Ο γραμματέας του SPD τρέφει «μεγάλη συμπάθεια για μια κυβέρνηση συνασπισμού SPD-Πρασίνων» – Δύο στους τρεις ψηφοφόρους αναμένουν νίκη του Όλαφ Σολτς

Λίγο πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD) Λαρς Κλίνγκμπαϊλ εξέφρασε την σαφή προτίμησή του για έναν κυβερνητικό συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων (Die Gruenen).

«Τρέφω μεγάλη συμπάθεια για μια κυβέρνηση συνασπισμού SPD-Πρασίνων», είπε στην ηλεκτρονική πύλη ειδήσεων Watson, όταν ρωτήθηκε αν θα επιθυμούσε μια πλειοψηφία η οποία να επαρκεί για τη συγκρότηση ενός τέτοιου συνασπισμού.

«Μεγάλωσα πολιτικά στο διάστημα περί τις εκλογές του 1998, όταν ο συνασπισμός Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων αντικατέστησε την κυβέρνηση υπό τον καγκελάριο Χέλμουτ Κολ μετά από 16 χρόνια. Τώρα αγωνίζομαι για ένα ισχυρό SPD ο ίδιος, για να προηγηθούμε τελικά στις εκλογές Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών και να πάρουμε επίσης την εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης. Είναι ένας αγώνας στήθος με στήθος, κάθε ψήφος μετράει», πρόσθεσε.

Ο Κλίνγκμπαϊλ ανέφερε επίσης τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του SPD σε μια ομοσπονδιακή κυβέρνηση. «Έχουμε καταστήσει σαφές ότι θέλουμε μια σταθερή και αξιόπιστη κυβέρνηση, ειδικά στην εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας. Αλλά και μια κυβέρνηση που θα επιβάλει έναν κατώτατο μισθό δώδεκα ευρώ την ώρα το πρώτο έτος, έτσι ώστε δέκα εκατομμύρια άνθρωποι να έχουν περισσότερα χρήματα στην τσέπη τους».

Όταν ρωτήθηκε αν ο κατώτατος μισθός των δώδεκα ευρώ είναι προϋπόθεση για να συγκροτήσουν συνασπισμό με το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP), ο Κλίνγκμπαϊλ απέφυγε να απαντήσει, αρκούμενος να πεί: «Θα σας πω τι θέλουμε να επιτύχουμε εμείς τον πρώτο χρόνο της κυβέρνησής μας με καγκελάριο τον Όλαφ Σολτς».

 

Δύο στους τρεις ψηφοφόρους αναμένουν νίκη του Όλαφ Σολτς

Τα δύο τρίτα των Γερμανών θεωρούν ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) θα κερδίσει τις εκλογές της Κυριακής και ότι ο υποψήφιός του, Όλαφ Σολτς, θα είναι ο επόμενος Καγκελάριος. Αντιθέτως, είναι πλέον πολύ περιορισμένο το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν ότι η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) μπορεί να είναι το πρώτο κόμμα ή ο ‘Αρμιν Λάσετ να γίνει Καγκελάριος

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό των τηλεοπτικών δικτύων RTL/ntv, το 66% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το SPD θα αναδειχθεί νικητής από τις κάλπες της Κυριακής, ενώ το 67% εκτιμά ότι ο επόμενος Καγκελάριος θα είναι ο Όλαφ Σολτς. Από την άλλη πλευρά, μόλις το 18% των ψηφοφόρων θεωρεί ότι τις εκλογές θα κερδίσει τα CDU/CSU και ακόμη λιγότεροι, το 16%, ότι ο ‘Αρμιν Λάσετ μπορεί να ηγηθεί μελλοντικής κυβέρνησης συνασπισμού.

Σε νίκη των Πρασίνων υπολογίζει μόλις το 4%, ενώ μόνο το 14% πιστεύει ότι η Αναλένα Μπέρμποκ έχει πιθανότητες να γίνει Καγκελάριος.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, το SPD παραμένει στο 25%, ενώ CDU/CSU κερδίζουν μία μονάδα και φθάνουν στο 22%. Οι Πράσινοι ακολουθούν με 17%, οι Φιλελεύθεροι (FDP) και η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) παραμένουν στο 11%, ενώ η Αριστερά στο 6%.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν ισχυρότερο κριτήριο για την επιλογή ψήφου αποτελεί το κόμμα ή ο επικεφαλής υποψήφιός του, το 55% δηλώνει ότι θεωρεί σημαντικότερο το κόμμα, το 5% το πρόσωπο του υποψηφίου και το 35% και τα δύο στοιχεία.