Ουκρανία: Από σήμερα η διακοπή μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου — Μόσχα: Φτάσαμε στα όρια της Λουγκάνσκ. Κίεβο: Τους διώχνουμε από Χάρκοβο

Αγωγός φυσικού αερίου

Αγωγός φυσικού αερίου

Παγκόσμια ανησυχία μετά την απόφαση της GTSOU να σταματήσει τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου από την Ουκρανία προς την Ευρώπη. Έκτακτο σχέδιο αντιμετώπισης ενεργειακού “μπλακ άουτ” από την Κομισιόν.

Τη μεταφορά ρωσικού αερίουπρος την Ευρώπη μέσω του σταθμού της Σοχρανίφκα ανακοίνωσε ότι διακόπτει από σήμερα Τετάρτη (11/5) η διαχειρίστρια εταιρεία του συστήματος μεταφοράς αερίου της Ουκρανίας GTSOU.

Η είδηση προκάλεσε αμέσως παγκόσμια ανησυχία, καθώς η Ουκρανία παραμένει διαμετακομιστικός κόμβος για το ρωσικό φυσικό αέριο προς την Ευρώπη, ακόμη και μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα, στις 24 Φεβρουαρίου.

Η GTSOU σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως η απόφαση αυτή πάρθηκε λόγω “ανωτέρας βίας” καθώς, όπως υποστηρίζει, δεν μπορεί να λειτουργήσει τον σταθμό συμπίεσης του Νοβοπσκόφ, λόγω «της παρέμβασης των κατοχικών δυνάμεων στην τεχνική διαδικασία».

Ο σταθμός αυτός, στην περιφέρεια του Λουγκάνσκ, είχε καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις και τους φιλορώσους αυτονομιστές λίγο μετά την εισβολή. Πρόκειται για τον πρώτο σταθμό συμπίεσης στο σύστημα διαμετακόμισης στην περιοχή του Λουχάνσκ, σε έναν αγωγό απ’ όπου μεταφέρονται περίπου 32,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου την ημέρα ή το ένα τρίτο του ρωσικού φυσικού αερίου που μεταφέρεται στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας, σύμφωνα με την GTSOU.

Στην ανακοίνωσή της, η GTSOU προτείνει ως προσωρινό κόμβο τη Σούτζα που βρίσκεται σε έδαφος ελεγχόμενο από τις ουκρανικές δυνάμεις. «Προκειμένου να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς τους Ευρωπαίους εταίρους της και με βάση τους όρους της συμφωνίας, είναι δυνατόν να γίνεται προσωρινά η μεταφορά του φυσικού αερίου από το σημείο διασύνδεσης Σούτζα που βρίσκεται σε έδαφος ελεγχόμενο από την Ουκρανία», πρόσθεσε η GTSOU.

«Η εταιρεία ενημέρωσε επανειλημμένα την Gazprom για απειλές διέλευσης λόγω των ενεργειών των δυνάμεων κατοχής που ελέγχονται από τη Ρωσία και ζήτησε να σταματήσει η παρέμβαση στη λειτουργία των εγκαταστάσεων, αλλά αυτές οι εκκλήσεις αγνοήθηκαν» συμπλήρωσε.

Gazprom: Τεχνολογικά αδύνατο να μεταφερθεί η ροή φυσικού αερίου

Από την πλευρά του ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom διαμήνυσε ότι δεν είναι τεχνικά εφικτό να μεταφερθεί η ροή φυσικού αερίου στην Ουκρανία σε ένα νέο σταθμό εισόδου, όπως πρότεινε η GTSOU.

Η Gazprom απάντησε ότι έλαβε την ειδοποίηση από το Κίεβο ότι οι ροές θα σταματήσουν από τις 7 το πρωί, τοπική ώρα και διαβεβαίωσε ότι εκπληρώνει όλες τις υποχρεώσεις της απέναντι στους αγοραστές αερίου στην Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι δεν βλέπει καμία απόδειξη ότι υπάρχει ανωτέρα βία, ούτε κάποιο εμπόδιο που να δυσχεραίνει τη μεταφορά αερίου όπως προηγουμένως.

Η ρωσική εταιρεία, που έχει το μονοπώλιο εξαγωγών φυσικού αερίου μέσω αγωγών, διευκρίνισε ότι είναι «τεχνολογικώς αδύνατον»να μεταφερθεί όλος ο όγκος του αερίου μέσω του σταθμού διασύνδεσης Σούτζα, όπως πρότεινε το Κίεβο.

Ουκρανία: Κλείνει από σήμερα τη στρόφιγγα φυσικού αερίου προς την Ευρώπη – Φόβοι για ενεργειακό μπλακάουτ

Κομισιόν: Έκτακτο σχέδιο για ενεργειακό μπλακ άουτ με τηλεργασία και Κυριακές χωρίς αυτοκίνητα

Την ίδια στιγμή, σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης διακοπής της ροής φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει “στα σκαριά” η Κομισιόν, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα “EL PAIS”.

Η Κομισιόν επεξεργάζεται σειρά προτάσεων για να αποφευχθεί ένα ενεργειακό μπλακ άουτ στην Ευρώπη, τις οποίες αναμένεται να παρουσιάσει στις 18 Μαΐου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μεταξύ των προτάσεων που εξετάζονται είναι οι εξής:

  • Τηλεργασία έως τρεις φορές την εβδομάδα. Αυτό, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Κομισιόν, μπορεί να οδηγήσει σε εξοικονόμηση 500.000 βαρελιών πετρελαίου, καθώς μια ημέρα τηλεργασίας ισοδυναμεί με 170.000 λιγότερα βαρέλια πετρελαίου ημερησίως.
  • Κοινή χρήση αυτοκινήτου με άλλους ανθρώπους και ήπια οικονομική ενίσχυση σημαίνει 470.000 λιγότερα βαρέλια.
  • Μείωση ορίων ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους τουλάχιστον κατά 10 χιλιόμετρα ανά ώρα, κάτι που ισούται με 430.000 βαρέλια λιγότερα.
  • Κυριακές χωρίς αυτοκίνητα στις πόλεις που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα αποφέρει 380.000 βαρέλια πετρελαίου λιγότερα, ενώ η χρήση μονών – ζυγών στις πόλεις εξοικονομεί 210.000 βαρέλια.
  • Παράλληλα, προτείνεται ο περιορισμός του αριθμού των αεροπορικών ταξιδιών για επαγγελματικούς λόγους καθώς και η χρήση ηλεκτρικών οχημάτων και τρένων αντί για αεροπλάνα.

Στόχος, όπως επισημαίνουν, είναι να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια πρωτίστως για τα νοικοκυριά και τις βασικές δημόσιες υπηρεσίες, όπως επίσης και για τους κλάδους της παραγωγής που έχουν ζωτική σημασία (όπως συνέβη και με τα πρώτα lockdown του 2020, αφότου ξέσπασε η πανδημία της Covid-19).

 

Μόσχα: Φτάσαμε στα όρια της Λουγκάνσκ – Κίεβο: Τους διώχνουμε απ’ το Χάρκοβο

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα της Ρωσίας στα ανατολικά και νότια ουκρανικά εδάφη, την ώρα που η Δύση δυσκολεύεται να αποκρυπτογραφήσει τις προθέσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν, το ενεργειακό τρομάζει με με τα «παιχνίδια» ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρωσία, και το παζάρι στην Ε.Ε. για το εμπάργκο στο πετρέλαιο μοιάζει ατέλειωτο.

Σύμφωνα με τη Μόσχα, φιλορώσοι αυτονομιστές προέλασαν ως τα σύνορα της περιφέρειας Λουγκάνσκ, καθώς προχωρούν οι επιχειρήσεις της για να κυριεύσει ολόκληρο τον ανατολικό τομέα, έναν από τους βασικούς σκοπούς του πολέμου που οδεύει στην 11η εβδομάδα και σύμφωνα με τον ΟΗΕ έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 3.381 άμαχους.

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, υποστήριξε πως η μικρή πόλη Ποπάσνα, όπου διεξάγονταν σφοδρές μάχες ως πρότινος, «εκκαθαρίστηκε» από τις ουκρανικές δυνάμεις. Η Μόσχα έχει ήδη διαμηνύσει πως σκοπός της είναι να αποσπάσει ολόκληρο το Λουγκάνσκ από τα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων.

Ο ουκρανός κυβερνήτης της περιφέρειας, Σερχίι Χαϊντάι, διέψευσε τη ρωσική ανακοίνωση περί προέλασης, κάνοντας λόγο για «φαντασίωση». Οι ουκρανοί στρατιωτικοί χρειάστηκε να αποσυρθούν από την Ποπάσνα, παραδέχθηκε, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν διασπάσει τις άμυνες, δήλωσε μέσω Telegram.

Στον νότο, αναφέρθηκαν νέα ρωσικά σφυροκοπήματα στη χαλυβουργία του Αζοφστάλ, το εργοστάσιο που αποτελεί το έσχατο οχυρό των ουκρανικών δυνάμεων στη Μαριούπολη, και στην Οδησσό, το λιμάνι της οποίας έχει μπει στο επίκεντρο.

Ουκρανοί αξιωματούχοι διατείνονται ότι στο Αζοφστάλ παραμένουν περίπου 100 άμαχοι. Ρωσικές πηγές λένε ότι στο αχανές εργοστάσιο βρίσκονται οχυρωμένοι 2.000 ουκρανοί στρατιωτικοί, ακροδεξιοί και ξένοι μισθοφόροι, που έχουν απορρίψει τις επανειλημμένες προσφορές του ρωσικού στρατού να καταθέσουν τα όπλα για να ζήσουν.

Από την πλευρά του Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξήρε χθες βράδυ την «υπεράνθρωπη δύναμη» των ουκρανών στρατιωτικών εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του «σε όλους τους υπερασπιστές μας, που αντιστέκονται και δείχνουν αληθινά υπεράνθρωπη δύναμη για να διώξουν τον στρατό των εισβολέων» και επισημαίνοντας η χώρα του πολεμάει εναντίον αυτού που «κάποτε» θεωρούνταν ο «δεύτερος ισχυρότερος στρατός στον κόσμο».

«Δεν είναι ανάγκη να δημιουργήσουμε ατμόσφαιρα πίεσης όταν αναμένονται νίκες σε εβδομαδιαία και ακόμη και ημερήσια βάση», υποστήριξε και τόνισε τις αναφορές του ουκρανικού γενικού επιτελείου περί ανακατάληψης εδαφών στο Χάρκοβο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ουκρανικές δυνάμεις ανακαταλαμβάνουν χωριά στο Χάρκοβο και οι εισβολείς «σταδιακά» διώχνονται από την περιοχή. «Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας κάνουν το παν για να απελευθερώσουν τη χώρα μας και τον λαό μας. Όλες οι πόλεις μας θα απελευθερωθούν, η Χερσώνα, η Μελιτόπολη, η Μπερντιάνσκ, η Μαριούπολη κι όλες οι άλλες» είπε.

Οι ουκρανοί επιτελείς διατείνεται πως ανακαταλήφθηκαν αρκετές πόλεις, κάτι αδύνατο να επιβεβαιωθεί με ανεξάρτητο τρόπο. Ειδικότερα, αξιωματικός ταξιαρχίας στην περιοχή ισχυρίστηκε πως τα στρατεύματα είχαν πάρει τις τελευταίες ημέρες τους οικισμούς Cherkaski Tyshky, Ruski Tyshki, Borshchova και Slobozhanske, βόρεια του Χάρκοβο.