Οριστικό: Πρωταθλητής στο βόλεϊ γυναικών ο Ολυμπιακός * Ψυχολογική στήριξη από την ATP * Ο ΣΕΓΑΣ ζητά από την Πολιτεία οικονομική ενίσχυση για σωματεία και ομοσπονδίες

Ο Ολυμπιακός είναι τελικά πρωταθλητής Ελλάδας στο βόλεϊ γυναικών όπως αποφάσισε η ΕΟΠΕ μετά την οριστική διακοπή του πρωταθλήματος. Αυτός είναι ο όγδοος σερί τίτλος για τις ερυθρόλευκες.

Mε ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ΕΟΠΕ, η οποία επικύρωσε τις βαθμολογίες όπως είχαν διαμορφωθεί με τη διακοπή των πρωταθλημάτων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, πρωταθλητής στην Volley League γυναικών αναδεικνύεται ο Ολυμπιακός.

Οι ερυθρόλευκες για 8η συνεχόμενη χρονιά παραμένουν στην κορυφή και σπάνε μάλιστα το σερί του Παναθηναϊκού με τα επτά συνεχόμενα πρωταθλήματα από το 2005 ως το 2011. Το 2012 θυμίζουμε ότι ο τίτλος πήγε στην ΑΕΚ και έκτοτε στην κορυφή βρίσκεται ο Ολυμπιακός.

Όσον αφορά στην άνοδο, θα γίνει κανονικά σε όλες τις κατηγορίες και θα υπάρχει και wild card, ενώ θα υποβιβαστούν οι ομάδες που έχασαν και μαθηματικά την κατηγορία. Μοναδική εκκρεμότητα είναι η Volley League ανδρών, αφού ακόμα δεν εχει αποφασιστεί η τύχη του πρωταθλήματος.

Στο βόλεϊ γυναικών από το 1971 ως σήμερα, ο Παναθηναϊκός έχει 23 πρωταθλήματα, οκτώ ο Ολυμπιακός, πέντε τα Βριλήσσια και ο Ζ.Α.Ο.Ν., τέσσερα ο Φιλαθλητικός, δυο ο Ιωνικός Ν.Φ. και ο Πανελλήνιος και ένα η ΑΕΚ.

Η σχετική ανακοίνωση από την ΕΟΠΕ:

“Για την τελική κατάταξη των ομάδων στα Πρωταθλήματα ευθύνης Ε.Ο.ΠΕ. αγωνιστικής περιόδου 2019-2020 (Volleyleague Γυναικών, Pre League Γυναικών, Α2 Εθνική κατηγόρια Ανδρών και Γυναικών, Β’ Εθνική/Περιφερειακό Πρωτάθλημα), θα ληφθεί υπόψη ο βαθμολογικός πίνακας την στιγμή της απόφασης διακοπής του κάθε Πρωταθλήματος (07/05/2020) και Πρωταθλήτριες ομάδες ανακηρύσσονται αυτές που καταλάμβαναν την 1η θέση στην κατάταξη των Πρωταθλημάτων την ημερομηνία εκείνη.

Στην περίπτωση διεξαγωγής Πρωταθλημάτων σε Ομίλους και ανάδειξης πρωταθλήτριας ομίλου, οι ομάδες που καταλάμβαναν την 1η θέση στην κατάταξη των Ομίλων των Πρωταθλημάτων την στιγμή της απόφασης διακοπής του κάθε Πρωταθλήματος (07/05/2020) ανακηρύσσονται Πρωταθλητές Ομίλων.

Οι ομάδες που, σύμφωνα με την βαθμολογική θέση, κατά την στιγμή της διακοπής των Πρωταθλημάτων (07/05/2020) είχαν δικαίωμα ανόδου, με βάση την ισχύουσα Προκήρυξη 2019-2020, ανέρχονται στην ανώτερη κατηγορία, όπου θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής την αγωνιστική περίοδο 2020 – 2021.

Σε περίπτωση διεξαγωγής Πρωταθλημάτων σε Ομίλους με ανάδειξη ενός πρωταθλητή και οι αγώνες του πρωταθλήματος δεν είχαν ολοκληρωθεί την ημερομηνία διακοπής των Πρωταθλημάτων (7/5/2020), διεξάγεται κλήρωση μεταξύ των Ομάδων που καταλάμβαναν την 1η θέση σε κάθε έναν από τους Ομίλους, κατά την στιγμή της διακοπής.

Για τον υποβιβασμό ομάδας/ομάδων θα ληφθεί υπ’ όψιν ο βαθμολογικός πίνακας κατά τη στιγμή της διακοπής του πρωταθλήματος (7/5/2020) και μόνο στην περίπτωση που προκύψει  ότι, ακόμα και σε περίπτωση νίκης στους υπολειπόμενους αγώνες ΤΗΣ ΚΑΝΟΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΔΥΟ ΓΥΡΩΝ (και ήττας των ομάδων που βρίσκονται στις ανώτερες θέσεις), η βαθμολογική διαφορά δεν μπορεί να καλυφθεί, η ομάδα/ες υποβιβάζεται/ονται  στην αμέσως κατώτερη κατηγορία όπου θα έχει/έχουν δικαίωμα συμμετοχής την αγωνιστική περίοδο 2020-2021. Σε αντίθετη περίπτωση δεν υποβιβάζεται κάποια ομάδα”.

 

Ψυχολογική στήριξη από την ATP

Η ΑΤP ανακοίνωσε τη συνεργασία της με δύο οργανισμούς που αν χρειαστεί θα παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη στους αθλητές και το προσωπικό της.

Η διοργανώτρια αρχή του ανδρικού επαγγελματικού τένις, ανακοίνωσε τη συνεργασία της με δύο οργανισμούς, Sporting Chance και Headspace που αν χρειαστεί θα παρέχουν ψυχολογική υποστήριξη στους αθλητές και το προσωπικό της ATP που ενδεχομένως αντιμετώπισαν ψυχικά προβλήματα κατά τη διάρκεια του lockdown ή κατά την προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα.

Τα προγράμματα αυτά, αναμένεται να έχουν μεγαλύτερη ανταπόκριση και εφαρμογή σε τενίστες με χαμηλότερη κατάταξη που δεν έχουν άλλα εισοδήματα πλην των prize money από τα τουρνουά και διανύουν μια πολύ δύσκολη περίοδο.

Η σεζόν στο τένις έχει ανασταλεί μέχρι τις 31 Ιουλίου και αυτό στερεί από πολλούς αθλητές την ευκαιρία να κερδίσουν τα προς το ζην.

Η αβεβαιότητα για το πότε θα ξεκινήσει η σεζόν, έχει φέρει σε απόγνωση πολλούς τενίστες και γι’αυτό το λόγο η ATP έκανε συνεργασία με τις δύο κλινικές υποστήριξης.

“Το να είσαι πνευματικά δυνατός είναι το ίδιο σημαντικό με τη φυσική κατάσταση στο τένις. Η ψυχική κατάσταση των αθλητών και του προσωπικού μας, είναι προτεραιότητα για εμάς.

Όλοι έχουν προσαρμοστεί σε αυτο-απομόνωση και μειωμένη σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά αυτό μπορεί να έχει ιδιαίτερα επιζήμια επίδραση στους επαγγελματίες αθλητές που είναι συνηθισμένοι σε συγκεκριμένη προπόνηση και παίζουν καθημερινά”, είπε ο πρόεδρος της ATP, Αντρέα Γκαουντέντσι.

 

Ο ΣΕΓΑΣ ζητά από την Πολιτεία οικονομική ενίσχυση για σωματεία και ομοσπονδίες

Ο ΣΕΓΑΣ ζητά από την Πολιτεία οικονομική ενίσχυση για σωματεία και ομοσπονδίες

Με ανακοίνωση του ο ΣΕΓΑΣ εκφράζει την αγωνία του για τις επιπτώσεις του covid-19 στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και ζητά ενίσχυση του κράτους προς τα σωματεία.

Ανακοίνωση με την οποία κάνει λόγο για σωστή επανεκκίνηση του αθλητισμού μετά από την πανδημία αλλά και στην οποία εκφράζει την αγωνία για την επόμενη ημέρα του ερασιτεχνικού αθλητισμού στην Ελλάδα εξέδωσε ο ΣΕΓΑΣ.

Αναλυτικά:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ εκφράζει την ικανοποίηση του για την πορεία επανεκκίνησης του ερασιτεχνικού αθλητισμού στη χώρα μας.

Η έγκαιρη λήψη από την Πολιτεία σωστών μέτρων, με βάση τις υποδείξεις των ειδικών επιστημόνων, καθώς και η υπεύθυνη στάση της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών, οδήγησαν στον περιορισμό της πανδημίας και τη σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα.

Προτρέπουμε όλες και όλους να τηρούν πιστά τους κανονισμούς της Υγειονομικής Επιτροπής της ΓΓΑ, αλλά και το πρόσθετο πρωτόκολλο εξειδικευμένων οδηγιών προπόνησης του ΣΕΓΑΣ. Η μέγιστη ατομική ευθύνη όλων, αποτελεί προϋπόθεση για να παραμείνουμε ασφαλείς και να νικήσουμε τον κορονοιό.

Στο ΣΕΓΑΣ, με τη βοήθεια ειδικών επιστημόνων, ετοιμάζουμε Ειδικό Πρωτόκολλο Διεξαγωγής Αγώνων Στίβου, ώστε να διασφαλίσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό την υγεία όλων των μελών της οικογένειας του στίβου. Όπως είχαμε ανακοινώσει, προχωράμε στη διεξαγωγή των Πανελλήνιων Πρωταθλημάτων και των διασυλλογικών αγώνων. Με νέους κανόνες θα πραγματοποιηθούν την περίοδο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου και οι δρομικοί μας αγώνες.

Την ίδια στιγμή, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΣΕΓΑΣ εκφράζει την αγωνία του για τις εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας στα λειτουργικά και οικονομικά δεδομένα του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Τα Σωματεία, έχουν από τις αρχές Μαρτίου απωλέσει κάθε έσοδο και η κατάσταση αυτή, όπως φαίνεται, θα παραταθεί για αρκετούς ακόμα μήνες.

Οι Ομοσπονδίες, ειδικώς όσες στηρίζονται στα ίδια έσοδα τους, όπως ο ΣΕΓΑΣ, βλέπουν το χορηγικό τους πρόγραμμα να μειώνεται σημαντικά, ενώ ο νέος τρόπος διεξαγωγής μαζικών αγώνων, οδηγεί σε μειώσεις της τάξεως ακόμα και του 70% σε αυτό το μέρος των εσόδων τους. Οι όποιες εξοικονομήσεις (από μη συμμετοχή σε διεθνείς αγώνες και ακύρωση meetings στην Ελλάδα), είναι πολύ μικρές μπροστά στο μέγεθος των απωλειών.

Τα δεδομένα αυτά καθιστούν επιβεβλημένη την άμεση στήριξη του ερασιτεχνικού αθλητισμού από την Πολιτεία, με τρόπο ανάλογο με αυτόν που ανακοινώθηκε ήδη για τον πολιτισμό. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την χρηματοδότηση των οικονομικών παροχών που προσφέρουμε στους Αθλητές μας τους Προπονητές και τα Σωματεία.

Επίσης απαιτείται η στήριξη των Σωματείων και βεβαίως και των Ομοσπονδιών, με βάση αναθεωρημένους προϋπολογισμούς. Απαραίτητη είναι επίσης, η άμεση ανακοίνωση των μέτρων, η έγκριση των αναθεωρημένων προϋπολογισμών των Ομοσπονδιών και η άμεση καταβολή της δεύτερης δόσης των επιχορηγήσεων, ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα ρευστότητας.

Καλούμε την ΕΟΕ να πρωτοστατήσει στη διεκδίκηση όσων ο ερασιτεχνικός αθλητισμός δικαιούται και δηλώνουμε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Πολιτεία, παρουσιάζοντας αναλυτικά τις προτάσεις μας.

Με νέους κανόνες, προτεραιότητα την υγεία όλων, σύνεση και υπευθυνότητα, ξεκινάμε την προσπάθεια, ώστε με τη βοήθεια των μελών της οικογένειας του ελληνικού στίβου, το 2020 να μην είναι – και δεν θα είναι – μια χαμένη χρονιά».