Ουκρανία: Ζητά την ένταξή της στο ΝΑΤΟ ως αντάλλαγμα για τον Nord Stream 2 – Πούτιν: Η αμερικανική παρουσία στο Αφγανιστάν ήταν “μια τραγωδία”

«Η Ουκρανία δεν χρειάζεται διαβεβαιώσεις, αλλά συγκεκριμένες, δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, ιδανικά στο πλαίσιο της ταχείας ένταξής της στο ΝΑΤΟ. Αυτήν ακριβώς την στιγμή, μετά την αποχώρηση της Δύσης από το Αφγανιστάν, χρειάζεται νέο θάρρος στην Ουάσινγκτον, στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες για να ενσωματώσουν την Ουκρανία στη Βορειοατλαντική Αμυντική Συμμαχία το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο Ουκρανός πρέσβης στη Γερμανία, Άντριι Μέλνικ, σε συνέντευξή του η οποία δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας της «Die Welt».

«Θεωρούμε τον αγωγό Nord Stream 2 ως το μεγαλύτερο γεωπολιτικό σχέδιο του Κρεμλίνου και μια ακόμη άμεση απειλή για την Ουκρανία. Η χώρα μου συνεχίζει να απορρίπτει τον αγωγό. Εξακολουθούμε να είμαστε αντίθετοι σε αυτό το εξαιρετικά επικίνδυνο έργο που διχάζει την Ευρώπη και υπονομεύει σε τεράστιο βαθμό την ασφάλειά μας», δήλωσε ο Μέλνικ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει προτρέψει την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ (CDU) να συνάψει συμφωνία με την Ουκρανία πριν από μερικές εβδομάδες. Σε αντάλλαγμα για την ολοκλήρωση του αγωγού αερίου Nord Stream 2, τον οποίο η Ουκρανία θεωρεί απειλή για την ασφάλειά της, το Κίεβο θα λάβει αντισταθμιστική οικονομική και πολιτική αποζημίωση από τη Γερμανία. Η Ουκρανία επέκρινε όμως πρόσφατα τη Γερμανία για την καθυστέρηση της συγκεκριμενοποίησης της συμφωνίας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντάται σήμερα με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον. Εκεί είναι πιθανό να θέσει το θέμα της -κατ΄αυτόν- έλλειψης προθυμίας συνεργασίας της Γερμανίας.

 

Πούτιν: Η αμερικανική παρουσία στο Αφγανιστάν ήταν “μια τραγωδία”

Η συμφιλιωτική στάση των ρωσικών αρχών έναντι των Ταλιμπάν και η στάση του Πούτιν πως είναι “αδύνατο να επιβληθεί οτιδήποτε από το εξωτερικό”, μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.

Τα είκοσι χρόνια πολέμου και αμερικανικής παρουσίας στο Αφγανιστάν αποτέλεσαν μια «τραγωδία» για τη χώρα αυτή, δήλωσε σήμερα ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν την επομένη της αποχώρησης των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Το αποτέλεσμα είναι μια τραγωδία, απώλειες γι’ αυτούς που έκαναν αυτό, τις Ηνωμένες Πολιτείες, και ακόμη περισσότερο για τους ανθρώπους που ζουν στο έδαφος του Αφγανιστάν», πρόσθεσε στη διάρκεια επίσκεψής του στη ρωσική Άπω Ανατολή.

«Η κατάσταση πρέπει να ωριμάσει και, αν θέλουμε να ωριμάσει πιο γρήγορα και καλύτερα, θα πρέπει να βοηθήσουμε τους ανθρώπους», είπε ο ρώσος πρόεδρος.

Οι ρωσικές αρχές υιοθέτησαν μια αρκετά συμφιλιωτική στάση έναντι των Ταλιμπάν, αναγνωρίζοντας τη νίκη τους και καλώντας τους παράλληλα να διεξαγάγουν έναν «εθνικό διάλογο» για να σχηματίσουν μια αντιπροσωπευτική κυβέρνηση.

Η Μόσχα εξακολουθεί πάντως να θεωρεί τους Ταλιμπάν «τρομοκρατική» οργάνωση, παρόλο που η Ρωσία συνομιλεί εδώ και χρόνια μαζί τους, και δεν έχει την πρόθεση να αναγνωρίσει την εξουσία τους στο Αφγανιστάν παρά μόνο αν δώσουν επαρκείς εγγυήσεις.

Η Ρωσία ανησυχεί ιδιαίτερα για την ασφάλεια των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών της κεντρικής Ασίας, που συνορεύουν με το Αφγανιστάν. Ανησυχεί επίσης μήπως δει να αναδύονται εκεί νέες τζιχαντιστικές οργανώσεις εμπνεόμενες από τους Ταλιμπάν ή υποστηριζόμενες από αυτούς. Η Μόσχα θέλει ακόμη να αποφύγει μια περιφερειακή συρροή προσφύγων καθώς και μια νέα αύξηση του λαθρεμπορίου οπίου και ηρωίνης.