Ο Μητσοτάκης θέλει να προσεγγίσει ξανά τη μεσαία τάξη – Γεννηματά: Η τακτική του κ. Μητσοτάκη έχει χωρίσει την κοινωνία σε δύο στρατόπεδα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Οι πολιτικοί στόχοι του πακέτου πέντε μόνιμων φορολογικών και ασφαλιστικών ελαφρύνσεων, κυρίως για επιχειρήσεις, που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός 

Η Νέα Δημοκρατία προεκλογικά είχε απευθυνθεί ιδίως στην περίφημη “μεσαία τάξη”, στην οποία -όπως και στις επιχειρήσεις- είχε υποσχεθεί ότι θα έδινε πίσω όσα της πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ σε φόρους. Και το αφήγημα αυτό είχε παίξει καθοριστικό ρόλο στην εκλογική της νίκη το 2019.

Πλην όμως μεσολάβησε η κρίση του κορονοϊού και τα lockdown, με αποτέλεσμα ιδίως οι μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες που αυτοπροσδιορίζονται ως “μεσαία τάξη” να πληγούν ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο. Η δυσαρέσκεια ιδίως στους κλάδους του λιανεμπορίου και της εστίασης είναι έκδηλη και τα μηνύματα που έχουν φτάσει στο Μαξίμου ηχηρά.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ανακοίνωση του σχεδίου σταδιακής επαναφοράς της οικονομίας σε μία (σχετική) κανονικότητα μέχρι τα μέσα Μαϊου (και το άνοιγμα του τουρισμού), εξήγγειλε χθες και πέντε φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις για εργαζόμενους και κυρίως για επιχειρήσεις. Φρόντισε δε να υπενθυμίσει τις αυξήσεις φόρων που είχαν γίνει επί ΣΥΡΙΖΑ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε τα εξής μέτρα:

Πρώτον: Μειώνεται από φέτος -αλλά πια σε μόνιμη βάση- για όλα τα φυσικά πρόσωπα τα οποία ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 55%. Έτσι ανατρέπονται οι αυξήσεις της προκαταβολής φόρου που επιβλήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Δεύτερον: Μειώνεται -πάλι σε μόνιμη βάση- για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 80% από το 2022. Ειδικά για φέτος όμως μειώνεται ακόμα περισσότερο, στο 70%.
Τρίτον: Μειώνεται σε μόνιμη βάση από το 2022, για το φορολογικό έτος 2021, ο συντελεστής φόρων όλων των νομικών προσώπων και όλων των νομικών οντοτήτων από το 24% στο 22%, έναντι 28% που παρέλαβε η κυβέρνηση της ΝΔ από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκε, πέρυσι, η μεγάλη μείωση στον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, από το 22% στο 9%.
Τέταρτον: Επεκτείνεται η μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα και για το 2022.
Πέμπτον: Επεκτείνεται η αναστολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα και για το έτος 2022.

Ουσιαστικά με τη στήριξη αυτή ο πρωθυπουργός θέλησε και να υπενθυμίσει στη “μεσαία τάξη” τη φορολόγηση που την είχε δυσαρεστήσει επί ΣΥΡΙΖΑ.

Το γεγονός ότι οι ανακοινώσεις αυτές αφορούν την επόμενη χρονιά επανέφερε πάντως το ερώτημα πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο, καίτοι ο κ. Μητσοτάκης έχει πολλάκις διαψεύσει αυτά τα σενάρια.

Μητσοτάκης: Συνεπής η κυβέρνηση με το προεκλογικό της πρόγραμμα

Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη του στον Alpha χθες απέρριψε πάντως την κριτική ότι τα μέτρα αυτά ενισχύουν κυρίως τις επιχειρήσεις και όχι τους εργαζόμενους.

“Η μείωση της φορολογίας αφορά όλες τις επιχειρήσεις. Αφορά και την πολύ μικρή επιχείρηση και αφορά τελικά και τον αυτοαπασχολούμενο, για τον οποίο έχουμε ήδη μειώσει τη φορολογία”, είπε ο πρωθυπουργός.

“Η μείωση της προκαταβολής αφορά κυρίως την πιο μικρή επιχείρηση. Η πιο μεγάλη επιχείρηση έχει τη δυνατότητα να καταφύγει σε μια τράπεζα και να καλύψει τα προβλήματα ρευστότητας. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αφορά όλους, εργοδότες και εργαζόμενους”, πρόσθεσε.

Συνεπώς υποστήριξε ότι αυτός ο διαχωρισμός δεν έχει καμία πραγματική ουσία. Ενώ υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι συνεπής με το προεκλογικό της πρόγραμμα καθώς “όλα αυτά τα είχαμε πει και τα κάνουμε, τα υλοποιούμε”. Και τόνισε ότι αυτά είναι μόνιμα μέτρα, ειδικά τα μέτρα της μείωσης της φορολογίας και της προκαταβολής, το οποίο σημαίνει ότι είναι μέτρα συμφωνημένα, τα οποία εντάσσονται στο πλαίσιο της ενισχυμένης επιτήρησης

Βεβαίως η ΝΔ γενικότερα υποστηρίζει μία ελληνική εκδοχή των αμερικανικών trickle down economics. Ότι δηλαδή με μείωση των φορολογικών συντελεστών θα μπορούν οι ελληνικές επιχειρήσεις με αυτόν τον τρόπο να επενδύσουν περισσότερο, να προσλάβουν περισσότερο κόσμο, να δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας.

Επίσης από την αρχή της πανδημίας πέρυσι η λογική της κυβέρνησης ήταν πως με τη στήριξη των επιχειρήσεων θα διασωθούν θέσεις εργασίας.

Η απάντηση στις διαμαρτυρίες των επιχειρηματιών της εστίασης

Ο κ. Μητσοτάκης χθες απάντησε και στην κριτική των επιχειρηματιών της εστίασης ότι ανοίγουν χωρίς ρευστότητα. “Τώρα δώσαμε τη δυνατότητα στα εστιατόρια να ανοίξουν λίγο νωρίτερα από την υλοποίηση του προγράμματος, η αγορά θα το ρυθμίσει αυτό όμως. Ο προμηθευτής ξέρει αν πρόκειται ο πελάτης του να πάρει ένα ποσό το οποίο θα είναι λίγο-πολύ προσδιορισμένο, θα δώσει πρώτες ύλες για να πληρωθεί σε δύο ή τρεις εβδομάδες” είπε ο πρωθυπουργός. Και προανήγγειλε ότι αντίστοιχα η διαδικασία της μείωσης της στήριξης από το κράτος θα γίνει σταδιακά και για άλλους κλάδους, όπως ο τουρισμός, τα γυμναστήρια και οι παιδότοποι, επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν ιδιαίτερα.

“Η αγορά -παρά τα όσα ακούγονται, την όποια γκρίνια, που την καταλαβαίνω απόλυτα- ξέρει ότι αυτή η κυβέρνηση στήριξε την επιχειρηματικότητα, ειδικά τη μικρή επιχειρηματικότητα και το έκανε έμπρακτα”, εκτίμησε πάντως ο πρωθυπουργός.

 

Γεννηματά: Η τακτική του κ. Μητσοτάκη έχει χωρίσει την κοινωνία σε δύο στρατόπεδα

Γεννηματά: Κατηγορίες προς την κυβέρνηση για το δεύτερο κύμα της πανδημίας|  newmoney

«Εξ ανάγκης ανοίγουμε γιατί προφανώς δεν υπάρχουν άλλες αντοχές από την ελληνική κοινωνία», υποστήριξε η Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στον Σκάι.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής επέκρινε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το γεγονός ότι οι επιλογές του στη διαχείριση της πανδημίας έχουν χωρίσει την κοινωνία σε δύο στρατόπεδα. «Υπάρχει ένα στρατόπεδο που, παρά την κούραση, τηρεί τα μέτρα, και μια άλλη κατηγορία που αντιδρά σε όλα αυτά που ζει, γιατί βλέπει πως δεν υπάρχει λογική, δεν υπάρχει αποτέλεσμα και δεν τηρεί τα μέτρα. Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται στη μέση σε ένα ατελείωτο αδιέξοδο, διότι επέλεξε αυτά τα οριζόντια περιοριστικά μέτρα επί μακρόν που είναι φανερό ότι δεν είχαν αποτελέσματα. Σήμερα κάνει το απονενοημένο βήμα να ανοίξει τις δραστηριότητες θεωρώντας ότι θα βοηθήσει ίσως ο καιρός; Ότι θα βοηθήσουν οι εμβολιασμοί;», αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά.

Επεσήμανε μεν ότι η χώρα πρασίνισε ως προς το δείκτη θετικότητας και αυτό είναι θετικό και σημαντικό, όμως, πρόσθεσε «αυτό που περιμένουμε να δούμε για να νιώσουμε αισιοδοξία πραγματική είναι να μειώνεται ο δείκτης μετάδοσης, που δυστυχώς είναι ακόμα πάρα πολύ κοντά στο 1 και ενώ βρισκόμαστε τόσους μήνες υπό περιορισμούς. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να απασχολεί την κυβέρνηση».

Η Φώφη Γεννηματά σχολίασε με αιχμές τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τη μείωση της φορολογίας σε επιχειρήσεις κι επαγγελματίες καθώς ισχυρίστηκε πως ευνοεί τις μεγάλες επιχειρήσεις κι όχι τους μικρομεσαίους. «Αν δεν υπάρχει ένα πλέγμα στήριξης των επιχειρήσεων για να ανοίξουν με ασφάλεια, κινδυνεύουμε στο επόμενο διάστημα να έχουμε λουκέτα στην αγορά, ανεργία και ένα κατεστραμμένο τοπίο. Εμείς αυτό που δεν θέλουμε, είναι να δούμε μία οικονομία με ερείπια» ανέφερε.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ρωτήθηκε για τη επιφυλακτική στάση του κόμματός της χθες στη Βουλή σχετικά με τη τροπολογία προστασίας της Επιστημονικής Επιτροπής για τον κορονοϊό. Απάντησε λέγοντας: «Όταν θέλεις να προστατέψεις μία επιστημονική επιτροπή δεν φέρνεις εκπρόθεσμη τροπολογία μαζί με άλλα 100 θέματα, σαν να θέλεις κάτι να κρύψεις. Προφανώς πρέπει τους επιστήμονες της χώρας να τους προστατεύσουμε. Εγώ δεν καταλαβαίνω το εξής: Μιλάμε για μία επιτροπή, η οποία έχει εισηγητικό, γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Δεν έχει καμία αρμοδιότητά να παίρνει αποφάσεις. Γι’ αυτό πραγματικά θα ήθελα να υπάρξει χρόνος συζήτησης στη Βουλή να καταλάβουμε ποιο είναι το σκεπτικό της κυβέρνησης».

Σε ό,τι αφορά τις εσωκομματικές μας διαδικασίες που θα κρίνουν το μέλλον και την πορεία του Κινήματος Αλλαγής, η Φώφη Γεννηματά επανέλαβε ότι «από το Σεπτέμβριο θα ασχοληθούμε με τα διαδικαστικά και θα ανακοινωθούν οι ημερομηνίες και οι διαδικασίες και τα πάντα».

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται, τόνισε πώς η παράταξη έχει «δώσει δείγματα γραφής για δημοκρατικές διαδικασίες με μεγάλη συμμετοχή κόσμου και αυτό θέλουμε να επαναλάβουμε. Νομίζω ότι μπορώ να τα εγγυηθώ όλα αυτά και κανείς δεν μπορεί να το αμφισβητήσει διότι και το 2015 και κυρίως το 2017 έγιναν με απόλυτη επιτυχία. Μέχρι τότε έχω ζητήσει απ’ όλα τα στελέχη και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου να ασχοληθούν με τα τεράστια προβλήματα της χώρας και του ελληνικού λαού».