Ο Γκατσίνοβιτς αποτελεί μία σίγουρη προσθήκη για την ΑΕΚ * Ολυμπιακός-Κρακόβια 0-0: Είχαν ευκαιρίες, αλλά οι ερυθρόλευκοι κόλλησαν στο μηδέν * Μαρτίνς: “Είδα καλά πράγματα, θα μπορούσαμε να είχαμε επιτυχία στις ευκαιρίες”

Ο Τσάρλυ αναλύει πώς ο Παναθηναϊκός δεν υπολόγισε τον αιφνιδιασμό της ΑΕΚ στην περίπτωση του Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς και τι μπορεί να προσφέρει ο Σέρβος μέσος στην Ένωση.

Η ΑΕΚ στην περίπτωση Γκατσίνοβιτς ενήργησε με ταχύτητα αποκτώντας έναν ποδοσφαιριστή κορμού σε καλή ηλικία και δίνοντας ένα σημαντικό επικοινωνιακό αλλά και ουσιαστικό χτύπημα σε έναν από τους κύριους αντιπάλου του.

Ο Γιοβάνοβιτς είχε ζητήσει την παραμονή του

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με την σειρά. Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς ποτέ δεν έκρυψε πως ήθελε να παραμείνει ο Γκατσίνοβιτς και για την επόμενη σεζόν στον Παναθηναϊκό. Εκτιμούσε πως στην μεταμόρφωση της ομάδας η προσθήκη του έπαιξε σημαντικό ρόλο.

Σε 17 παιχνίδια που αγωνίστηκε, δεν σκόραρε, έδωσε τέσσερις τελικές πάσες που έγιναν γκολ, κέρδισε το χρυσό πέναλτι στον τελικό. Όμως ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς έβλεπε πως έδινε πράγματα που βοηθούσε στην εξέλιξη του πλάνου του.

Πίστεψαν πως ο χρόνος λειτουργεί υπέρ τους

Ο ίδιος είχε δώσει εντολή να παραμείνει στην ομάδα, όμως στον Παναθηναϊκό δεν υπολόγισαν στον αιφνιδιασμό από την ΑΕΚ.

Πίστεψαν πως ο χρόνος λειτουργεί υπέρ τους και από την στιγμή, που η ομάδα του δεν συζητά για δανεισμό, τον Αύγουστο θα μπορέσουν να τον αγοράσουν με τα μισά λεφτά. Έκαναν λάθος και έχασαν για όχι σοβαρή οικονομική διαφορά, έναν κομβικό ποδοσφαιριστή, για τα σχέδια του προπονητή τους.

Ο κόσμος ανησυχεί

Τώρα, το αν ο Παναθηναϊκός μπορέσει να βρει στον συγκεκριμένο χώρο καλύτερο ποδοσφαιριστή από τον Γκατσίνοβιτς, θα το δείξει ο χρόνος, όμως είναι δεδομένο πως για λανθασμένους χειρισμούς χάθηκε ένας ποδοσφαιριστής που ήταν σημαντικός στα πλάνα του προπονητή.

Επίσης από την στιγμή που αποφασίστηκε να μην ανανεώσει ο Βιγιαφάνες και να κάνουν το χατίρι στον Βέλεθ να πάρει το συμβόλαιο από τα Εμιράτα, το πράγμα αρχίζει και ανοίγει επικίνδυνα. Ο κόσμος έχει αρχίσει να ανησυχεί και να γκρινιάζει στα σόσιαλ. Προσωπικά, όποτε κοιτάω στο κινητό στα εισερχόμενα στο messenger, βλέπω και κάποιο μήνυμα ανησυχίας φίλου του Παναθηναϊκού.

Το σίγουρο είναι πως μεταγραφές στον Παναθηναϊκό θα γίνουν και θα είναι και πιο τρανταχτές απ’ ότι πιστεύει ο κόσμος. Το πρόβλημα όμως είναι και ο χρόνος. Ο Παναθηναϊκός έχει να δώσει ευρωπαϊκά παιχνίδια και η ομάδα ήδη έχει χάσει τρεις παίκτες κορμού, που δεν έχουν αντικατασταθεί. Είναι πρόβλημα και ο χρόνος θα δείξει, αν θα φέρει συνέπειες.

Το σπάνιο όπλο που αγαπούν οι προπονητές

Στην ΑΕΚ έκαναν μία μεταγραφή από αυτές που προσφέρουν ασφάλεια στον προπονητή. Με τον Γκατσίνοβιτς γνωρίζεις το μίνιμουμ που μπορεί να προσφέρει. Ένας από τους λόγους που τον ήθελε ο Γιοβάνοβιτς, που δούλεψε μαζί του, ήταν πως πίστευε πως ο Γκατσίνοβιτς του έχει δώσει τη βάση όσων μπορεί να προσφέρει. Πως γνωρίζοντας πλέον το πρωτάθλημα και ξεκινώντας από την αρχή της σεζόν μαζί του, η προσφορά του θα ήταν πολύ πιο σημαντική.

Έχει ένα σπάνιο όπλο, το οποίο το εκτιμούν οι προπονητές και πράγματι μπορεί να προσφέρει σημαντικά τελικά νούμερα. Γνωρίζει άριστα να κινείται ανάμεσα στις γραμμές του αντιπάλου. Να ξεμαρκάρεται και να υποδέχεται την μπάλα σε χώρους που πονούν τον αντίπαλο. Με αυτόν τον τρόπο λύγισε στην Λεωφόρο την άμυνα του Ολυμπιακού στα playoffs και η ικανότητα του, να περνά από τον άξονα key passes, ξεκλείδωσε σημαντικά, σύμφωνα και με το επιτελείο του Παναθηναϊκού και τους Αϊτόρ, Παλάσιος και άρχισε να λειτουργεί η ανάπτυξη του Παναθηναϊκού, όπως επιθυμούσε ο προπονητής του.

Τα όπλα του Γκατσίνοβιτς

Επίσης είχε πολύ σημαντική συμμετοχή στην πίεση ψηλά, όπως και στο χτίσιμο από χαμηλά μέτρα. Με άνεση μπορεί να παίξει στο δίδυμο των εσωτερικών χαφ στο 4-3-3, στη θέση 8 και στην θέση του επιτελικού χαφ στο 4-2-3-1 και να δώσει λύσεις σε ένα πλάνο, που ο προπονητής ζητά έναν περισσότερο χαφ στο γήπεδο πηγαίνοντας ακόμη και στα αριστερά.

Στον Παναθηναϊκό πάντως τα καλύτερα παιχνίδια τα έκανε στην θέση του επιτελικού χαφ δίνοντας απλότητα στην ανάπτυξη, αξιοποιώντας την ικανότητα να παίζει ανάμεσα στις γραμμές των αντιπάλων, να περνά σωστά την μπάλα στην αντίπαλη περιοχή και να ανεβάζει την ένταση και την αποτελεσματικότητα στην πίεση ψηλά.

Η αδυναμία του στην τελική εκτέλεση

Η μεγάλη αδυναμία που αν την ξεπεράσει στην ΑΕΚ θα δώσει την βελτίωση που υπολόγιζε και ο πρώην του προπονητής στον Παναθηναϊκό, έχει να κάνει με την τελική του εκτέλεση. Με τον τρόπο που αγωνίζεται, ο Γκατσίνοβιτς, κατάφερνε πολύ συχνά να έρχεται σε θέση βολής, γεγονός που έδωσε και το κύπελλο στον Παναθηναϊκό, με το πέναλτι που κέρδισε από το χτύπημα του Βιεϊρίνια.

Σε αυτά τα 17 παιχνίδια που αγωνίστηκε με τον Παναθηναϊκό, σχεδόν σε όλα είχε μία συνήθως και περισσότερες ευκαιρίες που τις σπατάλησε. Έβγαζε πολύ άγχος στην τελική εκτέλεση. Βλέποντας όμως τους χώρους που κινείται, την ικανότητα του, στο να πατά την αντίπαλη περιοχή και να ξεγλιστρά από τις αντίπαλες άμυνες είναι δεδομένο πως από τον ίδιο εξαρτάται να λύσει το πρόβλημα στην εκτέλεση. Η λογική λέει πως αυτό θα συμβεί, γιατί ο ποδοσφαιριστής έχει ποιότητα και τον τρόπο να γίνεται επικίνδυνος. Από την στιγμή που μπάλα ξέρει και βρίσκεται στον σωστό χώρο, είναι στο χέρι του να γίνει πιο αποτελεσματικός.

Στους χώρους και στους ρόλους που αγωνίζεται και ο Μάνταλος

Η ΑΕΚ παίρνει έναν ποδοσφαιριστή που κινείται σε χώρους που αγωνίζεται ο Μάνταλος. Τα τελευταία χρόνια ο σύλλογος έχει ταλαιπωρηθεί, επειδή όλοι οι προπονητές έδιναν στον Πέτρο Μάνταλο περισσότερο χρόνο, από αυτόν που μπορούσε να αντέξει ο ίδιος αλλά και ο κόσμος της ΑΕΚ.

Ήταν όμως μία πραγματικότητα πως στο ρόστερ της ομάδας δεν υπήρχε καλύτερος ποδοσφαιριστής για να αγωνιστεί στους συγκεκριμένους χώρους. Η κριτική γίνεται εύκολα, όμως για να βρεθεί κάποιος ανώτερος του Μάνταλου, έπρεπε να μπει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Αυτό συνέβη και ο Γκατσίνοβιτς, αναμένεται να βοηθήσει και τον ίδιο τον Μάνταλο, καθώς θα τον απαλλάξει από ένα σημαντικό βάρος υποχρεώσεων που δεν ήταν σε θέση να αντέξει, θα του μικρύνει τον ρόλο, αλλά θα τον κάνει και πιο συγκεκριμένο.

Ασφαλώς και υπάρχουν λογικές ποδοσφαίρου, που και οι δύο ποδοσφαιριστές, μπορούν να συνυπάρξουν σε αυτές, όπως και αυτήν την φορά, θα έχει το δικαίωμα ο προπονητής της ΑΕΚ, όταν θα βλέπει πως ο Μάνταλος είτε δεν είναι καλά, είτε δεν του ταιριάζουν οι συνθήκες του αγώνα, να τον αφήνει στον πάγκο, χωρίς να λείπει κάτι από την ομάδα του.

Η μεταγραφή του Γκατσίνοβιτς, είναι μία σίγουρη προσθήκη που είναι ξεκάθαρο πως θα δώσει βοήθειες σημαντικές στην ΑΕΚ, είναι δεδομένα αυτά που θα προσφέρει στην ομάδα, καθώς τα έδωσε και πέρυσι στο μικρό αλλά ουσιαστικό διάστημα που αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό και ασφαλώς η εικόνα του, φωνάζει πως υπάρχουν περιθώρια εξέλιξης.

 

Ολυμπιακός – Κρακόβια 0-0: Είχαν ευκαιρίες για γκολ, αλλά οι ερυθρόλευκοι κόλλησαν στο μηδέν

Ισόπαλο 0-0 έληξε το τρίτο φιλικό του Ολυμπιακού στην Αυστρία απέναντι στην Κρακόβια. Έχασαν πέναλτι με τον Βαλμπουενά και είχαν δοκάρι με τον Χασάν οι ερυθρόλευκοι.

Ο Ολυμπιακός είχε μία νίκη, μία ήττα και πλέον έχει και μία ισοπαλία στα φιλικά του στην Αυστρία. Το παιχνίδι ανάμεσα στους ερυθρόλευκους και την Κρακόβια από την Πολωνία έληξε στο 0-0.

Οι Πειραιώτες έχασαν πέναλτι στο 42ο λεπτό με τον Ματιέ Βαλμπουενά, ενώ στις αρχές του β’ μέρους είχαν δοκάρι με τον Χασάν. Οι ερυθρόλευκοι βρέθηκαν κοντά στο γκολ σε αρκετές περιπτώσεις, χωρίς όμως να υπάρχει σκορ στο τελευταίο σφύριγμα.

Καλύτερος ο Ολυμπιακός στο α’ μέρος, έχασε και πέναλτι

Οι ερυθρόλευκοι ξεκίνησαν με 4-3-3. Ο Βατσλίκ ήταν κάτω από τα δοκάρια με τους Ανδρούτσο, Κούτρη, Μπα και Σισέ να βρίσκονται μπροστά του. Μαντί Καμαρά, Κανέ και Μπουχαλάκης συνέθεσαν την τριάδα του κέντρου. Ο Φαντιγκά και ο Βαλμπουενά κινούνταν στα εξτρέμ με τον Χασάν κορυφή.

Από τα πρώτα λεπτά ο Ολυμπιακός θέλησε να πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Οι ερυθρόλευκοι πρέσαραν ψηλά, έχτιζαν με υπομονή το παιχνίδι τους, αλλά δυσκολεύονταν να πατήσουν στην περιοχή της Κρακόβια, η οποία κυρίως βρισκόταν σε φάση άμυνας και απειλούσε.

Στο 27′ οι Πειραιώτες είχαν πολύ καλή ευκαιρία. O Βαλμπουενά εκτέλεσε το φάουλ από τα αριστερά, έφερε επικίνδυνα την μπάλα στην περιοχή, ο Σισέ πήρε την κεφαλιά, αλλά ο κίπερ της Κρακόβια απέκρουσε. Τέσσερα λεπτά αργότερα ο Μπουχαλάκης βρήκε δίχτυα με το κεφάλι, όμως ήταν εκτεθειμένος.

Οι παίκτες της Κρακόβια οπισθοχωρούσαν, με τον Ολυμπιακό να παίρνει μέτρα. Στο 41′ ο Χασάν ανετράπη στην περιοχή και κέρδισε πέναλτι. Ο Βαλμπουενά ανέλαβε την εκτέλεση, όμως ήταν άστοχος. Έτσι, το 0-0 παρέμεινε έως το φινάλε του πρώτου μέρους.

Δοκάρι και αλλαγές στο β’ μέρος

Στο ξεκίνημα του δευτέρου μέρους ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με τους Τζολάκη και Καρβάλιο αντί των Βατσλίκ και Βαλμπουνά. Στο 50′ οι ερυθρόλευκοι είχαν δοκάρι, έπειτα από προσπάθεια του Ανδρούτσου, με την μπάλα να βρίσκει και πάνω στον Χασάν.

Στο 65ο λεπτό με τον ρυθμό να έχει πέσει κατακόρυφα ο Μαρτίνς άλλαξε και τους υπόλοιπους εννέα με την ενδεκάδα να αποτελείται από τους: Τζολάκη, Ρέαμπτσιουκ, Μανωλά, Παπασταθόπουλο, Άβιλα, Εμβιλά, Κούντε, Καρβάλιο, Ραντζέλοβιτς, Μασούρας Αραμπί σε 4-2-3-1.

Στο 72ο λεπτό ο Μασούρας με ένα ξαφνικό σουτ εκτός περιοχής θέλησε να αιφνιδιάσει τον αντίπαλο τερματοφύλακα, αλλά ο κίπερ της Κρακόβια απέκρουσε. Στο 79′ ο Μασούρας είχε νέα μεγάλη ευκαιρία, όταν δεν κατάφερε να πλασάρει όπως θα ήθελε, έπειτα από ασίστ του Άβιλα.

Στο 82ο λεπτό ο Μαρτίνς γύρισε τον σχηματισμό του σε 4-4-2 με τον Τικίνιο να αντικαθιστά τον Καρβάλιο. Οι ερυθρόλευκοι κυρίως από τις πτέρυγες προσπαθούσαν να δημιουργήσουν, όμως το 0-0 έμεινε έως το τελευταίο σφύριγμα.

Η αρχική ενδεκάδα του Ολυμπιακού: Βατσλίκ, Ανδρούτσος, Μπα, Σισέ, Κούτρης, Μαντί Καμαρά, Κανέ, Μπουχαλάκης, Βαλμπουενά, Φαντιγκά, Χασάν.

Στο β’ μέρος έπαιξαν οι: Τζολάκης, Ρέαμπτσιουκ, Μανωλάς, Παπασταθόπουλος, Άβιλα, Εμβιλά, Κούντε, Καρβάλιο (82′ Τικίνιο), Ραντζέλοβιτς, Μασούρας, Αραμπί

 

Μαρτίνς: “Είδα καλά πράγματα, θα μπορούσαμε να είχαμε επιτυχία στις ευκαιρίες”

Ο Πέδρο Μαρτίνς έμεινε ικανοποιημένος από την εμφάνιση του Ολυμπιακού κόντρα στην Κρακόβια τονίζοντας πως βελτίωσε πράγματα στο παιχνίδι της.

Ισόπαλο 0-0 έληξε το παιχνίδι ανάμεσα στον Ολυμπιακό και στην Κρακόβια, στο τρίτο φιλικό των ερυθρόλευκων στην Αυστρία. Ο Πέδρο Μαρτίνς στις δηλώσεις του στην COSMOTE TV μετά το τέλος του αγώνα εξέφρασε την ικανοποίησή του, ενώ αναφέρθηκε και στον Φίλιπ Ζινκερνάγκελ, τον οποίο εν τέλει δεν χρησιμοποίησε.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Μαρτίνς:

“Είδαμε καλά πράγματα, βελτιώσαμε την άμυνα στην αντεπίθεση. Είχαμε τον έλεγχο του αγώνα, δεν μας έκαναν ευκαιρίες. Είχαμε 3-4 καλές ευκαιρίες που θα μπορούσαμε να σκοράρουμε. Είμαι ευχαριστημένος. Ομάδα που παλεύει, παρά την κούραση. Θα μπορούσαμε να είχαμε μεγαλύτερη επιτυχία στις ευκαιρίες”.

Για το αν είναι ικανοποιημένος: “Πιστεύω ότι αυτά τα παιχνίδια μετράνε για το ομαδικό πνεύμα βλέπουμε πού είναι τα όρια μας. Πρέπει να δώσουν το λίγο παραπάνω. Είμαι ικανοποιημένος, να συνεχίσουμε έτσι”.

Για το πότε θα δούμε τον Ζινκερνάγκελ: “Άργησε πολύ να έρθει, πέρασαν τρεις μέρες, κάνει προπονήσεις, ετοιμάζεται, μπορεί να τον δούμε στο επόμενο παιχνίδια για 20 λεπτά. Θα περιμένουμε λίγο ακόμη, θα είναι έτοιμος”.