.

Οι Ροδίτες και η “τιμή” του ελληνικού τουρισμού

Η Ρόδος διαθέτει μεγάλο φαν κλαμπ (και) στη Γερμανία. Πρόκειται για τουρίστες που πηγαίνουν κάθε χρόνο στο νησί, γιατί έχουν συνδυάσει τη φυσική ομορφιά του με ανεπανάληπτες στιγμές που σε άλλα τουριστικά θέρετρα είναι δύσκολο να βρουν. Δεν κριτικάρουν την κάθε άσχημη πλευρά του ροδίτικου τουριστικού προϊόντος για την κριτική, αλλά το κάνουν με τρόπο εποικοδομητικό. Είναι τουρίστες “καρδιάς”. Όπως είναι όταν αγαπάς έναν πολύ κοντινό σου άνθρωπο με τα ελαττώματά του. Έτσι, η πρόταση του πρωθυπουργού χτυπά ακριβώς αυτήν την φλέβα λατρείας σε έναν εκπληκτικό τόπο και παράλληλα προσφέρει στήριγμα και στους κατοίκους του που ξεπέρασαν τον εαυτό τους για να απομακρύνουν, με ασφάλεια και ό,τι μέσο διέθεταν, τους τουρίστες από φλεγόμενα ξενοδοχεία και καπνισμένα τοπία. Σε αυτούς απευθύνονται και οι πρώτες αναφορές Γερμανών μετά τον πρωθυπουργικό αιφνιδιασμό. “Νομίζω ότι είναι σημαντικό να πάρουν οι Ροδίτες γρήγορα βοήθεια για την υψηλή προσφορά τους επί εβδομάδες, το δικαιούνται” γράφει η Κορνέλια. “Εμείς οι τουρίστες επιστρέψαμε στα σπίτια μας όπου όλα κυλούν ήσυχα. Και με λίγη τύχη ο τουρ οπερέιτορ θα μας αποζημιώσει. Όμως οι ντόπιοι θα πρέπει να κάνουν κέρδη τους 3 επόμενους μήνες για να περάσουν και τον χειμώνα”. Εκατοντάδες καρδούλες δίπλα στην ανάρτηση της Κορνέλιας.

Από εκεί και μετά ξυπνούν ανακλαστικά άλλων από το όχι και απώτερο παρελθόν, απλοποιήσεις, πολλαπλασιασμοί και προσθαφαιρέσεις. “Νομίζω ότι είναι κούφιες υποσχέσεις” ποστάρει ο Χάννες. „Ίσως εκτός σεζόν, σε κάποιο φτηνό ξενοδοχείο κι εάν. Και όλα αυτά θα τα πληρώσει ο Ευρωπαίος φορολογούμενος”. “Ναι, ο Ευρωπαίος και κατά συνέπεια η Γερμανία” επιτείνει η Ρέμπε, “είμαστε χώρα με τις μεγαλύτερες κοινοτικές εισφορές”. Η διαδικτυακή συζήτηση οδηγείται σε διαφωνία ποσών ανάμεσα στα 10 εκ. και 4 δις ευρώ που υποτίθεται ότι θα κληθεί να καλύψει ο Ευρωπαίος (Γερμανός) φορολογούμενος στους 19.000 περίπου άτυχους τουρίστες. Αλλά γιατί 19.000; “Μα δεν θα είναι όλοι που θα κάνουν χρήση αυτής της προσφοράς, εξάλλου δεν θα πρέπει να πιστεύει κανείς όλα όσα λέει η ελληνική κυβέρνηση, όταν κάτι σοβαρό συμβαίνει υπόσχεται και μετά το ξεχνάει”. Αυτός που ποστάρει δεν χρησιμοποιεί όνομα, αλλά εμπορική επωνυμία.

Όσα (δεν) παίρνει ο άνεμος

Είναι Γερμανός μάλλον με επαγγελματική δραστηριότητα στη Ρόδο. Στην ιστοσελίδα του στο facebook πλέκει το εγκώμιο των απλών κατοίκων και των πυροσβεστών που “χάρη σε αυτούς και μόνο” σώθηκε το νησί.Και έχει ποστάρει φωτογραφία με 15 αυτοκίνητα, “το καθένα προληπτικά για κάθε χωριό”, που βρίσκονται παρατεταγμένα εδώ και μερικές ημέρες στο λιμάνι της Ρόδου. “Μόλις ήρθαν από Αθήνα, νομίζω ότι βρίσκομαι σε λάθος ταινία”, σημειώνει Από μια σύντομη έρευνα μάθαμε ότι πρόκειται για μικρά πυροσβεστικά οχήματα 4Χ4 της εταιρείας GRGENESIS A.E. με έδρα την Αθήνα που ζήτησε και πήρε ο Δήμαρχος του νησιού. Μιλώντας τηλεφωνικά με υπάλληλο της εταιρείας μάθαμε ότι χρησιμεύουν μεταξύ άλλων και στη παροχή υπηρεσιών πρόληψης πυρκαγιών. “Συμβαίνουν πράγματα και θαύματα, το κυριότερο να μείνουν τώρα στο νησί” γράφει η Ντανιέλα. “Κάπως άργησαν” σχολιάζει η Κόνι. “Πάρε ό,τι σου δίνουν, άμα σου χαρίζουν γάιδαρο δεν τον κοιτάς στα δόντια, κάποιος πρέπει να είχε ένοχη τη συνείδησή του” αποφαίνεται η Μπάρμπαρα. Κουβέντες του διαδικτύου μετά από δύσκολες στιγμές του θέρους στη Ρόδο.

Δεν τα παίρνει όμως όλα ο άνεμος της διαδικτυακής επικοινωνίας. Η κοινότητα Αφάντου στη Ρόδο έχει αδελφοποιηθεί με τον δήμο Γκούμερσμπαχ, επειδή η γερμανική κωμόπολη έχει δεχθεί παλαιότερα πολλούς Ροδίτες εργάτες. Ο δήμαρχος του Γκούμερσμπαχ είναι ελληνικής καταγωγής. Πρόκειται για τον Φρανκ Χελμενστάιν. Η μητέρα του κατάγεται από την Κέρκυρα, άλλο ένα νησί που είχε την τύχη της Ρόδου τον περασμένο Ιούλιο. Στο πλαίσιο της αδελφοποίησης ο Χελμενστάιν έστειλε μια υπερσύγχρονη θερμική κάμερα ανίχνευσης πυρκαγιάς στο υπέδαφος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα από την πυροσβεστική υπηρεσία της Ρόδου για τον εντοπισμό εστιών πυρκαγιάς και την αποτροπή αναζωπύρωσης. “Οι ντόπιοι βιώνουν στήριξη, το θέμα είναι να έρθουν και πάλι οι τουρίστες, να δοθεί μια ευκαιρία στο νησί” συνοψίζει στο διαδίκτυο ο Ρόμπερτ. “Πολλοί δυστυχώς δεν έχουν σκοπό να ξανάρθουν και είναι κρίμα για τους κατοίκους και για όσους δεν θα μπορούσαν με άλλον τρόπο να ζήσουν αυτόν τον παράδεισο. Δεν βρίσκω πραγματικά τίποτα το κακό στην προσφορά της ελληνικής κυβέρνησης”.

Πηγή: DW

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*