Ο κορονοϊός προελαύνει και ο κορονογιός έρχεται 

Από την επίθεση του κορονοϊού, θα περάσουμε σε αυτή του εστεμμένου κορονογιού, που θα επιχειρήσει να μετατρέψει τον φόβο και την ανακούφιση του καθενός από την επιβίωση, σε υποταγή.

Στα τέλη της δεκαετίας του 90, πάνω από 150 δισεκατομμύρια διοχετεύτηκαν μέσα από το χρηματιστήριο, από τις τσέπες των αφελών και εξαπατημένων, στα θησαυροφυλάκια της Ελβετίας. Ήταν η εποχή που ο Σημίτης με τον Γιάννο Παπαντωνίου και το σύμβουλό του Γιάννη Στουρνάρα, υπέγραφαν την ευημερία της αρπαχτής και την Οικονομία ευκαιρίας, με τη συμμετοχή πάντα των Μέσων Ενημέρωσης.

Εκείνη λοιπόν την εποχή, το κόλπο του Χρηματιστηρίου στήθηκε μέσα από τη δημιουργία ψεύτικης αξίας για μετοχές που η πραγματική τους αξία να ήταν ενδεχομένως και κάτω από το κόστος εκτύπωσης του χαρτιού που τις αντιπροσώπευε.

Ίσως πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι μετοχές της Κλωνατέξ, εταιρείας του Θωμά Λαναρά, ξάδελφου του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, η οποία έφτασε  στο σημείο να έχει κεφαλαιοποίηση Τράπεζας. Διάφορα δημοσιεύματα, εμφάνιζαν τη συγκεκριμένη Κλωστοϋφαντουργία της Νάουσας, ως την εταιρεία που παζαρεύει να αγοράσει την Benetton και την Timberland . Η φημολογία ανέβαζε την μετοχή στα ταμπλώ του Χρηματιστηρίου, αφού όλοι έτρεχαν να αγοράσουν Κλωνατέξ. Με αυτή την έντεχνη φημολογία παραγωγής ψευδοαξίας, κάποιοι κατάφεραν να μαζέψουν το χρήμα από το χρηματιστήριο, πουλώντας την κατάλληλη ώρα που οι ίδιοι επέλεξαν.

Δεν είναι λίγες οι φορές, που η πολιτική λειτουργεί ακριβώς όπως τις εταιρείες με τα παλιόχαρτα του Χρηματιστηρίου την εποχή του Σημίτη, με το ίδιο πάντα εργαλείο την “επικοινωνία”. Δηλαδή με την παραγωγή εικόνας και αβάσιμης φήμης που σκοπό έχει να εξαπατήσει για να κερδίσει ο κομπιναδόρος.

Η πανδημία που είναι σε εξέλιξη, πέρα από μια τραγωδία που βιώνει η υφήλιος, είναι και χρηματιστήριο πολιτικής. Τουλάχιστον για τον Έλληνα πρωθυπουργό. Δεν αμφιβάλω πως φιλοδοξία του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να αποτελεί το να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα στη διαχείριση της πανδημίας, αλλά αυτό που εμφανώς τον ενδιαφέρει είναι να ποντάρει στο Χρηματιστήριο της εικόνας, πουλώντας Κλωνατέξ σε τιμές Coca Cola.

Αν σας φαίνεται πολύ κυνική η διαπίστωση, ας ρίξουμε μια ματιά στο πόσο κυνικές είναι οι επιλογές του. 

1. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης , παρακινδυνευμένα, προσπαθεί να δώσει την εικόνα πως τα κατάφερε απέναντι στον κορονοϊό, ενώ η πανδημία είναι σε εξέλιξη. Το λέει μάλιστα ο ίδιος στις συνεντεύξεις του. Γιατί παίρνει αυτό το ρίσκο; Αφ ενός υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν πως τα Βαλκάνια και οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης έχουν μέχρι στιγμής χαμηλά ποσοστά θμησιμότητας, πράγμα που δεν σχετίζεται με μέτρα των κυβερνήσεων. Ο πρωθυπουργός θέλει να δημιουργήσει τη φήμη πως οφείλεται σε αυτόν. Από την άλλη μεριά επιχειρεί να δημιουργήσει την εικόνα της επιτυχίας από νωρίς, και να ταυτιστεί με  το προφίλ του στρατηγού, γιατί θεωρεί πως με αυτή θα αντιπαλέψει την πραγματικότητα που θα προκύψει.

2. Εκτός από την εικόνα του Μεσία για τον εαυτό του, δημιουργεί ιερές γελάδες ολόγυρα, τις οποίες όλοι οφείλουν να προσκυνήσουν. Επενδύει σε διάφορα χαρτιά με τη μέθοδο Κλωνατέξ, ανεβάζει δια μέσου της φήμη την υπεραξία και την κατάλληλη στιγμή θα πουλήσει.  Τα Μέσα Ενημέρωσης, καλοταϊσμένα και πάλι, έχουν κάθε λόγο να υπερασπίζουν τον Μητσοτάκη μέσω των ιερών γελάδων, απ το να εκτίθενται υπερασπιζόμενα απευθείας τον ίδιο. Το ζητούμενο είναι αν κάποιος επιχειρήσει να ασκήσει κριτική, να βρεθεί απέναντι στις ιερές γελάδες, τις οποίες προφανώς δεν επιτρέπεται να σφάξει. Αυτές θα τις θυσιάσει όταν έρθει η ώρα ο ίδιος ο Μητσοτάκης. Δείτε τι έχει συμβεί με όσους έχουν ασκήσει κριτική ή έχουν ψελίσει κάποια λέξη αμφισβήτησης όσων υποστηρίζει ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Η κρίση, η άποψη, η αμφισβήτηση και φυσικά η άσκηση πολιτικής είναι κολάσιμη πράξη απέναντι στα εικονίσματα που έχουν κατασκευαστεί με αποκλειστικό ρόλο να προσκυνηθούν.

3. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατασκευάζει με δόλο την αναγκαιότητα της υποτιθέμενης πολιτικής συναίνεσης απέναντι στον αόρατο εχθρό και σκοπεύει να την επεκτείνει και την επόμενη μέρα στα μέτρα που εξ ανάγκης, όπως θα δηλώσει, θα πάρει. Φιλοδοξεί με τον τρόπο αυτό να μεταβάλει την αντιπολίτευση σε έναν απολογούμενο πολιτικό χώρο, που δεν θα τολμά να κρίνει, για να μην κριθεί ως υποδιέστερος των περιστάσεων. Με την υποτιθέμενη  συναίνεση, κατασκευάζει την ατολμία των αντιπάλων, ώστε όταν θα έρθει η δύσκολη ώρα, αυτοί να φανούν ανύπαρκτοι, ανίσχυροι και σίγουρα χωρίς τη δυνατότητα να υπάρχουν ως εναλλακτική λύση

Σε  αυτό το τελευταίο θα ήθελα να σταθώ. Τα προβλήματα στην πολιτική πρέπει να έχουν ως πρόταγμα τις πολιτικές. Ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να είναι ένας χώρος συζήτησης καλών ή βολικών προτάσεων που γίνονται στον Μητσοτάκη για να τις υιοθετήσει και να ικανοποιηθεί το αφήγημα της συναίνεσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κυβερνητική δύναμη εξουσίας και πρέπει να αντιλαμβάνεται τις προτάσεις του στα πλαίσια της δικής του πολιτικής, όχι της εξυπηρέτησης του Μητσοτάκη μην τυχόν και  κατηγορηθεί για παρέκλιση από κάποια εθνική γραμμή.

Δεν μπορεί ούτε να αγοράζει τα χαρτιά  Κλωνατέξ του Μητσοτάκη, ούτε να αφήσει τους πολίτες να εξαπατηθούν. Δεν υπάρχει δρόμος προς τον Παράδεισο με συνταγή Μητσοτάκη, μόνο η κόλαση της επόμενης μέρας η οποία ήδη σκιαγραφείται  με σαφήνεια μέσα από δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών.
Αν δεν δείξουν ποιος είναι και τι κάνει ήδη ο Μητσοτάκης, μοιραία θα τον φιλοτεχνήσουν τα φιλικά έντυπα. Ακόμη και τώρα διαλύει τη Δημόσια Υγεία (πού είναι οι γιατροί που έχουν “διοριστεί”) ετοιμάζοντας την επόμενη μέρα για την ιδιωτική Υγεία που θα βγει αλώβητη και με κέρδη από την κρίση. Δεκάδες εκατομμύρια δίνονται για να αγοραστεί εικόνα και λάμψη, ενώ η Διαύγεια είναι γεμάτη από αναθέσεις σε ημέτερους. Υπουργοί που πήραν στα σοβαρά την έκκληση της συναίνεσης, όπως ο Βασίλης Κικίλιας, έχουν ριχτεί στο μπαλαούρο της τιμωρίας.

Η ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζουν την σκληρή επόμενη μέρα, με ισοπέδωση των μεσαίων στρωμάτων και εξαφάνιση των κατώτερων, με το πρόσχημα της καταστροφής από την πανδημία. Όπως ακριβώς συνέβη και με την οικονομική κρίση, θα κληθούν να πληρώσουν οι συνήθεις ύποπτοι και εξαπατημένοι. Οι υπόλοιποι λίγοι, θα χαρακτηριστούν ως σωτήρες και ευεργέτες και θα επιδοτηθούν.

Ο κορονοϊός δεν άλλαξε ξαφνικά το  DNA της ΝΔ, ούτε τη μετέτρεψε σε υποστηρικτή των αδυνάτων. Η λογική της θα φέρει μια νέα εκατόμβη με φτωχοποιημένους και ανήμπορους, που θα πρέπει να παραδοθούν στα νέα σχέδια για την Ελλάδα του Μητσοτάκη.

Από την επίθεση του κορονοϊού, θα περάσουμε σε αυτή του εστεμμένου κορονογιού, που θα επιχειρήσει να μετατρέψει τον φόβο και την ανακούφιση του καθενός από την επιβίωση, σε υποταγή. Τα νέα μνημόνια, εξωτερικού ή εσωτερικού, θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν με αισχρό τρόπο τη συναίνεση για την αντιμετώπιση του κορονοϊού για να περάσουμε χωρίς αντιδράσεις στην πλήρη αποδοχή των πιο σκληρών μέτρων

Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να πει ξεκάθαρα στον κόσμο ποιο είναι το σχέδιο, αλλά ταυτόχρονα και ποιο είναι το δικό του. Κυρίως στην Οικονομία.  Γιατί η πανδημία δεν είναι αναπόφευκτη, αλλά αυτό που θέλουν να ακολουθήσει μπορεί να αποφευχθεί με σοβαρή πολιτική πρόταση. Ευκαιρία να καλέσουν και τον Μητσοτάκη να συναινέσει.

 

Κώστας Βαξεβάνης