Οι Παλαιστίνιοι φυλακισμένοι στη Δυτική Όχθη κινδυνεύουν άμεσα από τον κορονοϊό

Οι Παλαιστίνιοι φυλακισμένοι στη Δυτική Όχθη κινδυνεύουν άμεσα από τον κορονοϊό

Πλήθος δημοσιευμάτων το τελευταίο διάστημα προειδοποιούν ότι οι Παλαιστίνιοι που κρατούνται σε Ισραηλινές φυλακές στη κατεχόμενη Δυτική Όχθη, είναι εξαιρετικά ευάλωτοι στον κορονοϊό. Μάλιστα κάποιοι από αυτούς οι οποίοι αποφυλακίστηκαν εσπευσμένα, βρέθηκαν θετικοί στον ιό, αμέσως μετά την αποφυλάκισή τους. Οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές, εκτός από τον κορονοϊό, έχουν να αντιμετωπίσουν και τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης, πρακτικά πασχίζοντας απλά να επιβιώσουν.

Συνεχή είναι τα δημοσιεύματα τα οποία επιχειρούν να στρέψουν τα μάτια της κοινής γνώμης στις ισραηλινές φυλακές της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Ήδη από τις αρχές Απριλίου αναφέρονται περιπτώσεις κατά τις οποίες Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις φυλακές των κατεχόμενων εδαφών, εμφανίστηκαν θετικοί στον κορονοϊό, ενώ πολλοί άλλοι εμφάνισαν συμπτώματα.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, η επιτροπή κρατουμένων, κάλεσε τον Ερυθρό Σταυρό και τον ΠΟΥ να παρέμβουν με σκοπό την απελευθέρωση κρατουμένων που ενδέχεται να είναι πιο ευάλωτοι στον κορονοϊό. Σύμφωνα με την επιτροπή, υπάρχουν 5.000 Παλαιστίνιοι που κρατούνται επί του παρόντος σε ισραηλινές φυλακές, εκ των οποίων 700 είναι άρρωστοι.

Οι Παλαιστίνιοι έχουν ανακηρύξει τη 17η Απριλίου ως την Ημέρα των Κρατουμένων για να υπενθυμίζουν στο κοινό την κατάσταση των χιλιάδων Παλαιστινίων που φυλακίστηκαν σε ισραηλινές στρατιωτικές φυλακές.
Εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη (ICRC), δήλωσε στο Al Jazeera ότι «μη δημόσιες συναντήσεις» πραγματοποιούνται σε εβδομαδιαία βάση με τις ισραηλινές αρχές για να συζητήσουν τις συνθήκες των φυλακών.

Επίσης όπως είπε, «Προτρέπουμε τις ισραηλινές αρχές να δεσμευτούν στα πρότυπα πρόληψης και αποστείρωσης, σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Πρόσθεσε ακόμα ότι «Έχουμε λάβει πολλά αιτήματα για απελευθέρωση κρατουμένων, και το ICRC, με τη σειρά του, ζήτησε από τις ισραηλινές αρχές να απελευθερώσουν κρατούμενους άνω των 65 ετών, καθώς και εκείνων που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες».

Στις 16 Απριλίου η Ισραηλινή Υπηρεσία Φυλακών (IPS), ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε ένα πρόγραμμα διαγνωστικών τεστ κορονοϊού για κρατούμενους και προσωπικό.

Η δήλωση της υπηρεσίας ανέφερε ότι «Η διαδικασία των διαγνωστικών τεστ ξεκίνησε στις 14 Απριλίου και αρχικά θα διεξαχθεί σε 100 κρατούμενους και προσωπικό που υπηρετούν στο Ιατρικό Κέντρο του IPS (ROSH)».

Επιπλέον η υπηρεσία ανέφερε ότι η δειγματοληπτική διαδικασία θα συνεχιστεί σε ολόκληρο τον πληθυσμό των φυλακών, συμπεριλαμβανομένων και του προσωπικού και σύμφωνα με το ποσοστό έκδοσης δοκιμαστικών κιτ από το Υπουργείο Υγείας.

Ωστόσο αν και η IPS ισχυρίζεται ότι κρατά τους νεοφερμένους κατάδικους χωριστά από τους υπόλοιπους για 14 ημέρες, πολλοί φυλακισμένοι το διαψεύδουν. Μάλιστα μερικές ημέρες μετά την απόλυση ενός φυλακισμένου εξαιτίας του ότι εμφανίστηκε θετικός στον κορονοϊό, οι συγκρατούμενοί του, οργάνωσαν διαμαρτυρία με την οποία ζητούσαν να τους γίνουν τεστ για να δουν αν και αυτοί έχουν μολυνθεί. Τα τεστ καταγγέλλεται ότι δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ.

Σύμφωνα με το «Middle East Monitor», οι ισραηλινές αρχές δεν έλαβαν κανένα μέτρο προστασίας των φυλακισμένων, όπως για παράδειγμα την κοινωνική απομόνωση. Αντιθέτως έκαναν τη κρίση, ευκαιρία και αυστηροποίησαν ακόμα περισσότερο τις συνθήκες κράτησης. Σε πολλούς φυλακισμένους απαγορεύεται η πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ενώ ακόμα και σε αυτούς που έχουν εμφανίσει συμπτώματα της νόσου του Covid-19, δεν πραγματοποιούνται διαγνωστικά τεστ.

Επιπλέον απαγορεύονται οι επισκέψεις δικηγόρων, ενώ η επικοινωνία μαζί τους επιτρέπεται μόνο από το τηλέφωνο, πράγμα το οποίο, κάνει πιο δύσκολη την αξιολόγηση των συνθηκών διαβίωσης αλλά και της υγείας ενός κρατουμένου.

Όσον αφορά τις συνθήκες κράτησης, αναφέρεται ότι οι κατάδικοι δεν έχουν πρόσβαση σε καθαριστικά προϊόντα, ενώ τους ζητήθηκε να χρησιμοποιήσουν κάλτσες σαν προστατευτικές μάσκες.

Την ίδια στιγμή που μαίνεται η πανδημία του κορονοϊού, οι κρατούμενοι πιστεύουν ότι οι ισραηλινές αρχές, επίτηδες δεν λαμβάνουν μέτρα, με σκοπό να απαλλαγούν από αυτούς. Παράλληλα διαμηνύουν ότι πρόκειται να αντιδράσουν. Αυτό συχνά σημαίνει ότι ξεκινούν απεργίες πείνας, πράγμα το οποίο αποδυναμώνει περισσότερο το ανοσοποιητικό τους σύστημα.