Ουκρανικό: Στη Γενεύη τα βλέμματα, στα τάρταρα οι προσδοκίες — Επικοινωνία Μπορέλ-Μπλίνκεν για το ζήτημα της Ουκρανίας

Ρωσία και ΗΠΑ προσέρχονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με αμοιβαία καχυποψία, ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές και προειδοποιήσεις εκατέρωθεν.

Με ορατό το ενδεχόμενο να καταρρεύσουν οι διαπραγματεύσεις ακόμη και μετά την πρώτη συνάντηση προσέρχονται στην Γενεύη Μόσχα και Ουάσινγκτον με την κρίση στην Ουκρανία να είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων.

Οι διαβουλεύσεις είναι προγραμματισμένες για σήμερα και αύριο, ενώ στις 12 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί και η σύνοδος Ρωσίας – ΝΑΤΟ, ωστόσο οι δύο πλευρές έχουν ξεκάθαρες απαιτήσεις και κόκκινες γραμμές.

Η Μόσχα ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα προβεί σε υποχωρήσεις υπό αμερικανική πίεση σχετικά με τα αιτήματά της για την Ουκρανία και τις εγγυήσεις περί ασφάλειας που ζητά από τις δυτικές χώρες, προειδοποιώντας ότι οι διαβουλεύσεις θα μπορούσαν να καταρρεύσουν από την αρχή.

Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Ria Novosti ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε «δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα, είναι ένα πιθανό σενάριο (η αποτυχία των διαπραγματεύσεων) και οι Αμερικανοί δεν θα πρέπει να έχουν ψευδαισθήσεις».

«Φυσικά δεν θα προβούμε σε υποχωρήσεις κάτω από πιέσεις και συνεχείς απειλές που κάνουν οι Δυτικοί συνομιλητές μας» πρόσθεσε, ενώ συνέκρινε την σημερινή συνθήκη με των πυραύλων στην Κούβα το 1962.

Υπενθυμίζεται ότι δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι στρατιώτες έχουν συγκεντρωθεί κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία με την Ουάσινγκτον να κατηγορεί τη Μόσχα ότι ετοιμάζεται για νέα εισβολή, οκτώ χρόνια μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. Η Ρωσία απορρίπτει τις αιτιάσεις και κάνει λόγο για απάντηση στην επιθετική συμπεριφορά από το ΝΑΤΟ και τις ουκρανικές βλέψεις για ένταξη στη Συμμαχία.

Οι διαπραγματεύσεις, πάντως, θα διεξαχθούν στη σκιά της κρίσης του Καζακστάν, όπου ο Βλαντιμίρ Πούτιν ήδη έστειλε στρατεύματα για να βοηθήσει το καθεστώς στην βίαιη καταστολή τη εξέγερσης της τελευταίας εβδομάδας.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε σήμερα ότι δεν αναμένει σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες, όμως εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξουν τομείς στους οποίους οι δύο πλευρές θα μπορέσουν να συμφωνήσουν.

«Δεν πιστεύω ότι θα δούμε οποιαδήποτε σημαντική πρόοδο την ερχόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Μπλίνκεν μιλώντας στο CNN. «Υπάρχει μια οδός διαλόγου και διπλωματίας για να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε ορισμένες από αυτές τις διενέξεις και να αποφύγουμε την αντιπαράθεση. Η άλλη οδός είναι αυτή της αντιπαράθεσης και των μαζικών συνεπειών για τη Ρωσία, αν ανανεώσει την επίθεσή της στην Ουκρανία. Βρισκόμαστε στο σημείο να δούμε ποια οδό είναι έτοιμος να πάρει ο πρόεδρος Πούτιν», δήλωσε ακόμη ο Μπλίνκεν προς το CNN. Οποιαδήποτε κίνηση για την επίλυση των ζητημάτων, τόνισε, θα πρέπει να γίνει σε αμοιβαία βάση.

Οι κόκκινες γραμμές

Τον περασμένο μήνα, στον απόηχο της επικοινωνίας Πούτιν – Μπάιντεν, η Μόσχα παρουσίασε μια σειρά από αιτήματα, ανάμεσά τους και ο περιορισμός της επέκτασης του ΝΑΤΟ και της δραστηριότητά της σε κράτη της ανατολικής Ευρώπης. Η απάντηση των ΗΠΑ και της Συμμαχίας ήταν ότι αρκετές από τις προτάσεις αυτές δεν μπορούν να τεθούν υπό διαπραγμάτευση.

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν δήλωνε το Σάββατο πως οι ΗΠΑ δεν είναι πρόθυμες να συζητήσουν περιορισμούς στην ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων, όμως σημείωσε πως η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να συζητήσει την πιθανότητα να μειώσουν και οι δύο πλευρές τις στρατιωτικές ασκήσεις και την ανάπτυξη πυραύλων στην ευρύτερη περιοχή.

 

Επικοινωνία Μπορέλ-Μπλίνκεν για το ζήτημα της ΟυκρανίαςΡώσοι στρατιώτες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία

Σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, Αντονι Μπλίνκεν και Ζοζέπ Μπορέλ εξέφρασαν την κοινή τους ανησυχία για τις κινήσεις της Ρωσίας στο ουκρανικό ζήτημα.

Το ζήτημα της συγκέντρωσης στρατευμάτων της Ρωσίας στα σύνορα της Ουκρανίας βρέθηκε στο επίκεντρο επικοινωνίας που είχαν ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν υπογραμμίζοντας ότι «οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας θα έχει τεράστιες συνέπειες και σοβαρό κόστος».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην αξιολόγηση της κατάστασης μετά την επίσκεψή του στην Ουκρανία ενώ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, οι δύο άνδρες «επαναβεβαίωσαν την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ στην εθνική κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και τόνισαν την ανάγκη η Ρωσία να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση και να εφαρμόσει πλήρως τις συμφωνίες του Μινσκ».

Επίσης, συζήτησαν τις διμερείς και πολυμερείς διπλωματικές δεσμεύσεις μετά τις προτάσεις που παρουσίασε η Ρωσική Ομοσπονδία για την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη και υπογράμμισαν τη διαρκή εταιρική σχέση των Ηνωμένων Πολιτειών και της ΕΕ και τις κοινές δεσμεύσεις για τη διατλαντική ασφάλεια και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων.

Κατά το ΑΠΕ-ΜΠΕ τέλος, συμφώνησαν ότι οποιαδήποτε συζήτηση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια θα γίνει σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με τη συμμετοχή της και να διατηρήσουν στενή επαφή σε αυτούς τους τομείς προτεραιότητας.