Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις συλλήψεις συγγενών Παλαιστίνιων δραπετών

Ισραηλινοί στρατιώτες στον φράχτη που χωρίζει το Ισραήλ από τα Παλαιστινιακά Εδάφη

Ο ισραηλινός στρατός προχώρησε στη Δυτική Όχθη σε νέες συλλήψεις συγγενών των έξι Παλαιστινίων που δραπέτευσαν από τη φυλακή υψίστης ασφαλείας Γκιλμπόα του Ισραήλ την περασμένη Δευτέρα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν αναπτύξει ενισχύσεις στη Δυτική Όχθη και έχουν εξαπολύσει τεράστιο ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραπετών, μελών ένοπλων οργανώσεων που αφότου έσκαψαν ένα τούνελ στο κελί τους, κατόρθωσαν να δραπετεύσουν.

Τις νέες συλλήψεις συγγενών τους ανακοίνωσε ο οργανισμός υπεράσπισης των Παλαιστίνιων κρατούμενων.

Πρόκειται για τους δύο αδελφούς και την αδελφή του Μαχμούντ Άρνταχ (συνελήφθη το 1996 και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και παρουσιάστηκε από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ως ο εγκέφαλος της απόδρασης), που συνελήφθησαν στο χωριό Αράμπα κοντά στην Τζενίν. Άλλοι συγγενείς των δραπετών είχαν συλληφθεί την Τετάρτη και παραμένουν υπό κράτηση, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η ισραηλινή δικαιοσύνη έχει εκδώσει εντολή να μη δίνονται στη δημοσιότητα στοιχεία της έρευνας για την απόδραση, την ώρα που ο τοπικός Τύπος προσπαθεί να φωτίσει τις λεπτομέρειες μιας ευαίσθητης υπόθεσης που φέρνει σε δύσκολη θέση το εβραϊκό κράτος. Για την υπόθεση αναμένεται να συσταθεί κυβερνητική επιτροπή έρευνας.

Οι ισραηλινές αρχές αναφέρουν ότι ανησυχούν μήπως οι δραπέτες εξαπολύσουν επιθέσεις, ενώ σοβαρές αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσε η δήλωση του Ασράφ αλ Αζράμι, Παλαιστίνιου πρώην υπουργού αρμόδιου για τους παλαιστίνιους κρατούμενους, ο οποίος είπε ότι η Παλαιστινιακή Αρχή ενδέχεται να συνέδραμε τους δραπέτες.

Στα παλαιστινιακά εδάφη, πάντως, οι έξι Παλαιστίνιοι έχουν αναχθεί σε ήρωες και σήμερα αναμένεται να γίνουν νέες διαδηλώσεις υπέρ τους, παρά το γεγονός ότι στις προηγούμενες κινητοποιήσεις σε ένδειξη υποστήριξης των έξι δραπετών, οι Παλαιστίνιοι συγκρούστηκαν με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας.

 

Η ΕΕ απειλεί την Πολωνία με οικονομικές κυρώσεις, για τις “ζώνες χωρίς ΛΟΑΤΚΙ+”

Πορεία για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, στο Κατοβίτσε.Πορεία για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, στο Κατοβίτσε.

Η ΕΕ προειδοποιεί τις πολωνικές περιφέρειες “χωρίς ΛΟΑΤΚΙ+ ιδεολογία” ότι κινδυνεύουν να χάσουν χρηματοδότηση για τις συνέπειες του κορονοϊού, αν δεν αλλάξουν ρητορική.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε προειδοποίηση σε πέντε πολωνικές περιφέρειες, προτρέποντάς τες να ακυρώσουν την απόφασή τους να είναι “ζώνες χωρίς ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα”, ώστε να συνεχίσουν να λαμβάνουν χρηματοδότηση, επιβεβαίωσε τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου μία από τις περιφέρειες.

Όπως γράφει το euractiv, η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε διαμάχη με την Πολωνία και την Ουγγαρία για θέματα που σχετίζονται με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+. Τον Ιούλιο, μάλιστα, ξεκίνησε νομική δράση εναντίον και των δύο χωρών για μέτρα που προκαλούν διακρίσεις σε βάρος της κοινότητας.

“Η Επιτροπή θα ήθελε να τονίσει ότι η δήλωσή σας ότι είστε “ζώνη χωρίς ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα” αντιβαίνει στις αξίες που ορίζονται στο άρθρο 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση”, αναφέρει η επιστολή.

Τονίζει επίσης ότι “η επιπλέον χρηματοδότηση στο πλαίσιο του ταμείου ανάκαμψης για την covid-19 θα τεθεί σε αναμονή, μέχρι να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις στις ανησυχίες της Επιτροπής”.

Η χρηματοδότηση αποτελεί μέρος του REACT-EU (Recovery Assistance for Cohesion and the Territories of Europe), ενός πακέτου στήριξης, από το οποίο η Πολωνία διεκδικεί πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

“Προς το παρόν, εργαζόμαστε ώστε να δώσουμε μια απάντηση στην επιστολή”, δήλωσε εκπρόσωπος της πολωνικής περιοχής Lubelskie, η οποία είναι “απαλλαγμένη από τη ΛΟΑΤΚΙ+ ιδεολογία”.