Ο λόγος στην εισαγγελέα για την πρόταση των ποινών – Να φύγει το πανό της Χρυσής Αυγής από τον Πειραιά!

Τα επόμενα 24ωρα θα έχουμε την πολυαναμενόμενη ανακοίνωση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για τις ποινές στους καταδικασθέντες ναζιστές της εγκληματικής οργάνωσης «Χρυσή Αυγή», αφού το σημερινό αίτημα του Γ. Λαγού να εξαιρεθεί η έδρα έφερε νέες καθυστερήσεις στη διαδικασία.

Η συνέχεια στην πολύκροτη δίκη που, την περασμένη Τετάρτη κορυφώθηκε με την ιστορική καταδίκη των στελεχών της Χ.Α., θα δοθεί αύριο, Τρίτη, στις 11 το πρωί  με προεδρεύουσα τη Μαρία Λεπενιώτη.

Αφού απορρίφθηκαν τα αιτήματα για αναγνώριση ελαφρυντικών σε όλους τους καταδικασθέντες για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και στους περισσότερους για ένταξη εγκληματικής οργάνωσης, ο καταδικασθείς Λαγός ζήτησε να εξαιρεθούν οι δικαστές αλλά όχι η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου και ο αναπληρωτής εισαγγελέας.

Το αίτημα αυτό απορρίφθηκε και έτσι επόμενος σταθμός στη δίκη είναι η πρόταση της εισαγγελέως επί των ποινών. Επ’ αυτής θα έχουν δικαίωμα να τοποθετηθούν οι συνήγοροι υπεράσπισης των καταδικασθέντων χρυσαυγιτών. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, η έδρα θα αποσυρθεί σε διάσκεψη και ακολούθως θα ανακοινωθούν οι ποινές κάθειρξης για κάθε κατηγορούμενο. Το επόμενο κρίσιμο ζήτημα που θα απασχολήσει το δικαστήριο είναι αν θα δοθεί ανασταλτική δύναμη στην έφεση και σε ποιους κατηγορουμένους, οι οποίοι δεν θα οδηγηθούν στη φυλακή μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.

Σόου από Λαγό και Κ. Πλεύρη

Ο Γ. Λαγός εμφανίστηκε σήμερα το πρωί στο Εφετείο, έχοντας μάλιστα καλέσει σε συγκέντρωση υποστηρικτές του, και εκτόξευσε ύβρεις και απειλές εντός της αίθουσας, ακόμα και μετά την καταδίκη του.

Αυτή τη φορά είχε στο πλευρό του ως νέο συνήγορο τον γνωστό ακροδεξιό δικηγόρο Κώστα Πλεύρη, ο οποίος κατά την αγόρευσή του… θυμήθηκε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

«Θέλω να καταθέσω αίτημα εξαίρεσης ολόκληρου του δικαστηρίου επειδή υπάρχει καταπάτηση του τεκμηρίου της αθωότητας, καθώς και άμεση και έμμεση παρέμβαση από τον πρωθυπουργό της χώρας, οι οποίοι σας πίεσαν, και θα εισφέρω στοιχεία ως προς αυτά» είπε ο καταδικασμένος ευρωβουλευτής απευθυνόμενος στην πρόεδρο.

«Ερχόμενος στο Δικαστήριό σας, νόμιζα ότι έρχομαι σε δικαστήριο της Γαλλικής Επαναστάσεως όπου υπήρχαν πλήθη έξω από τις αίθουσες και αποδοκίμαζαν εκείνους που υπερίσπηζαν τους κατηγορουμένους. Ελπίζω το δικαστήριό σας να εγγυηθεί τη σωματική μου ακεραιότητα. Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) ορίζει ότι άπαντες οι κατηγορούμενοι έχουν το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι να υπάρξει αμετάκλητη απόφαση. Περαιτέρω, δεσμεύει όλες τις δημόσιες αρχές, τους δημότες και τους δημοσιογράφους να μην αναφέρουν τον κατηγορούμενο ως ένοχο. Ολα αυτά υπό την ανοχή του δικαστηρίου σας έχουν παραβιαστεί. Υπάρχει ένας επηρεασμός του δικαστηρίου σας, ο οποίος έχει γίνει από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας -η οποία απεφάνθη ότι μίλησε η Δημοκρατία- από όλα τα πολιτικά κόμματα και από όλα τα ΜΜΕ. Αυτός ο αυτός ο επηρεασμός μας δημιουργεί την εντύπωση ότι διακινδυνεύεται η αμεροληψία του δικαστηρίου σας», είπε μεταξύ άλλων ο Κώστας Πλεύρης. Οι υπόνοιες του για «επηρεασμό» της έδρας προκάλεσαν μέχρι και την αντίδραση του ίδιου του γιου και βουλευτή της Ν.Δ. Θ. Πλεύρη.

Όσο για τον Γ. Λαγό την ώρα που αποχωρούσε σχολίαζε: «έτσι μπράβο μουν…, έναν έναν θα σας στέλνουμε σπίτια σας», εκτιμώντας προφανώς ότι είναι εκείνος που προκάλεσε την αποχώρηση της έδρας και όχι το κώλυμα της νέας προέδρου.

Τη στιγμή πάντως της απορριπτικής απόφασης τόσο ο ίδιος όσο και ο συνήγορός του απουσίαζαν από την αίθουσα.

Οι ποινές

Το πλαίσιο των ποινών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης είναι 5-15 έτη, ενώ για ένταξη σε αυτήν είναι 5-10 έτη.

Για τους καταδικασθέντες που αντιμετωπίζουν κατηγορία για την ανθρωποκτονία Φύσσα -εκτός του Γιώργου Ρουπακιά- και την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των Αιγύπτιων ψαράδων οι ποινές που προβλέπονται φθάνουν τα 10 έτη χωρίς ελαφρυντικό.

Ο φυσικός αυτουργός της δολοφονίας του αντιφασίστα μουσικού είναι αντιμέτωπος με ισόβια κάθειρξη.

Χωρίς ελαφρυντικά η ηγεσία και 36 κατηγορούμενοι

Καθοριστική ήταν η σημερινή απόφαση για τα ελαφρυντικά. Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνωρίστηκε στους: Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Αρτέμη Ματθαιόπουλο, Ηλία Παναγιώταρο, Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγό και Γιώργο Γερμενή.  Οι ποινές κάθειρξης θα κυμανθούν από 5 έως 15 χρόνια.

Kανένα ελαφρυντικό και στους: Ελένη Ζαρούλια, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, Αντώνη Γρέγο, Χρυσοβαλάντη Αλεξόπουλο, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Νίκο Κούζηλο και Δημήτρη Κουκούτση, στους οποίους η ποινή θα κυμαίνεται από 5 έως 10 χρόνια.

Ελαφρυντικά αναγνωρίστηκαν για τους: Αναδιώτη, Τσακανίκα, Χρυσαφίτη, Αγριογιάννη, Ευγενικό, Μαρία, Παπαδόπουλο, Χατζηδάκη, Δήμο, Σκάλκο, Αλεξόπουλο, Μπούκουρα, Μίχο και Αρβανίτη.

*Καθώς η διαδικασία συνεχίζεται το πρωί της Τρίτης η αστυνομία ανακοίνωσε πως θα πραγματοποιηθούν και αύριο κυκλοφοριακές ρυθμίσεις έξω από το Εφετείο.

 

Να φύγει το πανό της Χρυσής Αυγής από τον Πειραιά!

Το κατέβασμα ενός πανό της Χρυσής Αυγής που βρίσκεται πάνω σε κτίριο στην κεντρική πλατεία του Πειραιά (πλατεία Κοραή) απέναντι από το δημαρχείο και δίπλα από την αστυνομική διεύθυνση ζητά η δημοτική παράταξη «Πειραιάς για Ολους» με επικεφαλής τον Νίκο Μπελαβίλα.

Οι δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι της παράταξης με επιστολή τους προς τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη και την εντεταλμένη δημοτική σύμβουλο Δημοτικής Αστυνομίας Κυριακή Μπουρδάκου, την οποία κοινοποιούν και στον αστυνομικό διευθυντή Πειραιά, τονίζουν πως μετά την ιστορική απόφαση του δικαστηρίου το πανό της ναζιστικής οργάνωσης θα πρέπει να αφαιρεθεί. «Η ύπαρξή του συνιστά ακραία προβολή εγκλημάτων και εκθειάζει δημόσια την ήδη καταδικασμένη εγκληματική οργάνωση» σημειώνουν.

Επισημαίνουν επίσης ότι η αφαίρεση του πανό μπορεί να γίνει με βάση τον νόμο 2046/2001, κεφ. Α’ (περί υπαίθριων διαφημίσεων), άρθρο 9, ενώ θυμίζουν ότι σύμφωνα με τις μαρτυρίες που δέχθηκε η Δικαιοσύνη, σε αυτά τα γραφεία οργανώθηκαν οι συμμορίες-τάγματα εφόδου που απλώθηκαν σε όλη την περιφερειακή ενότητα Πειραιά.

«Είναι προσβολή για τον δημοκρατικό Πειραιά και τους πολίτες του να αντικρίζουν καθημερινά σύμβολα του μίσους, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, απόλυτα ξένα προς την πολιτισμική, αγωνιστική-αντιστασιακή κληρονομιά της πόλης μας, αλλά και προς τα δικά μας προτάγματα∙ της αλληλεγγύης και της κοινωνικής ισότητας» δηλώνουν.