Οι αυριανές γερμανικές εκλογές σε αριθμούς – Εκκλησιαστικό «συγγνώμη» για τις κακοποιήσεις στα οικοτροφεία του Καναδά – Νέα κτηνωδία στα Νησιά Φερόε: Σφαγιάστηκαν ακόμα 52 δελφίνια

Ο αποχαιρετισμός της Ανγκελα Μέρκελ στον πολιτικό στίβο αναμένεται να συνδυαστεί με πολύ κακά μαντάτα για το κόμμα της, καθώς, στην έδρα της, στο κρατίδιο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, διεξάγονται και τοπικές εκλογές εκτός των ομοσπονδιακών και οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες και για τις δύο περιπτώσεις! (Διαβάστε στην «Εφ.Συν.» που κυκλοφορεί τετρασέλιδο αφιέρωμα στις γερμανικές εκλογές)

Λιγότερες από 24 ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες οι δύο υποψήφιοι με τις περισσότερες πιθανότητες να διαδεχθούν την Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία, ο Όλαφ Σολτς (SPD) και ο Άρμιν Λάσετ (CDU), πραγματοποιούν τις τελευταίες τους προεκλογικές εμφανίσεις.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η διαφορά μεταξύ τους είναι μικρή, με το ποσοστό των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) να κυμαίνεται γύρω στο 25% και των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) μεταξύ του 21% και του 23%.

Η Γερμανίδα καγκελάριος στηρίζει τον υποψήφιο του κόμματός της Λάσετ και θα εμφανιστεί στο πλευρό του σε συγκέντρωση σήμερα, στη γενέτειρά του, το Άαχεν, στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας. Από την πλευρά του Σολτς θα πραγματοποιήσει μια τελευταία προεκλογική εμφάνιση σήμερα στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου.

Η υποψήφια των Πράσινων Αναλένα Μπέρμποκ έχει ολοκληρώσει την προεκλογική της εκστρατεία. Καθώς πλέον το κόμμα της εμφανίζεται στην τρίτη θέση στην πρόθεση ψήφου, με περίπου 15%, η Μπέρμποκ δεν έχει πιθανότητες να διεκδικήσει την καγκελαρία.

Όμως, οι Πράσινοι αναμένεται να βελτιώσουν το ποσοστό τους σε αυτές τις εκλογές και πιθανόν να συμμετάσχουν και στη νέα κυβέρνηση συνασπισμού.

Σενάρια για την επόμενη μέρα

Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν ότι στην κυβέρνηση θα συμμετέχουν τρία κόμματα, αν και δεν είναι ξεκάθαρο ποια θα είναι αυτά. Αν τελικά το CDU καταφέρει να βρεθεί στην πρώτη θέση, ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός θα είναι κεντροδεξιός.

Αντίθετα, αν επικρατήσει το SPD, η Γερμανία θα κάνει μια στροφή, μεγαλύτερη ή μικρότερη, προς τα αριστερά ανάλογα με τα κόμματα με τα οποία θα αποφασίσει να συνεργαστεί ο Σολτς. Μια άλλη επιλογή είναι να συνεχιστεί «ο μεγάλος συνασπισμός» μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών.

Οι αυριανές εκλογές, που θα βγάλουν τον επόμενο, τον ένατο ομοσπονδιακό καγκελάριο από το 1949, θα μείνουν ανοιχτές για δέκα ώρες. Ακολουθεί μια χαρτογράφηση της διαδικασίας σε αριθμούς από το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο.

Τα νούμερα

 • 1η φορά που εν ενεργεία καγκελάριος δεν διεκδικεί την επανεκλογή.
 • 60,4 εκατομμύρια: Οι ψηφοφόροι που καλούνται αύριο να προσέλθουν στις κάλπες.
 • 31,2 εκατομμύρια: Οι γυναίκες με δικαίωμα ψήφου· 29,2 εκατ. οι άνδρες
 • 60,7 εκατομμύρια: Οι ψηφοφόροι στις εκλογές του 2017. Από τότε έως σήμερα, πέθαναν περισσότεροι από όσους στο μεταξύ ενηλικιώθηκαν και απέκτησαν δικαίωμα ψήφου. Μεγάλο είναι το κόστος της πανδημίας του νέου κορονοϊού, καθώς από επιπλοκές της COVID-19 έχουν πεθάνει πάνω από 93.000 άνθρωποι.
 • 2,8 εκατομμύρια: Οι νέοι ψηφοφόροι.
 • 5.869: Οι μέρες που έμεινε στην εξουσία ο Χέλμουτ Κολ. Αναμένεται με ενδιαφέρον αν η Άγγελα Μέρκελ θα σπάσει το ρεκόρ.
 • 6.211: Οι υποψήφιοι για μια θέση στην Bundestag.
 • 17,1%: Το ποσοστό των υποψηφίων κάτω των 30 ετών.
 • 47: Ο αριθμός των κομμάτων που συμμετέχουν στις εκλογές. Ανάμεσά τους υπάρχουν ορισμένα με αν μη τι άλλο ενδιαφέροντα ονόματα και ατζέντες, όπως το Κόμμα του Κήπου, Οι Γκρι, το Κόμμα της Προστασίας των Ζώων, η Συμμαχία για την Προστασία των Ζώων, το Κόμμα για την Ιατρική Έρευνα, η Αγάπη, οι Ανθρωπιστές…
 • 506: Οι βουλευτές από το σύνολο των 709 της απερχόμενης ολομέλειας που διεκδικούν την επανεκλογή τους.
 • 598: Οι εντολές για τις βουλευτικές έδρες. Το πολύπλοκο γερμανικό εκλογικό σύστημα επιτρέπει την σημαντική υπέρβαση του αριθμού των βουλευτών. Ο πρόεδρος της Bundestag, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει προειδοποιήσει ότι η Γερμανία μπορεί να φθάσει ακόμη και τους 1.000 βουλευτές, επισημαίνοντας ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, μόνο το κινεζικό κοινοβούλιο θα είναι μεγαλύτερο (2.980 μέλη).
 • 650.000: Τα μέλη των Εφορευτικών Επιτροπών στις αυριανές εκλογές.
 • 299: Οι εκλογικές περιφέρειες της Γερμανίας. Οι περισσότερες (64) βρίσκονται στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, οι λιγότερες (2) στη Βρέμη.
 • 61η: Από τη συγκεκριμένη περιφέρεια, στο Πότσνταμ του Βρανδεμβούργου, προέρχονται οι δύο από τους τρεις υποψηφίους για την Καγκελαρία, ο Όλαφ Σολτς (SPD) και η Αναλένα Μπέρμποκ (Πράσινοι). Είναι κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά.
 • 100 εκατομμύρια ευρώ: το κόστος της διεξαγωγής των αυριανών ομοσπονδιακών εκλογών. Το 2017 το κόστος υπολογίστηκε πως ανήλθε σε 92 εκατ. ευρώ. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο πάντως οι γερμανικές εκλογές μάλλον πρέπει να θεωρούνται «φθηνές» – στη Γαλλία οι πιο πρόσφατες εκλογές κόστισαν 200 εκατομμύρια ευρώ, στην Ισπανία 130 εκατ., στη Βρετανία 159.
 • 26η Οκτωβρίου: Η ημερομηνία ορκωμοσίας της νέας Bundestag. Έως τότε, η σημερινή κυβέρνηση είναι «πλήρως λειτουργούσα», από εκείνη την ημέρα όμως, εφόσον δεν έχει σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, μετατρέπεται σε υπηρεσιακή.
 • 171 ημέρες: διήρκεσαν το 2017 οι διερευνητικές συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού.
 • 50%: το ποσοστό των ψήφων που θα κατατεθούν στις φετινές εκλογές επιστολικά, κατά την εκτίμηση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής. Η επιστολική ψήφος εφαρμόζεται στη Γερμανία από το 1957.

 

Εκκλησιαστικό «συγγνώμη» για τις κακοποιήσεις στα οικοτροφεία του Καναδά

Οι επίσκοποι της Καθολικής Εκκλησίας του Καναδά ζήτησαν επίσημα συγγνώμη από τους αυτόχθονες λαούς, μετά την ανακάλυψη τους τελευταίους μήνες περισσότερων από 1000 ταφών, κοντά σε παλιά οικοτροφεία, σύμφωνα με μια δήλωση που δημοσιεύτηκε σήμερα.

«Εμείς, οι Καθολικοί επίσκοποι του Καναδά, εκφράζουμε τη βαθιά λύπη μας και ζητάμε κατηγορηματικά συγγνώμη», δηλώνουν. Αναγνωρίζουν, επίσης «την οδύνη που βίωσαν στα οικοτροφεία» και τις «σοβαρές κακοποιήσεις τις οποίες διέπραξαν ορισμένα μέλη» της καθολικής κοινότητας.

«Πολλές θρησκευτικές κοινότητες και καθολικές επισκοπές υπηρέτησαν αυτό το σύστημα, το οποίο οδήγησε στην καταστολή των γλωσσών, του πολιτισμού και της πνευματικότητας των αυτόχθονων, χωρίς να σεβαστούν τον πλούτο της ιστορίας, των παραδόσεων και της σοφίας των αυτόχθονων λαών», τονίζεται.

Η δήλωση αυτή αναγνωρίζει, επιπλέον, τα «ιστορικά και συνεχή τραύματα, όπως και την κληρονομία των δοκιμασιών και των προκλήσεων που διατηρούνται ακόμη σήμερα για τους αυτόχθονες λαούς». Συνολικά, περισσότεροι από 1000 ανώνυμοι τάφοι, κοντά σε παλιά οικοτροφεία της Καθολικής Εκκλησίας για αυτόχθονες, βρέθηκαν αυτό το καλοκαίρι, ρίχνοντας φως σε μια σκοτεινή σελίδα της καναδικής ιστορίας.

Οργανώσεις αυτόχθονων έχουν επανειλημμένως καλέσει τον πάπα να ζητήσει συγγνώμη. Η δήλωση δημοσιεύτηκε μετά την ετήσια συνεδρίαση της Ολομέλειας της Συνόδου των Καθολικών Επισκόπων του Καναδά, που ζητούν μια αντιπροσωπεία αυτόχθονων γίνει δεκτή από τον πάπα Φραγκίσκο τον Δεκέμβριο.

 

Νέα κτηνωδία στα Νησιά Φερόε: Σφαγιάστηκαν ακόμα 52 δελφίνια

Πριν από λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε στη χώρα μαζική σφαγή 1.428 δελφινιών στο πλαίσιο ενός βάρβαρου εθίμου στη χώρα

Νέα σφαγή δεκάδων δελφινιών σημειώθηκε στα Νησιά Φερόε για ασήμαντο λόγο. Αυτή τη φορά σφαγιάστηκαν 52 ζώα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της χώρας να χρησιμοποιεί την απίστευτη δικαιολογία ότι τα θαλάσσια θηλαστικά συμμετείχαν σε ερευνητικό πρόγραμμα αλλά δεν υπήρχε αρκετό προσωπικό για να γίνει καταγραφή και σήμανση.

Σημειώνεται ότι πριν από λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε στη χώρα μαζική σφαγή 1.428 δελφινιών στο πλαίσιο ενός βάρβαρου εθίμου στη χώρα, γεγονός προκάλεσε παγκόσμιο πάταγο και κατακραυγή από φιλοζωικές, περιβαλλοντικές οργανώσεις και ακτιβιστές.

Αυτή τη φορά η σφαγή των 52 δελφινιών έγινε σε παραλία που πρόσφατα πήρε άδεια για τη θανάτωση θαλάσσιων θηλαστικών. Η παραλία βρίσκεται σε απόσταση μικρότερη των 10 χιλιομέτρων από το σημείο που σφαγιάστηκαν τα 1.428 δελφίνια.

Η απίστευτη δικαιολογία

Σύμφωνα με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, τα δελφίνια που σφαγιάστηκαν τις προηγούμενες ώρες, επρόκειτο,  να καταγραφούν και στη συνέχεια να απελευθερωθούν, στο πλαίσιο επιστημονικού ερευνητικού προγράμματος. Ωστόσο σύμφωνα με το μουσείο «δεν υπήρχε αρκετό προσωπικό για να πραγματοποιήσει την καταγραφή και τη σήμανση» και επομένως θανατώθηκαν.

Τα συγκεκριμένα δελφίνια δεν αφέθηκαν ελεύθερα να επιστρέψουν στον ωκεανό και έτσι έγιναν θήραμα ψαράδων.