Ο κορονοϊός απειλεί τους καπνιστές. Ο “χάρτης” των κρουσμάτων – Κορονοϊός: 1520, ο τετραψήφιος αριθμός για εμπόρους και καταγγελίες

Άνδρας που καπνίζει

Περισσότερο ευάλωτοι στον κορονοϊό είναι οι καπνιστές, όμως αυτό δε σημαίνει ότι θα περάσουν πιο βαριά τη νόσο. Πώς εξελίσσεται ο ρυθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας.

Ειδική αναφορά στους καπνιστές έκανε χθες ο ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας κ. Σωτήρης Τσιόδρας , σημειώνοντας ότι έχει γίνει γνωστό από ερευνητικές εργασίες ότι οι καπνιστές «υπερεκφράζουν αυτό τον υποδοχέα με τον οποίο συνδέεται ο κορονοϊός». Με απλά λόγια όσοι καπνίζουν έχουν δημιουργήσει στον οργανισμό τους μεγαλύτερη ευαισθησία στο να προσβληθούν από τον ιό. Τα γεγονός αυτό αναγάγει την ομάδα των ασθενών μεταξύ εκείνων που μπορούν πιο εύκολα να να νοσήσουν χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι ο οργανισμός τους δεν θα «παλέψει» τον εισβολέα όπως οι υπόλοιποι.

Όπως ανέφερε ο κύριος Τσιόδρας «Δεν έχουμε δει δεδομένα ότι ο καπνιστής κινδυνεύει περισσότερο, αλλά με βάση ερευνητικές εργασίες ότι υπερεκφράζουν τον υποδοχέα, δηλαδή έχουν περισσότερο υποδοχέα του ιού στο αναπνευστικό τους, φοβάμαι για τους καπνιστές, πρέπει να το πω αυτό, ότι μπορεί να εκτεθούν ευκολότερα». Συμπληρώνει ακόμη ότι αυτό δε σημαίνει αναγκαστικά ότι θα νοσήσουν βαρύτερα, αλλά ότι μπορεί να εκτεθούν και να νοσήσουν πιο εύκολα.

«Άρα θέλει λίγη προσοχή το κάπνισμα. Το ξέρουμε όλοι ότι είναι κάτι το οποίο δεν είναι υγιεινό. Ξέρουμε όλοι ότι είναι μια κακή συνήθεια. Εάν μπορούμε να το περιορίσουμε, νομίζω κινδυνεύουμε λιγότερο να μας προσβάλει ο ιός στον οργανισμό», αναφέρει.

Ο καθηγητής τονίζει παράλληλα ότι η διαπίστωση για τους καπνιστές αποδεικνύεται πειραματικά ενώ δεν υπάρχουν κλινικά δεδομένα από κάποια μεγάλη μελέτη. Το ζήτημα τον καπνιστών είναι ιδιαίτερα σημαντικός καθώς πέρα από τον κίνδυνο για την υγεία τους, τους μετατρέπει επίσης «εύκολους» φορείς του ιού.

Σε μια περίοδο που προσπαθούμε να αναχαιτίσουμε το ρυθμό διασποράς, το ότι καπνίζουν ακόμη πάνω από 2 εκατομμύρια Έλληνες δεν είναι και ότι καλύτερο.

 

Κορονοϊός: 1520, ο τετραψήφιος αριθμός για εμπόρους και καταγγελίες

Ακουστικά σε τηλεφωνικό κέντρο, Αρχείο

Σε λειτουργία αναμένεται να τεθεί από σήμερα, Κυριακή, ο τετραψήφιος αριθμός 1520, ο οποίος θα ενημερώνει, μεταξύ των άλλων εμπόρους για τα πρόσφατα μέτρα για τον κορονοϊό.

Σήμερα το μεσημέρι, εκτός απροόπτου, θα τεθεί σε λειτουργία από το Υπουργείο Ανάπυξης η γραμμή 1520 η οποία θα προσφέρει πληροφορίες σε εμπόρους και καταστηματάρχες για τα μέτρα που ισχύουν για τον κορονοϊό. Παράλληλα στην ίδια γραμμή οι καταναλωτές θα μπορούν να πραγματοποιούν καταγγελίες.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Παπαθανάσης, στην εκπομπή του OPEN, “Tώρα Ό,τι συμβαίνει”, “Σε χρόνο ρεκόρ, στήθηκε η γραμμή 1520, όπου μπορούν να τηλεφωνούν οι επαγγελματίες και να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με τα καταστήματα τους, π.χ. ποια πρέπει να είναι ανοικτά ή κλειστά. Η γραμμή θα ξεκινήσει να λειτουργεί από σήμερα το μεσημέρι, θα λειτουργεί 24 ώρες το 24ώρο, 7 ημέρες την εβδομάδα. Στην ίδια γραμμή, στο 1520, θα μπορούν να γίνονται και καταγγελίες”.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η γραμμή 1520 λειτουργεί ήδη ως Γραμμή Καταναλωτή από την Γραμματεία Προστασίας Καταναλωτή.