Ενάμιση μήνα πριν από τις εσωκομματικές κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ για την ανάδειξη νέας ηγεσίας και οι υποψήφιοι για την προεδρία εντείνουν τις προσπάθειές τους να έρθουν σε επαφή με όλο και περισσότερο κόσμο, ειδικά από τη στιγμή που είναι προ των πυλών ο Αύγουστος και έρχονται τα λεγόμενα «μπάνια του λαού».
Η Εφη Αχτσιόγλου ξεκινά αύριο την περιοδεία της στη βόρεια Ελλάδα με πρώτο σταθμό τη Θεσσαλονίκη, όπου θα συμμετάσχει σε ανοιχτή συζήτηση στο Τελλόγλειο. Την Πέμπτη θα επισκεφτεί την Εδεσσα, ενώ την Παρασκευή θα βρεθεί στην πόλη της, τα Γιαννιτσά, συμμετέχοντας σε διάλογο-συζήτηση που θα λάβει χώρα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου της πόλης. Η περιοδεία θα κλείσει με ακόμα δύο επισκέψεις, μία στην Καβάλα την Παρασκευή και άλλη μία στη Βέροια το Σάββατο, όπου η υποψήφια πρόεδρος θα συμμετάσχει σε ανοιχτή συζήτηση στον Πολυχώρο Πάρκου Ελιάς.
Συνέντευξη στο Open παραχώρησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος όπου, μεταξύ άλλων και με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές, ζήτησε εξηγήσεις από τη Ν.Δ. γιατί ακύρωσε τους δασικούς χάρτες που ήταν έτοιμοι από το 2019, όπως επίσης και γιατί έχει ακυρώσει την αποκεντρωμένη διαχείριση των δασών και έχει επιλέξει τη συγκέντρωση όλων των αρμοδιοτήτων στο υπουργείο, «που προφανώς δεν υπάρχει η ίδια πληροφόρηση των τοπικών ιδιοτήτων».
Σε ό,τι αφορά τα του ΣΥΡΙΖΑ και τους υπόλοιπους υποψηφίους, ανέφερε ότι «δεν είμαστε αντίπαλοι. Στο ίδιο κόμμα είμαστε και στο ίδιο κόμμα θα είμαστε και μετά». Για την κατεύθυνση του κόμματος είπε πως «είναι μια σοβαρή συζήτηση που πρέπει να κάνουμε για την ταυτότητα του κόμματος. Γιατί αλλιώς έχουμε τον κίνδυνο του λαϊκισμού. Ενα κόμμα που να λέει ναι σε όλα. Ενα αριστερό κόμμα στην κυβέρνηση δεν μπορεί να υποσχεθεί τα πάντα σε όλους, ούτε να παίρνει όλα τα αιτήματα και αυτή να είναι η πολιτική του».
Από την πλευρά του ο Νίκος Παππάς συνεχίζει τις συναντήσεις με στελέχη αλλά και με παράγοντες από τον χώρο του εμπορίου, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κ.λπ., ενώ χθες έκανε παρέμβαση με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επ’ ευκαιρία της επετείου της αποκατάστασης της Δημοκρατίας. «Φέτος, 49 χρόνια μετά, δηλώνουμε έτοιμοι να συνεχίσουμε σε ένα μέτωπο δημοκρατίας ενάντια στους υμνητές της Χούντας, στην Ακροδεξιά που βγαίνει πάλι από το περιθώριο και όσους συναγελάζονται μαζί τους», ανέφερε μεταξύ άλλων. Την ίδια ώρα, σε συνέντευξή του στο «Πρώτο Θέμα», επαναλάμβανε την άποψή του πως ο ΣΥΡΙΖΑ «πρέπει να φύγει από τη φωλιά της ριζοσπαστικής Αριστεράς».
Δημήτρης Τερζής
Φωτιές: Την κυβερνητική έπαρση καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ
Υπουργείο διχασμού της κλιματικής πολιτικής δημιούργησε η κυβέρνηση επισήμανε χθες στο κοινοβούλιο ο Σωκράτης Φάμελλος
Με το που ήρθε η Ν.Δ σταμάτησε το πρόγραμμα δασοπροστασίας στην χώρα δήλωσε χθες στην Βουλή ο πρόεδρος της Κ.Ο Σωκράτης Φάμελλος.
Μεγαλοστομίες και κυβερνητική αυταρέσκεια για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και την πολιτική για την κλιματική κρίση την ίδια στιγμή που ο «επιτελικός» μηχανισμός του κράτους έχει εκτεθεί. Αυτή την εκτίμηση κάνουν στον ΣΥΡΙΖΑ αποτιμώντας τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα στα «πύρινα μέτωπα» ενώ χθες στην Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε της κυβερνητικής πολιτικής για την πολιτική προστασία αποδίδοντας όσα συμβαίνουν στην κλιματική κρίση.
Όπως θύμισε σε χθεσινή του τηλεοπτική συνέντευξη ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέργιος Καλπάκης «μόλις στις 7 Ιουλίου ο κ. Μητσοτάκης μιλούσε για μεθοδικό σχεδιασμό και ετοιμότητα ως προς την πρόληψη και βλέπουμε τελικά να εξελίσσεται μια τεράστια καταστροφή». Μάλιστα επικαλέστηκε τις «μαρτυρίες των κατοίκων και των εθελοντών» τονίζοντας ότι «προκύπτει ζήτημα έλλειψης συντονισμού». Επαναφέροντας έτσι την θέση του ΣΥΡΙΖΑ για «ένα εθνικό σχέδιο, με διακομματική συνεννόηση, στο οποίο θα εμπλακούν οι επιστήμονες και οι τοπικές κοινωνίες. Το σχέδιο αυτό πρέπει να είναι μακρόπνοο, να έχει ορίζοντα δεκαετίας. Σίγουρα πρέπει να λύνει και το θέμα των συναρμοδιοτήτων, για να μην υπάρχει αυτό το ‘blame game’ για την πρόληψη μεταξύ κυβέρνησης και αυτοδιοίκησης».
Στην αίσθηση αυταρέσκειας που «αποπνέει» η κυβέρνηση απάντησε χθες στην Βουλή ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, παίρνοντας τον λόγο αμέσως μετά τον πρωθυπουργό που είχε εκφράσει στην ομιλία του ακριβώς αυτή την λογική.
Μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της Κ.Ο σημείωσε πως «η κυβέρνηση επαίρεται για τη δημιουργία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας» δηλαδή «για ένα υπουργείο το οποίο το θέμα του κλίματος, που είναι το πιο σημαντικό ζήτημα της ζωής μας από εδώ και μπρος, το έχει κόψει στη μέση και έχει αφήσει τη χωροταξία και τις περιβαλλοντικές πολιτικές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον μετριασμό, τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου, όλη τη διαχείριση αυτού του θέματος και τη διαχείριση των επιπτώσεων επί της χωροταξίας, άρα τον σχεδιασμό και των ασφαλών υποδομών και ανθεκτικών πόλεων, ενώ έχει πάει κατ’ επίφαση τη διαχείριση της κλιματικής κρίσης στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, μπλέκοντας την πολιτική προστασία με την κλιματική κρίση». Το χαρακτήρισε μάλιστα «υπουργείο του διχασμού της κλιματικής πολιτικής».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Σωκράτης Φάμελλος στο ζήτημα την πρόληψης θυμίζοντας πως η Ν.Δ «με το που ανέλαβε ο κ. Χατζηδάκης, τότε, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σταμάτησε το πρόγραμμα της δασοπροστασίας. Πέντε χιλιάδες εργαζόμενοι τότε στα δάση έκαναν καθαρισμό, δασικές οδούς, αντιπυρικές ζώνες σταμάτησαν». Τόνισε επίσης πως δεν υφίσταται στελέχωση των δασικών υπηρεσιών, της πυροσβεστικής και των δασοπυροσβεστών. Θυμίζοντας τις «αύρες και τα ΜΑΤ εναντίον των εποχιακά εργαζόμενων στη δασοπυρόσβεση που δεν έχετε προσλάβει, τρεισήμισι χιλιάδες κενές θέσεις. Έτσι στελεχώνουμε την Πυροσβεστική». Τέλος ο Σωκράτης Φάμελλος θύμισε την «δημόσια πολιτική πρόληψης δασικών πυρκαγιών, που παραδώσαμε το 2019 και το πόρισμα Γκολντάμερ, μιλούσε για τα πιλοτικά σχέδια πρόληψης δασικών πυρκαγιών στις μικτές ζώνες δάσους κατοικίας που δυστυχώς η Ελλάδα και λόγω των αυθαιρέτων είναι γεμάτη. Προχώρησαν; Όχι»
Γεράσιμος Λιβιτσάνος