Ουαί τοις κοιμισμένοις

Έρχονται πολύ άσχημες μέρες. Καμιά φτιαγμένη έκθεση του Στουρνάρα και καμιά μπαρούφα της μητσοτακειάδας -σπάνια κυβέρνηση έκανε τόσα πολλά σε τόσο λίγο χρόνο!- δεν θα είναι σε λίγο σε θέση να το κρύψει. Και όταν λέμε άσχημες μέρες, εννοούμε άσχημες μέρες.

Επιστροφή στον βάλτο από τον οποίο βγήκαμε πριν από λίγο καιρό. Ολέθρια ύφεση, εκτίναξη της ανεργίας, διάλυση των εργασιακών σχέσεων, μισθοί πείνας για τους πιο τυχερούς, ψαλίδι στις συντάξεις, ανθρωπιστική κρίση.

Η λιποθυμία ενός παιδιού από την πείνα στη Ρόδο δεν είναι κάποιο ατυχές γεγονός. Είναι προειδοποίηση και σήμα κινδύνου.

Τον ξέρουμε τον ένοχο. Και όχι, δεν είναι ο κορωνοϊός. Το σύστημα του κλεπτοκρατικού «επιχειρείν», της βαρονίας, της διαφθοράς, της διαπλοκής, της πωρωμένης πολιτικής ελίτ είναι εδώ. Αδιόρθωτο, αμετανόητο, ασυγχώρητο.

Μας βύθισαν στα Μνημόνια και ετοιμάζονται να μας ξαναβυθίσουν.

Και δεν μιλάμε για αμέλεια, αφέλεια, αβελτηρία. Υπήρχε το μαξιλάρι, αν ήθελαν όντως να προλάβουν τα χειρότερα. Μιλάμε για εν ψυχρώ εκτέλεση ενός σχεδίου που χρόνια χαϊδεύουν. Να χτίσουν επί των ερειπίων το καθεστώς που υποτάσσει τους πάντες και τα πάντα στο κέρδος, στην αγορά, στους ίδιους.

Είχαν φτάσει στην πηγή την εποχή των μνημονιακών τεράτων, αλλά δεν κατάφεραν να πιούν νερό. Τους έσπασε τη στάμνα ο παρείσακτος ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή τη φορά όμως είναι σοφότεροι. Καθώς η κρίση κερδίζει κάθε μέρα μέτρα, αυτοί παίρνουν τα μέτρα τους:

Όχι άλλη αριστερή «παρένθεση». Εξ ου και ο γύψος του Χρυσοχοΐδη. Εξ ου και τα γαβγίσματα της αμολημένης Ακροδεξιάς τους. Εξ ου και η μανία των βαρόνων. Εξ ου και η λάσπη πρακτόρων και ανακτόρων του χρήματος. Εξ ου και οι χυδαίες, ατελείωτες, ασύδοτες, επιθέσεις κατά του Τσίπρα και όσων θεωρούνται «κηπουροί» του.

Έχει δίκιο ο… Κυριάκος Μαρινάκης. Έζησαν τη σκοτεινή πλευρά της δημοκρατίας (τους) επί ΣΥΡΙΖΑ. Χάλασαν δουλειές δισεκατομμυρίων, εμφανίστηκαν εισαγγελείς, τσαλακώθηκαν βαρόνοι, απελευθερώθηκε η χώρα από τρόικες και κουαρτέτα, ανάσαναν κάπως οι εργαζόμενοι, έμεινε από λάδι το σύστημα.

Είναι λογικό, μετά την περσινή παλινόρθωση, να θέλουν εξασφαλισμένο από κάθε άποψη και με κάθε μέσο το φωτεινό τους μέλλον.

Συνεπώς οι από ’κεί οίδασι τι ποιούσι, και τι εκποιούσι. Οι από ’δώ τι θα κάνουν; Διότι, ουαί τοις κοιμισμένοις, αν δεν ξυπνήσουμε έγκαιρα…

 

Θανάσης Καρτερός