Ο Ερντογάν βάζει στο «κάδρο» των γεωτρήσεων και την Ιταλία – Αναστασιάδης: Χωρίς προηγούμενο η συμπεριφορά της Τουρκίας – Συνεχίζουμε τις ενέργειές μας

Επιστρέφοντας από το Βερολίνο και από τη Διάσκεψη για τη Λιβύη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι η χώρα του βρίσκεται σε «ανοιχτή γραμμή» με την Ιταλία, συζητώντας για την προοπτική γεωτρήσεων ανοιχτά της Λιβύης.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα το κλίμα έντασης που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας, πιέζοντας όσο μπορεί για την προώθηση της ατζέντας του για την Ανατολική Μεσόγειο.

Σε συνομιλία του με δημοσιογράφος έθιξε ευθέως θέμα και για την Κρήτη«Μιλούν για υφαλοκρηπίδα γύρω από την Κρήτη. Δεν υπάρχει υφαλοκρηπίδα γύρω από τα νησιά δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Εκεί αφορά μόνο τα χωρικά ύδατα», ενώ έριξε και το «χαρτί» της Ιταλίας, αναφέροντας σε εκπροσώπους του Τύπου πως οι δύο χώρες (σ.σ Τουρκία και Ιταλία) βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις για πραγματοποίηση γεώτρησης στα ανοιχτά της Λιβύης.

«Αυτή τη στιγμή η Ιταλία είναι σε επαφές μαζί μας ώστε στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Λιβύη να πραγματοποιήσουμε γεώτρηση», σύμφωνα με το sigmalive.com.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι: «Επειδή οι ακτές μας βλέπουν τις ακτές της Λιβύης, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να κάνουμε αυτό που δεν έκανε η Κύπρος κι αυτό τρελαίνει την Ελλάδα. Εξάλλου εμείς έχουμε την πιο μεγάλη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό μας δίνει μια επιπλέον δυνατότητα»

Συν τοις άλλοις, επανέλαβε το ότι εάν βρει πετρέλαιο ή φυσικό αέριο στις γεωτρήσεις ανατολικά της Κύπρου, τότε θα το μοιραστεί με την Κυπριακή Δημοκρατία: «Ό,τι βγει γύρω από την Κύπρο, θα ανήκει και στο βορρά και στο νότο. Όλοι έχουν δικαίωμα να τα μοιραστούν ισότιμα. Αλλά μέχρι σήμερα οι ελληνοκύπριοι δεν το έχει εφαρμόσει. Δεν είπαν ποτέ να κάτσουμε μαζί με το βορρά να τα συζητήσουμε και να τα βρούμε».

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυπριακής προεδρίας, σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, προσερχόμενος στο Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ και κληθείς να σχολιάσει τις νέες τουρκικές έκνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «συνεχίζουν δυστυχώς τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, συνεχίζουμε και εμείς, βεβαίως, τις προσπάθειες μέσα από τις ενέργειες τις διπλωματικές και τις νομικές, να πετύχουμε αναχαίτιση αυτής της χωρίς προηγούμενο συμπεριφοράς».

Ερωτηθείς αν θα πρέπει να υπάρξουν σκληρότερα μέτρα κατά της Τουρκίας από την ΕΕ, αφού όσα είχαν ανακοινωθεί ως σήμερα, δεν λειτούργησαν αποτρεπτικά, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «πιο δυναμικά, δεν θέλω να δημιουργώ ψευδαισθήσεις ή την εικόνα ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να αναλάβει τέτοια μέτρα, αυτή την ώρα τουλάχιστον. Συνεπώς, αυτό που λέω είναι ότι θα συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα και την υλοποίηση του ενεργειακού προγράμματος και τα διαβήματα προς κάθε κατεύθυνση, με την ελπίδα ότι αν επιθυμούν (η Τουρκία) την ειρήνη, αν επιθυμούν τη λύση του Κυπριακού θα πρέπει επιτέλους σε αυτά που αποτελούν και συνθέτουν τους κανόνες διεθνούς δικαίου».

Ερωτηθείς αν αναμένουμε κάποια δυναμική κίνηση από τη Γαλλία, αφού πληροφορίες φέρουν την κάθοδο γαλλικού αεροπλανοφόρου στην περιοχή λόγω των τουρκικών προκλήσεων, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι «χωρίς αμφιβολία, πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζει (η Γαλλία) στις προσπάθειες που καταβάλλονται για κατευνασμό των ενεργειών της Τουρκίας ή αναχαίτιση. Δεν θέλω, όμως, να σχολιάσω κάτι άλλο».