Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι “στον αέρα” και για το 2021 * Μετατέθηκε από το 2021 στο 2022 το Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου * Αβεβαιότητα για το Παρίσι 2020 στην τηλεδιάσκεψη των αθλητών

Την ώρα που η πανδημία καλπάζει και η Ιαπωνία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο παραδέχονται πως το τοπίο είναι θολό ακόμη και για το καλοκαίρι του 2021.

Λίγες μέρες μετά από την ανακοίνωση πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες αναβλήθηκαν για φέτος και μετατέθηκαν για το 2021, η Ιαπωνία έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς ο κορονοϊός έχει εξαπλωθεί ραγδαία στη χώρα ενώ ολα έδειχναν ότι είχε τεθεί υπό έλεγχο. Ο Σίντζο Άμπε, ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και οι άνθρωποι που έχουν αναλάβει τη διοργάνωση υποστηρίζουν πλέον ανοιχτά πως είναι πιθανό το μεγάλο αθλητικό ραντεβού που διεξάγεται κάθε τέσσερα χρόνια να μη μπορεί να γίνει ούτε το επόμενο καλοκαίρι!

Δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να απαντήσει στο ερώτημα αν είναι πιθανό η πανδημία να έχει περιοριστεί μέχρι τον επόμενο Ιούλιο. Σίγουρα δεν είμαστε σε θέση για να δώσουμε μια ξεκάθαρη απάντηση για τους Αγώνες” ήταν το σχόλιο των διοργανωτών όπως μεταδίδει το Associated Press, σε ερώτηση για το αν θεωρείται πιθανό το ενδεχόμενο να ακυρωθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες σε περίπτωση που μέσα στους επόμενους μήνες δεν υπάρξει μια αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή για τον κορονοϊό ή ένα εμβόλιο που θα προστατεύσει τους αθλητές και τους θεατές, τον πληθυσμό παγκοσμίως.

Η απάντηση των Ιαπώνων δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική και μοιάζει εντελώς ρεαλιστική, άλλωστε αυτή την περίοδο όλοι κοιτάζουμε την επόμενη μέρα και την επόμενη εβδομάδα, την ίδια ώρα όμως αυξάνονται οι φήμες που υποστηρίζουν ότι μια ακύρωση των Αγώνων είναι πιθανό να πέσει άμεσα στο τραπέζι. Οι Λίγκες σε κάθε γωνιά του κόσμου παραμένουν κλειστές και οι παράγοντές τους απλά ελπίζουν ότι κάποια στιγμή στη διάρκεια του καλοκαιριού οι ομάδες θα γυρίσουν σε κανονικό πρόγραμμα, ωστόσο όλα είναι ρευστά και ουδείς μπορεί να εκτιμήσει ποια θα είναι η κατάσταση το επόμενο διάστημα καθώς η πανδημία είναι κάτι πρωτοφανές και η ραγδαιότητα της μετάδοσής της συγκλονιστική.

Θυμίζουμε πως η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων ορίστηκε για τις 23 Ιουλίου, ενώ οι Παραολυμπιακοί Αγώνες είναι προγραμματισμένοι για τις 24 Αυγούστου του 2021.

Μετατέθηκε από το 2021 στο 2022 το Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβουΚορονοϊός: Μετατέθηκε από το 2021 στο 2022 το Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου (pic)

Το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Όρεγκον θα διεξαχθεί στο διάστημα 15-24 Ιουλίου 2022 όπως ανακοίνωσε η WA.

Μετά από την μετάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020 στο 2021 ήταν σχεδόν σίγουρη η αλλαγή και στην χρονιά διεξαγωγής του Παγκοσμίου πρωταθλήματος στίβου το οποίο ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί τον Αύγουστο του 2021 στο Όρεγκον των ΗΠΑ.

Η WA μετά από συζητήσεις με αθλητές, χορηγούς και με τις ομοσπονδίες κατέληξε στην απόφαση να μεταθέσει τη διοργάνωση από το 2021 στο 2022. Έτσι το ραντεβού για την “αφρόκρεμα” του στίβου θα δοθεί από τις 15 έως τις 22 Ιουλίου 2022 στο Γιουτζίν του Όρεγκον.

Το Παγκόσμιο πρωτάθλημα είναι μια τεράστια διοργάνωση και εάν παρέμενε στο 2021 θα έχανε… συμμετοχές αλλά και την αίγλη του αφού όλα τα φώτα θα ήταν στραμμένα στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Κάτι παρόμοιο αναμένεται να γίνει και με το Παγκόσμιο Υγρού Στίβου που είναι προγραμματισμένο για τον Ιούλιο του 2021 στη Φουκουόακα. Στις αρχικές ημερομηνίες δεν μπορεί να διεξαχθεί λόγω των ΟΑ και ίσως μεταφερθεί σε άλλες μέσα στο 2021 ή θα πάει στο 2022.

Ήδη η FINA έχει συστήσει επιτροπές για να μελετήσουν το θέμα και ακούει και τις απόψεις των αθλητών.

Στα περί στίβου, ερωτηματικό παραμένει η τύχη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που είναι προγραμματισμένο να διεξαχθεί στις 25-30/8/2020 στο Παρίσι. Η WA ήδη έχει βγάλει αυτή την περίοδο από το raking για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και κανείς δεν είναι σίγουρος για την πορεία του κορονοϊού (covid-19) στην Ευρώπη.

Μπορεί η διοργάνωση ν’ απέχει 138 ημέρες αλλά το διάστημα μόνο μεγάλο δεν είναι για να … σβήσει η φωτιά που έχει ανάψει στην Ευρώπη.

 

Αβεβαιότητα για το Παρίσι 2020 στην τηλεδιάσκεψη των αθλητών

Αβεβαιότητα για το Παρίσι 2020 στην τηλεδιάσκεψη των αθλητών

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε η σημερινή δεύτερη τηλεδιάσκεψη Ελλήνων αθλητών και αθλητριών στην οποία πήρε μέρος ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος και διοργάνωσαν από κοινού ο Περικλής Ιακωβάκης και η Κατερίνα Στεφανίδη.

Η κουβέντα επικεντρώθηκε κυρίως στους αγώνες της θερινής περιόδου, τη διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του Παρισιού, αλλά και στην απόφαση της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας να αλλάξει τις ημερομηνίες των ολυμπιακών προκρίσεων παγώνοντας στην ουσία το διάστημα 6/4-31/11 του 2020. Σε σχέση με την προηγούμενη τηλεδιάσκεψη το κλίμα ήταν πιο απαισιόδοξο, αφού αυτό που μεταφέρθηκε κυρίως από τον Περικλή Ιακωβάκη είναι πως η διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την κυβέρνηση της Γαλλίας και τις αποφάσεις που θα λάβει σχετικά με τη διεξαγωγή διοργανώσεων στη χώρα τους επόμενους μήνες.

Μάλιστα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητών και μέλος του συμβουλίου της ΕΑ είπε πως αυτό που αποκόμισε από τις τελευταίες του επαφές με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία είναι πως ο αγώνας θα μετατεθεί για το 2021.

Οι αθλητές και οι αθλήτριες εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το σύστημα πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το οποίο μάλιστα είναι πιθανό να διαφοροποιηθεί το επόμενο διάστημα. Η Κατερίνα Στεφανίδη ως μέλος της Επιτροπής αθλητών της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας τόνισε πως δεν υπάρχει πρόθεση της WA να ακυρώσει το ράνκινγκ και να προχωρήσει με ελαστικότερα όρια, αλλά έκανε γνωστό πως υπάρχει η σκέψη να γίνει αλλαγή στον τρόπο βαθμολόγησης, ώστε να έχει μεγαλύτερη αξία η επίδοση, ανεξάρτητα με τη σημαντικότητα της διοργάνωσης στην οποία έχει επιτευχθεί.

Καθοριστικές ήταν οι τοποθετήσεις του Κώστα Παναγόπουλου, ο οποίος ξεκαθάρισε πως η ομοσπονδία θα συνεχίσει να στηρίζει οικονομικά τους αθλητές ανεξάρτητα με το τι θα γίνει στη διάρκεια της σεζόν. Παράλληλα έδειξε ιδιαίτερα μετριοπαθής σε ότι έχει να κάνει με τους αγώνες της θερινής περιόδου και κυρίως με την διεξαγωγή του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, ωστόσο επανέλαβε την πρόθεση της ομοσπονδίας να διοργανώσει τα μεγάλα Πανελλήνια Πρωταθλήματα και ίσως κάποιους ακόμη αγώνες στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου. Αντίθετα ενημέρωσε τους αθλητές και τις αθλήτριες πως φέτος δεν θα διεξαχθούν τόσο το διεθνές μίτινγκ “Βενιζέλεια -Χανιά”, όσο και το Athens Street Pole Vault. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας αφού επικρότησε για μία ακόμη φορά την πρωτοβουλία της τηλεδιάσκεψης των αθλητών και αθλητριών και τους ζήτησε να προχωρήσουν σε ενεργοποίηση της Επιτροπή Αθλητών στη χώρα μας με διευρυμένες μάλιστα αρμοδιότητες.

Στη διάρκεια της κουβέντας εκφράστηκε η ανησυχία για το πως θα εξελιχθεί και ο χειμώνας του 2021, καθώς ακόμη δεν είναι προδιαγεγραμμένη η πορεία της πανδημίας του ιού Covid-19, ενώ παραμένει αμφίβολο πως θα μπορέσει να λειτουργήσει ένα καλεντάρι με τόσες πολλές και σημαντικές διοργανώσεις.

Θυμίζουμε πως η πανδημία του ιού Covid-19 έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο κι όπως είναι φυσιολογικό έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις και στον αθλητισμό, με τους αθλητές όλων των επιπέδων να είναι σε πλήρη αβεβαιότητα.

Η νέα συνάντηση των αθλητών και αθλητριών θα γίνει στις 28 Απριλίου στις 19.30.