Ουκρανία: 25.000 άνθρωποι έχουν φύγει από τη Χερσώνα. Αντιδράσεις για τα περί «βρώμικης βόμβας» — Κυβερνοεπίθεση στον Οργανισμό Aτομικής Eνέργειας του Ιράν. Συνεχίζονται οι μαζικές διαδηλώσεις

Ουκρανία: 25.000 άνθρωποι έχουν φύγει από τη Χερσώνα - Αντιδράσεις για τα περί «βρώμικης βόμβας»

Η Ρωσίασυνεχίζει να προτρέπει τους κατοίκους της Χερσώναςνα φύγουν από την πόλη, καθώς εκτιμούν πως θα υπάρξει σφοδρή ουκρανική αντεπίθεση, ενώ σύμφωνα με το Interfax, 25.000 άνθρωποι έχουν αποχωρήσει από την Τρίτη.

Οι ρωσικές αρχές είπαν στους κατοίκους να πάρουν μαζί του έγγραφα, χρήματα, τιμαλφή και ρούχα «λόγω της τεταμένης κατάστασης στο μέτωπο».

Οι υποστηριζόμενες από τη Μόσχα αρχές ανέφεραν ότι την Κυριακή υπήρξε έλλειψη σκαφών για τη μεταφορά ανθρώπων μέσω του ποταμού, λόγω της «απότομης αύξησης του αριθμού των ανθρώπων που επιθυμούν να εγκαταλείψουν την πόλη».

Παρά τις προειδοποιήσεις, οι αξιωματούχοι επέμειναν ότι οποιαδήποτε μετεγκατάσταση θα ήταν προσωρινή από εδάφη που η Ρωσία έχει ανακηρύξει επίσημα δικά της μετά από «δημοψηφίσματα» τα οποία καταδίκασαν το Κίεβο και η Δύση.

Πάντως το αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, ανέφερε ότι η επείγουσα έκκληση για φυγή των πολιτών δείχνει πως «οι κατακτητές δεν αναμένουν ταχεία επιστροφή Ρώσων ή πολιτών» στην πόλη και φαίνεται ότι προσπαθούν να την ερημώσουν για να βλάψουν «μακροπρόθεσμα την κοινωνική και οικονομική βιωσιμότητα».

Kherson evacuations begin as Russia admits battles are ‘tense’

Την ίδια ώρα, ένα άτομο σκοτώθηκε από αυτοσχέδια βόμβα στη Χερσώνα την Κυριακή, σύμφωνα με τις αρχές που έχουν εγκατασταθεί από τη Ρωσία στην περιοχή.

«Ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός, προσαρτημένος σε στύλο του δρόμου και πυροδοτήθηκε εξ αποστάσεως, σκότωσε έναν πολίτη από τη Χερσώνα», ανέφερε ο τοπικός φιλορώσος αξιωματούχος Kιρίλ Στρεμούσοφ προσθέτοντας ότι ένας περαστικός τραυματίστηκε.

Οι ρωσικοί ισχυρισμοί περί «βρώμικης βόμβας» από το Κίεβο και οι αντιδράσεις της Δύσης

Την ίδια ώρα, σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε ο ισχυρισμός της Ρωσίας πως το Κίεβο μπορεί να χρησιμοποιήσει «βρώμικη βόμβα», δηλαδή κάποιον μηχανισμό που συνδυάζει ραδιενεργό υλικό με συμβατικά εκρηκτικά.

Ο υπουργός Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού σε ένα γαϊτανάκι τηλεφωνημάτων προς την Ουάσινγκτον, το Παρίσι, το Λονδίνο και την Άγκυρα μοιράστηκε με τους συνομιλητές του «τις ανησυχίες του που συνδέονται με ενδεχόμενες προβοκάτσιες εκ μέρους της Ουκρανίας με την προσφυγή σε “βρώμικη βόμβα”», σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

Ακολούθησε η έντονη αντίδραση των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

«Ο κόσμος δεν θα παραπλανιόταν σε περίπτωση απόπειρας χρησιμοποίησης αυτού του ισχυρισμού ως προσχήματος για κλιμάκωση», προειδοποίησε η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Έιντριεν Γουότσον σε ανακοίνωσή της, χαρακτηρίζοντας ψεύτικους τους ισχυρισμούς.

Παράλληλα, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Οστιν δήλωσε στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σοϊγκού κατά την διάρκεια του τηλεφωνήματός τους ότι «απορρίπτει οποιοδήποτε πρόσχημα για ρωσική κλιμάκωση» στην Ουκρανία.

Προηγήθηκε ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μπεν Ουάλας απορρίπτοντας επίσης τους ίδιους ισχυρισμούς που διατύπωσε στην δική τους τηλεφωνική επικοινωνία ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Σοϊγκού.

«Ο υπουργός Αμυνας απέρριψε αυτούς τους ισχυρισμούς και επέστησε την προσοχή στο γεγονός ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για μεγαλύτερη κλιμάκωση», αναφέρεται σε ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας.

Μόνο η Ρωσία είναι ικανή να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη, δήλωσε την Κυριακή και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Αν κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε αυτό το τμήμα της Ευρώπης -μία μόνο πηγή μπορεί να είναι – και αυτή η πηγή είναι εκείνη που διέταξε τον σύντροφο Σοϊγκού να τηλεφωνήσει εδώ κι΄εκεί», είπε.

Ο ουκρανός πρόεδρος είπε ότι το «τηλέφωνο καρουζέλ» του Σεργκέι Σοϊγκού ξεκαθάρισε τα πράγματα. «…Όλοι καταλαβαίνουν πολύ καλά. Καταλαβαίνουν ποιος είναι η πηγή όλων των βρώμικων πραγμάτων που μπορεί να φανταστεί κανείς στον πόλεμο αυτόν».

«Αν η Ρωσία τηλεφωνεί και λέει ότι η Ουκρανία ετοιμάζει κάτι, αυτό σημαίνει ένα και μόνο πράγμα: η Ρωσία το έχει στήσει όλο αυτό. Πιστεύω ότι πλέον ο κόσμος οφείλει να αντιδράσει όσο πιο σκληρά γίνεται», δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο ουκρανός πρόεδρος.

Αν η Ρωσία έχει προετοιμάσει «μία νέα φάση στην κλιμάκωση, πρέπει να δει τώρα, με προληπτικό τρόπο και πριν από μία από τις καινούργιες “βρωμιές” της ότι ο κόσμος δεν θα το αποδεχθεί».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θεωρεί ότι η ρωσική απειλή για την χρήση πυρηνικών όπλων «και ακόμη περισσότερο κατά της χώρας μας που αποποιήθηκε το πυρηνικό της οπλοστάσιο (…) αποτελεί λόγο τόσο για κυρώσεις, όσο και για μεγαλύτερη υποστήριξη προς την Ουκρανία».

 

Κυβερνοεπίθεση στον Οργανισμό Aτομικής Eνέργειας του Ιράν – Συνεχίζονται οι μαζικές διαδηλώσειςΚυβερνοεπίθεση στον Οργανισμό Aτομικής Eνέργειας του Ιράν - Συνεχίζονται οι μαζικές διαδηλώσεις

Δεν είναι σαφές αν η ομάδα χάκερ «Black Reward» που ανέλαβε την ευθύνη διέρρευσε διαβαθμισμένο υλικό, ενώ ζητά την απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων

Οργανισμός Aτομικής Eνέργειας του Ιράν ισχυρίστηκε την Κυριακή ότι χάκερς που ενεργούσαν για λογαριασμό μιας «άγνωστης ξένης χώρας» διέρρηξαν το δίκτυο μιας θυγατρικής της και απέκτησαν ελεύθερη πρόσβαση στο σύστημα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της.

Μια ανώνυμη ομάδα χάκερ ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στον Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, απαιτώντας από την Τεχεράνη να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους που συνελήφθησαν στις πρόσφατες διαδηλώσεις.

Η ομάδα δήλωσε ότι διέρρευσε 50 gigabytes εσωτερικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συμβάσεων και κατασκευαστικών σχεδίων που σχετίζονται με τον υποστηριζόμενο από τη Ρωσία πυρηνικό σταθμό του Ιράν στο Μπουσέρ και μοιράστηκε τα αρχεία στο κανάλι Telegram.

Δεν είναι σαφές αν το παραβιασμένο σύστημα περιείχε διαβαθμισμένο υλικό.

H κυβερνοεπίθεση έρχεται εν μέσω μαζικών αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων στη χώρα που πυροδότησε η κρατική δολοφονία της 22χρονης Μάχσα Αμινί, στις 16 Σεπτεμβρίου. Χιλιάδες Ιρανές, πολλές με ακάλυπτο κεφάλι, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του κινήματος αμφισβήτησης, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του κληρικαλιστικού καθεστώτος, χωρίς να διστάζουν να αναμετρηθούν με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Σύμφωνα με την Μη Κυβερνητική Οργάνωση Iran Human Rights (IHR), με έδρα το Όσλο, η άγρια καταστολή έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 122 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών.

Το Συντονιστικό Συμβούλιο Συνδικάτων Εκπαιδευτικών ανέφερε πως η «καθιστική διαμαρτυρία» που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Κυριακή, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη «συστηματική καταπίεση και καταστολή» μέσα σε σχολεία από τις δυνάμεις ασφαλείας, είχε μεγάλη ανταπόκριση σε ολόκληρη τη χώρα.

Ο μη στρατιωτικός πυρηνικός βραχίονας του Ιράν δήλωσε ότι χάκερς παραβίασαν το σύστημα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που χρησιμοποιεί μια εταιρεία που διαχειρίζεται το μοναδικό πυρηνικό εργοστάσιο της χώρας στη νότια λιμενική πόλη Μπουσέχρ. Ο οργανισμός κατηγόρησε μια «ξένη χώρα» για την επίθεση, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Το Ιράν έχει κατηγορήσει στο παρελθόν τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για κυβερνοεπιθέσεις στις υποδομές της χώρας.

«Αυτές οι παράνομες απελπισμένες προσπάθειες αποσκοπούν στην προσέλκυση της προσοχής του κοινού», ανέφερε ο οργανισμός.

Μια ανώνυμη ομάδα χάκερ, που αυτοαποκαλείται «Black Reward», δημοσίευσε στο Telegram αυτό που φαινόταν να είναι αρχεία συμβάσεων, κατασκευαστικά σχέδια και λεπτομέρειες σχετικά με τον εξοπλισμό του εργοστασίου Μπουσέρ, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία το 2011 με τη βοήθεια της Ρωσίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*