Ουκρανία: Προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη για την απομάκρυνση αμάχων — ΕΟ ΚΚΕ: Η καταστροφή πολιτιστικών μνημείων στην Ουκρανία έργο του αντικομμουνισμού

Άμαχος πληθυσμός στο Ιρπιν

Άμαχος πληθυσμός στο Ιρπιν 

Δύσπιστος ο Ζελένσκι

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε εκ νέου κατάπαυση του πυρός, από το πρωί της Πέμπτης, για να απομακρυνθεί ο άμαχος πληθυσμός της Μαριούπολης.”Δεν πιστεύουμε κανέναν”, διαμήνυσε ο Ζελένσκι.

Προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη Μαριούπολη από τις 10 το πρωί της Πέμπτης, ανακοίνωσε απόψε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, προκειμένου να απομακρυνθούν άμαχοι από την πολιορκημένη πόλη-λιμάνι της Ουκρανίας.

Το μέτρο αυτό θα επιτρέψει το άνοιγμα ενός «ανθρωπιστικού διαδρόμου» προς την ουκρανική πόλη Ζαπορίζια, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Προκειμένου να επιτύχει αυτή η ανθρωπιστική επιχείρηση, προτείνουμε να διεξαχθεί με την άμεση συμμετοχή εκπροσώπων της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Κάλεσμα της Ρωσίας για “άνευ όρων σεβασμό”

Το ρωσικό υπουργείο ζητεί επίσης από το Κίεβο να εγγυηθεί τον «άνευ όρων σεβασμό» αυτής της τοπικής κατάπαυσης του πυρός μέσω γραπτής ειδοποίησης με αποδέκτες το Κρεμλίνο, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τη ΔΕΕΣ πριν από τις 6 τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Η Μόσχα ζητεί επίσης από τον ουκρανικό στρατό να δεσμευτεί για την ασφάλεια των λεωφορείων που θα ταξιδεύουν κατά μήκος της συμφωνημένης διαδρομής σε αυτόν τον «ανθρωπιστικό διάδρομο».

“Δεν πιστεύουμε κανέναν”, λέει ο Ζελένσκι

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε χθες Τετάρτη πως δεν πιστεύει την υπόσχεση της ρωσικής πλευράς περί μείωσης της στρατιωτικής της δραστηριότητας, προσθέτοντας ότι ο στρατός του προετοιμάζεται για νέες εχθροπραξίες στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

«Δεν πιστεύουμε κανέναν, ούτε μία όμορφη φράση», είπε ο κ. Ζελένσκι κατά τη διάρκεια μαγνητοσκοπημένου διαγγέλματός του προς τους συμπατριώτες του, προσθέτοντας ότι ρωσικές δυνάμεις αναδιατάσσονται για να επιτεθούν στο Ντονμπάς. «Δεν θα εκχωρήσουμε τίποτα. Θα πολεμήσουμε για κάθε μέτρο της επικράτειάς μας», επέμεινε.

 

ΕΟ ΚΚΕ: Η καταστροφή πολιτιστικών μνημείων στην Ουκρανία έργο του αντικομμουνισμού

Η ιμπεριαλιστική σύγκρουση που κλιμακώνεται καθημερινά στην Ουκρανία και έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους από το 2014 μέχρι και σήμερα οδηγεί και σε τεράστια καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Τελευταίο παράδειγμα ο πρόσφατος ρωσικός βομβαρδισμός της Πλατείας Ελευθερίας και του Παλατιού της Εργασίας στο Χάρκοβο, που αποτελούν υποδομές που έκτισε το Σοβιετικό κράτος της Ουκρανίας και αποτελούν μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς», επισημαίνει η ΕΟ του ΚΚΕ.

«Αυτή η αγριότητα της καταστροφής ιστορικών μνημείων όμως δεν αποτελεί καινούργια εξέλιξη. Από το 2014 μετά το πραξικόπημα με την ανοιχτή επέμβαση ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ και τη στήριξη φασιστικών συμμοριών ψηφίστηκαν νόμοι που επέτρεπαν την καταστροφή ιστορικών μνημείων στo πλαίσιo της λεγόμενης “αποκομμουνιστικοποίησης”. Τέτοια είναι τόσο τα αγάλματα του Λένιν στο Κίεβο όσο και στην Πλατεία Ελευθερίας στο Χάρκοβο που βανδαλίστηκαν από φασιστικές ομάδες συμπεριλαμβανομένης αυτής του Τάγματος Αζόφ το 2014», εξηγεί το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του.

Και συμπληρώνει: «Στη συνέχεια με τον νόμο 2540 που υπέγραψε η κυβέρνηση Ποροσένκο στις 15 Μάη 2015 τέθηκε προθεσμία έξι μηνών για την αφαίρεση των κομμουνιστικών μνημείων. Μέχρι το 2016, 1320 μνημεία του Λένιν και 1069 άλλων σημαντικών κομμουνιστών είχαν αφαιρεθεί ή βανδαλιστεί. Στις 24 Ιούλη 2015 τέθηκε εκτός νόμου η κομμουνιστική ιδεολογία, τα σύμβολα, δηλαδή το ΚΚ Ουκρανίας και κάθε άλλη κομμουνιστική οργάνωση. Ταυτόχρονα ειδικό καθεστώς χορηγήθηκε σε εθνικιστές – συνεργάτες των ναζί που προκλητικά βαφτίστηκαν “βετεράνοι του αγώνα για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας” από το 1917 έως το 1991».

Τέλος, «από την αντιρωσική υστερία που προκαλεί η αμερικανοΝΑΤΟϊκή προπαγάνδα για τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν γλίτωσαν από την απαράδεκτη κι ανιστόρητη στοχοποίηση, η προτομή του Γκαγκάριν σε πανεπιστήμιο στο Λουξεμβούργο, ούτε το μνημείο που είναι αφιερωμένο στον Γερμανό κομμουνιστή επαναστάτη Ερνστ Τέλμαν στο Βερολίνο», τονίζει το ΚΚΕ.

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος υπέβαλε στην Επιτροπή τα εξής ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή στο γεγονός ότι η ανυπολόγιστης σημασίας και τεράστιας έκτασης καταστροφή ιστορικών, πολιτιστικών μνημείων, που αποτελούν ιστορική κληρονομιά των λαών, ξεκίνησε τόσο από τις ουκρανικές κυβερνήσεις που στηριχθήκαν από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ μετά το απαράδεκτο πραξικόπημα του 2014 και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα με ανάλογη στοχοποίηση μετά και την καταδικαστέα ρωσική εισβολή στο πλαίσιο της αντικομμουνιστικής εκστρατείας και των δύο στρατοπέδων της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης;».