Ο Ακάρ ζητά αποστρατιωτικοποίηση 16 ελληνικών νησιών * Μακελειό στο Νότιο Σουδάν: Έκαψαν γυναίκες και παιδιά. Τουλάχιστον 30 νεκροί

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσι Ακάρ

Θέμα αποστρατιωτικοποίησης 16 νησιών της Ελλάδας θέτει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ. Κάνει λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου από τη χώρα μας.

Σε ακόμα μία πρόκληση προς την Ελλάδα προχώρησε η Τουρκία με τον υπουργό Άμυνας της χώρας Χουλουσί Ακάρ να ζητά την αποστρατιωτικοκοποίηση 16 νησιών του Αιγαίου.

Μάλιστα ο υπουργός μίλησε για παραβίαση διεθνούς δικαίου απο την πλευρά της Ελλάδας, που διατηρεί- όπως είπε- στρατεύματα σε 16 νησιά.

“Η Ελλάδα έχει στρατιωτικοποιήσει 16 απο τα 23 νησιά που το καθεστώς τους έχει οριστεί ως αποστρατιωτικοποιημένο από τις διεθνείς συνθήκες. Αναμένουμε η Ελλάδα να συμπεριφερθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Επίσης υπάρχει το παράδοξο με τα 6 και τα 10 μίλια στον εναέριο χώρο. Αυτό δεν υπάρχει ούτε στον κόσμο ούτε στην ιστορία” ανάφερε ο Χουλουσί Ακάρ.

Yeni Şafak

Μακελειό στο Νότιο Σουδάν: Έκαψαν γυναίκες και παιδιά. Τουλάχιστον 30 νεκροί

Το καθεστώς της Αμπιέι υποτίθεται πως θα επιλυόταν μέσω ενός δημοψηφίσματος έπειτα από μια συμφωνία ειρήνης που συνήφθη το 2005, που έθεσε τέρμα σε δεκαετίες εμφυλίου πολέμου ανάμεσα στους αντάρτες του Νότου και στην κυβέρνηση του Χαρτούμ και κατέληξε στην ανεξαρτησία του Νότιου Σουδάν τον Ιούλιο του 2011. Το δημοψήφισμα όμως δεν έγινε ποτέ.

Οι φυλές Μισερίγια και Ντίνγκα Νγκοκ βρίσκονται σε διαρκή διαμάχη για τον έλεγχο της Αμπιέι, μιας περιοχής που παράγει πετρέλαιο.

Η επίθεση ξεκίνησε στις 7:00 τοπική ώρα, δήλωσε ο Κουόλ Αλόρ Κουόλ, επικεφαλής της κυβέρνησης της επαρχίας, όταν οι νομάδες εισέβαλαν στο χωριό Ντίνκα του Κολόμ, κοντά στην πόλη Αμπιέι και έβαλαν φωτιά σε οικείες.

«Πτώματα βρέθηκαν απανθρακωμένα», είπε ο Κουόλ. Ανάμεσα στα θύματα είναι 8 παιδιά, 10 γυναίκες και 12 άνδρες, σύμφωνα με τον κυβερνήτη. Περίπου 15 παιδιά, ηλικιών από 5 έως 10 ετών, απήχθησαν, ενώ αρκετοί άλλοι αγνοούνται. Ακόμη 18 χωρικοί τραυματίστηκαν στην επίθεση.

Οι δράστες πιθανώς να στόχευαν να εκδιώξουν τους κατοίκους από την περιοχή, εκτίμησε ο Κουόλ Αλόρ Κουόλ.