Οι περιοχές στην Αττική που γίνονται δωρεάν rapid test σήμερα – Σαρηγιάννης: «Να δηλώσει ο Μητσοτάκης πως, δεν κινδυνεύει εργαζόμενος που θα δηλώσει θετικός»!

κορονοιος τεστ

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ πραγματοποιούν δωρεάν rapid test σε έξι περιοχές της Αττικής.

Σε έξι περιοχές της Αττικής θα διενεργούνται σήμερα, Παρασκευή, δωρεάν rapid test από τον κορονοϊό από κλιμάκια του Εθνικού Οργανισμού Υγείας.

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι για το test θα μπορέσουν να μεταβούν στην περιοχή που τούς εξυπηρετεί περισσότερο και να πρέπει να έχουν μαζί τους τον αριθμό του ΑΜΚΑ τους αλλά και την ταυτότητά τους.

Ο ΕΟΔΥ διενεργεί σήμερα τεστ σε:

1.Μετρό Συντάγματος

2.Παπάγου

3.Βύρωνα

4.Ελευσίνα

5.Ίλιον

6.Χαϊδάρι

Η κατάσταση στο λεκανοπέδιο παραμένει εξαιρετικά δύσκολη, καθώς τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και οι διασωληνώσεις έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ.

Χθες, ανακοινώθηκαν 2.588 νέες μολύνσεις από τον ιό στη χώρα μας, ενώ οι διασωληνωμένοι ασθενείς είναι 706.

Η εφημερία που πέρασε στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός και Αττικόν ήταν καλύτερη απ’ ό,τι τις προηγούμενες ημέρες, ωστόσο η πίεση παραμένει πολύ αυξημένη.

Χαρακτηριστικά τα όσα δήλωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, για το νοσοκομείο Γεννηματάς, όπου μέσα σε 24 ώρες άλλη μία κλινική μετατράπηκε σε COVID.

«Το “Γεννηματάς” δεν θα το κάνουμε όλο COVID, αλλά άλλη μία παθολογική κλινική έγινε COVID μέσα σε 24 ώρες, και γέμισε. Αυτή τη στιγμή το “Γεννηματάς” έχει 210 κρεβάτια COVID. Μετακινήσαμε 87 ασθενείς non COVID σε ιδιωτικά και άλλα νοσοκομεία, και μετά κάναμε τις τεχνικές αλλαγές στην κλινική. Οι ηλικίες είναι κυρίως από 25 έως 45 ετών. Το περνούν πιο ήπια, αλλά διασωληνώσαμε και νέους, και χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Επίσης στις απλές κλίνες COVID νοσηλεύεται πολύς κόσμος ακόμα, έτσι οι διασωληνωμένοι φαίνεται πως θα συνεχίσουν να αυξάνονται».

Με φόντο όλα τα παραπάνω, η Επιτροπή των Ειδικών συνεδριάζει σήμερα για να αποφασίσει το εάν θα πάμε σε κάποια άρση περιορισμών από την ερχόμενη εβδομάδα ή θα έχουν παράταση των αυστηρών περιορισμών.

Από τις πρώτες ενδείξεις, όμως, φαίνεται πως θα πάμε σε ακόμη μία εβδομάδα αυστηρού lockdown.

 

Σαρηγιάννης: «Να δηλώσει ο Μητσοτάκης πως δεν κινδυνεύει εργαζόμενος που θα δηλώσει θετικός»!

Κυριάκος Μητσοτάκης Σαρηγιάννης

Καθοριστικό για επιτυχή self test να μπορεί εργαζόμενος χωρίς κίνδυνο να ενημερώσει τον εργοδότη ότι είναι θετικός, τόνισε ο καθ. Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Την καθοριστική παράμετρο της νέας πρακτικής των self test προκειμένου να έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα στο σπάσιμο της αλυσίδας μετάδοσης του κορονοϊού στους χώρους εργασίας υπογράμμισε μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Ant1 ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Ο κ. Σαρηγιάννης επανέλαβε ότι εφόσον λειτουργήσουν τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν και συνεχίσουν να τηρούνται όσα ήδη ισχύουν, αναμένεται να συνεχιστεί, αλλά πολύ μικρή, η αύξηση κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα. Με τον τρέχοντα αριθμό τεστ που πραγματοποιούνται, «θα μπορούσαμε να φτάσουμε στα 3.800-3.850, αλλά όχι πάνω από 4.000», όπως εκτίμησε. «Μετά εξαρτάται από το τι πραγματικά θα έχουμε κάνει, από εκεί εξαρτάται το πότε και ποια θα είναι η κορύφωση».

Ο Σαρηγιάννης, τα self tests και η κυβερνητική πολιτική

«Αν λειτουργήσει τελικά η διαδικασία των self-test εκτιμούμε ότι μετά την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου θα αρχίσουμε να βλέπουμε αποκλιμάκωση … μία ήπια αποκλιμακωτική πορεία στη διάρκεια του Απριλίου που θα συνεχιστεί το Μάιο … άρα, να έχουμε κορύφωση στις αρχές του Απριλίου», τόνισε ο ίδιος. Για να λειτουργήσει ωστόσο, «είναι πολύ σημαντικό από τα χείλη του πρωθυπουργού, από πολύ επίσημα χείλη, να γίνει καθαρό ότι δεν θα υπάρξει κανένας εργαζόμενος που θα επηρεαστεί αρνητικά επειδή θα δηλώσει στη δουλειά του ότι βγήκε θετικός … γιατί είναι αυτοδήλωση, δεν είναι του ΕΟΔΥ».

«Το τεστ δεν το κάνουμε για να έχουμε μία εικόνα, αλλά για να σταματήσουμε τη διασπορά … διασπορά θα συνεχίσει να υπάρχει, δεν είναι δυνατόν κάποιος να υποχρεωθεί να πει αν νοσεί ή όχι, δεν είναι δυνατόν συνταγματικά και από άποψη δικαιωμάτων του ανθρώπου», ξεκαθάρισε ο κ. Σαρηγιάννης. Αλλά «με μεγάλο αριθμό τεστ, σημαντικό ποσοστό, π.χ. 50%, αυτών που είναι θετικοί χωρίς σοβαρά συμπτώματα, θα ανιχνευτεί … θα έχουμε “σπάσει” σε εντυπωσιακό βαθμό την αλυσίδα μετάδοσης, πολύ πιο αποτελεσματικά από οποιοδήποτε άλλο μέτρο».

Ο ίδιος ήταν θετικός στα στοχευμένα μέτρα μικρής έκτασης όπως το άνοιγμα των κομμωτηρίων, καθώς όπως είπε η ξένη βιβλιογραφία δείχνει ότι το να ανοίγουν μικρές «βαλβίδες αποσυμπίεσης» οδηγεί σε καλύτερη εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων γιατί «νιώθουμε λίγο πιο άνετα». Μάλιστα, προέκρινε την δημοσιοποίηση του σχεδιασμού. «Η άποψη που έχω δημιουργήσει είναι πως είναι προτιμότερος ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός που θα γίνει γνωστός, ότι περιμένουμε κορύφωση τότε, ότι θα κάνουμε το βήμα α, β, γ, δ … είναι σημαντικό να γίνει ένας οδικός χάρτης ενός-δύο μηνών, να εξηγήσουμε τι περιμένουμε να συμβεί με βάση τα μέτρα και προφανώς αν αλλάξουν δραματικά τα στοιχεία, θα αλλάζουν και τα μέτρα».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*