Ο Μητσοτάκης ποντάρει σε “νόμο και τάξη” εν μέσω κορονοϊού – ΚΙΝΑΛ: 14 προτάσεις για δημόσια υγεία και στήριξη των πληγέντων

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Σώμα προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, επαναφέροντας τη θεωρία των δύο άκρων ενώ ξεκινά μερικό lockdown στη μισή χώρα 

Στην “πρεμιέρα” των νέων αυστηρών περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανοίγει ταυτόχρονα και μέτωπο “νόμου και τάξης” στα πανεπιστήμια, ενώ έχει ήδη φέρει και νομοσχέδιο για τα εργασιακά.

Με αφορμή την κατακριτέα και από την αριστερά επίθεση στον πρύτανη της ΑΣΟΕΕ, το Μαξίμου προχωρά στο σχεδιασμό για μία ειδική “αστυνομία” πανεπιστημίων, δηλαδή ένα “σώμα προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων” το οποίο εξήγγειλε κατά τη χθεσινή του τηλεδιάσκεψη με τους πρυτάνεις.

Το σώμα αυτό, όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης, θα έχει ειδική εκπαίδευση, θα εδρεύει στις σχολές, θα φροντίζει για την αποτροπή εγκληματικών συμπεριφορών στο χώρο των ΑΕΙ και όταν απαιτείται θα ζητά τη συνδρομή της Αστυνομίας. Μένει να αποσαφηνιστεί εάν θα αποτελείται από ιδιώτες security ή εάν θα γίνουν προσλήψεις σε ένα νέο σώμα.

Ο πρωθυπουργός έκανε επίσης λόγο για έλεγχο της εισόδου και της πρόσβασης στα πανεπιστήμια, αλλά και κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης, καθώς και για αυστηροποίηση της ποινικής νομοθεσίας για αδικήματα τα οποία τελούνται σε περιοχές της πανεπιστημιακής κοινότητας.

“Μετα την τιμωρία της Χρυσής Αυγής έχει έρθει και η ώρα να αντιμετωπίσουμε την άλλη όψη του παρακράτους, αυτού που αυτή τη φορά φορά αριστερό προσωπείο. Και ο φασισμός μπορεί να αλλάζει χρώματα αλλά έχει την ίδια ουσία”, δήλωσε μάλιστα ο κ.Μητσοτάκης καθιστώντας σαφείς τις προθέσεις του.

Τη λογική των δύο άκρων είχε τραβήξει μέχρι τα… άκρα νωρίτερα ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος μιλώντας στο ΣΚΑΙ χθες το πρωί είχε δηλώσει απειλητικά πως “θα ξεμπερδέψουμε και με την κόκκινη ΧΑ”.

Η γραμμή αυτή θεωρείται συνεπώς ότι ικανοποιεί και την πτέρυγα της ακραίας σκληρής δεξιάς, αλλά και το λεγόμενο “ακραίο κέντρο” ή κατά το Μαξίμου τους κεντρώους μετριοπαθείς πολίτες που απεχθάνονται τα άκρα και τις ακρότητες.

Οι κινήσεις αυτές της κυβέρνησης πάντως σε συνδυασμό με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά και ενόψει 17ης Νοέμβρη, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα. Δεν έχει επί του παρόντος αποσαφηνιστεί εάν η απαγόρευση συναθροίσεων σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να απαγορέψει και την πορεία του Πολυτεχνείου. Το βέβαιο είναι ότι με την “ευγενική χορηγία” ορισμένων ανεγκέφαλων και ανέξοδα δήθεν επαναστατών, της δίνεται η ευκαιρία και αφορμή για παρεμβάσεις στα Πανεπιστήμια που μερικά χρόνια πριν θα προκαλούσαν καθολική αντίδραση.

 

ΚΙΝΑΛ: 14 προτάσεις για δημόσια υγεία και στήριξη των πληγέντων

ΚΙΝΑΛ
Σε ανακοίνωσή του το ΚΙΝΑΛ κατηγορεί την κυβέρνηση για «ανικανότητα ή αδιαφορία»

Προτάσεις με «απαραίτητα και αναγκαία πρόσθετα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και για την στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων» από τις επιπτώσεις της πανδημίας καταθέτει το Κίνημα Αλλαγής, ενώ εκτιμά πως η κατάσταση «είναι εκτός ελέγχου».

Σε ανακοίνωσή του κατηγορεί την κυβέρνηση για «ανικανότητα ή αδιαφορία» αλλά και προσωπικά τον πρωθυπουργό, λέγοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης στο χθεσινό διάγγελμα του «δεν είπε τίποτα, για την χαλάρωση και τον εφησυχασμό που καλλιέργησε η κυβέρνηση του»«δεν είπε ούτε μια λέξη για την ενίσχυση του ΕΣΥ, για την αντιμετώπιση του συνωστισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα σχολεία», ενώ «επιχείρησε και πάλι να μεταφέρει την ευθύνη στους πολίτες» και «ανακοίνωσε μόνο περιοριστικά μέτρα που θα έχουν σκληρές επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, τους ανέργους». 

Tονίζει ότι «η επαρκής στήριξη τώρα εργαζομένων και επιχειρήσεων είναι αναγκαία όχι μόνο για κοινωνικούς λόγους αλλά και για οικονομικούς». «Να αποφύγουμε τα ερείπια για να μπορεί να έρθει το ταχύτερο η ανάκαμψη» σημειώνει χαρακτηριστικά και υποστηρίζει οι απαραίτητοι πόροι για την προστασία της δημόσιας υγείας και για την στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων μπορούν να αντληθούν από τα αδιάθετα του ΕΣΠΑ μετά την χαλάρωση των κανόνων από την ΕΕ, από το απόθεμα της υπερφορολόγησης και από την ΕΕ με αξιοποίηση νέων πόρων ή προκαταβολές του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Το Κίνημα Αλλαγής θα συνεχίσει να αναδεικνύει την ολιγωρία και την ανικανότητα της Κυβέρνησης και να προτείνει τα απαραίτητα και αναγκαία πρόσθετα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και για την στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων» τονίζει και καταθέτει προτάσεις άμεσης εφαρμογής :

* Τεστ παντού

* Δειγματοληπτικά τεστ σε τυχαίο δείγμα πολιτών ώστε να γνωρίζουν οι αρμόδιοι έγκαιρα ,την έκταση της διασποράς του ιού σε κάθε περιοχή.

* Υποχρεωτικά τεστ σε εβδομαδιαία βάση για υγειονομικό προσωπικό, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα γηροκομεία και στις δομές μεταναστών.

* Αξιοποίηση του δικτύου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση για τους ελέγχους.

* Διατίμηση των τεστ και κάλυψη του κόστους από τον ΕΟΠΥΥ.

* Ο ιδιωτικός τομέας υγείας να ενταχθεί στον ενιαίο σχεδιασμό για νοσηλεία ασθενών με τον ιό και κλίνες ΜΕΘ.

* Άμεση ενίσχυση των Νοσοκομείων με ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό. Να παρουσιαστούν άμεσα στα νοσοκομεία αυτοί που προσλήφθηκαν προσωρινά λόγω covid .

* Άμεσες fast truck προσλήψεις οδηγών και τεχνικών στα δημόσια μέσα μεταφοράς. 300 οχήματα που υπάρχουν δεν κυκλοφορούν. Μέχρι τότε ενοικίαση τουριστικών πούλμαν για να πυκνώσουν τα δρομολόγια.

* Εφαρμογή της εκ περιτροπής διδασκαλίας (φυσική παρουσία τις μισές ημέρες του μήνα) στα σχολεία με αναμόρφωση της ύλης. Αξιοποίηση της εξ αποστάσεως διδασκαλίας

* Τήρηση των προτάσεων των ειδικών και στους χώρους λατρείας

* Όσοι εργαζόμενοι τίθενται σε αναστολή εργασίας να παίρνουν το 100% του μισθού τους με όριο τα 1.000 ευρώ τον μήνα. Κάλυψη όλων των ανέργων με επίδομα για όλο το διάστημα της κρίσης. Άμεση προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για την προστασία των εργαζομένων με τηλεργασία.

* Νέο πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 3 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις, με κριτήριο την μείωση του τζίρου. Η επιστροφή θα αφορά μόνο το 50% του ποσού.

* Ένταξη στα μέτρα στήριξης των αυτοαπασχολούμενων επιστημόνων και των αγροτών. Άμεση αποπληρωμή όλων των οφειλόμενων ενισχύσεων και αποζημιώσεων στον αγροτικό κόσμο.

* Παράταση αναστολής για τους πλειστηριασμούς Α κατοικίας