Ο Καύκασος και πάλι στις φλόγες – Προσχεδιασμένη επίθεση με υποστήριξη της Τουρκίας – Ο Πούτιν ζητά τον τερματισμό των συγκρούσεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ – Bloomberg: Ο Ερντογάν δοκιμάζει την υπομονή του Πούτιν

Η φωτιά που άναψε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Για πολλούς ήταν αναμενόμενο: η εξέλιξη μιας φωτιάς που σιγοκαίει στον Καύκασο δεκαετίες τώρα.

Αλλωστε η δήλωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Αρμενία «θα πρέπει να αποσυρθεί από τα κατεχόμενα εδάφη» και του υπουργού Εξωτερικών Μεχμέτ Τσαβούσογλου, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο στρατιωτικής παρέμβασης λέγοντας ότι «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί», μιλάνε από μόνες τους.

Από το γεωστρατηγικό παζλ στον Καύκασο, το μαλακό υπογάστριο της Ρωσίας με τα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το Κρεμλίνο, το οποίο άλλωστε παραμένει εγγυητής της ασφάλειας της Αρμενίας.

Από την πλευρά της η αζερική κυβέρνηση επιμένει στην πάγια ρητορική της ότι το Ναγκόρνο Καραμπάχ της ανήκει, ωστόσο το ζήτημα είναι πολύ πιο σύνθετο.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει πληθυσμό 150.00 ανθρώπους, στη μεγάλη τους πλειονότητα Αρμένιοι. Αποσχίστηκε βίαια από το Αζερμπαϊτζάν το 1991 με την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης και έκτοτε αυτή η περίκλειστη από το Αζερμπαϊτζάν περιοχή μοιράζεται με τους Αζέρους γείτονές της μια κοινή ιστορία βίας, συγκρούσεων και πολιτικής διαμάχης. «Ναγκόρνο» στα ρωσικά σημαίνει ορεινός. Επί παντοκρατορίας Στάλιν η περιοχή κηρύχθηκε αυτόνομη εντός του σοβιετικού Αζερμπαϊτζάν, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας συνύπαρξης βεβιασμένης μεν, προβληματικής δε.

Κατά τη διάρκεια των μεταρρυθμίσεων της περεστρόικα οι αρχές του Ναγκόρνο Καραμπάχ αποφάσισαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, από το οποίο αποφασίστηκε η απόσχισή του από το Αζερμπαϊτζάν και η ένωσή του με την Αρμενία.

«Καραμπάχ» στα τουρκικά σημαίνει μαύρος αμπελώνας. Από την πτώση της Σοβιετικής Ενωσης η Τουρκία αποτέλεσε τον στενότερο σύμμαχο του Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια των 30 χρόνων σύγκρουσης και διαπραγματεύσεων μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, οι οποίες σήμερα φαίνεται να βρίσκονται μπροστά σε νέο αδιέξοδο. Ωστόσο, το μεσημέρι της Παρασκευής η Αρμενια ανακοίνωσε την πρόθεσή της να συνεργαστεί με την ομάδα μεσολάβησης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, με στόχο την εκεχειρία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ωστόσο σήμερα η θέση του Αζερμπαϊτζάν είναι ενισχυμένη λόγω της οικονομικής ευρωστίας και της στήριξης από την Τουρκία, αλλά και του κομβικού ρόλου του ως ενεργειακού παρόχου της Ευρώπης και όχι μόνο.

Το αζερικό φυσικό αέριο μέσω του TAP που περνάει και από τη χώρα μας φτάνει μέχρι την Ιταλία και σύντομα, μέσω της επέκτασης του ιταλικού αγωγού, φιλοδοξεί να προμηθεύει και τις χώρες του ευρωπαϊκού βορρά, παίζοντας τον ρόλο του εναλλακτικού παρόχου στο ρωσικό φυσικό αέριο της Gazprom. Επιπλέον, στις μετοχικές εταιρείες εξόρυξης του αζερικού φυσικού αερίου από το μεγαλύτερο οικόπεδο της Κασπίας θάλασσας, το Σαχ Ντενίζ, συμμετέχουν εταιρείες όπως η BP, η τουρκική TPAO, η κρατική αζερική SOCAR, αλλά και η ρωσική Lykoil και η ιρανική NIOC.

 

Προσχεδιασμένη επίθεση με υποστήριξη της Τουρκίας

Ο πρέσβης της Αρμενίας στην Αθήνα Φαντέι Τσαρτσογκλιάν καταθέτει την άποψή του για τη σύγκρουση και τον τουρκικό δάχτυλο

Καθώς ολόκληρος ο κόσμος ένωνε δυνάμεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας το Αζερμπαϊτζάν προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την πανδημία για να δώσει λύση στα πολιτικά του ζητήματα. Αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο: είναι συνεχιζόμενη, σκόπιμη πρακτική του Αζερμπαϊτζάν να αναζητά στρατιωτική λύση για τη διένεξη του Ναγκόρνο Καραμπάχ χρησιμοποιώντας τη βία. Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών και ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες οι Αζέροι συστηματικά απειλούσαν με χρήση βίας.

Στις 27 Σεπτεμβρίου νωρίς το πρωί οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησαν μεγάλης κλίμακας επιθέσεις με συμμετοχή αερομεταφερόμενων, πυραυλικών και χερσαίων δυνάμεων κατά μήκος ολόκληρης της γραμμής επαφής στο Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ). Αζερικός στρατός χρησιμοποιεί άρματα, ελικόπτερα, βαρύ πυροβολικό, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πολλαπλά συστήματα εκτόξευσης πυραύλων όπως Grad και Smerch. Επιπλέον, κοντά στη γραμμή επαφής παρατηρήθηκαν τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16. Η αρμενική πόλη Βαρντενίς που βρίσκεται στα ανατολικά της Δημοκρατίας της Αρμενίας επίσης έχει υποστεί επιθέσεις από μη επανδρωμένα σκάφη τουρκικής κατασκευής.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης το Αζερμπαϊτζάν στοχεύει εναντίον οικισμών αμάχων, υποδομών και σχολείων, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Στεπανακέρτ. Τούτη την ώρα υπάρχουν απώλειες ανάμεσα σε αμάχους, συμπεριλαμβανομένων μιας γυναίκας και ενός παιδιού.

Μεγάλης κλίμακας επίθεση του Αζερμπαϊτζάν που ξεκίνησε στις 28 Σεπτεμβρίου είναι σε εξέλιξη. Νωρίς το πρωί οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ξανάρχισαν τις μεγάλης κλίμακας αεροπορικές, πυραυλικές και χερσαίες επιθέσεις κατά μήκος ολόκληρης της γραμμής επαφής μεταξύ του Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ) και του Αζερμπαϊτζάν. Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποιεί θωρακισμένα οχήματα μάχης, σύστημα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων Smerch και βαρύ φλογοβόλο TOS. Πολλοί οικισμοί, υποδομές και σχολεία στην πόλη Μαρτακέρτ δέχονται πυρά. Οι άνθρωποι κρύβονται σε καταφύγια.

Ως αποτέλεσμα της επίθεσης του Αζερμπαϊτζάν 59 στρατιώτες του αμυντικού στρατού του Αρτσάχ σκοτώθηκαν και περίπου 200 τραυματίστηκαν. Αυτή η επίθεση είναι προμελετημένη και προσχεδιασμένη έχοντας και τη συνολική υποστήριξη της Τουρκίας. Οι πρόσφατες δηλώσεις των ανώτατων ηγεσιών της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν αποδεικνύουν το παραπάνω.

Ηταν πράγματι σχεδιασμένη εκ των προτέρων και κάθε αναφορά από την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν για «αντεπίθεση» είναι εντελώς ψευδής. Η δήλωση του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ στις 23 Σεπτεμβρίου ήταν το «διπλωματικό πράσινο φως» για την πραγμάτωση αυτής της απερίσκεπτης επίθεσης. Η ομιλία του ήταν γεμάτη από ρητορική μίσους και αποτέλεσε εκδήλωση σαφούς πρόθεσης γενοκτονίας του αρμενικού λαού.

Στις 27 Σεπτεμβρίου κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Αζερμπαϊτζάν ο πρόεδρός του τόνισε ότι «πρέπει να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα με τρόπο που να ικανοποιεί τον λαό του Αζερμπαϊτζάν» και «δεν χρειαζόμαστε ελλιπή λύση σε αυτό το ζήτημα». Ως εκ τούτου, το Αζερμπαϊτζάν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Αρμενίας να βρεθεί μια λύση στη διένεξη που θα είναι αποδεκτή για τους λαούς της Αρμενίας, του Ναγκόρνο Καραμπάχ και του Αζερμπαϊτζάν εξαπολύοντας μεγάλης κλίμακας πόλεμο.

Στις 27 Σεπτεμβρίου ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε δήλωση στην οποία εξέφρασε μονομερή υποστήριξη στον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγεφ, με την έννοια «ένα έθνος», «δύο κράτη».

Ως εκ τούτου, η συνεχής αναφορά του Αζερμπαϊτζάν σε «αντεπίθεση» είναι απλώς παιχνίδι επίρριψης ευθυνών.

Η Τουρκία μάχεται δίπλα δίπλα με το Αζερμπαϊτζάν και στρατολογεί ξένους τρομοκράτες μαχητές από εκείνα τα μέρη της Συρίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των τουρκικών στρατευμάτων. Η συμμαχία Τουρκίας – Αζερμπαϊτζάν στην παρούσα σύγκρουση είναι οφθαλμοφανέστατη.

Στις 27 Σεπτεμβρίου δύο στρατιωτικά αεροσκάφη της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν πραγματοποίησαν τουλάχιστον έξι πτήσεις μεταφέροντας στρατιωτικό φορτίο. Τέσσερις πτήσεις πραγματοποιήθηκαν με τουρκικό Airbus A400M-180 και δύο πτήσεις με IL-76TD του Αζερμπαϊτζάν. Επιπλέον, το αεροσκάφος IL-76TD90VD της εταιρείας Azerbaijani Silk Way πραγματοποίησε πτήση μεταξύ της Τουρκίας, του Ισραήλ και του Αζερμπαϊτζάν.

Το Αζερμπαϊτζάν ποτέ δεν έχει κρύψει τον στρατηγικό του στόχο να επιλύσει τη διένεξη του Ναγκόρνο Καραμπάχ με τη χρήση βίας, διατηρώντας ψηλά την ένταση κατά μήκος της γραμμής επαφής και στα σύνορα Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν. Πολλές φορές ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν έχει δημοσίως καταγγείλει τις προσπάθειες των συμπροέδρων της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ για ειρηνική διευθέτηση της διένεξης του Ναγκόρνο Καραμπάχ, καταφεύγοντας ανοιχτά στον πόλεμο. Για τον σκοπό αυτό το Αζερμπαϊτζάν εμπλέκει επίσης και εξωτερικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, της οποίας η αυξανόμενη παρουσία στο Αζερμπαϊτζάν και ιδίως στην περιοχή του Ναχιτσεβάν βεβαιώνει το παραπάνω.

Μετά την επίθεση του Ιουλίου το Αζερμπαϊτζάν συνεχώς καταβάλλει προσπάθειες για έναρξη πολέμου.

Πρώτον, παρά την απουσία απειλής για την εναέρια κυκλοφορία των πολιτών το Αζερμπαϊτζάν για τους τελευταίους δύο μήνες έκλεισε τους εναέριους διαδρόμους διέλευσης. Στα κρατικά σύνορα της Αρμενίας καθώς και κατά μήκος της γραμμής επαφής η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν έχουν πραγματοποιήσει προκλητικές πτήσεις.

Δεύτερον, από τις 21 Σεπτεμβρίου το Αζερμπαϊτζάν άρχισε την επιστράτευση των εφέδρων και την κατάσχεση φορτηγών για τις στρατιωτικές ανάγκες.

Τρίτον, στις 25 Σεπτεμβρίου το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν απέρριψε το αίτημα του προσωπικού εκπροσώπου του προέδρου του ΟΑΣΕ για διοργάνωση παρακολούθησης της κατάπαυσης του πυρός κατά μήκος της γραμμής επαφής.

Τέταρτον, υπήρξαν αξιόπιστες πληροφορίες στρατολόγησης ξένων τρομοκρατών μαχητών από τα μέρη της Συρίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των τουρκικών στρατευμάτων για να χρησιμοποιηθούν στη σύγκρουση του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Πέμπτον, από νωρίς το πρωί οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν μπλόκαραν τα κοινωνικά δίκτυα και τα μέσα ενημέρωσης. Επίσης, από την αρχή της επίθεσης οι Τούρκοι εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης είναι παρόντες στη ζώνη των συγκρούσεων, κάτι που επίσης αποδεικνύει ότι γνώριζαν εκ των προτέρων για την επίθεση.

Η προετοιμασία αυτής της επίθεσης συνοδεύτηκε από στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας από το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία. Από τις 29 Ιουλίου έως 10 Αυγούστου πραγματοποιήθηκαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Αζερμπαϊτζάν – Τουρκίας στο Μπακού, το Ναχιτσεβάν, το Γκαντζά, το Κουρνταμίρ και το Γεβλάχ. Στις ασκήσεις συμμετείχαν χιλιάδες στρατιωτικοί, εκατοντάδες θωρακισμένα οχήματα μάχης, πυροβολικό, δυνάμεις πολεμικής αεροπορίας, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Είναι ανησυχητικό ότι μετά τη στρατιωτική άσκηση στρατιωτικό προσωπικό και ο εξοπλισμός των τουρκικών ΕΔ παρέμειναν στο Αζερμπαϊτζάν. Επίσης, από την επίθεση του Ιουλίου που εξαπέλυσε το Αζερμπαϊτζάν στα κρατικά σύνορα με την Αρμενία η Τουρκία ανοιχτά υποστηρίζει τις στρατιωτικές δραστηριότητες του Αζερμπαϊτζάν εναντίον της Αρμενίας, δικαιολογώντας τη χρήση βίας. Στις 27 Σεπτεμβρίου, λίγο μετά την έναρξη της μεγάλης κλίμακας στρατιωτικής επίθεσης του Αζερμπαϊτζάν εναντίον του Ναγκόρνο Καραμπάχ, η Τουρκία για άλλη μια φορά μονομερώς και ανεπιφύλακτα υποστήριξε το Αζερμπαϊτζάν.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, η ηγεσία του Αζερμπαϊτζάν φέρει την πλήρη ευθύνη για τις συνέπειες της προσχεδιασμένης επίθεσης και της αποσταθεροποίησης της περιφερειακής ασφάλειας.

Η Αρμενία καταδικάζει σφοδρά την επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν, η οποία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του ανθρωπιστικού δικαίου. Παραβιάζει την τριμερή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός του 1994 και τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το Αζερμπαϊτζάν στο πλαίσιο της ειρηνευτικής διαδικασίας για το Ναγκόρνο Καραμπάχ για τη μη χρήση βίας.

Η Αρμενία καλεί τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει σφοδρά την επίθεση του Αζερμπαϊτζάν και επαναλαμβάνει ότι η σύγκρουση δεν έχει στρατιωτική λύση.

Η Αρμενία, ως εγγυήτρια ασφαλείας του Αρτσάχ, θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του λαού του Ναγκόρνο Καραμπάχ και θα δώσει ανάλογη απάντηση στον επιτιθέμενο. Η Αρμενία είναι έτοιμη να συνεργαστεί στενά με τους συμπροέδρους της Ομάδας Μινσκ του ΟΑΣΕ για την αποκατάσταση και τη διατήρηση της περιφερειακής ειρήνης και ασφάλειας.

 

Ο Πούτιν ζητά τον τερματισμό των συγκρούσεων στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε χθες βράδυ τον άμεσο τερματισμό των μαχών στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, σε μια τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ ΠασινιάνΕνώ συνεχίζονται, για ένατη ημέρα, οι συγκρούσεις μεταξύ των Αζέρων και των Αρμένιων αυτονομιστών σε αυτόν τον ορεινό θύλακα. «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επέμεινε για άλλη μια φορά ότι είναι αναγκαίο να σταματήσουν αμέσως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις» ανέφερε το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο TASS, η επικοινωνία Βλαντίμιρ Πούτιν και Νικόλ Πασινιάν έγινε με πρωτοβουλία της αρμενικής πλευράς.

«Απαράδεκτη απειλή για τη σταθερότητα της περιοχής», δηλώνουν Γαλλία, Ρωσία και ΗΠΑ

Γαλλία, Ρωσία και Ηνωμένες Πολιτείες, οι χώρες που συμπροεδρεύουν της λεγόμενης ομάδας του Μινσκ, καταδίκασαν σήμερα τις επιθέσεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι οποίες προφανώς στοχεύουν αμάχους, λέγοντας ότι αποτελούν «απαράδεκτη απειλή για τη σταθερότητα της περιοχής».

Σε ανακοινωθέν τους, οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών «δηλώνουν ανεπιφύλακτα ότι οι πρόσφατες επιθέσεις που φέρεται να στοχεύουν εγκαταστάσεις αμάχων», τόσο στη ζώνη σύγκρουσης όσο και αλλού στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν σύμφωνα με Παρίσι, Μόσχα και Ουάσινγκτον, και «ο χαρακτήρας δυσανάλογων τέτοιων επιθέσεων αποτελούν απαράδεκτη απειλή για τη σταθερότητα της περιοχής».

Οι Ζαν Ιβ Λεντριάν, Μάικ Πομπέο και Σεργκέι Λαβρόφ «καταδικάζουν έντονα την άνευ προηγουμένου και επικίνδυνη κλιμάκωση της βίας εντός και εκτός της ζώνης σύγκρουσης Ναγκόρνο-Καραμπάχ».

Επαναλαμβάνουν το αίτημά τους για «άμεση και άνευ όρων εκεχειρία» και παροτρύνουν το Μπακού και το Γερεβάν να «δεσμευτούν τώρα να επαναλάβουν τη διαδικασία διευθέτησης, με βάση ισχύουσες θεμελιώδεις αρχές και συναφή διεθνή κείμενα γνωστά και στα δύο μέρη».

Η ομάδα του Μινσκ συγκροτήθηκε το 1992 με σκοπό την διαμεσολάβηση για την επίτευξη μιας ειρηνικής λύσης στον θύλακο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Παράλληλα, λίγο νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Στίβεν Μπίγκαν είχε ξεχωριστές συνομιλίες με τους υπουργούς Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας σήμερα και προέτρεψε σε άμεση κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στις συνομιλίες με τους δύο ΥΠΕΞ, ο Μπίγκαν εξέφρασε «βαθιά ανησυχία για αναφορές για κλιμάκωση της στρατιωτικής δράσης και επέκταση του θεάτρου των επιχειρήσεων στη σύγκρουση Ναγκόρνο-Καραμπάχ», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

 

Bloomberg: Ο Ερντογάν δοκιμάζει την υπομονή του Πούτιν

Εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει κάνει ένα πράγμα σαφές με το πέρασμα των χρόνων, αυτό είναι ότι καμιά άλλη δύναμη εκτός απ’ την Ρωσία – ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Ευρωπαϊκή Ενωση, ούτε ακόμη κι η Κίνα – δεν επιτρέπεται να αναμιχθεί σε θέματα ασφαλείας στο έδαφος της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. 

Φαίνεται πως ο Ταγίπ Ερντογάν δεν το έχει λάβει αυτό το μήνυμα, αναφέρει το Bloomberg.

Προσφέροντας υποστήριξη στο Αζερμπαϊτζάν ο Τούρκος πρόεδρος έχει βάλει σε δοκιμασία τη σχέση του με την Ρωσία.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, η προσέγγιση του θέματος από τον Ερντογάν έχει ευρεία στήριξη στο εσωτερικό της Τουρκίας και μπορεί επίσης να του προσφέρει λόγο σε ενδεχόμενη συμφωνία.

Όμως, εάν το παρατραβήξει, ειδικά καθώς αυξάνονται οι κατηγορίες ότι η Τουρκία έχει στείλει Σύριους μαχητές στο Αζερμπαϊτζάν, κινδυνεύει να δεχθεί “επίπληξη” από μια στρατιωτική δύναμη που είναι σε θέσει να πλήξει τα τουρκικά συμφέροντα σε πολλαπλά πεδία.

“Ο Ερντογάν πραγματικά δοκιμάζει την υπομονή του Πούτιν” δηλώνει ο Αλεξάντερ Ντίνκιν, πρόεδρος του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών – Ινστιτούτο που παίζει και ρόλο συμβούλου προς το Κρεμλίνο. “Ερεθίζει τον Πούτιν όλο και πιο πολύ”.

“Εάν η ευθεία συμμετοχή του τουρκικού στρατού ή μαχητών από την Συρία αποδειχθεί, αυτό θα είναι μια κόκκινη γραμμή” προσθέτει ο Ντινκιν. Οι σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας ήταν ήδη τεταμένες πριν ξεσπάσει η νέα αναζωπύρωση στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ στις 27 Σεπτεμβρίου, παρά την αντίληψη που επικρατεί στη Δύση ότι η Τουρκία έχει εγκαταλείψει τους συμμάχους της ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για να συνεταιριστεί με τη Μόσχα, σημειώνει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας τις αντίπαλες πλευρές στις οποίες βρίσκονται Άγκυρα και Μόσχα σε Συρία και Λιβύη.

Τώρα, η ανησυχία του Κρεμλίνου αυξάνεται για το ενδεχόμενο να ξεπεραστούν οι κόκκινες γραμμές στον πρώην σοβιετικό Καύκασο. “Ο Ερντογάν πρέπει να είναι προσεκτικός ώστε να μην ξεπεράσει τα όρια”, λέει ο Μοσχοβίτης αναλυτής Αρκάντι Ντουμπνόφ. “Η χώρα του είναι μεγάλη περιφερειακή δύναμη, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάει πως η Ρωσία θεωρεί τον εαυτό της δεσπόζοντα παίχτη στην περιοχή”.

Η Ρωσία έχει συνάψει συμφωνία ασφάλειας με την Αρμενία και έχει πουλήσει όπλα και στις δυο πλευρές. Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο στην Αγκυρα, η Τουρκία βλέπει τον εαυτό της σα μοναχική δύναμη ενάντια στην ρωσική πίεση στην περιοχή. Πρόκειται για άποψη ελάχιστα δημοφιλή στη Δύση.

Παρότι οι ηγέτες της Τουρκίας ουδέποτε καλλιέργησαν αυταπάτες για την σχέση τους με την Ρωσία, έχουν αφήσει την χώρα τους εκτεθειμένη καθώς απομακρύνονται ταυτόχρονα από τους συμμάχους τους του ΝΑΤΟ, λέει ο Σίναν Ούλγκεν, επισκέπτης καθηγητής στο στο think tank Carnegie Europe, με έδρα τις Βρυξέλλες.

“Η Τουρκία βρίσκεται σε πολύ πιο εύθραυστη θέση απ’ ότι θα έπρεπε ή θα χρειαζόταν να είναι, λόγω της διάβρωσης των παραδοσιακών της συμμαχιών, κι αυτό έίναι αμοιβαίο” προσθέτει ο Ούλγκεν. Η απόφαση του Ερντογάν να αγοράσει τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400 έπαιξε έναν ρόλο σ’ αυτό.

Το πρόβλημα για την Ρωσία είναι ότι σε αντίθεση με άλλες “παγωμένες διενέξεις” στο έδαφος της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, δεν διαθέτει στρατεύματα στο πεδίο για να ελέγξει την κατάσταση και – σε αντίθεση με την Τουρκία – προσπαθεί να διατηρήσει μια σχέση και με τις δυο πλευρές, σύμφωνα με τον Ντε Ουάαλ, συγγραφέα του “Black Garden,” βιβλίου για το Ναγκόρνο Καραμπάχ.