Ο Μακρόν βάζει «φρένο» στις τουρκικές προκλήσεις και η Αθήνα του γυρνά την πλάτη!

Ακόμη και σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκανε σκληρές δηλώσεις κατά της Τουρκίας και στήριξε Ελλάδα και Κύπρο, μετά από συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη.

Ο Μακρόν δεν μας ερωτεύτηκε! Τα συμφέροντα της Γαλλίας επηρεάζονται αρνητικά από τις κινήσεις του Ερντογάν στη Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική. Θεωρεί ότι η Ελλάδα και η Κύπρος εκ των πραγμάτων θα μπορούσαν να είναι μαζί με τη Γαλλία, την ισχυρότερη στρατιωτικά χώρα της ΕΕ.

Με ανάρτησή του στο Facebook, γραμμένη στα ελληνικά, τονίζει πως: «δεν πρέπει να δεχτούμε να απειλείται ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της ΕΕ», και προσθέτει πως: «η Ευρώπη οφείλει να προασπίσει την κυριαρχία της» και υπογραμμίζει: «Ας μην αφήσουμε την ασφάλειά μας στη Μεσόγειο στα χέρια άλλων παραγόντων».

Τέλος, κάνει αναφορά στο θέμα της Λιβύης, υπογραμμίζοντας: «δεν μπορούμε να αφήσουμε άλλες δυνάμεις να παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων».

Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κουστούμι Emmanuel Macron

Η Ευρώπη πρέπει να προβεί σε μια ενδελεχή εξέταση των ζητημάτων ασφάλειας στη Μεσόγειο. Θα συγκαλέσω προσεχώς μια διάσκεψη των χωρών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη Μεσόγειο, τα ενεργειακά θέματα και τα ζητήματα ασφάλειας είναι θεμελιώδους σημασίας. Μετατρέπονται σε αντικείμενο διαμάχης από δυνάμεις που αναδεικνύονται ολοένα και περισσότερο και απέναντι στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί ακόμη ελάχιστη επιρροή. Η Ευρώπη οφείλει να προασπίσει την κυριαρχία της.

Ας μην 

Mehr ansehen

Και ναι, θέλει να πουλήσει και φρεγάτες στην Ελλάδα. Τις οποίες παρεπιμπτόντως χρειαζόμαστε, όχι ως “σκαρί”, αλλά για τα υπερόπλα που φέρουν και με τα οποία οι ισορροπίες στο Αιγαίο αλλά και στη Μεσόγειο αλλάζουν.

Κι όμως όπως γράφει ο Βασίλης Σκουρής στο ieidiseis.gr η κυβέρνηση Μητσοτάκη, γυρίζει την πλάτη στη Γαλλία! 

“Οριστική είναι τελικά και σύμφωνα με τις διασταυρωμένες πληροφορίες του iEidiseis, η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην αγοράσει τις δυο γαλλικές φρεγάτες, όπως επανειλημμένα είχε υποσχεθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός στον Εμανουέλ Μακρόν.

Ρόλο στη λήψη της απόφασης, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη που γνωρίζουν την πορεία της διαπραγμάτευσης, έπαιξε η αύξηση της αρχικής τιμής που έδωσε το Παρίσι (τουλάχιστον δύο φορές επιμένουν οι ίδιες πηγές), ενώ μέτρησε πολύ και το γεγονός ότι θα ήταν έτοιμες το 2026, αρκετά αργά για τις ανάγκες μας, όπως εκτίμησε η κυβέρνηση.

Άλλες, ωστόσο, πληροφορίες κάνουν λόγο για πλούσιο και έντονο παρασκήνιο, με την Ουάσιγκτον να ασκεί πιέσεις προς την κατεύθυνση της μη επιτυχούς κατάληξης των διαπραγματεύσεων, καθώς δεν έμεινε ικανοποιημένη από την «προσφορά» της Αθήνας να δώσει στον αγοραστή των ναυπηγείων Ελευσίνας ένα μεγάλο πακέτο στρατιωτικών εξοπλισμών, παρά τη δύσκολη οικονομική θέση της χώρας.

Ρόλο, αν και όχι κύριο, στο να μην προχωρήσει η αγορά των γαλλικών φρεγατών από την ελληνική κυβέρνηση, φέρεται να έπαιξε και το Βερολίνο, που δεν ήθελε να υπάρξει εκτός της ΕΕ ένας αμυντικός  πόλος, καθώς την αγορά θα ακολουθούσε στρατηγική αμυντική συμφωνία με την Γαλλία, που ήδη διαθέτει μια άριστη σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία και, συνεπώς, θα δημιουργούνταν ένα στάτους στην περιοχή, που δεν θα ήταν αρεστός στην Γερμανία.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στο είδος της αγοράς που θα προχωρήσει πλέον  η Αθήνα, αλλά και ποια χώρα θα επιλεγεί. Επίσης, πώς θα αντιδράσει ο Εμανουέλ Μακρόν, παρά τις πολύ θετικές για τη χώρα μας δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του το μεσημέρι της Πέμπτης με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Η μη παρουσία γαλλικών φρεγατών στην πρόσφατη κρίση με την Τουρκία στα Δωδεκάνησα, όπως είχε υποσχεθεί ο Εμμανουέλ Μακρόν, η μη ανακοίνωση αμυντικής συμφωνίας των δυο χωρών με συνάντηση των δυο αρχηγών τους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπως είχε προαναγγελθεί στην Αθήνα, δείχνει ασφαλώς και τα πρώτα δείγματα της δυσαρέσκειας που επικρατεί στο Παρίσι για την ματαίωση της αγοράς από την Αθήνα…”

Φυσικά είναι  ακατανόητη και επικίνδυνη όπως εξελίσσονται τα πράγματα, απόφαση της κυβέρνησης  Μητσοτάκη. Κάποιοι εντός ΥΠΕΘΑ, εδώ και μήνες διέδιδαν ότι  “δεν θα ασχοληθούμε με τις γαλλικές φρεγάτες”.

Πηγή:militaire.gr