Ο Μπάιντεν προσφέρει βοήθεια στην Αίγυπτο για να ανοίξει η Διώρυγα του Σουέζ – Μιανμάρ: Ο στρατός υπόσχεται… εκλογές ενώ οι νεκροί ξεπέρασαν τους 350

Οι ΗΠΑ εξετάζουν τι μπορούν να κάνουν για να συνδράμουν την Αίγυπτο, ώστε να αποκολληθεί το τεράστιο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, που έχει κολλήσει εδώ και πέντε μέρες τη Διώρυγα του Σουέζ προκαλώντας ένα ανυπολόγιστων διαστάσεων ντόμινο παρενεργειών, καθώς από εκεί περνάει τουλάχιστον το 10% του διεθνούς θαλάσσιου εμπορίου.

«Έχουμε εξοπλισμό και χωρητικότητα που δεν διαθέτουν οι περισσότερες χώρες», δήλωσε χθες ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν από το Ντελαγουέρ. Αμερικανοί Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η Ουάσινγκτον προτίθεται να στείλει μια ομάδα ειδικών του Πολεμικού Ναυτικού, που θα μπορούσαν να φτάσουν πολύ γρήγορα στην περιοχή.

«Προσφέραμε τη βοήθειά μας στις αιγυπτιακές αρχές για να ανοίξει η Διώρυγα του Σουέζ», σημείωσε νωρίτερα η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι. «Οι συζητήσεις συνεχίζονται και ελπίζω ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση να πούμε περισσότερα», πρόσθεσε.

Η Κεντρική Διοίκηση του αμερικανικού στρατού, που καλύπτει την περιοχή της Μέσης Ανατολής, είναι υπεύθυνη και για την προστασία των θαλάσσιων μεταφορών στην περιοχή. Αν η Αίγυπτος ζητήσει βοήθεια, οι Αμερικανοί ειδικοί θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμη και αύριο Σάββατο, από το Μπαχρέιν όπου εδρεύει ο 5ος Στόλος. Προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοιο αίτημα.

Οι ΗΠΑ είναι επίσης έτοιμες να παράσχουν συμβουλές για θέματα ασφαλείας στις ναυτιλιακές εταιρείες που θα αποφασίσουν να αποφύγουν τα πλοία τους το Σουέζ και να περιπλεύσουν την Αφρική. Σε μια τέτοια περίπτωση θα περάσουν από ζώνες όπου δρουν πειρατές. Όμως, ούτε ο 5ος Στόλος, ούτε η Ναυτική Επιχειρησιακή Δύναμη, ένας διεθνής ναυτικός συνασπισμός που εδρεύει επίσης στο Μπαχρέιν, είναι σε θέση να συνοδεύσουν όλα τα πλοία που έχουν μπλοκαριστεί στο Σουέζ.

Ευελπιστεί αλλά δεν μπορεί να εγγυηθεί

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Shoei Kisen, της ιδιοκτήτριας ιαπωνικής εταιρίας του πλοίου, δήλωσε ότι ευελπιστεί σε αποκόλληση του πλοίου μέχρι σήμερα το βράδυ αλλά δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η επιχείρηση θα ολοκληρωθεί.

«Απομακρύνουμε ίζημα, με επιπλέον εργαλεία βυθοκόρησης», δήλωσε ο Γιουκίτο Χιγκάκι σε συνέντευξη Τύπου. Όμως, η ολλανδική εταιρία στην οποία έχει ανατεθεί η αποκόλληση εμφανίστηκε νωρίτερα πιο επιφυλακτική, προβλέποντας «ημέρες, ακόμα και εβδομάδες» για την αποκατάσταση της ναυσιπλοΐας στο κανάλι.

Από την Τετάρτη, η αιγυπτιακή αρχή της Διώρυγας του Σουέζ προσπαθεί να αποκολλήσει το σκάφος με βάρος άνω των 220.000 τόνων και μήκος ίσο με τέσσερα γήπεδα ποδοσφαίρου, που προσάραξε στο νότιο τμήμα της Διώρυγας, λόγω δυνατών ανέμων.

Σύμφωνα με τη Lloyd’s List, περίπου 200 πλοία ήταν εγκλωβισμένα χθες στις δύο άκρες του καναλιού και στην περιοχή αναμονής στο μέσο της διώρυγας, γεγονός που έχει προκαλέσει σημαντικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις πετρελαίου και άλλων προϊόντων, με πρόσκαιρη επίπτωση στην τιμή του μαύρου χρυσού την Τετάρτη.

Διπλασιάστηκαν οι τιμές για τις μεταφορές πετρελαίου

Στο μεταξύ, τα ναύλα για τις μεταφορές πετρελαίου με τάνκερ σχεδόν διπλασιάστηκαν αυτή την εβδομάδα, ενώ αναλυτές αναμένουν μία μεγαλύτερη αύξηση για τα μικρότερα τάνκερ και τα προϊόντα πετρελαίου, όπως τη νάφθα και τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων από την Ευρώπη στην Ασία, εάν η διώρυγα παραμείνει κλειστή για εβδομάδες.

«Η προμήθεια περίπου του 20% της ασιατικής νάφθας γίνεται από τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα μέσω της διώρυγας του Σουέζ», είπε στέλεχος της FGE, προσθέτοντας ότι οι νέες διαδρομές που θα κάνουν τα πλοία, γύρω από το ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, μπορεί να αυξήσει κατά δύο εβδομάδες τον χρόνο τους και κατά πάνω από 800 τόνους την κατανάλωση καυσίμων των Suezmax τάνκερ. Τα καύσιμα είναι το μεγαλύτερο κόστος για τα πλοία, αντιστοιχώντας έως το 60% των συνολικών δαπανών.

Η ήδη αδύναμη ασιατική αγορά βενζίνης ή ντίζελ επιδεινώνεται από τον αποκλεισμό καθώς η Ασία εξάγει καύσιμα σε δυτικές αγορές, όπως της Ευρώπης, το 60% των οποίων έγιναν μέσω του Σουέζ το 2020. Πάνω από 30 πετρελαιοφόρα πλοία ανέμεναν από την Τρίτη και από τις δύο πλευρές της διώρυγας για να περάσουν, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

To κόστος της ναύλωσης προϊόντων, όπως βενζίνης και ντίζελ, από το ρωσικό λιμάνι του Τουάπσε στη Μαύρη Θάλασσα στη Νότια Γαλλία αυξήθηκε από 1,49 δολάρια ανά βαρέλι στις 22 Μαρτίου στα 2,58 δολάρια στις 25 Μαρτίου, μία αύξηση 73%, σύμφωνα με το Refinitiv.

Μιανμάρ: Ο στρατός υπόσχεται… εκλογές ενώ οι νεκροί ξεπέρασαν τους 350Μιανμάρ: Ο στρατός υπόσχεται... εκλογές ενώ οι νεκροί ξεπέρασαν τους 350

Ακόμα 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε επιδρομές της αστυνομίας και διαδηλώσεις στην Μιανμάρ, σύμφωνα με τοπικά μέσα που επικαλείται η Deutsche Welle, με αποτέλεσμα οι νεκροί από την ημέρα την επιβολή του πραξικοπήματος στη 1 Φεβρουαρίου να πλησιάζουν πλέον τους 360.

Δυνάμεις ασφαλείας της χώρας πυροβόλησαν και σκότωσαν διαδηλωτές σήμερα, την ώρα που ο ηγέτης της στρατιωτικής χούντας δηλώνει ότι ο στρατός θα προστατεύσει τον λαό και θα αγωνιστεί για τη δημοκρατία.

Αφού ηγήθηκε στρατιωτικής παρέλασης στην πρωτεύουσα Νάι Πι Τάου για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, ο στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλάινγκ υποσχέθηκε χθες στην ομιλία τους εκλογές, χωρίς όμως να δίνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Ο ίδιος υποστήριξε πως οι αρχές θέλουν να προστατεύουν τον λαό και να αποκαταστήσουν την ειρήνη σε όλη τη χώρα, αλλά πρόσθεσε πως «βίαιες ενέργειες που επηρεάζουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια προκειμένου να εγείρει κανείς αιτήματα είναι ανάρμοστες».

Απειλές κατά διαδηλωτών για «πυρά στο κεφάλι»

Ωστόσο, η καταστολή του κινήματος διαμαρτυρίας, που έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή και κυρώσεις, δεν έχει τέλος.

Οι διαδηλωτές κατά της Χούντας βγήκαν στους δρόμους της Ρανγκούν, της Μάνταλεϊ και άλλων πόλεων, αψηφώντας τις απειλές στρατηγού ότι μπορεί να δεχθούν πυρά «στο κεφάλι και την πλάτη» ενώ οι στρατηγοί της χώρας γιορτάζουν την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων.

Άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν δυνάμεις ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον πλήθους διαδηλωτών έξω από αστυνομικό τμήμα στο προάστιο Ντάλα της Ρανγκούν νωρίς το πρωί, όπως μετέδωσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Myanmar Now. Τουλάχιστον 10 άνθρωποι τραυματίστηκαν.

Άλλοι έπεσαν νεκροί από πυρά σε διαδήλωση στην περιοχή Ινσέιν της πόλης, όπως δήλωσε κάτοικος στο Reuters, άλλοι στην πόλη Λάσιο στο ανατολικό τμήμα της χώρας και τέσσερις στην περιοχή Μπάγκο, κοντά στη Ρανγκούν, σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης.

«Σήμερα είναι μια ημέρα ντροπής για τις ένοπλες δυνάμεις», δήλωσε σε διαδικτυακό φόρουμ ο δρ. Σάσα, εκπρόσωπος της CRPH, της οργάνωσης κατά της χούντας που δημιουργήθηκε από εκδιωχθέντες βουλευτές. «Οι στρατηγοί γιορτάζουν την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων αφού σκότωσαν πάνω από 300 αθώους πολίτες», σημείωσε ο ίδιος.