Άποψη: Ο κόσμος καίγεται, η ψήφος των αποδήμων τους μάρανε

Ολομέλεια της Βουλής. Φωτο αρχείου -ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Πράγματι είναι ασύλληπτο στην οργάνωση το επιτελικό κράτος που φέρνει για υπερψήφιση την τροπολογία για την  ψήφο των αποδήμων την ώρα που οι Έλληνες βρίσκονται σε πανικό προσπαθώντας να σώσουν οτι μπορούν απροστάτευτοι και εγκαταλειμμένοι στην τύχη τους.

Αλήθεια τι να σκέφτονται τώρα αυτοί που δώσανε απλόχερα  το 41%  βλέποντας μόνο λίγες βδομάδες  μετά την σχεδόν πλήρη καταστροφή της χώρας σε οικολογικό και οικονομικό επίπεδο με την πρωτοφανή  κατάρρευση του τουρισμού αλλά και τους κινδύνους της υγείας του πληθυσμού.

Επομένως είναι απαράδεκτη τέτοιες στιγμές η γρήγορη και τσαπατσούλικη προσπάθεια αυτών των ανάξιων να προφυλάξουν τους κατοίκους και την χώρα, να φέρουν προς ψήφιση ένα ιστορικό αίτημα των αποδήμων, που όμως το καπελώνουν και ελπίζουν να το χρησιμοποιήσουν σαν ένα μελλοντικό σωσίβιο διάσωσης ενδεχόμενου γρήγορου καταποντισμού τους.

Οι απόδημοι ακόμα και τώρα γίνονται αντικείμενο  εκμετάλλευσης του πόθου τους να αποκτήσουν ισοτιμία με τους συμπατριώτες τους, με το δικαίωμα να συμμετέχουν με την ψήφο τους στις ελληνικές βουλευτικές εκλογές. Οι «ανίκανοι» με την συμπαράσταση κομμάτων της αντιπολίτευσης, με πρωταγωνιστές την Ακροδεξιά, προσφεύγουν στην συγκρατημένη μαζικοποίηση του ψήφου των αποδήμων, προσβλέποντας ότι η μεγάλη πλειοψηφία αυτών θα ενίσχυση τα εκλογικά ποσοστά  που θα τους αφαιρέσει η προφανής πλέον ανεπάρκεια τους  στο εσωτερικό.

Βέβαια ορισμένοι νεόκοποι υποστηρικτές τους με σχετικό άρθρο στην Καθημερινή   ερμηνεύουν αυτήν την βιασύνη των επιτελικών αλλιώς ,οτι δηλαδή τώρα στη αρχή της νέας Βουλής θα μπορούσαν να γίνουν ευκολότερα οι απαραίτητες προς τούτο κομματικές συγκλίσεις. Επικρίνουν μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ από τον οποίο περίμεναν να στηρίξει την πρωτοβουλία, εφόσον υπολόγιζαν, λανθασμένα απ’ ότι αποδεικνύεται, ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα είχε το κουράγιο μετά το πρόσφατο εκλογικό στραπάτσο να αναπτύξει διαφορετική σκέψη και πρόταση. Έτσι εμφανίζουν  αυτοί οι επιφανείς λόγιοι, εκείνον που δολοπλοκεί, αδιαφορώντας στην ουσία για την ζωή των απόδημων, ως δημοκράτη και μεταρρυθμιστή ενώ αυτούς που τάσσονται με τις προτάσεις των αποδήμων σαν οπισθοδρομικούς και διχαστικούς.

Οι απόδημοι ζητούν αυτό που ισχύει για κάθε Έλληνα-ιδα να ισχύει και για αυτούς, δηλαδή το καθολικό δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Λόγω της ιδιαιτερότητας ότι είναι πάνω απ’ όλα όλοι  Έλληνες που ζουν σε ξένο κράτος, ζητούν να ψηφίζουν όχι κόμματα κατευθείαν αλλά από ένα κοινό ψηφοδέλτιο όπου θα επιλέγουν αυτές -ους που τους εκφράζουν σαν πρόσωπα και βέβαια σαν  πολιτική ταυτότητα.

Αυτή η ρύθμιση είναι πράγματι βοηθητική στους απόδημους ώστε να προστρέξουν  να εγγραφούν στις λίστες εξωτερικού. Οι βουλευτές που θα εκλεγούν θα προσμετρούνται σαφώς στους άλλους βουλευτές της Βουλής και επομένως θα είναι ισότιμο τμήμα της επικράτειας.

Η διαφορά με την τροπολογία που έρχεται προς ψήφιση είναι εμφανής. Με αυτήν οι απόδημοι γίνονται το αποκούμπι της συντηρητικής πλειοψηφίας σήμερα  και το σώμα εκείνο που κατά καιρούς και με ανάλογο χειρισμό μπορεί να εξασφαλίζει την εκλογή κυβέρνησης.

Με την τροπολογία που προτείνουν οι απόδημοι και υιοθετεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ οι απόδημοι μπορούν να εκλέγουν απευθείας τους εκλεκτούς τους με κοινό ψηφοδέλτιο στις περιφέρειες του  εξωτερικού και όχι δια του κομματικού ψηφοδελτίου επικράτειας όπου διορίζονται μέσω των προτιμήσεων του εκάστοτε κομματικού  αρχηγού.

Ας μην γίνονται επιτέλους οι απόδημοι άλλο  τα ψηφαλάκια που χρειάζεται το επιτελικό κράτος και η Ακροδεξιά και δυστυχώς σιγοντάρουν και ορισμένες ανήμπορες να αντιδράσουν δημοκρατικές δυνάμεις.

Οι απόδημοι χρειάζονται να κρατήσουν την ενότητα που έχουν ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων ή κομματικών προτιμήσεων σαν κόρη οφθαλμού, επειδή ζουν στο εξωτερικό και δίνουν καθημερινά αγώνα για να διατηρήσουν την Ελλάδα ζωντανή μέσα τους και στα παιδιά τους.

Ας βρουν κάποιο άλλο τρόπο να προσεγγίσουν τους κυβερνώντες οι διάφοροι καλοθελητές που γράφουν ή μιλούν χωρίς να τους ενδιαφέρει απ’ ότι φαίνεται  στο ελάχιστο ο αγώνας για πραγματική ισοτιμία που δίνουν δεκαετίες τώρα οι απόδημοι, στην τελευταία χώρα της ΕΕ που επιμένει, με κυρία ευθύνη αυτών που κυβερνούν, να τους αποκλείει από το καθολικό δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.

Ο Δρ. Νίκος Ρήγας είναι Νευρολόγος- Ψυχίατρος- Παιδοψυχίατρος, Ψυχοθεραπευτής, Διευθ. Ιατρικού Κέντρου Adenauer Platz Βερολινο