Δεδομένη θεωρείται η επέκταση του lockdown μέχρι τουλάχιστον τις 14 Δεκεμβρίου με τα κρούσματα να παραμένουν καθημερινά πάνω από 2000 ενώ το επιδημιολογικό φορτίο είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένο σε Μακεδονία, Θεσσαλία και Θράκη, αλλά και στην Αττική.
Σήμερα λοιπόν, ή το αργότερο αύριο Παρασκευή, αναμένεται να ανακοινωθεί η παράταση του lockdown αλλά και ένας οδικός χάρτης για το τι να περιμένουμε από εδώ και πέρα.
Μια μικρή γεύση των προθέσεών του έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δύο παράλληλες εκδηλώσεις. Μιλώντας στο 31ο ετήσιο Greek Economic Summit του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, ο πρωθυπουργός τόνισε πως τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά για όσο διάστημα πουν οι ειδικοί, ενώ νωρίτερα, σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Columbia, αποκάλυψε πως τα μπαρ και η νυχτερινή διασκέδαση θα παραμείνουν κλειστά έως ότου έλθει το εμβόλιο.
Βιαστικό άνοιγμα λόγω Χριστουγέννων
Παρά το γεγονός πως γιατροί και ειδικοί φωνάζουν από το πρωί μέχρι το βράδυ πως ένα άνοιγμα της αγοράς θα ήταν καταστροφικό, η κυβέρνηση Μητσοτάκη βιάζεται και βρίσκεται σε σκέψεις για το αν πρέπει να υπάρξει κάποιο μικρό άνοιγμα της αγοράς ενόψει Χριστουγέννων. Ο Άδωνης Γεωργιάδης ήδη δήλωσε την Τετάρτη πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε ένα άνοιγμα των εποχικών ειδών (χριστουγεννιάτικων στολιδιών, δέντρων και διακοσμητικών).
Την ίδια στιγμή, παραμένει άγνωστο εάν και πότε θ’ ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα.
Σκέψεις υπάρχουν και για το άνοιγμα των κομμωτηρίων μετά τις 14 Δεκεμβρίου.
Αποφασίζουν οι ειδικοί
Τις τελικές τους αποφάσεις αναφορικά με την άρση του lockdown και των μέτρων κατά του κορονοϊού αναμένεται να λάβουν σήμερα Πέμπτη οι ειδικοί επιστήμονες της επιτροπής του υπουργείου Υγείας ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να κάνουν και τις εισηγήσεις τους στον πρωθυπουργό.
Οι επιστήμονες της επιτροπής στην πλειοψηφία τους δεν φαίνεται να συμφωνούν με το βιαστικό άνοιγμα της χώρας λόγω Χριστουγέννων, αφού τα κρούσματα, οι διασωληνωμένοι αλλά και οι θάνατοι δεν έχουν περιορισθεί κάτι που αποδίδουν στη χαλαρότητα των περιοριστικών μέτρων.
«Οτιδήποτε ανοίξει θα πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά και με συνεχή παρακολούθηση», σημείωσε ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος εκτιμώντας ότι ένα ενδεχόμενο πρόωρο άνοιγμα, είναι επικίνδυνο όσον αφορά το τρίτο κύμα της πανδημίας, αφού «όσο πιο αργά, τόσο το καλύτερο».
Δράμα: Ο δήμος ξοδεύει 174.000 για τη διοργάνωση της… Ονειρούπολης την ώρα που το νοσοκομείο καταρρέει
Η Δράμα είναι μια από τις πόλεις της Βόρειας Ελλάδας που δοκιμάζεται έντονα από τον κορονοϊό με το νοσοκομείο να είναι ασφυκτικά γεμάτο και τα κρούσματα δεκάδες.
Ακόμα όμως και σε μια τόσο σοβαρή κατάσταση, με τους ασθενείς να μη βρίσκουν ΜΕΘ να νοσηλευτούν με αποτέλεσμα να διακομίζονται σε νοσοκομεία των Αθηνών, ο Δήμος Δράμας φαίνεται πως αποφάσισε να δαπανήσει χρήματα για τη διοργάνωση της φετινής Ονειρούπολης και μάλιστα ενώ βρισκόμαστε σε lockdown και δεν πραγματοποιούνται εορταστικές εκδηλώσεις.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα proinos-typos.gr ο «γαλάζιος» δήμαρχος της Δράμας, Χριστόδουλος Μαμσάκος σχεδιάζει να δαπανήσει το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 174.000 ευρώ για την διοργάνωση της φετινής Ονειρούπολης, ώστε να υπάρξει ένας σχετικός χριστουγεννιάτικος διάκοσμος με αρκετά φωτάκια για τον στολισμό της πόλης, την ώρα που ελλείψεις στα νοσοκομεία είναι μεγάλες.
Δημοτικοί σύμβουλοι αλλά και κάτοικοι της Δράμας αντιδρούν στην απόφαση αυτή και θεωρούν παράλογο να ξοδευτούν τόσα χρήματα για έναν τέτοιο σκοπό. Ζητούν λοιπόν, να διατεθεί το ποσό αυτό για την υποστήριξη του νοσοκομείου της Δράμας και του προσωπικού. Μάλιστα έχουν δημιουργήσει και σχετικό ψήφισμα στην πλατφόρμα “Ψηφίσματα Πολιτών” του Avaaz.
Mεγάλο δώρο στην Πειραιώς, μεγάλη χασούρα στο δημόσιο
Τυπική η κρατικοποίηση της τράπεζας μετά το πράσινο φως της ΕΚΤ στην απόφαση του SSM για μη παροχή έγκρισης στην πληρωμή του κουπονιού των CoCos
Είναι πλέον επίσημο: τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου η Τράπεζα Πειραιώς γνωστοποίησε ότι το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) επικύρωσε την απόφαση του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) για μη παροχή έγκρισης στην πληρωμή με μετρητά του κουπονιού των CoCos από την τράπεζα προς το ελληνικό δημόσιο.
Η μετατροπή των CoCos σε μετοχές είναι μεγάλο δώρο για την Πειραιώς: χάρη σε αυτήν θα ενισχύσει άμεσα τα κεφάλαιά της κατά 2 δισ. ευρώ και θα εξοικονομήσει πρόσθετα κεφάλαια ύψους 300 εκατ. ευρώ από τη μη πληρωμή του κουπονιού που θα γραφτούν στα αποτελέσματα του επόμενου έτους. Επιφέρει όμως σημαντική ζημία στο δημόσιο, που θα λάβει 394,4 εκατομμύρια νέες μετοχές της Πειραιώς με τιμή μετοχής 6 ευρώ, την υψηλή τιμή όπου είχε λάβει χώρα η αύξηση κεφαλαίου του 2015. Με δεδομένο ότι η τιμή της μετοχής της Πειραιώς είναι σήμερα γύρω στο 1 ευρώ, η δυνητική ζημία του δημοσίου θα ανέλθει στο 1,8 δισ. ευρώ. Το μερίδιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) θα ανέλθει, από 26,4% σήμερα, στο 61,3% και η Τράπεζα Πειραιώς τυπικά θα είναι κρατική, αλλά η διοίκηση και ο σχεδιασμός της όχι.
Κεφαλαιακή επάρκεια λόγω της πανδημίας
Το πρόβλημα όμως για την Πειραιώς και για το δημόσιο ως βασικού της μετόχου είναι ότι η τράπεζα εμφανίζεται σήμερα επαρκώς κεφαλαιοποιημένη επειδή ο SSM έχει μειώσει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες της ευρωζώνης λόγω της πανδημίας. Μέσα στο 2021 ωστόσο, όσο θα προχωρά η εκκαθάριση του ισολογισμού της από τα παλαιά προβληματικά δάνεια μέσω των τιτλοποιήσεων του σχεδίου «Ηρακλής», ενδέχεται να αποκτήσει πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας, τη στιγμή που ο SSM θα σκληραίνει τις απαιτήσεις του.
Η αρχική πρόθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν η κρατικοποίηση της Πειραιώς να έχει προσωρινό χαρακτήρα και μέσα σε ένα εξάμηνο να ακολουθήσει η ιδιωτικοποίησή της με αύξηση κεφαλαίου με τη συμμετοχή ιδιωτών. Το σχέδιο αυτό είχε όμως ένα πολιτικό αγκάθι: ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε προστασία των δικαιωμάτων του ελληνικού δημοσίου και μια ζημία του δημοσίου της τάξης του 1,8 έως 2,2 δισ. ευρώ από αυτές τις κινήσεις θα άνοιγε τον δρόμο για τη διατύπωση κατηγοριών απιστίας σε βάρος των μελών του ΤΧΣ και άλλων κυβερνητικών στελεχών.
Η μοναδική επιλογή της κυβέρνησης για να σώσει την κατάσταση ήταν να αλλάξει τον νόμο για το ΤΧΣ και να προχωρήσει σε προληπτική αύξηση κεφαλαίου στην Πειραιώς, με συμμετοχή του ΤΧΣ, μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2021.
Τιτλοποίηση «κόκκινων» δανείων 5 δισ. ευρώ
Και ενώ αυτό φερόταν ως το επικρατέστερο σενάριο, την Τρίτη 24 Νοεμβρίου ο διευθύνων σύμβουλος της Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου ανακοίνωσε μια άλλη λύση: η Τράπεζα Πειραιώς θα προχωρήσει στην εξυγίανση του ισολογισμού της μέσα στο 2021 μειώνοντας τα «κόκκινα» δάνεια κατά 12 δισ. ευρώ.
Αυτό θα γίνει μέσω μιας πρόσθετης τιτλοποίησης «κόκκινων» δανείων ύψους 5 δισ. ευρώ, ώστε να πλησιάσει η Πειραιώς τον στόχο μείωσης των δεικτών «κόκκινων» δανείων σε μονοψήφια ποσοστά μέσα στα επόμενα χρόνια. Για να εξασφαλιστούν όμως τα πρόσθετα κεφάλαια που χρειάζονται για να υποστηριχτεί μια τόσο δραστική εξυγίανση του χαρτοφυλακίου δανείων η τράπεζα θα προχωρήσει σε διάφορες κινήσεις, π.χ. την απόσχιση των υπηρεσιών αποδοχής καρτών, δύο συναλλαγές συνθετικών τιτλοποιήσεων εξυπηρετούμενων δανείων, αναδιοργάνωση του χαρτοφυλακίου συμμετοχών, έκδοση ομολόγων Tier 1 και Tier 2 κ.λπ. που κατά τον Χρ. Μεγάλου θα αποδώσουν την ενίσχυση των εποπτικών της κεφαλαίων κατά 2 δισ. ευρώ.
Σε τι αποσκοπούν όλα αυτά; Να μη χρειαστεί καμία αύξηση κεφαλαίου μέσα στο 2021, ούτε με τη συμμετοχή ιδιωτών μετόχων ούτε με τη συμμετοχή του ΤΧΣ. Αυτή ήταν η δέσμευση της διοίκησης της Πειραιώς προς τους μετόχους, αυτή είναι και η προϋπόθεση για να ενισχυθεί η τιμή της μετοχής μέσα στο επόμενο δωδεκάμηνο, ώστε να μπορέσει το ΤΧΣ να πουλήσει το 2022 μέρος ή το σύνολο των μετοχών του και να ιδιωτικοποιηθεί ξανά η Πειραιώς με όσο το δυνατόν μειωμένη τη ζημιά του δημοσίου. Το αρχικό σχέδιο δηλαδή δεν αλλάζει, αλλά η κυβέρνηση φυλάγεται όσο μπορεί από τον ΣΥΡΙΖΑ…