Οι επιστήμονες φωνάζουν: Η πανδημία επιστρέφει δριμύτερη. – Απίστευτες εικόνες συνωστισμού σε beach party στην Κέρκυρα – Οι επτά στις δέκα επιχειρήσεις κατέγραψαν πτώση των πωλήσεων – Απευθείας στους νησιώτες το Μεταφορικό Ισοδύναμο για τα καύσιμα

 Οι επιστήμονες φωνάζουν: Η πανδημία επιστρέφει δριμύτερη- Σε αμηχανία η κυβέρνηση με αντιφατικά μέτρα…

Σε αμηχανία η κυβέρνηση με αντιφατικά μέτρα…

Πριν μερικές εβδομάδες μια φωτογραφία του πρωθυπουργού να συνομιλεί με τον παρουσιαστή Γιώργο Λιάγκα, ενώ αμφότεροι ταξίδευαν με το πλοίο της γραμμής για την Τήνο (όπου διατηρούν εξοχικές κατοικίες), έκανε τον γύρο του διαδικτύου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ευχάριστη διάθεση κουβέντιαζε τετ α τετ με τον παρουσιαστή χωρίς κανείς εκ των δύο να φορά μάσκα, παρότι οι κανόνες για όσους ταξιδεύουν με πλοίο ήταν και είναι αυστηροί.

Πριν μερικές ημέρες, ο πρωθυπουργός με την σύζυγό του προσήλθαν στο Θέατρο Επιδαύρου για να παρακολουθήσουν την παράσταση “Πέρσες” φορώντας μάσκες. Λίγα λεπτά αργότερα, όμως, οι φωτογράφοι “συνέλαβαν” το ζεύγος να κάθεται στις πρώτες σειρές των θεατών χωρίς να φορούν μάσκες. Οι δύο αυτές -από τις πολλές- περιπτώσεις αντιφάσεων και παλινωδιών ως προς το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση για τα προστατευτικά μέτρα σχετικά με την πανδημία είναι ενδεικτικές.

Χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάστηκε να εκπέμψει μήνυμα συναγερμού καθώς τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται καθημερινά και, ακόμα πιο ανησυχητικό, δεν αφορούν μόνο τουρίστες που φθάνουν στην χώρα μας από “μη ασφαλείς” χώρες αλλά και πάρα πολλά “ορφανά”. Οι επιστήμονες έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και αρκετό καιρό και δυστυχώς επιβεβαιώνονται καθώς παρατηρείται εξάπλωση του ιού.

Στα μέσα Ιουνίου η χρήση μάσκας δεν ήταν απαραίτητη στα σούπερ μάρκετ και στα εμπορικά κέντρα. Το άνοιγμα των αεροδρομίων και η έναρξη του τουρισμού άρχισε να αποκαλύπτει πως οι αρμόδιοι κυβερνητικοί φορείς δεν είχαν προβλέψει αρκετά πράγματα μέσα στην αγωνία τους να λειτουργήσει η οικονομία. Σήμερα, οι λοιμωξιολόγοι φοβούνται πως βρισκόμαστε μπροστα σε ένα πιθανό δεύτερο κύμα πανδημίας που θα “κοχλάζει” τον Αύγουστο και ίσως ξεσπάσει από τον Σεπτέμβριο.

Η κυβέρνηση αντί να απαντήσει με περισσότερους ελέγχους και αυστηρότερα μέτρα και προειδοποιήσεις καθυστέρησε σημαντικά να απαγορεύσει τα πανηγύρια, ενώ την ίδια ώρα άνοιξε την χώρα στην εξαιρετικά επικίνδυνη επιδημικά κρουαζιέρα (!), επιβάλει χρήση μάσκας σχεδόν παντού αλλά όχι στις εκκλησίες (!), δεν λαμβάνει μέριμνα για αύξηση των δρομολογίων των ΜΜΜ με αποτέλεσμα χιλιάδες πολίτες να συνωστίζονται σε επικίνδυνες υγειονομικές συνθήκες καθημερινά.

Υπάρχουν παραδείγματα ακόμα και δημοσίων υπηρεσιών που παραλύουν καθώς εμφανίζονται ύποπτα κρούσματα και οι υπεύθυνοι δεν γνωρίζουν πως να τα αντιμετωπίσουν. Σε υπηρεσίες κεντρικού υπουργείου, υπάλληλοι με πυρετό συνέχιζαν να εργάζονται και να συναλλάσονται με κοινό (!), μέχρις ότου υπάρξει κινητοποίηση από συναδέλφους τους, ενώ οι υπεύθυνοι δεν γνώριζαν πως να αντιδράσουν. Ο ΕΟΔΥ συνεχίζει να απαντά με τον ίδιο μονότονο τρόπο και να προτρέπει σε περιορισμό κατ’ οικον κάθε πολίτη που τηλεφωνεί επειδή ανησυχεί για τα συμμπτώματα.

Η ανησυχία της κυβέρνησης, δε, τεκμηριώνεται και από το γεγονός ότι η τηλεδιάσκεψη με τους κ.κ. Τσιόδρα, Χαρδαλιά, Κικίλια κλπ επιστρέφει τρεις φορές την εβδομάδα, καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, ακόμα και στις σύντομες διακοπές που θα πάνε από το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας και μετά ο πρωθυπουργός και άλλα κεντρικά στελέχη της κυβέρνησης.

Όμως είναι σαφές πως αυτό που προέχει για την κυβέρνηση είναι η οικονομία και στον βωμό αυτό έχουν περιθωριοποιηθεί ακόμα και οι φωνές ανησυχίας του καθηγητή Τσιόδρα και άλλων. Στις δύο δημόσιες εμφανίσεις του ο Σωτήρης Τσιόδρας ήταν ο μόνος που επίμονα φορούσε μάσκα, την ώρα που πολιτικοί αρχηγοί, βουλευτές και άλλοι προσεκλημένοι στους κήπους του προεδρικού μεγάρου κυκλοφορούσαν αμέριμνοι.

Η κυβέρνηση κινήθηκε πολύ γρήγορα από το lockdown, τα πρόστιμα και τις αυστηρές απαγορεύσεις στην άτακτη αποκατάσταση της…κανονικότητας, με γνώμονα την οικονομία που βυθίζεται παγκοσμίως στην ύφεση. Οι “αγιογραφήσεις” των …υπεύθυνων πολιτών από τους κυβερνώντες έχουν οδηγήσει σήμερα στις συστάσεις σε σημαντικό τμήμα του πληθυσμού που κυκλοφορεί “άναρχα”, χωρίς μέτρα προστασίας, με την καλοκαιρινή χαλαρότητα σε μια χώρα που ποτέ δεν χτυπήθηκε από τον κοροναϊό. Ο επικοινωνιακός θρίαμβος της “νίκης κατά της πανδημίας” (σε μια χώρα σε καραντίνα…) έδωσε την θέση του σε μια χύδην και αντιφατική αντιμετώπιση της κατάστασης.

Απίστευτες εικόνες συνωστισμού σε beach party στην Κέρκυρα

 Απίστευτες εικόνες συνωστισμού σε beach party στην Κέρκυρα

Συλλήψεις και «καμπάνα» για πάρτι που διοργανώθηκε σε παραλία, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1.

Στη σύλληψη δύο ατόμων για την διοργάνωση beach party στην Κέρκυρα προχώρησε χθες η Αστυνομία στο πλαίσιο ελέγχων για την τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού.

Το πάρτι πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στην παραλία της Δασσιάς με δεκάδες άτομα να συνωστίζονται μέσα στη θάλασσα.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, «οι συλληφθέντες κατελήφθησαν χτες το απόγευμα σε παραλία της Κέρκυρας, να έχουν διοργανώσει υπαίθρια εκδήλωση, παραβιάζοντας την επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης δημόσιων εκδηλώσεων, προς περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού».

Εκτός από τη σύλληψη των δύο ατόμων επιβλήθηκαν και διοικητικά πρόστιμα, συνολικού ύψους 10.000 ευρώ.

Προανάκριση για την υπόθεση πραγματοποίησε το Αστυνομικό Τμήμα Κέρκυρας ενώ «οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας» όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΕΛΑΣ.

 

Οι επτά στις δέκα επιχειρήσεις κατέγραψαν πτώση των πωλήσεων το πρώτο 15θήμερο των εκπτώσεων

Μειωμένη επισκεψιμότητα στην αγορά εκτιμούν οι έμποροι ότι υπήρξε το πρώτο δεκαπενθήμερο των εκπτώσεων, σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα ενώ σχεδόν οι οκτώ στους δέκα προχώρησαν σε ειδικές προσφορές από την επανέναρξη λειτουργίας τους μετά το “lockdown” έως τις θερινές εκπτώσεις.

Αυτά είναι δύο από τα συμπεράσματα έρευνας της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας για το ρυθμό της αγοράς το πρώτο δεκαπενθήμερο των θερινών εκπτώσεων.

Σύμφωνα με τη σύνοψη των αποτελεσμάτων:

1. Σε σύγκριση με το αντίστοιχη περίοδο του των θερινών εκπτώσεων του 2019, σχεδόν επτά στις δέκα επιχειρήσεις (68%) κατέγραψαν πτώση των πωλήσεων και μόλις το 8% αύξηση. Στην ένδυση-υπόδηση οι περισσότερες επιχειρήσεις (72%) σημείωσαν υποχώρηση του κύκλου εργασιών τους σε σχέση με πέρυσι, ενώ το αντίστοιχο μέγεθος περιορίζεται στις μισές (48%) στα είδη ψυχαγωγίας/ επιμορφωτικά είδη.

2. Σχεδόν οκτώ στις δέκα (77%) επιχειρήσεις προχώρησαν σε ειδικές προσφορές από την επανέναρξη λειτουργίας τους μετά το “lockdown” έως τις θερινές εκπτώσεις. Πιο επιθετικά μάλιστα κινήθηκαν οι επιχειρήσεις ένδυσης και υπόδησης καθώς οκτώ στις δέκα υιοθέτησαν πολιτική προσφορών με την άρση του “lockdown”.

3. Οι μικρότερες επιχειρήσεις φαίνεται να επλήγησαν σε ισχυρότερο βαθμό. Ειδικότερα, σχεδόν οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών κάτω των 45.000 ευρώ εμφάνισαν πτώση πωλήσεων σε σχέση με το αντίστοιχο δεκαπενθήμερο του 2019, έναντι σχεδόν έξι στις δέκα με τζίρο άνω των 45.000 ευρώ (Διάγραμμα 4).

4. Για το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων (72%), το ποσοστό έκπτωσης επί των αρχικών τιμών δεν ξεπέρασε το 40%, με τον κύριο όγκο, βάσει δραστηριότητας, να καθορίζει το ποσοστό έκπτωσης στο εύρος 21%-40%.

5. Σχεδόν έξι στις δέκα (58%) θεωρούν πως οι πωλήσεις τους κατά το πρώτο 15θήμερο των εκπτώσεων ήταν χειρότερες από ότι ανέμειναν, παρά το γεγονός ότι είχαν συνυπολογίσει τις επιπτώσεις της πανδημίας.

6. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από τη χαμηλότερη σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα επισκεψιμότητα για τρεις στις τέσσερις (74%) επιχειρήσεις. Το εύρημα αυτό μπορεί να συνδέεται και με τη ραγδαία άνοδο των ηλεκτρονικών αναζητήσεων/ πωλήσεων, καθώς εξαιρετικά μεγάλη πτώση της επισκεψιμότητας σημειώθηκε σε οκτώ στις δέκα (81%) επιχειρήσεις οικιακού εξοπλισμού και σε τρεις στις τέσσερις (75%) στην ένδυση-υπόδηση.

7. Περισσότερες από οκτώ στις δέκα επιχειρήσεις (84%) θεωρούν ότι οι καταναλωτές είναι συγκρατημένοι στις αγορές τους, εξέλιξη που αποδίδεται στη γενικευμένη αβεβαιότητα που προκάλεσε η πανδημία.

8. Σχεδόν τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις (72%) δήλωσαν πως επηρεάστηκαν σε πολύ μεγάλο και μεγάλο βαθμό από την πανδημία ενώ σε μικρό βαθμό ή καθόλου μόνο το 6%.

9. Ωστόσο, μόλις το 22% των επιχειρήσεων θεωρούν ότι τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας τους έχουν δυσκολέψει σε μεγάλο ή πολύ μεγάλο βαθμό. Αντίθετα, το 41% σε μικρό ή καθόλου βαθμό.

10. Το παραπάνω εύρημα επιβεβαιώνεται και από τις απαντήσεις για το κόστος προσαρμογής της επιχείρησης στο νέο πλαίσιο λειτουργίας λόγω Covid-19 αφού το 42% δήλωσε ότι το κόστος ήταν μικρό ή μηδαμινό και μόλις το 19% ότι ήταν υψηλό και πολύ υψηλό (Πίνακας 9, Διάγραμμα 12). Οι επιχειρήσεις μάλιστα με τζίρο έως 45.000 ευρώ ήταν πιο ευαίσθητες στο εν λόγω κόστος προσαρμογής, καθώς το 27% και το 39% αυτών χαρακτήρισαν το κόστος μεγάλο/ πολύ μεγάλο και μέτριο αντίστοιχα (τα μεγέθη για τις επιχειρήσεις άνω των 45.000 διαμορφώθηκαν σε 13% και 30%). Εντούτοις, η αυστηροποίηση των μέτρων από τις 29 Ιουλίου (υποχρεωτική χρήση μάσκας στα καταστήματα λιανικής) ενδέχεται να πιέσει ανοδικά το σχετικό κόστος για το σύνολο των επιχειρήσεων λιανικής.

11. Οι επιχειρήσεις διατηρούν σταθερά αρνητική θέση απέναντι στη λειτουργία τις Κυριακές. Η λειτουργία την Κυριακή, 19 Ιουλίου για περισσότερες από της μισές (53%) επιχειρήσεις δεν επηρέασε τον τζίρο της εκπτωτικής περιόδου, ενώ τέσσερις στις δέκα υποστήριξαν ότι τον επηρεάζει αρνητικά.

 

Απευθείας στους νησιώτες το Μεταφορικό Ισοδύναμο για τα καύσιμα

Από αύριο, 1η Αυγούστου 2020, δικαιούχοι του Μεταφορικού Ισοδύναμου των καυσίμων θα είναι απευθείας οι καταναλωτές, οι κάτοικοι και οι επιχειρήσεις των 34 νησιών, όπου εφαρμόζεται το μέτρο. Η σχετική ρύθμιση ψηφίστηκε στο πρόσφατο φορολογικό νομοσχέδιο (άρθρο 112) και η διαδικασία θα είναι ανάλογη με αυτή που ισχύει για τις μετακινήσεις.

Με αυτόν τον τρόπο υλοποιείται η σχετική δέσμευση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη για αλλαγή σε ό,τι αφορά την πιλοτική εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου στον κρίσιμο τομέα των καυσίμων, κάτι που κατ’ επανάληψη είχε ζητήσει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, χαρακτηρίζοντας το σχεδιασμό του πιλοτικού προγράμματος «απερίγραπτα πρόχειρο με αποτέλεσμα να μην ωφελεί ουσιαστικά τους νησιώτες και να διαλύει οικονομικά τους πρατηριούχους».

Η καταβολή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου μέσω των πρατηρίων λήγει σήμερα 31/7/2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*