Οργισμένη απάντηση ΣΥΡΙΖΑ για τον «χαρταετό» – Η κυβέρνηση αναστέλλει τις αιτήσεις ασύλου από πρόσφυγες και μετανάστες

H ανακοίνωση των κύκλων της Νέας Δημοκρατίας, με την οποία επιχείρησε το Μαξίμου να απαντήσει στον ΣΥΡΙΖΑ και στα τραγικά λάθη που καταλόγισε στην κυβέρνηση, έφερε την οργισμένη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του, επισήμανε τις κυβερνητικές αστοχίες και προχωρούσε σε συγκεκριμένες προτάσεις ως αντιστάθμισμα στις προκλήσεις της Τουρκίας.

«Από όλο αυτά το παραλήρημα κρατάμε το 10ο σημείο, το οποίο μόνο ως αστείο μπορεί να εκληφθεί. Αλήθεια, ο κ. Τσίπρας πού έχει εξαφανιστεί αυτές τις κρίσιμες στιγμές; Πετάει χαρταετό;», ήταν η απάντηση κύκλων της Ν.Δ., με την αξιωματική αντιπολίτευση να περνάει στην αντεπίθεση:

«Εν μέσω κρίσιμων εξελίξεων, ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει να κρύβεται πίσω από τους “κύκλους της ΝΔ” και να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «ανικανότητα» του πρωθυπουργού που «είναι επικίνδυνη για την ίδια τη χώρα».

Τονίζει επίσης πως ο πρωθυπουργός δεν ζήτησε ούτε μία φορά τη συνδρομή της αντιπολίτευσης και υπογραμμίζει πως «δεν αξίζει στον λαό και τη χώρα μια κυβέρνηση ανευθυνότητας και αλαζονείας».

Το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ

Εν μέσω κρίσιμων εξελίξεων, ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει να κρύβεται πίσω από τους “κύκλους της ΝΔ” και να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση. Ό,τι κι αν κάνει, όμως, η ανικανότητα του, που, δυστυχώς, είναι επικίνδυνη για την ίδια τη χώρα, δεν μπορεί να κρυφτεί.

Επί επτά μήνες, δεν ζήτησε ούτε μία φορά τη συνδρομή της αντιπολίτευσης για τη διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής στο θέμα του προσφυγικού. Ακόμα και τις τελευταίες αυτές κρίσιμες ημέρες, αντί να σηκώσει το τηλέφωνο και να καλέσει σε διάλογο, εξαντλείται σε ύβρεις και χυδαιολογία εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ μέσω “κύκλων” του κόμματος του.

Ο σοφός λαός μας λέει “όπως έστρωσες, θα κοιμηθείς”. Ωστόσο, δεν αξίζει στον λαό και τη χώρα μια κυβέρνηση ανευθυνότητας και αλαζονείας που διαχειρίζεται με τόσο τραγικό τρόπο αυτές τις κρίσιμες στιγμές για τον τόπο.

 

Η κυβέρνηση αναστέλλει τις αιτήσεις ασύλου από πρόσφυγες και μετανάστες

Η κυβέρνηση αναστέλλει τις αιτήσεις ασύλου από πρόσφυγες και μετανάστες
Τους οδηγεί σε επιστροφή «στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής».

Πέρασε αργά χθες σε ΦΕΚ, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία η κυβέρνηση αναστέλλει για ένα μήνα τις αιτήσεις ασύλου από πρόσφυγες και μετανάστες και τους οδηγεί σε επιστροφή «στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής».

Η ΠΝΠ επικαλείται «την εξαιρετικά επείγουσα και απρόβλεπτη ανάγκη αντιμετώπισης ασύμμετρης απειλής κατά της ασφάλειας της χώρας που υπερβαίνει τη δικαιολογητική βάση του διεθνούς και ενωσιακού δικαίου για τη διαδικασία παροχής ασύλου, σε συνδυασμό με την απόλυτη αντικειμενική αδυναμία εξέτασης σε εύλογο χρόνο των αιτήσεων παροχής ασύλου που θα προέκυπταν εξαιτίας της παράνομης μαζικής εισόδου στη χώρα». Στηρίζεται επίσης στο «κυριαρχικό δικαίωμα και τη συνταγματική υποχρέωση της Ελληνικής Δημοκρατίας να διαφυλάσσει την ακεραιότητά της, δυνάμενη να υιοθετήσει προς τούτο κάθε μέτρο».

Με βάση τα παραπάνω, αναστέλλει την «υποβολή αιτήσεων χορήγησης ασύλου από άτομα που εισέρχονται στη χώρα παράνομα από την έναρξη ισχύος της παρούσας» ενώ λίγο παρακάτω διευκρινίζει ότι η ισχύς της ΠΝΠ αρχίζει αναδρομικά από την 1η Μαρτίου 2020 και διαρκεί για χρονικό διάστημα ενός μηνός το οποίο «δύναται να συντέμνεται».

Περιλαμβάνει επίσης την κρίσιμη πρόβλεψη ότι τα άτομα που δεν θα έχουν δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση ασύλου «επιστρέφονται, χωρίς καταγραφή, στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής».