Οι 6 πληγές της ελληνικής οικονομίας – Επίδομα στέγασης για τα νοικοκυριά που θα χάσουν την πρώτη κατοικία τους – Επίδομα θέρμανσης: Μέχρι αύριο η προμήθεια πετρελαίου

Αποτέλεσμα εικόνας για ΦΩΤΟ ελληνικής οικονομίας"
Η ρητορεία της κυβέρνησης και ο καταιγισμός δημοσιευμάτων από τα φιλοκυβερνητικά Μέσα Ενημέρωσης, δημιουργούν την εντύπωση ότι η οικονομία είναι υγιής και βαδίζει σε δρόμο στρωμένο με ροδοπέταλα. Είναι, όμως, έτσι ή μας σερβίρουν μία στρεβλή εικόνα την οποία ωραιοποιούν με τη βοήθεια καναλιών, εφημερίδων και ιστότοπων;
οικονομία

Η ρητορεία της κυβέρνησης και ο καταιγισμός δημοσιευμάτων από τα φιλοκυβερνητικά Μέσα Ενημέρωσης, δημιουργούν την εντύπωση ότι η οικονομία είναι υγιής και βαδίζει σε δρόμο στρωμένο με ροδοπέταλα. Είναι, όμως, έτσι ή μας σερβίρουν μία στρεβλή εικόνα την οποία ωραιοποιούν με τη βοήθεια καναλιών, εφημερίδων και ιστότοπων;

Εμείς δεν θα πούμε τίποτα. Δεν θα εκφράσουμε καμία κρίση, ούτε θα εκφέρουμε κριτικό λόγο. Απλώς θα παραθέσουμε 6 αποκαλυπτικά και κρίσιμα οικονομικά μεγέθη τα οποία σηματοδοτούν την πορεία της οικονομίας και της ανάπτυξης.

Αναλυτικότερα με βάση τα τελευταία επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και του ΟΑΕΔ φαίνονται οι 6 πληγές της ελληνικής οικονομίας που είναι οι παρακάτω:

 1. Ανεργία: Αύξηση κατέγραψε τον Δεκέμβριο ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ. Ειδικότερα, το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, για τον μήνα Δεκέμβριο 2019, ανήλθε σε 1.064.526 άτομα, από 1.018.503 άτομα τον Νοέμβριο του 2019 σημειώνοντας αύξηση κατά 4,52%. Επίσης, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2018, που οι άνεργοι ήταν 935.449 άτομα, η αύξηση εκτοξεύεται στο 13,8%, δηλαδή οι άνεργοι σε έναν χρόνο αυξήθηκαν κατά 129,077 άτομα.
 2. Βιομηχανική Παραγωγή: Ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Νοεμβρίου 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2018, παρουσίασε μείωση 8,1% έναντι αύξησης 5,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2018 με το 2017. Στην περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2018, παρουσίασε οριακή αύξηση 0,1%.
 3. Τζίρος της Βιομηχανίας: Ο γενικός δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία του Νοεμβρίου 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Νοεμβρίου 2018, παρουσίασε μείωση 7,9% έναντι αύξησης 7,6% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2018 με το 2017. Επίσης, ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2018 – Νοεμβρίου 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Δεκεμβρίου 2017 – Νοεμβρίου 2018, παρουσίασε μείωση 1,2%, έναντι αύξησης 9,4% που σημειώθηκε από τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.
 4. Εξαγωγές: Οι εξαγωγές τον Νοέμβριο 2019 μειώθηκαν κατά 11,4%, καθώς η αξία τους ανήλθε στο ποσό των 2.712,4 εκατ. ευρώ, έναντι 3.060,3 εκατ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του 2018.
 5. Χονδρικό Εμπόριο: Ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών στο Χονδρικό Εμπόριο του Γ΄ τριμήνου 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Γ΄ τριμήνου 2018, παρουσίασε μείωση 3,0% ενώ σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Β΄ τριμήνου 2019 παρουσίασε μείωση 2,6%.
 6. Οικοδομή: Σε πτώση βρίσκεται και η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα, καθώς τον μήνα Οκτώβριο 2019 εκδόθηκαν 1.832 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 390,0 χιλιάδες m2 επιφάνειας και 1.685,4 χιλιάδες m3 όγκου, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 13,6% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών, μείωση κατά 3,6% στην επιφάνεια και μείωση κατά 9,9% στον όγκο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2018. Σημειώνεται πως το στοιχείο που «μετράει» στην οικοδομή, είναι ο όγκος των νέων οικοδομών.λα τα προαναφερόμενα στοιχεία δείχνουν πως η ελληνική οικονομία αγκομαχά και πως πλήττονται οι ελπίδες για ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας κατά 2%. Και αν αυτό δεν επιτευχθεί, θα δυσκολέψει και η προσπάθεια για ανάπτυξη 2,8% το 2020, στοιχείο αναγκαίο και απαραίτητο για να μπορέσει η κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμα των φοροελαφρύνσεων και της μείωσης των εισφορών.

 

Επίδομα στέγασης για τα νοικοκυριά που θα χάσουν την πρώτη κατοικία τους

Οι αλλαγές στο πτωχευτικό πλαίσιο που εξετάζει η κυβέρνηση

Δίχτυ προστασίας στα νοικοκυριά που θα χάσουν την πρώτη κατοικία τους μετά την 1η Μαίου 2020 σχεδιάζει να απλώσει η κυβέρνηση. Η κατάργηση της προστασίας από την Πρωτομαγιά σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη κατάργηση κάθε περιορισμού στους πλειστηριασμούς, οδηγεί στην αναζήτηση ενός νέου μοντέλου το οποίο θα είναι εντός των δημοσιονομικών αντοχών της οικονομίας και δεν θα προκαλεί στρεβλώσεις. Το νέο σχέδιο αναμένεται να ενεργοποιηθεί έως το καλοκαίρι. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, τα νοικοκυριά που θα χάσουν το σπίτι τους θα λαμβάνουν ένα στεγαστικό επίδομα για το σπίτι που θα ενοικιάζουν ανάλογα με την οικογενειακή και περιουσιακή τους κατάσταση.

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας η κυβέρνηση επιδιώκει ένα νέο πλαίσιο ρύθμισης χρεών και πτώχευσης φυσικών προσώπων που θα ενσωματώσει όλα τα υπάρχοντα εργαλεία και ταυτόχρονα θα προσφέρει δεύτερη ευκαιρία για ρύθμιση οφειλών. Αν και στόχος της κυβέρνησης είναι το νέο πλαίσιο να είναι ακόμα πιο αυστηρό σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό θα  δίνει μια δεύτερη ευκαιρία στα ευάλωτα νοικοκυριά να μην βρεθούν στο δρόμο\ ή ακόμα και εάν χάσουν την πρώτη τους κατοικία να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους.

Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο:

 • Κάθε οφειλέτης θα έχει δικαίωμα πτώχευσης, εφόσον όμως δεχθεί τη ρευστοποίηση του συνόλου της περιουσίας, συμπεριλαμβανομένης και της πρώτης κατοικίας, για να καλύψει τις οφειλές του.
 • Οσοι οφειλέτες χάσουν την πρώτη τους κατοικία με βάση συγκεκριμένα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια να επιδοτούνται ώστε να μπορούν να καλύψουν τις στεγαστικές τους ανάγκες είτε συνεχίζοντας να μένουν στο ίδιο σπίτι, το οποίο όμως ενδεχομένως θα βρίσκεται στα χέρια της τράπεζας ή τρίτου μετά τη ρευστοποίηση της περιουσίας τους, είτε νοικιάζοντας κάποιο άλλο.
 • Το στεγαστικό αυτό επίδομα θα δίνεται αυστηρά και μόνο σε όποιον χάνει την πρώτη του κατοικία, ενώ για το ύψος του θα λαμβάνονται υπόψη μια σειρά κριτηρίων, όπως για παράδειγμα το εισόδημα, ο αριθμός των μελών νοικοκυριού, ή άλλες ειδικές περιπτώσεις, όπως μακροχρόνια άνεργοι, ΑμεΑ, υπερήλικοι κ.τ.λ. Μάλιστα στα κονδύλια για το νέο στεγαστικό αυτό επίδομα σχεδιάζεται να προστεθούν και τα κονδύλια που σήμερα προβλέπονται για την κρατική επιδότηση του νόμου Κατσέλη
 • Σταθάκη, ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ, για δανειολήπτες που εντάσσονται στον νόμο και πληρούν τα σχετικά κριτήρια.

Νέο πτωχευτικό πλαίσιο 

Η λογική του νέου πτωχευτικού φυσικών προσώπων είναι να εξαντληθεί κάθε περιθώριο πριν ο οφειλέτης χάσει το σύνολο της περιουσίας του. Σε πρώτη φάση θα προβλέπεται εξωδικαστική προσπάθεια διευθέτησης στην οποία τα εμπλεκόμενα μέρη θα αναζητούν μεταξύ τους τη λύση μέσω της αναδιάρθρωσης και της ρύθμισης του χρέους του οφειλέτη και σε αυτή τη φάση ο οφειλέτης θα υποχρεούται να συναινέσει στη ρευστοποίηση της περιουσίας του. Ωστόσο, εφόσον η αξία της πρώτης κατοικίας ή του συνόλου της περιουσίας του οφειλέτη δεν καλύπτει το σύνολο των χρεών, ο οφειλέτης θα μπορεί να προσφύγει στο δικαστήριο και με αίτησή του να ζητήσει την πτώχευσή του. Το δικαστήριο θα μπορεί μετά τη ρευστοποίηση της περιουσίας να αποφασίσει την πλήρη διαγραφή οφειλών δίνοντάς του μια δεύτερη ευκαιρία. Τα χρέη που θα περιλαμβάνει το νέο πλαίσιο θα αφορούν χρέη τόσο προς τις τράπεζες όσο και προς το Δημόσιο, ΔΕΚΟ, ΟΤΑ ή τρίτους.

 

Επίδομα θέρμανσης: Μέχρι αύριο η προμήθεια πετρελαίου

Σε ποια περίπτωση μπορεί να ζητηθεί η επιστροφή του επιδόματος

Τα νοικοκυριά που έχουν λάβει το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης που δόθηκε έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2019 αλλά δεν έχουν προμηθευτεί ακόμα την απαιτούμενη ποσότητα πετρελαίου θέρμανσης, θα πρέπει να σπεύσουν. Η προθεσμία για να αγοράσουν πετρέλαιο θέρμανσης εάν δεν το έχουν ήδη πράξει προκειμένου να μη χάσουν το επίδομα που έχουν λάβει εκπνέει αύριο Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020.

Σημειώνεται ότι η  υποβολή αιτήσεων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης της περιόδου 2019/2020 ολοκληρώθηκε την  Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου και τα νοικοκυριά που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια έλαβαν το επίδομα τις τελευταίες δύο ημέρες του 2019. Για όσους δεν είχαν αγοράσει πετρέλαιο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019 δόθηκε παράταση ενός μήνα έως τις 31 Ιανουαρίου 2020 για να προμηθευτούν τις απαιτούμενες ποσότητες.

 Επιστροφή επιδόματος

Υπάρχει περίπτωση όμως το υπουργείο Οικονομικών να ζητήσει από τα νοικοκυριά να επιστρέψουν το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης που έλαβαν. Αυτό θα συμβεί εάν δεν συμφωνούν οι αγορές με την ελάχιστη απαιτούμενη αξία. Μετά τις 15 Φεβρουαρίου 2020 και όχι αργότερα από τις 30 Απριλίου 2020, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα πραγματοποιήσει διασταύρωση των αγορών πετρελαίου θέρμανσης με βάση τα υποβληθέντα φορολογικά στοιχεία στο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης πετρελαίου θέρμανσης από τα μέλη ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ. και σε επαναϋπολογισμό του ποσού επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης του κάθε δικαιούχου.

Σε περίπτωση που δεν βρεθούν υποβληθείσες αγορές πετρελαίου θέρμανσης (που να πραγματοποιήθηκαν στο χρονικό διάστημα μεταξύ 15/10/2019 – 31/1/2020) υπολογισθείσας αξίας ίσης ή μεγαλύτερης από το διπλάσιο του ποσού επιδόματος που έλαβαν τα νοικοκυριά  τότε θα ζητηθεί η επιστροφή μέρος του επιδόματος.

Σε περίπτωση που η υπολογισθείσα αξία αγορών πετρελαίου θέρμανσης υπολείπεται από το διπλάσιο του ποσού επιδόματος, τότε θα ζητηθεί η επιστροφή της διαφοράς μεταξύ του αρχικού ποσού που καταβλήθηκε και του ήμισυ (1/2) της υπολογισθείσας αξίας των αγορών που βρέθηκαν καταχωρημένες. Αν δεν έχει υποβληθεί καμία αγορά, τότε τα νοικοκυριά θα επιστρέψουν όλο το ποσό του επιδόματος που τους καταβλήθηκε.

Για αιτήσεις που θα διαπιστωθεί ότι ο αιτών είναι δικαιούχος, το ποσό του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης δύναται να καταβάλλεται έως 30 Σεπτεμβρίου 2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*