Οι δουλειές δεν σταματούν: Αφού “μπλόκαρε” το ΕΚΕΑ, το υπουργείο Υγείας στέλνει τα τεστ κορονοϊού σε ιδιωτικό κέντρο που…

Οι δουλειές δεν σταματούν: Αφού “μπλόκαρε” το ΕΚΕΑ, το υπουργείο Υγείας στέλνει τα τεστ κορονοϊού σε ιδιωτικό κέντρο που διαφήμιζε τη συνεργασία του με τον Μαγιορκίνη

Σύμβαση με συγκεκριμένο διαγνωστικό κέντρο προωθεί το υπουργείο Υγείας αφού “ξέμεινε” για αυτή την εβδομάδα το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας από αντιδραστήρια,σύμφωνα με δημοσίευμα του virus.com.gr.

Αυτό προκύπτει από την έγγραφη επικοινωνία, που είχε στις 2-9-2020, η διοίκηση της 1ης ΥΠΕ Αττικής, με τους διοικητές και αναπληρωτές διοικητές των νοσοκομείων ευθύνης της. Πρακτικά, δίδεται εντολή στα νοσοκομεία να κάνουν σύμβαση με το διαγνωστικό κέντρο «CENTRAL LAB» με έδρα τη Νίκαια.

Για του λόγου το αληθές, το σχετικό έγγραφο φέρει τον τίτλο: «Αποστολή Δειγμάτων Μοριακού Ελέγχου για SARs-CoV-2» και – όπως αναφέρει – «αποστέλλουμε συνημμένα στοιχεία του Διαγνωστικού Κέντρου “CENTRAL LAB” Α.Ε./ΟΜΙΛΟΣ ΙΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ”, εν όψει διερευνήσεως σύναψης σύμβασης για μοριακούς εργαστηριακούς ελέγχους για COVID-19 των δειγμάτων, που θα αποστέλλονται από τις δομές ευθύνης σας».

Παράλληλα, οι διοικήσεις των νοσοκομείων της 1ης ΥΠΕ έχουν λάβει σχέδιο σύμβασης 10 σελίδων, στο οποίο τίθεται πλαφόν στην τιμή ανά μοριακό τεστ 50 ευρώ (αν αυτό είναι μοναδιαίο) και 10 ευρώ (αν γίνεται με τη διαδικασία του pooling των 5 δειγμάτων).

Ωστόσο, όπως επισημαίνει αποκαλυπτικό δημοσίευμα στο 902.gr, “σοβαρά ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος ιδιωτικός όμιλος, που «συστήνεται» από την κυβέρνηση στα δημόσια νοσοκομεία, μέχρι και την Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη διαφήμιζε μέσα από την ιστοσελίδα του ότι «την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων» στις εξετάσεις ανίχνευσης του κορονοϊού την επιμελείται «εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (μοριακοί βιολόγοι), υπό την επιστημονική υπευθυνότητα του επίκουρου καθηγητή Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ κ. Μαγιορκίνη Γκίκα». Δηλαδή, του ορισμένου από την κυβέρνηση ως αναπληρωτή εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό.”

Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί ότι την Παρασκευή η παραπάνω αναφορά ξαφνικά «εξαφανίστηκε» από την ιστοσελίδα του ιδιωτικού ομίλου (όπως  περίπου “εξαφανίστηκε” και ο Γκίκας Μαγιορκίνης από τη σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού)…

Ελβίρα Δρακάκη