Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε 21χρονο Παλαιστίνιο στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη — Πένθος στην Παλαιστίνη για τα θύματα πολύνεκρου τροχαίου στη Δυτική Όχθη

(φωτ. της προηγούμενης εβδομάδας από συγκρούσεις Παλαιστίνιων διαδηλωτών με τον ισραηλινό στρατό στη Ναμπλούς – πηγή: Χααρέτζ)

Ο Μπακίρ Χασάς, 21 ετών, από τον καταυλισμό προσφύγων Μπαλάτα, τον μεγαλύτερο στη Δυτική Όχθη, χτυπήθηκε από σφαίρα στο κεφάλι κατά τη διάρκεια εφόδου του ισραηλινού στρατού σε ζώνη ανατολικά της πόλης Νάμπλους η οποία είχε σκοπό να γίνουν συλλήψεις

Νεαρός Παλαιστίνιος σκοτώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί από πυρά ανδρών του ισραηλινού στρατού στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, δήλωσαν παλαιστινιακές πηγές προσκείμενες στο σύστημα υγείας και στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Ο Μπακίρ Χασάς, 21 ετών, από τον καταυλισμό προσφύγων Μπαλάτα, τον μεγαλύτερο στη Δυτική Όχθη, χτυπήθηκε από σφαίρα στο κεφάλι κατά τη διάρκεια εφόδου του ισραηλινού στρατού σε ζώνη ανατολικά της πόλης Νάμπλους η οποία είχε σκοπό να γίνουν συλλήψεις, είπαν οι πηγές αυτές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σε ανακοίνωσή του, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως οι άνδρες του ανταπέδωσαν πυρά που δέχθηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης για τη σύλληψη καταζητούμενου στη Νάμπλους.

«Ταυτοποιήθηκε ένα θύμα», πρόσθεσε ο στρατός του Ισραήλ, διευκρινίζοντας ότι κανένα από τα μέλη του δεν τραυματίστηκε.

Είναι συχνές οι συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακή περιοχή που κατέχει το εβραϊκό κράτος από το 1967, στο περιθώριο διαδηλώσεων, ιδίως εναντίον της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας και εναντίον των συλλήψεων σε παλαιστινιακές κοινότητες από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Στη Δυτική Όχθη υπολογίζεται πως ζουν κάπου 475.000 ισραηλινοί έποικοι ανάμεσα σε πάνω από 2,8 εκατομμύρια Παλαιστίνιους.

Πένθος στην Παλαιστίνη για τα θύματα πολύνεκρου τροχαίου στη Δυτική Όχθη

Ημέρα πένθους κήρυξε την Παρασκευή ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, στη μνήμη των οκτώ θυμάτων από σύγκρουση ενός βαρέος φορτηγού και ενός μικρού λεωφορείου, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε σε κυκλική διασταύρωση στον Αυτοκινητόδρομο 90 που εκτείνεται κατά μήκος της Κοιλάδας του Ιορδάνη σε περιοχή της Δυτικής Όχθης που τελεί υπό ισραηλινό πολιτικό και στρατιωτικό έλεγχο, κοντά στο χωριό Φαγιασέλ, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Wafa.

Διασώστης του κέντρου άμεσης βοήθειας «Magen David Adom», το αντίστοιχο του Ερυθρού Σταυρού, μίλησε για μια σοκαριστική σκηνή περιγράφοντας το τροχαίο. «Είδαμε ένα φορτηγό και ένα ιδιωτικό αυτοκίνητο να έχουν συντριβεί στην άκρη του δρόμου», δήλωσε.

Η παλαιστινιακή αστυνομία δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τα θύματα ήταν εργάτες στην περιοχή Ακράμπα, κοντά στην πόλη της Ναμπλούς.

Ο Ισραηλινός Άμυνας Μπένι Γκαντς εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων σε μήνυμα συμπαράστασης γραμμένο στα αραβικά και τα εβραϊκά.