Οπισθοδρόμηση: Ο Τραμπ θα γίνει ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που συμμετέχει σε διαμαρτυρία κατά των αμβλώσεων – Μέρκελ: Να μην περιπέσουμε ξανά στον διπολισμό, να συμπεριλάβουμε την Κίνα στις διεθνείς σχέσεις – Ο Γκουαϊδό εισέπραξε χαμόγελα στην Ευρώπη, αλλά καθόλου συγκεκριμένη στήριξη

Αποτέλεσμα εικόνας για FOTO ΤράΜΠ

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα συμμετάσχει αύριο Παρασκευή στην «Πορεία για τη Ζωή» και θα γίνει ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που παίρνει μέρος στην ετήσια πορεία κατά των αμβλώσεων.

«Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα είναι ο πρώτος πρόεδρος στην Ιστορία που συμμετέχει στην Πορεία για τη Ζωή», ανακοίνωσε την Τετάρτη το βράδυ ο Λευκός Οίκος στον λογαριασμό του στο Twitter.

«Θα τα πούμε την Παρασκευή», έγραψε από την πλευρά του ο Ρεπουμπλικάνος δισεκατομμυριούχος, ο οποίος προέβλεψε ότι «μεγάλο πλήθος» θα συμμετάσχει στην κινητοποίηση πάνω από ένα μήνυμα με το οποίο καλούσε τους πολίτες να πάρουν μέρος στην «Πορεία για τη Ζωή».

Το 2017 ο Μάικ Πενς έγινε ο πρώτος Αμερικανός αντιπρόεδρος που συμμετείχε στην κινητοποίηση αυτή. Το 2018 ο Τραμπ, ο οποίος στο παρελθόν έχει δηλώσει ότι τάσσεται υπέρ του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση, απευθύνθηκε στους χιλιάδες ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί στην Ουάσινγκτον, αλλά μέσω γιγαντοοθόνης.

«Είναι μεγάλη μας τιμή να υποδεχόμαστε τον πρόεδρο Τραμπ στην 47η Πορεία για τη Ζωή», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Τζιν Μανσίνι διευθύντρια της εκδήλωσης.

«Από τον διορισμό δικαστών που τάσσονται υπέρ της ζωής (…) ως τον περιορισμό της χρηματοδότησης μέσω των φορολογούμενων των αμβλώσεων εδώ και στο εξωτερικό και την έκκληση να τερματιστούν οι καθυστερημένες αμβλώσεις, ο πρόεδρος Τραμπ και η κυβέρνησή του υπερασπίζονται συνεχώς τη ζωή», τόνισε.

Η διαδήλωση αυτή συνήθως οργανώνεται τις ημέρες γύρω από την 22α Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία το 1973 το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανακοίνωσε την απόφασή του για την εμβληματική υπόθεση για το θέμα των αμβλώσεων «Ρόου εναντίον Ουέιντ».

Μετά την εκλογή του Τραμπ οι ακτιβιστές κατά των αμβλώσεων έχουν ενθαρρυνθεί κυρίως μετά τον διορισμό δύο νέων δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο οι οποίοι είναι κατά των αμβλώσεων.

Εξάλλου πολλές πολιτείες έχουν υιοθετήσει πολύ περιοριστική νομοθεσία για τις αμβλώσεις και ελπίζουν ότι η δικαστική διαμάχη θα τους οδηγήσει ως το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο θα αλλάξει την ιστορική απόφαση του 1973.

Το πρώτο αποφασιστικό τεστ θα είναι τον Μάρτιο όταν το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει τη νομοθεσία της Λουϊζιάνα για τις αμβλώσεις.

 

Μέρκελ: Να μην περιπέσουμε ξανά στον διπολισμό, να συμπεριλάβουμε την Κίνα στις διεθνείς σχέσεις

«Η Κίνα οικοδομεί πάνω σε μια μεγάλη παράδοση 2000 χρόνων, ήταν όμως απούσα επί 200 χρόνια και δεν ήταν ηγέτιδα δύναμη και τώρα επανέρχεται σε αυτό που κάποτε ήταν. Και αυτό φοβίζει πολλούς» δήλωσε μεταξύ άλλων η γερμανίδα καγκελάριος

«Η Κίνα οικοδομεί πάνω σε μια μεγάλη παράδοση 2000 χρόνων, ήταν όμως απούσα επί 200 χρόνια και δεν ήταν ηγέτιδα δύναμη και τώρα επανέρχεται σε αυτό που κάποτε ήταν. Και αυτό φοβίζει πολλούς. Είναι δύσκολο να το αποδεχτεί κανείς διότι η Κίνα είναι μια κομμουνιστική μάλλον παρά δημοκρατική χώρα, η οποία έχει οικονομική επιτυχία. Εν τούτοις, είμαι υπέρ του να μην περιπέσουμε ξανά στον διπολισμό, αλλά να προσπαθήσουμε επίσης να συμπεριλάβουμε στις διεθνείς σχέσεις μια χώρα όπως είναι η Κίνα και τουλάχιστον να την μεταχειριζόμαστε ως ισότιμη», δήλωσε η καγκελάριος Μέρκελ στην ομιλία της κατά την απονομή σε αυτήν του βραβείου «Χένρι Κίσινγκερ» της Αμερικανικής Ακαδημίας, χτες το βράδυ στο Βερολίνο, παραπέμποντας έτσι εμμέσως στην αμερικανο-κινεζική διαμάχη και στον Ψυχρό Πόλεμο.

«Οι διατλαντικές σχέσεις παραμένουν σημαντικές για την Ευρώπη», πρόσθεσε η καγκελάριος Μέρκελ και χωρίς να κατονομάσει τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη διεθνή τάξη πραγμάτων που προέκυψε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η γερμανίδα καγκελάριος έλαβε το βραβείο, το οποίο φέρει το όνομα του πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος και παρέστη στην εκδήλωση, για την συνεισφορά της στην υπεράσπιση της διατλαντικής εταιρικής σχέσης και των διεθνών οργανισμών. Υπενθυμίζεται ότι υπό τον Ντόναλντ Τραμπ οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρθηκαν από τη συμφωνία του Παρισιού για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και από τη Συμφωνία με το Ιράν για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ενώ θέτουν εμπόδια στο έργο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

 

Ο Γκουαϊδό εισέπραξε χαμόγελα στην Ευρώπη, αλλά καθόλου συγκεκριμένη στήριξη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποδέχτηκε θερμά τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό σήμερα στις Βρυξέλλες χωρίς ωστόσο να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα για να επηρεάσει την πολιτική διαδικασία στη χώρα του.

 Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ τον υποδέχτηκε και εξέφρασε την “ισχυρή στήριξη της ΕΕ στην Εθνοσυνέλευση, το μόνο δημοκρατικά εκλεγμένο όργανο στη Βενεζουέλα, και στον Χουάν Γκουαϊδό, τον νόμιμο πρόεδρό του”, διευκρίνισαν οι υπηρεσίες του.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ επανέλαβε τη δέσμευσή του να εργαστεί για μια λύση που θα βασίζεται σε “αξιόπιστες και διαφανείς προεδρικές και βουλευτικές εκλογές” στη Βενεζουέλα.

“Και οι δύο υπογράμμισαν την επείγουσα ανάγκη εξεύρεσης μιας κοινής προσέγγισης, τόσο μεταξύ των παραγόντων στη Βενεζουέλα όσο και στη διεθνή κοινότητα, η οποία να οδηγήσει σε μια σημαντική πολιτική διαδικασία”, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Μπορέλ.

Παρότι ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας αποδοκίμασε τον αποκλεισμό στη Βενεζουέλα, δεν ανακοίνωσε συγκεκριμένες ενέργειες εκ μέρους της ΕΕ ώστε να εξαναγκαστεί ο Νικολάς Μαδούρο να δεχτεί τη διεξαγωγή νέων εκλογών.

Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, ο Γκουαϊδό κάλεσε την ΕΕ να αυξήσει την πίεση στην κυβέρνηση του προέδρου Νικολάς Μαδούρο μέσω της ενίσχυσης των κυρώσεων, συγκρίνοντας τη κακή κατάσταση στη χώρα του με τη Συρία και την Υεμένη.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας προσπάθησε τον Ιανουάριο να εμποδίσει την επανεκλογή του Γκουαϊδό στην προεδρία της Εθνοσυνέλευσης και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης εξαναγκάστηκε να παραβιάσει το πέρασμα που είχαν αποκλείσει οι δυνάμεις της τάξης μπροστά από το κτίριο για να ορκιστεί.

Ο Χουάν Γκουαϊδό καταγγέλλει την επανεκλογή του Νικολάς Μαδούρο το 2018 και διεκδικεί εδώ και έναν χρόνο τη μεταβατική προεδρία της χώρας. Παραβίασε την απαγόρευση να φύγει από τη χώρα του ώστε να αρχίσει εκ νέου τη διπλωματική του επίθεση. Ανακοίνωσε στο ραδιόφωνο του BBC ότι ψάχνει “υποστηρικτές για να εξασφαλίσει ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και για να καταπολεμήσει τη δικτατορία”.

Παρότι παραβίασε την ταξιδιωτική απαγόρευση, ο Γκουαϊδό δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να επιστρέψει στο Καράκας αλλά η επιστροφή του θα είναι επικίνδυνη. “Ναι πήρα το ρίσκο να φύγω, η επιστροφή μου θα είναι επικίνδυνη”, είπε κατηγορώντας τον Μαδούρο για “σαδιστικές” ενέργειες κατά των αντιπάλων του.

Οι Βρυξέλλες είναι ο δεύτερος ευρωπαϊκός σταθμός της περιοδείας του, η οποία τον οδήγησε ήδη στην Κολομβία και τη Βρετανία. Ο Γκουαϊδό θα μεταβεί αύριο, Πέμπτη, στην Ελβετία στο οικονομικό φόρουμ του Νταβός και στη συνέχεια στην Ισπανία.

Πηγή: ΑΠΕ_ΜΠΕ