Οργή κι απόγνωση στην Αργολίδα! Σε καραντίνα 13.500 άνθρωποι στην Ερμιονίδα Αργολίδας εξαιτίας της ολιγωρίας των κρατικών υπηρεσιών – Πρίνος: Εκπέμπει SOS

Ανάστατοι οι κάτοικοι στην Αργολίδα εξαιτίας της ολιγωρίας των κρατικών υπηρεσιών. Παρόλο που η κυβέρνηση γνώριζε την ύπαρξη κρούσματος στη συγκεκριμένη δομή ήδη από τη Μ. Πέμπτη, δεν προχώρησε στους απαραίτητους διαγνωστικούς ελέγχους, αφήνοντας έτσι ανεξέλεγκτη την εξάπλωση του κορωνοϊού. Έτσι λοιπόν περισσότεροι από 13.500 είναι οι κάτοικοι της Ερμιονίδας στην Αργολίδα οι οποίοι βρίσκονται πλέον σε υγειονομικό περιορισμό, για λόγους δημόσιας υγείας, στο πλαίσιο της αποφυγής της διασποράς και των επιπτώσεων της νόσου COVID-19.

ΣΣ: Το The FaQ ήταν το μόνο που σημείωνε όταν εγινε γνωστή η είδηση για την βόμβα-κορονοιού στην ΑργολίδαΑντι για τεστ εγκαίρως σε μια κλειστή δομη φιλοξενίας 470 ανθρώπων και στον πληθυσμό μιας σχετικά μικρής πληθυσμιακά πόλης αφού το πρώτο κρούσμα είχε πιστοποιηθεί από την Μεγάλη Πέμπτη… καραντίνα και απαγόρευση κυκλοφορίας! Τη γνωστη μέθοδο του εκ των υστέρων και καθυστερημενα αποκλεισμού μιας περιοχής στην οποία εμφανίζεται αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, αποφάσισε η κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα ο υφ/γος Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο προεδρος του ΕΟΔΥ Παν. Αρκουμανεας, για την περιοχή του Κρανιδίου στην Αργολδα ).

Σε καραντίνα από τις 8 το βράδυ της Τρίτης (21.4.2020) και για δεκατέσσερεις ημέρες (έως τις 5 Μαΐου 2020) τίθεται ο δήμος Ερμιονίδας στην Αργολίδα, μετά τον εντοπισμό 150 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε ξενοδοχείο στο Κρανίδι όπου διαμένουν 500 μετανάστες και πρόσφυγες. Ήδη έγγραφο με την ένδειξη «κατεπείγον» εστάλη από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας στις αρμόδιες Αρχές στην Πελοπόννησο, ενημερώνοντας αναλυτικά για τη λήψη επιπλέον περιοριστικών μέτρων στο Δήμο Ερμιονίδας, που περιλαμβάνει διοικητικά το Κρανίδι, που είναι και η έδρα του Δήμου, την Ερμιόνη, το Πόρτο Χέλι, την Κοιλάδα, τα Δίδυμα, τους Φούρνους, το Ηλιόκαστρο και την Θερμησία.

Όπως σημειώνεται στο έγγραφο (Αρ.Πρωτ.: 9068-21.4.2020) που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, αποφασίστηκαν τα εξής:

-Απαγορεύεται η κυκλοφορία των πολιτών καθημερινά από ώρα 20:00 ως ώρα 08:00 της επομένης

– Αναστέλλεται η δυνατότητα των κατ ́ εξαίρεση μεμονωμένων μετακινήσεωντου πεδίου Β4 που αφορά «Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη». Η παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, θα πραγματοποιηθεί με μέριμνα των δημοτικών Αρχών μέσω των προγραμμάτων «Βοήθεια στο Σπίτι»

-Αναστέλλεται η δυνατότητα των κατ ́ εξαίρεση μεμονωμένων μετακινήσεων του πεδίου Β5που αφορά «Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις». Επιτρέπεται μόνο η μεμονωμένη μετακίνηση για μετάβαση σε κηδεία και μόνο των συγγενών με α ́ βαθμό συγγένειας με τον θανόντα-ούσα.

-Αναστέλλεται η δυνατότητα των κατ ́ εξαίρεση μεμονωμένων μετακινήσεων του πεδίου Β6 που αφορά «Σύντομη μετακίνηση, κοντά στην κατοικία μου, για ατομική σωματική άσκηση (εξαιρείται οποιαδήποτε συλλογική αθλητική δραστηριότητα) ή για τις ανάγκες κατοικιδίου ζώου». Επιτρέπεται μόνο η σύντομη μετακίνηση για δεκαπέντε λεπτά της ώρας (15 ́) για τις ανάγκες κατοικιδίου ζώου και μόνο περιμετρικά της οικίας.

-Αναστέλλεται η λειτουργία κάθε είδους υπαίθριου εμπορίου συμπεριλαμβανόμενης και της αναστολής λειτουργίας των Λαϊκών Αγορών.

-Λαμβάνονται επιπλέον μέτρα κατά τη λειτουργία των υπεραγορών (Super Market) και συγκεκριμένα με ευθύνη των διοικήσεών τους, η προσέλευση των καταναλωτών γίνεται διασφαλίζοντας ότι τηρείται η αναλογία του ενός ατόμου ανά 20 τ.μ και με ελάχιστη απόσταση τα δύο μέτρα μεταξύ τους

-Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα συνεργαστεί με το δήμο Ερμιονίδας για την εφαρμογή των επιπλέον περιοριστικών μέτρων της κυκλοφορίας των πολιτών

-Η Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Πελοποννήσου τίθεται σε εγρήγορση για τυχόν συνδρομή στο έργο του Δήμου Ερμιονίδας, σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.

-Την επιτήρηση των μέτρων, τη διαπίστωση παραβάσεων και την επιβολή διοικητικών κυρώσεων αναλαμβάνει η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Πελοποννήσου (ΓΕ.ΠΑ.Δ.)

-Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α.) θα διαθέσει δυο σκηνές για τη λήψη κλινικών δειγμάτων για εργαστηριακή διερεύνηση και μια σκηνή για καταγραφή και διοικητική υποστήριξη.

-Η 6η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Πελοποννήσου Ιονίων Νήσων Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας θα ενισχύσει το Κέντρο Υγείας Κρανιδίου, με δυο Παθολόγους, δυο Ακτινολόγους, δυο Μικροβιολόγους και τέσσερα άτομα Νοσηλευτικό προσωπικό ενώ το ΕΚΑΒ θα διαθέσει εκεί ένα ασθενοφόρο.

-Οι αρμόδιες υπηρεσίες Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Δήμο Ερμιονίδας αναλαμβάνουν να εξασφαλίσουν την ελάχιστη απαραίτητη δραστηριότητα των αγροτών στο πλαίσιο των αναγκαίων για την εποχή γεωργικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων.

 

Πρίνος: Εκπέμπει SOS, αγωνία για 300 εργαζόμενους στην Καβάλα

Πρίνος: Εκπέμπει SOS, αγωνία για 300 εργαζόμενους στην Καβάλα
Η κατάρρευση των τιμών του αργού πετρελαίου, οδηγούν σε αδιέξοδο την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην περιοχή από την Energean

Αγωνία για τους 300 εργαζόμενους στα πετρέλαια του Πρίνου στην Καβάλα. Η κατάρρευση των τιμών του αργού πετρελαίου, εξαιτίας και του κορονοϊού, οδηγούν σε αδιέξοδο την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στην περιοχή από την EnergeanΗ επένδυση, με τις τιμές του πετρελαίου σε χαμηλά επίπεδα, είναι πλέον ασύμφορη, φέρνοντας στο τραπέζι σενάρια ακόμα και για περιορισμό της δραστηριότητας με ότι αυτό συνεπάγεται σε θέσεις εργασίας και επενδύσεις.

Οι διοικούντες την Energean θεωρούν άρρηκτη τη σχέση της εταιρίας με την  Καβάλα και τη Θάσο, αφού τα πετρέλαια του Πρίνου ήταν το εφαλτήριο της ανάπτυξής της, για αυτό και επιμένουν να επενδύουν στην περιοχή, και να διατηρούν ζωντανές θέσεις εργασίας και ενεργή την παρουσία τους σε πολλές εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής του τόπου.

Όμως η μεγάλη πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου ακόμα και κάτω από τα 20 δολάρια το βαρλέλι, οδηγεί σε αδιέξοδο την επένδυση και την εξορυκτική δραστηριότητα στο κοίτασμα του Πρίνου, που είναι παλιό και έχει υψηλό κόστος παραγωγής.

«Πέρυσι ο Πρίνος μας έβαλε 70 εκατ. δολάρια μέσα. Η εταιρία θέλει να είναι παρούσα και δραστήρια στην περιοχή για το κοινό καλό αφού έχει σχέση ζωής με την τοπική κοινωνία, αλλά οι οικονομικές συνθήκες είναι ασφυκτικές» επισήμανε στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ στέλεχος της εταιρίας αφήνοντας ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα.

Στο τραπέζι πλέον μπαίνει όλο και πιο έντονα το σενάριο περικοπών προκειμένου να διασωθούν όσο γίνεται περισσότερες θέσεις εργασίας«Πήραμε μια ανάσα από την ένταξή μας στις εταιρίες που ορίζει η τελευταία πράξη νομοθετικού περιεχομένου για προστασία από τα προβλήματα που έχουν προκύψει εξαιτίας της πανδημίας, αλλά ίσως αποδειχτεί πως ακόμα κι αυτό δεν είναι αρκετό» ανέφερε.

prinos_petrelaio_2.jpg

Ο Πρίνος ήδη παράγει λιγότερες ποσότητες. Το 2018 ήταν χρονιά ρεκόρ για τα τελευταία χρόνια κι έδινε περίπου 4.000 βαρέλια τη μέρα, το 2019 η ποσότητα μειώθηκε σταδιακά στα περίπου 3.300 βαρέλια την ημέρα και το 2020 έπεσε ακόμα περισσότερο. Πριν ξεσπάσει η κρίση του κορονοϊού ο σχεδιασμός προέβλεπε για τον Πρίνο παραγωγή 10.000 πετρελαίου την ημέρα χάρη σε ένα κοίτασμα, το «Ε», για το οποίο μάλιστα έχει παραγγελθεί και η εξέδρα (εξέδρα «Λάμδα») για την υλοποίηση της εξόρυξης.

«Η κατάσταση είναι χειρότερη και από το 1999 όταν οι Καναδοί έβαλαν λουκέτο στην επιχείρηση. Τότε η παραγωγή ήταν περίπου 7.000 βαρέλια τη μέρα με τιμή 10 δολάρια το βαρέλι. Σήμερα σχεδόν 21 χρόνια αργότερα  η παραγωγή έχει πέσει στα 2.500 βαρέλια την ημέρα με τιμή 20 δολάρια το βαρέλι» τόνισε στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ το στέλεχος της Energean. Το κόστος παραγωγής ανά βαρέλι το 2019 ανέβηκε στα 21,5 δολάρια το βαρέλι, τέσσερα δολάρια παραπάνω σε σχέση με το 2018! Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 2019 η Energean είδε τον τζίρο της, που προέρχεται αποκλειστικά από τον Πρίνο, να μειώνεται στα επίπεδα των 75 εκατ. δολαρίων, από τα περίπου 90 εκατ. δολάρια το 2018, και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων στα 35,6 εκατ. δολάρια από τα 52,4 εκατ. την προηγούμενη χρήση.

Η εταιρία για να αντισταθμίσει τη ζημία της, αναγκάστηκε να προχωρήσει σε περικοπή του επενδυτικού της προγράμματος στον Πρίνο κατά 80 εκατ. δολάρια, σε αδρανοποίηση του γεωτρύπανου Energean Force και στην εφαρμογή προγράμματος εθελούσιας εξόδου στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 40 εργαζόμενοι.

Στάση αναμονής από τους εργαζόμενους

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε στάση αναμονής, με το μυαλό και στις διεθνείς εξελίξεις για την τιμή του πετρελαίου. «Βλέπουμε την κατάσταση και ξέρουμε ότι υπάρχουν δυσκολίες εξαιτίας της χαμηλής τιμής του πετρελαίου. Αν ανακάμψει τότε υπάρχουν ελπίδες» είπε στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στον Πρίνο Μανώλης Κελαϊδάκης. «Εμείς γνωρίζουμε το χώρο και αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα. Για αυτό και σε ανεπίσημες κουβέντες με προϊσταμένους προτείνουμε διάφορες… ενεργειακές περικοπές. Ακόμα όμως από τη διοίκηση δεν έχουμε κάποια κρούση για συζήτηση και διαβούλευση» πρόσθεσε. «Εμείς σαν εργαζόμενοι έχουμε κάνει πολλά και στο παρελθόν για την εταιρία. Αν χρειαστεί θα βάλουμε πλάτη» τόνισε.

kelaidakis_manolis.jpg
Ο Μανώλης Κελαϊδάκης πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στα πετρέλαια της Καβάλας

Μεγάλο το «αποτύπωμα» στην Καβάλα

Η παρουσία της Energean στην πόλη της Καβάλας αλλά και σ΄ όλη την ευρύτερη περιοχή είναι σημαντική αφού εκτός όλων των άλλων που προκύπτουν από την απασχόληση περίπου 300 εργαζομένων χρηματοδοτεί την ομάδα μπάσκετ της πόλης, και στηρίζει οικονομικά πολλές πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις. Σύμφωνα με υπολογισμούς η εταιρία συνεισφέρει στο ΑΕΠ της περιοχής με 140 εκατ. ευρώ από 2008 οπότε ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στην περιοχή.

Πριν λίγες μέρες η Energean αποφάσισε να υποστηρίξει την ευρεσιτεχνία του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που, σε συνεργασία με το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του «Αχιλλοπούλειου» Γενικού Νοσοκομείου Βόλου και την εταιρία TED 3D, έχουν θέσει σε παραγωγή επαναχρησιμοποιούμενες «Ασπίδες Προστασίας» για φορείς σε όλη την χώρα, το προσωπικό των οποίων βρίσκεται στο επίκεντρο της μάχης κατά του κορονοϊού. Η Energean διασφάλισε ότι «Ασπίδες Προστασίας» θα διατεθούν και στα νοσοκομεία, στα ΕΚΑΒ και στα Αστυνομικά Τμήματα στην Καβάλα, αλλά και σ΄ άλλες περιοχές όπως ο Πύργος Ηλείας και τα Ιωάννινα, όπου έχει δραστηριότητα.