Οι καυτερές πιπεριές αγαπούν την καρδιά

Οι καυτερές πιπεριές αγαπούν την καρδιά

Θα μπορούσε να είναι επιβοηθητικό και για τα άτομα που υποφέρουν από παχυσαρκία

Ένα καινοτόμο φάρμακο με βάση τη καψαϊκίνη, το συστατικό που δίνει στις κόκκινες καυτερές πιπεριές τη χαρακτηριστική τους γεύση, μπορεί να προκαλέσει παρατεταμένη απώλεια βάρους και να βελτιώσει τη μεταβολική υγεία, όπως φάνηκε σε πειράματα με ποντίκια που έκαναν διατροφή πολλών λιπαρών.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε έρευνα που έγινε στη Φαρμακευτική Σχολή του Πανεπιστημιίου Γουαϊομινγκ, το φάρμακο είχε σχεδιαστεί να απελευθερώνει την καψαϊκίνη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας ώστε να έχει αδυνατιστικές ιδιότητες χωρίς να προκαλεί φλεγμονή ή άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες.

«Παρατηρήσαμε αξιοσημείωτες βελτιώσεις στο σάκχαρο και τα επίπεδα της χοληστερόλης, στην ανταπόκριση στην ινσουλίνη και τα συμπτώματα της λιπώδους ηπατοπάθειας», εξήγησε ο Δρ Μπασκαραν Θυαγκαραγιαν, επικεφαλής ερευνητής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σχεδιασμός είναι το τελικό σκεύασμα να μπορεί να ληφθεί από του στόματος και να επιδρά στους υποδοχείς TRPV1 των λιποκυττάρων.

Η διέγερση των υποδοχέων αυτών κάνει τα λευκά λιποκύτταρα να καίνε ενέργεια αντί να την αποθηκεύουν, κάτι που θεωρητικά, θα πρέπει να προκαλεί απώλεια βάρους.

Ένα σημαντικό ερώτημα που θα πρέπει όμως να απαντήσουν οι επιστήμονες είναι αν το φάρμακο θα είναι αποτελεσματικό και ασφαλές.

«Απεδείχθη ασφαλές και καλά ανεκτό στα ποντίκια. Αυτό μας δημιουργεί βάσιμες ελπίδες ότι θα μπορούσε να είναι επιβοηθητικό και για τα άτομα που υποφέρουν από παχυσαρκία», είπε ο Δρ Θυαγκαραγιαν.

Και έσπευσε να τονίσει ότι δεν θα πρέπει κανείς να σπεύσει να καταναλώσει πικάντικα φαγητά ή κόκκινες καυτερές πιπεριές για να αδυνατίσει. Η καψαϊκίνη που περιέχουν τα τρόφιμα αυτά δεν έχει καλή απορρόφηση από το σώμα μας και έτσι δεν έχει αδυνατιστικές ιδιότητες.

Οι ερευνητές την τροποποίησαν αρκετά ώστε να μπορεί να απορροφηθεί από τον οργανισμό των πειραματόζωων και να απελευθερώνεται σταδιακά.