Οργανώσεις συνταξιούχων: “Αντεργατικό και αντιλαϊκό το νέο ασφαλιστικό, μειώσεις 40% και ιδιωτικοποίηση”

Αποτέλεσμα εικόνας για ΦΩΤΟ  Οργανώσεις συνταξιούχων"

Στο πλαίσιο της συνέντευξης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ Δήμος Κουμπούρης, δήλωσε ότι οι συνταξιούχοι διεκδικούν ό,τι τους έχει αφαιρεθεί. «Τα τελευταία 30 χρόνια, όλες οι κυβερνήσεις, ανεξάρτητα από την πολιτική τους τοποθέτηση, αποδομούν το κοινωνικό-ασφαλιστικό σύστημα» σημείωσε ο κ. Κουμπούρης, επισημαίνοντας ότι το ασφαλιστικό δεν είναι ένα οικονομικό πρόβλημα, αλλά είναι ένα πολιτικό ζήτημα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ, «το νομοσχέδιο, που δόθηκε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση, ενσωματώνει ό,τι αντεργατικό, αντιασφαλιστικό και αντιλαϊκό, ψηφίστηκε τα προηγούμενα χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις». Όπως είπε, η εθνική σύνταξη παραμένει στα 340 ευρώ και στα 384 ευρώ, ανάλογα με τα χρόνια που θα βγει κάποιος στη σύνταξη, ενώ υποστήριξε ότι το κράτος θα εγγυάται στο μέλλον μόνο αυτήν τη σύνταξη.

«Με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, οι συντάξεις των νέων συνταξιούχων θα μειωθούν έως και 40%» τόνισε ο κ. Κουμπούρης, υπογραμμίζοντας ότι οι συνταξιούχοι που έχουν συνολικά 30 χρόνια εργασίας και 9.000 ένσημα δεν θα πάρουν τίποτα. «Πρόκειται για το 90% των συνταξιούχων» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ άλλων, σχολίασε ότι τα αναδρομικά στις επικουρικές συντάξεις δεν θα δοθούν από τότε που αυτές περικόπηκαν από το νόμο Κατρούγκαλου, το 2016, αλλά από τις 4 Οκτωβρίου 2019.

Παράλληλα, ο κ. Κουμπούρης εκτίμησε ότι η ενοποίηση του επικουρικού ταμείου με τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση στην κοινωνική ασφάλιση. «Τα αποθεματικά του επικουρικού ταμείου, μαζί με την αναλογική σύνταξη, προορίζονται για τους ιδιώτες. Η ιδιωτική ασφάλιση σημαίνει ατομική ασφάλιση και όχι κοινωνική ασφάλιση» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ, προσθέτοντας ότι οι συνταξιούχοι μόνο από τις περικοπές των συντάξεών τους αυτά τα χρόνια έχουν χάσει αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ. Τόνισε δε ότι και τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση αυξήθηκαν περίπου 10 έως 12 χρόνια, τα τελευταία χρόνια.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων του Δημοσίου Χρήστος Μπουρδούκης, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο δεν αποκαθιστά τις συντάξεις, αντίθετα αποδέχεται τη φιλοσοφία του νόμου Κατρούγκαλου.

Επίσης, όπως σημείωσε, το νομοσχέδιο προβλέπει και την ενοποίηση του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), δηλαδή της επικουρικής σύνταξης στον κύριο φορέα. Ο κ. Μπουρδούκης εκτίμησε ότι, μακροχρόνια, η επικουρική σύνταξη θα ενσωματωθεί στην κύρια σύνταξη.

«Ζητάμε την αποκατάσταση των συντάξεων με πολιτική απόφαση και όχι με αποφάσεις των δικαστηρίων. Ωστόσο, εφόσον εκδόθηκαν οι αποφάσεις των δικαστηρίων – του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου – θα πρέπει να εφαρμοστούν για όλους τους συνταξιούχους, ανεξάρτητα εάν προσέφυγαν ή όχι στη δικαιοσύνη» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων του Δημοσίου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*