Οι ΗΠΑ στέλνουν Μεξικανούς εργάτες στον θάνατο από κορονοϊό – Η Λατινική Αμερική το επίκεντρο της πανδημίας, καλπάζει η ασθένεια στη Βραζιλία

Η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ και της Γουόλ Στρητ για επανεκκίνηση της αμερικανικής βιομηχανίας κοστίζει ζωές εργατών όχι μόνο στις ΗΠΑ, αλλά και στο γειτονικό Μεξικό.

Εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες εργάτες που δουλεύουν στις μακιλαδόρας, τα εργοστάσια που βρίσκονται στις ειδικές οικονομικές ζώνες πλησίον των συνόρων του Μεξικού με τις ΗΠΑ, προσβάλλονται τις τελευταίες ημέρες με τον κορονοϊό SARS-CoV-2, καθώς η μεξικανική κυβέρνηση έχει υποκύψει στις πιέσεις των Αμερικανών βιομηχάνων και έχει διατάξει την επιστροφή τους στη δουλειά πρόωρα και χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Το περασμένο Σάββατο, ο υπουργός Υγείας της πολιτείας Μπάχα Καλιφόρνια ανακοίνωσε πως 432 από τους 519 επίσημους θανάτους από κορονοϊό στην πολιτεία, ήταν θάνατοι εργατών στις μακιλαδόρας. Σε πόλεις όπως η Τιχουάνα και το Μεξικάλι, αλλά και σε άλλες πόλεις συνοριακών πολιτειών όπως η Τσιουάουα και το Ματαμόρος, γιατροί αναφέρουν πως τα νοσοκομεία υπερχειλίζουν με ασθενείς εργάτες, πολλοί από τους οποίους πεθαίνουν φορώντας ακόμα τις στολές εργασίας τους.

Σύμφωνα με στελέχη νοσοκομείων, οι επίσημες καταγραφές θανάτων και κρουσμάτων, 5.666 και 54.346 αντίστοιχα τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, αποτελούν υποκαταγραφή της πραγματικής κατάστασης. Έρευνα της εφημερίδας San Diego Union-Tribune δείχνει πως τα νούμερα μπορεί να είναι στην πραγματικότητα έως και δέκα φορές μεγαλύτερα.

«Εξέταση 120 πιστοποιητικών θανάτου που παρασχέθηκαν από εργαζόμενο σε κρεματόριο στη συνοριακή πόλη Σιουδάδ Χουάρεζ δείχνει συνολικά 63 θανάτους με καταγεγραμμένη αιτία θανάτου “πιθανώς CoViD-19”. Ακόμα 30 πιστοποιητικά είχαν ως αιτία την πνευμονία ή άλλα αναπνευστικά προβλήματα που συνδέονται συχνά με τον κορονοϊό», γράφει η εφημερίδα.

Ακόμα και με την ελλιπή καταγραφή της κυβέρνησης του Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ, που σε επίπεδο τεστ έχει ρυθμό λίγο πάνω από 1 ανά 1.000 κατοίκους, ένας στους χίλιους κατοίκους της Τιχουάνα έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό — κατάσταση χειρότερη από τις φτωχότερες περιοχές των ΗΠΑ, όπως η Κομητεία Γουέην στο Μίσιγκαν, ένα από τα βασικά επίκεντρα του ιού.

Η αύξηση των κρουσμάτων στις συνοριακές πολιτείες του Μεξικού είναι άμεσο αποτέλεσμα της επιστροφής στην εργασία που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση του Λόπεζ Ομπραδόρ. Και η απόφαση αυτή είναι άμεσο αποτέλεσμα των πιέσεων που έχει δεχτεί από την αμερικανική βιομηχανία, που βασίζει μεγάλο κομμάτι της παραγωγής της στις μακιλαδόρας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η παραγωγή ανταλλακτικών αυτοκινήτων — στις αρχές Μαΐου, ο Λόπεζ Ομπραδόρ ανακοίνωσε πως τα εργοστάσια του τομέα θα άνοιγαν την 1η Ιουνίου. Όμως πριν από λίγες ημέρες η κυβέρνηση υπαναχώρησε και άρχισε να επιβάλλει το άμεσο άνοιγμα των εργοστασίων. Την αιτία για την αλλαγή πλεύσης έδωσε η CEO της General Motors, Μαίρη Μπάρα, μιλώντας σε επενδυτές: η εταιρεία βρίσκεται σε «τακτικό διάλογο» με την κυβέρνηση του Λόπεζ Ομπραδόρ και οι συζητήσεις έχουν υπάρξει «πολύ εποικοδομητικές». Αμέσως μετά η GM ανακοίνωσε πως τα εργοστάσιά της στο Γκουαναχουάτο θα ανοίξουν σήμερα Τετάρτη.

Όπως εξηγούσε η εφημερίδα Detroit News, οι μακιλαδόρας είναι απαραίτητες για την αμερικανική βιομηχανική παραγωγή: «σχεδόν το 40% όλων των εισαγωγών ανταλλακτικών στις ΗΠΑ προέρχεται από το Μεξικό, κάτι που σημαίνει ότι οποιαδήποτε επιτυχία της επανέναρξης παραγωγής στο εσωτερικό ακουμπά πάνω στην ταυτόχρονη επανέναρξη της παραγωγής νοτίως των συνόρων».

Οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες το γνωρίζουν — στις αρχές του 2019, μια μαζική απεργία περισσότερων από 70.000 εργατών στις μακιλαδόρας «πάγωσε» την παραγωγή στις ΗΠΑ για εβδομάδες.

Οι πιέσεις προς τη μεξικανική κυβέρνηση έχουν έρθει επίσης από επίσημα κρατικά χείλη των ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρέσβης στο Μεξικό, Κρίστοφερ Λαντάου, είχε προειδοποιήσει απειλητικά στις 30 Απριλίου, «Δεν υπάρχουν “εργάτες” αν κλείσουν τα εργοστάσια και μεταφερθούν αλλού».

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Πεντάγωνο. Στις 30 Απριλίου οι New York Times έγραφαν πως «οι συζητήσεις του Πενταγώνου με την μεξικανική κυβέρνηση είναι επιτυχημένες». Δύο μέρες αργότερα ο Λόπεζ Ομπραδόρ ανακοίνωσε σε διάγγελμα πως «Βλέπουμε φως στο τέλος του τούνελ».

Οι Μεξικανοί εργάτες δεν είναι οι μόνοι που θα πληρώσουν με τις ζωές τους το τίμημα της καπιταλιστικής παραγωγής. Το πάθημά τους προαναγγέλλει τις συνθήκες υπό τις οποίες επιστρέφουν στις δουλειές τους και οι εργάτες των ΗΠΑ και του Καναδά.

Η Λατινική Αμερική το επίκεντρο της πανδημίας, καλπάζει η ασθένεια στη Βραζιλία

Ξεπέρασαν τα 5 εκατομμύρια τα κρούσματα της πανδημίας σε όλο τον κόσμο, ενώ πλέον η Λατινική Αμερική έχει ξεπεράσει σε κρούσματα και τις ΗΠΑ και την Ευρώπη με πάνω από 30.000 κρούσματα SARS-CoV-2 σε μία εβδομάδα. Στη Βραζιλία το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 888 θάνατοι και σχεδόν 20.000 κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό.

Η Λατινική Αμερική κατέγραψε περίπου το ένα τρίτο των 91.000 κρουσμάτων μόλυνσης αυτή την εβδομάδα ενώ στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ αναλογεί από ένα 20%.

Μεγάλο μέρος αυτών των νέων κρουσμάτων έχει επιβεβαιωθεί στη Βραζιλία, που ξεπέρασε τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο για να γίνει η χώρα που κατατάσσεται τρίτη σε αριθμό μολύνσεων στον κόσμο, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας, το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί να φθάνει έτσι τους 291.579, ενώ οι νεκροί έφτασαν τους 18.859 νεκρούς.

Τη Δευτέρα, η Βραζιλία έγινε η χώρα με τον τρίτο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο και την Τρίτη κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό θανάτων μέχρι σήμερα: 1.179.

Ωστόσο, παρά τις επικρίσεις, ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐρ Μπολσονάρο, συνεχίζει να πιέζει και να καταφέρεται εναντίον των μέτρων περιορισμού και κοινωνικής απόστασης και τονίζει πως αυτό που προέχει είναι να προστατευθεί η βραζιλιάνικη οικονομία. Ως οπαδός και συνοδοιπόρος του Ντόναλντ Τραμπ, τάσσεται υπέρ της γενίκευσης της χρήσης του ανθελονοσιακού φαρμάκου χλωροκίνη για την θεραπεία ασθενών με COVID-19, παρά το ότι δεν υπάρχουν κλινικές μελέτες που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά του και παρά τις προειδοποιήσεις ειδικών ότι μπορεί να υπάρχουν κίνδυνοι από τις παρενέργειες.

Χθες το υπουργείο Υγείας εξέδωσε νέα οδηγία που προβλέπει ευρύτερη χρήση της χλωροκίνης σε ασθενείς σε ελαφριά κατάσταση.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας στρατηγός Εντουάρντου Παζουέλου ενέκρινε το νέο πρωτόκολλο, οι ασφυκτικές πιέσεις του αρχηγού του κράτους για την έγκριση του οποίου εξώθησαν δύο υπουργούς Υγείας σε παραίτηση.

Ένα εκατ. κρούσματα κάθε 2 εβδομάδες

Η πανδημία πάντως εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς. Από τις 10 Ιανουαρίου, που καταγράφηκαν επισήμως τα πρώτα 41 κρούσματα του νέου κορονοϊού στη Γουχάν της Κίνας, σε όλο τον κόσμο, τα κρούσματα έφθασαν το ένα εκατομμύριο την 1η Απριλίου. Έκτοτε, περίπου ένα εκατομμύριο κρούσματα προστίθενται στο σύνολο κάθε περίπου δύο εβδομάδες.

Ο κορονοϊός έχει πλέον προσβάλει μέσα σε λιγότερους από έξι μήνες όσους ανθρώπους παρουσιάζουν οξεία μορφή γρίπης κάθε χρόνο: ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει πως ο αριθμός αυτών των τελευταίων κυμαίνεται μεταξύ των 3 και των 5 εκατομμυρίων.

Επίσης, η πανδημία έχει στοιχίσει περισσότερες από 326.000 ανθρώπινες ζωές. Παρ’ όλα αυτά, ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων πιστεύεται ότι είναι υψηλότερος, καθώς οι εξετάσεις που γίνονται συνεχίζουν να είναι συγκριτικά λίγες, ενώ πολλές χώρες δεν συμπεριλαμβάνουν στους απολογισμούς τους όσους πεθαίνουν εκτός νοσοκομείων. Η Ευρώπη είναι η ήπειρος στην οποία έχουν καταγραφεί πάνω από τα μισά θύματα της πανδημίας.

Την ίδια ώρα, πολλές χώρες ανοίγουν ξανά σχολεία και χώρους εργασίας, έπειτα από εβδομάδες μέτρων αποτροπής της διασποράς.