Οι αυξήσεις στις αντικειμενικές εξαφάνισαν την έκπτωση ΕΝΦΙΑ σε ευάλωτους — Το αδύναμο ευρώ εισάγει πληθωρισμό

Μια κραυγαλέα αδικία εις βάρος υπερήλικης φορολογούμενης καταγγέλλει αναγνώστρια ● Καλείται να πληρώσει διπλάσιο φόρο για την κατοικία της σε λαϊκή συνοικία της Αθήνας.

Αν και η γενική εικόνα από τα «ραβασάκια» του νέου ΕΝΦΙΑ, η πρώτη δόση του οποίου πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος του μήνα, επιβεβαιώνει στατιστικά τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι οι επιβαρύνσεις από τις αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές και τις νέες εντάξεις περιοχών αφορούν περίπου 400.000 ιδιοκτήτες, με τους υπόλοιπους να βλέπουν μειώσεις ή αμετάβλητες χρεώσεις, δεν λείπουν οι κραυγαλέες αδικίες.

Ιδιαίτερα σε διόλου πλούσιες περιοχές του λεκανοπεδίου στις οποίες η αύξηση των αντικειμενικών τιμών όχι μόνο οδηγεί σε αύξηση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και σε απώλεια της έκπτωσης που δικαιούνταν φορολογούμενοι με εξαιρετικά χαμηλό εισόδημα. Αυτός ακριβώς καταγγέλλει με επιστολή της η αναγνώστρια Κ.Κ. για την υπερήλικη μητέρα της με το ισχνό εισόδημα από σύνταξη χηρείας, που καλείται να πληρώσει διπλάσιο ΕΝΦΙΑ. Ιδού τι αναφέρει επισυνάπτοντας και τα εκκαθαριστικά της ΑΑΔΕ:

«Επικοινωνώ μαζί σας για να κάνω γνωστή μία περίπτωση κατάφωρης αδικίας σχετικά με τον προσδιορισμό του φόρου ΕΝΦΙΑ για το έτος 2022, μιας και είναι λίγες οι «γωνιές» δημοσιογραφίας που μπορεί κανείς να φιλοξενηθεί και να «ξεκουράσει» την καθημερινότητά του. Η 81χρονη μητέρα μου έχει στην κατοχή της ένα ακίνητο 91 τ.μ. (ισόγεια κατοικία) έτους κατασκευής 1963, που βρίσκεται στον Αγιο Ιωάννη Ρέντη, στην περιοχή της Παλιάς Κοκκινιάς, που αποτελεί την κύρια κατοικία της. Το εισόδημα Φορολογικού Ετους 2019 της μητέρας μου ήταν 5.382,01 ευρώ. (Εισπράττει μία σύνταξη χηρείας 450 ευρώ περίπου τον μήνα.) Ενώ, το εισόδημα για το Φορολογικό έτος 2020 ανήλθε στα 5.436,81 ευρώ.

Η μητέρα μου για το έτος 2021 πλήρωσε ΕΝΦΙΑ ύψους 106,74 ευρώ, όμως για το έτος 2022 καλείται να πληρώσει ΕΝΦΙΑ ύψους 200,26 ευρώ. Σχεδόν ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟΣ του φόρου. Στην Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού του Φ.Ν.4223/2013 για τον ΕΝΦΙΑ 2021 φαίνεται ότι πραγματοποιείται έκπτωση Φ.Π. αρθ. 7 ύψους 198,25 ευρώ.

Με έκπληξη, όμως, διαπίστωσα ότι δεν χορηγείται φέτος η έκπτωση. Αναζητώντας στο διαδίκτυο την ανωτέρω έκπτωση διαπίστωσα ότι χορηγείται όταν α) το ύψος του φορολογητέου εισοδήματος για ένα άτομο είναι κάτω από 9.000 ευρώ, β) η συνολική επιφάνεια κτισμάτων για ένα άτομο είναι κάτω από 150 τ.μ. και γ) όταν το συνολικό ύψος της ακίνητης περιουσίας (αντικειμενική αξία) για ένα άτομο είναι κάτω από 85.000 ευρώ. Για τον ΕΝΦΙΑ 2021 η μητέρα μου πληρούσε και τις τρεις προϋποθέσεις. Για το έτος 2022 δεν επήλθε κάποια αλλαγή στην περιουσιακή κατάσταση ή στα εισοδήματα της μητέρας μου. Αντίθετα, επήλθε επιδείνωση, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν ότι θερμαίνεται με ρεύμα και μάλιστα απομονώνοντας τα μισά δωμάτια του σπιτιού προκειμένου να μην κρυώνει. Το μυστήριο λύθηκε όταν στην Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού του Φ.Ν.4223/2013 για τον ΕΝΦΙΑ 2022 είδα ότι η αξία δικαιωμάτων (αντικειμενική αξία) ανήλθε στο ύψος των 86.271,99 ευρώ (από 59.917,06 ευρώ), πάνω δηλαδή από το όριο των 85.000 ευρώ που ανέφερα παραπάνω.

Η τιμή ζώνης που αυθαίρετα καθόρισε η κυβέρνηση για την περιοχή του Ρέντη αυξήθηκε από τα 900 ευρώ το τετρ. μέτρο στα 1.200 ευρώ. Αύξηση 33% (βολικό όταν πρόκειται για φόρους, αλλά άπιαστο όνειρο όταν αφορά αυξήσεις μισθών).

Ετσι, με βάση τα παραπάνω, η μητέρα μου, που πέρασε μια ζωή στο φτωχόσπιτο της Παλιάς Κοκκινιάς, μπορεί να περηφανεύεται ότι «όσο υπάρχει η κυβέρνηση, δεν θα κρυώνει»… απλά θα πληρώνει… Για του λόγου το αληθές, σας αποστέλλω συνημμένα κάποια στοιχεία.

Με τιμή και εμπιστοσύνη Κ.Κ. (το ονοματεπώνυμο και τα στοιχεία της καταγγέλλουσας είναι στη διάθεση της «Εφ.Συν.»)».

Η καταγγελία είναι εύγλωττη και τεκμηριωμένη και τη δημοσιεύουμε με την (αμυδρή είναι αλήθεια) ελπίδα να αναγνωστεί από τους αρμοδίους και να διορθωθεί η εξόφθαλμη αδικία. Διότι μπορεί η κυβέρνηση να επαίρεται πως μείωσε στο μισό τον ΕΝΦΙΑ σε ακίνητες περιουσίες ενός και δύο εκατ. ευρώ και άνω, αλλά αν τον έχει διπλασιάσει σε φορολογούμενους που επιβιώνουν με τα ελάχιστα δεν είναι και για χειροκρότημα.

Το αδύναμο ευρώ εισάγει πληθωρισμό

«Μείζων κινητήρια δύναμη του εισαγόμενου πληθωρισμού, η πτώση της ισοτιμίας του» λέει ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης ● Αποτύπωμα της εξέλιξης, το εμπορικό έλλειμμα-ρεκόρ της ευρωζώνης τον Μάρτιο ● Αγγιξε χαμηλά πενταετίας το κοινό νόμισμα έναντι του δολαρίου χθες ● Ακονίζουν μαχαίρια οι «σορτάκηδες» και ποντάρουν σε στοιχήματα εξίσωσης ευρώ-δολαρίου.

Eντονος προβληματισμός φαίνεται να υπάρχει στην ΕΚΤ για την τρέχουσα εξασθένηση του ευρώ και τον κίνδυνο να δυναμιτίσει αυτή την προσπάθεια αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Φρανσουά Βιλερουά, προειδοποίησε χθες ότι το πολύ αδύναμο ευρώ συνιστά απειλή για τη σταθερότητα των τιμών στην ευρωζώνη.

Μιλώντας σε συνέδριο της Τράπεζας της Γαλλίας ο Βιλερουά τόνισε ότι η ΕΚΤ θα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις που αφορούν την ισοτιμία του ευρώ και τον ρόλο της ως «μείζονα κινητήρια δύναμη του εισαγόμενου πληθωρισμού». Η εξασθένηση του ευρώ στις αγορές συναλλάγματος καθιστά τα εισαγόμενα αγαθά και εμπορεύματα που αποτιμώνται σε δολάριο -όπως το πετρέλαιο-πιο ακριβά στις χώρες της ευρωζώνης και τροφοδοτεί περαιτέρω πιέσεις στις τιμές και τον πληθωρισμό της ευρωζώνης ο οποίος χτύπησε τον Απρίλιο νέο ιστορικό ρεκόρ (7,5%).

Τα χθεσινά στοιχεία από τη Eurostat για το εμπορικό ισοζύγιο της ευρωζώνης τον Μάρτιο έδειξαν προς αυτήν την κατεύθυνση, δηλαδή εκτόξευση της αξίας των εισαγόμενων αγαθών και μεγέθυνση του εμπορικού ελλείμματος σε επίπεδα-ρεκόρ. Συγκεκριμένα οι εισαγωγές στην ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 35,4% σε σχέση με τον περσινό Μάρτιο, στα 266,5 δισ. ευρώ. Οι εξαγωγές της ευρωζώνης προς τον υπόλοιπο κόσμο ανήλθαν αντίστοιχα στα 250,1 δισ., σημειώνοντας μικρότερη αύξηση 14%. Αποτέλεσμα ήταν η ευρωζώνη να καταγράψει τον Μάρτιο έλλειμμα-ρεκόρ στα 16,4 δισ. δολάρια.

Χθες το ευρώ σχεδόν άγγιξε το χαμηλότερο επίπεδό του έναντι του δολαρίου από το 2017. Νωρίς τα ξημερώματα η ισοτιμία του με το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε ώς τα 1,03932 δολάρια, σε απόσταση αναπνοής από το χαμηλό πενταετίας (1,03582 δολάρια) που είχε καταγράψει την προηγούμενη Πέμπτη. Πέρσι τον Μάιο το ευρώ ήταν πάνω από τα 1,20 δολάρια, ενώ το ιστορικό υψηλό του έναντι του αμερικανικού νομίσματος είναι στα 1,6 δολάρια το 2008.

Η υποχώρησή του σε χαμηλό πενταετίας, το επιθετικότερο σφίξιμο της νομισματικής πολιτικής από την αμερικανική Fed σε σχέση με την ΕΚΤ και οι φόβοι για ύφεση στην ευρωζώνη ενθαρρύνουν τον τελευταίο καιρό όλο και μεγαλύτερη μερίδα επενδυτών σε σορτάρισμα και πονταρίσματα εξίσωσης του ευρώ με το δολάριο για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες.

Η επιθυμία των «σορτάκηδων» για εξίσωση του ευρώ με το δολάριο, αν και θα τους γέμιζε με χρήμα, δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, υπάρχουν φραγμοί.

Σύμφωνα με χρηματομεσίτες της αγοράς συναλλάγματος, υπάρχουν τεράστιες ποσότητες συμβολαίων δικαιωμάτων προαίρεσης που θα ενεργοποιηθούν και θα στηρίξουν το ευρώ αν αυτό αγγίξει τα 1,0340 δολάρια (επίπεδο που κατέγραψε στις αρχές του 2007) και εν συνεχεία τα 1,02 δολάρια (επίπεδο που σημείωσε για τελευταία φορά τον Δεκέμβριο του 2002).

Παρέμβαση ΕΚΤ

Οι ραγδαίες μεταβολές τα ισοτιμίας ενδέχεται ακόμη να προκαλέσουν παρέμβαση της ΕΚΤ για πρώτη φορά από το 2011, ειδικά αν η εξασθένηση του κοινού νομίσματος προκαλέσει αναταραχή στα ομόλογα υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών χωρών όπως η Ιταλία. Για τους λόγους αυτούς ελάχιστες τράπεζες δείχνουν πρόθυμες να προβλέψουν δημόσια μια εξίσωση ευρώ-δολαρίου. Η HSBC, για παράδειγμα, υποστηρίζει ότι το χαμηλό πενταετίας του 1,0340 δολαρίων ανά ευρώ υπάρχει πιθανότητα να σπάσει μόνο «εάν οι μακροοικονομικές και πολιτικές προκλήσεις δεν υποχωρήσουν».

H Rabobank από την πλευρά της θεωρεί ότι το στοίχημα εξίσωσης των δύο νομισμάτων θα παρακαμφθεί αν επιλυθούν τα προβλήματα ενεργειακού εφοδιασμού της ευρωζώνης και το επικείμενο σφίξιμο της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ παραμείνει στην τροχιά του. Ο Βιλερουά από την πλευρά του υποσχέθηκε χθες ένα δραστήριο καλοκαίρι στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής και τόνισε ότι η επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ θα είναι καθοριστικής σημασίας.

Μπάμπης Μιχάλης