Ολονύχτια συνεδρίαση «θρίλερ» του Eurogroup με διακοπές και διαφωνίες – Τράπεζες: Δώρο ρευστότητα 10 δισ. από την ΕΚΤ

Κοντά σε ένα ιστορικό ναυάγιο βρίσκεται η Ευρώπη, αφού παρά τις ολονύκτιες διαβουλεύσεις και προσπάθειες για εξεύρεση κοινής λύσης όσον αφορά το ευρωομόλογο και τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ Βορρά και Νότου, όλες οι συζητήσεις φαίνεται να έπεσαν στο κενό.

Ένας συνδυασμό μέτρων, ύψους πάνω από 500 δισεκατομμύρια ευρώ, βρίσκεται πάνω στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ωστόσο, μέχρι αργά το βράδυ, δεν υπήρξε ομοφωνία ούτε για το ύψος του ποσού ούτε για το ευρωομόλογο που ζητάει επίμονα η Ιταλία και η Ισπανία.

Η συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης που ξεκίνησε στις 4 το απόγευμα της Τρίτης, συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και μετά από δύο μεγάλα διαλείμματα, από τις 6.30 έχει ξεκινήσει ο τρίτος γύρος του Εurogroup και σε όλες αυτές τις ώρες. Το γερμανικό «μπλόκο» στο ευρωομόλογο και το ιταλικό «βέτο» στις άλλες λύσεις που προωθούνται φανερώνει πως κανείς δεν είναι πρόθυμος για συμβιβασμούς.

Το Eurogroup βρίσκεται σε «καλό δρόμο» για να καταλήξει σε συμφωνία όσον αφορά το πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού αλλά «δεν έχει φθάσει ακόμη» στην επίτευξή της, γνωστοποίησε ο Λουίς Ρέγκο, ο εκπρόσωπος του προέδρου του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών των χωρών μελών της ευρωζώνης Μάριο Σεντένο.

«Η δουλειά για μια φιλόδοξη οικονομική πολιτική της ΕΕ σε αντίδραση στην COVID-19 είναι σε καλό δρόμο, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί. Η συνέντευξη Τύπου μεταφέρθηκε στις 10:00 ώρα Βρυξελλών (11:00 ώρα Ελλάδας). Καληνύχτα», ανέφερε σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup.

Ανακοινώσεις θα γίνουν στις 11 ώρα Ελλάδος, όπως έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος του Μάριο Σεντένο, Λούις Ρέγκο, αλλά μάλλον «γκρίζος» και όχι λευκός καπνός πρέπει να αναμένεται, από το ατελείωτο ολονύχτιο θρίλερ, το οποίο θύμισε κάτι «από 17 ώρες διαπραγμάτευσης».

Από το βράδυ της Δευτέρας, μετά τη συνεδρίαση του Euroworking Group είχε γίνει σαφές ότι είναι σχεδόν ακατόρθωτο να υπάρξει κοινή γραμμή για το ζήτημα των Ευρωομολόγων, καθώς οι Βόρειοι ήταν ανένδοτοι.

H Ιταλία και η Ισπανία, που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, είναι και οι πιο επίμονες όσον αφορά στην ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγων για τον περιορισμό της βαθιάς ύφεσης και τη χρηματοδότησή της ανάκαμψης. Όμως, η Ολλανδία, η Γερμανία και αρκετές άλλες χώρες τάσσονται κατά και υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει ανάγκη δημιουργίας ευρωομολόγων τώρα.

 

Τράπεζες: Δώρο ρευστότητα 10 δισ. από την ΕΚΤ για να στηριχθεί η οικονομία

Σχέδιο διάσωσης των τραπεζών

Οι τράπεζες αποκτούν πρόσβαση σε κεφάλαια με μηδενικό επιτόκιο, απελευθερώνεται ρευστότητα 10 δισ. για νέα δάνεια, ενισχύεται η διατραπεζική αγορά και ανοίγει τον δρόμο για νέα έξοδο του δημοσίου στις αγορές

Με ικανοποίηση υποδέχθηκαν το βράδυ της Τρίτης  βράδυ οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να κάνει αποδεκτά και χωρίς κανένα όριο τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.

«Αρχικά η απόφαση της ΕΚΤ αποτελεί έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη στη χώρα μας» τονίζει στο Νews24/7  υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος και αναλύοντας τις πρακτικές συνέπειες για τις ελληνικές τράπεζες προσθέτει ότι «η απόφαση αυτή διευρύνει σημαντικά τις πηγές χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών και κατ’ επέκταση ενισχύει την ικανότητά τους να στηρίξουν την πραγματική οικονομία, τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό η απόφαση απελευθερώνει ρευστότητα της τάξης των 10 δις. ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες.

Οι  ελληνικές τράπεζες διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους ένα απόθεμα ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 18 – 20 δισ. ευρώ από τα οποία μπορούν να αντλήσουν μια ρευστότητα που ανέρχεται περίπου στα 9 – 10 δις. ευρώ

Στην πράξη η απόφαση της ΕΚΤ παρέχει τη δυνατότητα στις τράπεζες να αποκτήσουν πρόσβαση στα κεφάλαια της με μηδενικά επιτόκια ενώ με ενέχυρό ελληνικά ομόλογα θα τους χορηγεί ισόποση (χωρίς κούρεμα) ρευστότητα.

Παράλληλα κρατά ανοικτή τη διατραπεζική αγορά για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς από τη στιγμή που το Ευρωσύστημα θα αποδέχεται τα ελληνικά ομολόγα ως ενέχυρο, προφανώς αυτά θα γίνονται αποδεκτά από τις άλλες τράπεζες. Έτσι, εξασφαλίζεται πως εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού οι ελληνικές τράπεζες δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα ρευστότητας και δεν θα χρειαστεί ούτε να απευθυνθούν στον ιδιαίτερα ακριβό Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος, ούτε θα απαιτηθεί να στηριχθούν από το Ελληνικό Δημόσιο.

Σε ότι αφορά τις συνέπειες και τα οφέλη για το ελληνικό δημόσιο, αποδεχόμενη η ΕΚΤ πως το ελληνικό χρέος είναι ασφαλές και εξομοιώνοντας το ουσιαστικό με εκείνο χωρών που έχουν επενδυτική βαθμίδα, αρχικά στέλνει ένα θετικό μήνυμα στις αγορές.

Την ίδια στιγμή το ελληνικό δημόσιο θα μπορεί να πουλάει με μεγαλύτερη ευχέρεια ομόλογα στις τράπεζες, ενώ η ίδια απόφαση κάνει πιο εύκολη και μια νέα έξοδο της Ελλάδος στις αγορές, καθώς οι επενδυτές – τράπεζες θα μπορούσαν να δώσουν αυτό το ομόλογο ως ενέχυρο στην ΕΚΤ και να αντλήσουν πρόσθετη ρευστότητα.

Σημειώνεται ότι από το 2018 τα ελληνικά ομόλογα δεν γίνονταν αποδεκτά ως ενέχυρα, καθώς δεν πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής διαβάθμισης που ορίζει η ΕΚΤ. Υπενθυμίζεται ότι η κεντρική τράπεζα κατήργησε το καθεστώς του waiver για τα ελληνικά ομόλογα στις 21 Αυγούστου του 2018. Και τούτο λόγω της ολοκλήρωσης του 3ου μνημονίου,  με το οποίο έληξε και το waiver δηλαδή η κατ’ εξαίρεση αποδοχή από την ΕΚΤ των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρα για να διευκολυνθεί η “φθηνή” χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

Είχε προηγηθεί το πρόγραμμα PEPP

Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί στις αρχές Μαρτίου η απόφαση της ΕΚΤ με την οποία τα ελληνικά ομόλογα θεωρούνται αποδεκτοί τίτλοι στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης λόγω πανδημίας (PEPP) και με την οποία έγινε ευκολότερη η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις αγορές και στο ευρωσύστημα ενόψει των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO), στις οποίες προτίθεται να προχωρήσει η κεντρική τράπεζα για τη χορήγηση ρευστότητας στην οικονομία».

Σημειώνεται ότι το TLTRO, για τη συμμετοχή στο οποίο οι τράπεζες δίνουν στην ΕΚΤ κρατικά ομόλογα αλλά και άλλους τύπους τίτλων, συνιστά ρευστότητα και το ύψος της χρηματοδότησης που μπορούν να λάβουν οι τράπεζες ή το κόστος δανεισμού εξαρτώνται από το ύψος των δανείων που χορηγούν προς την πραγματική οικονομία. Γίνεται έτσι σαφές ότι τα κρατικά ομόλογα που θα έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες για να δώσουν ως ενέχυρα, θα ενισχύσουν τη δυνατότητά τους να αξιοποιήσουν όλα τα εργαλεία που δίνει το ευρωσύστημα για την άντληση ρευστότητας.