Οι αρχιΝΑΤΟϊκοί «σύμμαχοι» προωθούν την επίσπευση πωλήσεων όπλων στην Τουρκία — State Department: Πλάτες στην Τουρκία, “διαφωνία” η αμφισβήτηση του ελληνικού εναέριου χώρου, “βρείτε τα” σαν καλοί ΝΑΤΟικοί σύμμαχοι! — Λαβρόφ: Αρση κυρώσεων κατά Ρωσίας ως μέρος των ειρηνευτικών συνομιλιών για Ουκρανία

image

 Αποκαλυπτική τοποθέτηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Α. Μπλίνκεν

Αποκαλυπτική τοποθέτηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων (βίντεο) – Αυτοί είναι οι «εγγυητές» της ειρήνης και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, όπως θέλουν να τους παρουσιάζουν οι ΝΑΤΟφρονες στη χώρα μας

Να επισπευστούν οι πωλήσεις όπλων στην Τουρκία, προκειμένου να μην αγοράζουν από τη Ρωσία ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑΆντονι Μπλίνκεν, κατά τη χθεσινή ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, λίγες εβδομάδες πριν την επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

Στο βίντεο που δημοσιεύει ο 902.gr μπορείτε να δείτε τι απαντά ο Μπλίνκεν σε τοποθέτηση του βουλευτή Τζο Γουίλσον, ο οποίος αναρωτιέται πώς μπορούν να αρθούν οι περιορισμοί και η γραφειοκρατία για την πώληση όπλων σε χώρες όπως η Τουρκία και η Ινδία.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών συμφώνησε με την προοπτική άρσης των περιορισμών λέγοντας πως αυτή είναι και η κατεύθυνση που εργάζεται η κυβέρνηση.

«Πιστεύω ότι μπορούμε και πρέπει να τα πάμε καλύτερα στις πωλήσεις, ιδιαίτερα στην ταχύτητα με την οποία είμαστε σε θέση να κάνουμε πράγματα, να αναθεωρούμε τα πράγματα. (…) Πιστεύω ότι πρέπει να βρούμε τρόπους, μάλιστα ήδη εξετάζουμε τρόπους», είπε ο Μπλίνκεν.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δικαιολόγησε τη στάση του λέγοντας ότι ορισμένες χώρες επανεξετάζουν τις σχέσεις τους με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων χωρών που είχαν μακροχρόνιες αμυντικές σχέσεις με τη Ρωσία. «Εάν βρισκόμαστε στη θέση να είμαστε εταίροι τους, με τρόπους που ίσως δεν θα μπορούσαμε πριν μερικές δεκαετίες, νομίζω ότι αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να αναλάβουμε δράση. Βεβαίως, εάν δεν το κάνουμε εμείς, ξέρουμε ποιος πιθανόν θα το κάνει στη θέση μας», είπε χαρακτηριστικά.

Οι αποκαλυπτικές δηλώσεις Μπλινκεν έρχονται μια μέρα μετά την «καμαρωτή» δήλωση Μητσοτάκη πως ενημέρωσε τον Στόλτενμπεργκ (του ΝΑΤΟ) για τις προκλήσεις στο Αιγαίο από τη «σύμμαχο» (στο ΝΑΤΟ) Τουρκία.

Να τονιστεί ότι η τοποθέτηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών γίνεται λίγο διάστημα πριν μεταβεί στις ΗΠΑ ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης κι ενώ είναι σε εξέλιξη διμερείς συνομιλίες μεταξύ Ουάσιγκτον και Άγκυρας σχετικά με την πώληση περίπου 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 και 80 κιτ για τον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος στόλου της Τουρκίας.

Αυτοί είναι οι «εγγυητές» της ειρήνης και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, όπως θέλουν να τους παρουσιάζουν χρόνια τώρα οι ΝΑΤΟϊκές κυβερνήσεις στη χώρα μας.

Αυτοί είναι οι αρχιΝΑΤΟϊκοί μας «σύμμαχοι» που, αναλόγως με τα συμφέροντα τους (π.χ ανταγωνισμός με τη Ρωσία στην πώληση οπλικών συστημάτων), που προωθούν την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο και τον αναθεωρητισμό της Άγκυρας.

 

State Department: Πλάτες στην Τουρκία, “διαφωνία” η αμφισβήτηση του ελληνικού εναέριου χώρου, “βρείτε τα” σαν καλοί ΝΑΤΟικοί σύμμαχοι!

Αυτοί είναι οι «καρποί» της στρατηγικής του «yes men» και της αμερικανόδουλης πολιτικής που ακολουθούν με συνέπεια όλες οι κυβερνήσεις αυτού του τόπου. Μια πολιτικής που δίνει «γη και ύδωρ» στους «συμμάχους» στο όνομα της εξασφάλισης …στήριξης επί των εθνικών θεμάτων, η οποία όμως με κάθε ευκαιρία ξεγυμνώνεται φανερώνοντας ότι λειτουργεί σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Το State Department απέφυγε να πάρει σαφή θέση στο θέμα των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου από τα τουρκικά αεροσκάφη προτρέποντας μάλιστα Αθήνα και Άγκυρα να λύσουν τις όποιες …διαφορές τους με συντονισμό και συνομιλίες!

Συγκεκριμένα η απάντηση του εκπροσώπου του State Department, σε ερώτηση του real.gr  ενώ αναφέρει ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα πρέπει να γίνονται σεβαστές, από την άλλη τονίζει στην γραπτή του δήλωση ότι θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός και συζήτηση, όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του χωρικού εναέριου χώρου μιας χώρας.

Ουσιαστικά το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ με έμμεσο τρόπο υιοθετεί τις απαράδεκτες Τουρκικές αξιώσεις και χωρίς να καταδικάζει τις παραβιάζεις της Άγκυρας καλεί τις δύο χώρες να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η πάγια αμερικανική θέση είναι ότι θα πρέπει να συμπίπτουν το εύρος των χωρικών υδάτων με το εύρος του εναέριου χώρου. Συγκεκριμένα απαντώντας ο εκπρόσωπος του State Department σε ερώτηση του real.gr για τη σωρεία παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη ανέφερε:

«Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Ενθαρρύνουμε όλες τις χώρες να σέβονται τον κυρίαρχο εναέριο χώρο άλλων χωρών και να χρησιμοποιούν κρατικά αεροσκάφη λαμβάνοντας δεόντως υπόψη την ασφάλεια της αεροπλοΐας των πολιτικών αεροσκαφών. Όπου υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τα όρια του χωρικού εναέριου χώρου μιας χώρας, καλούμε σε συντονισμό και σε συζήτηση, και όχι σε ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θανατηφόρα ατυχήματα».

Οι ΗΠΑ λοιπόν καλούν σε διάλογο Ελλάδα και Τουρκία την ίδια ώρα που η Άγκυρα προχωρά σε ωμές παραβιάσεις.

Η Ελλάδα έχει ορίσει ως εναέριο χώρο τη ζώνη πλάτους 10 ναυτικών μιλίων (ν.μ.) από τις ακτές της, που καθιερώθηκε με το ΠΔ 6/18 το Σεπτέμβρη 1931 περί «καθορισμού πλάτους χωρικών υδάτων, όσον αφορά τα ζητήματα της Αεροπορίας και Αστυνομίας αυτής». Η Τουρκία, που αμφισβητεί το πλάτος των 10 ν.μ. του ελληνικού εναέριου χώρου, μέχρι το 1975 και για 44 συνεχή έτη αναγνώριζε και σεβόταν τη ρύθμιση αυτή των 10 ν.μ.
Από το 1974 όμως και μετά το αμφισβητεί. Η τουρκική αμφισβήτηση του εύρους του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο αποτελεί την πλέον επιθετική από τις τουρκικές αμφισβητήσεις ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, καθώς αυτή εκφράζεται έμπρακτα και καθημερινά, με τις πτήσεις των μαχητικών αεροσκαφών, δηλαδή με τη χρήση στρατιωτικών μέσων.
Η αμφισβήτηση εκ μέρους της Τουρκίας του πλάτους του ελληνικού εναέριου χώρου αποτελεί μέρος της γενικότερης επιδίωξης της τουρκικής πολιτικής για αναθεώρηση του «στάτους κβο» στο Αιγαίο. Η προσπάθεια αυτή ενισχύεται από ΗΠΑ και ΝΑΤΟ (τους …«συμμάχους) με προφανή στόχο την εδραίωση της ΝΑΤΟικής επικυριαρχίας, με όχημα τις τουρκικές διεκδικήσεις σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Σε αυτό ακριβώς το μήκος κύματος κινήθηκε και ο εκπρόσωπος του State Department, ο οποίος αποφεύγοντας να καταδικάσει την Τουρκική προκλητικότητα και με τις ωμές παραβιάσεις στο Αιγαίο, ουσιαστικά νομιμοποιεί τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της Τουρκίας σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Αυτοί είναι οι «καρποί» της στρατηγικής του «yes men» και της αμερικανόδουλης πολιτικής που ακολουθούν με συνέπεια όλες οι κυβερνήσεις αυτού του τόπου. Μια πολιτικής που δίνει «γη και ύδωρ» στους «συμμάχους» στο όνομα της εξασφάλισης …στήριξης επί των εθνικών θεμάτων, η οποία όμως με κάθε ευκαιρία ξεγυμνώνεται φανερώνοντας ότι λειτουργεί σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

 

Λαβρόφ: Αρση κυρώσεων κατά Ρωσίας ως μέρος των ειρηνευτικών συνομιλιών για ΟυκρανίαΛαβρόφ: Αρση κυρώσεων κατά Ρωσίας ως μέρος των ειρηνευτικών συνομιλιών για Ουκρανία

Η άρση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Μόσχας αποτελεί μέρος των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οι οποίες είναι «δύσκολες» αλλά συνεχίζονται καθημερινά, υποστήριξε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κινεζικό πρακτορείο Xinhua.

Το Κίεβο προειδοποίησε χθες Παρασκευή ότι οι συνομιλίες για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής, η οποία έχει εισέλθει πλέον στον τρίτο μήνα, βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης.

«Στην παρούσα φάση, η ρωσική και η ουκρανική αντιπροσωπεία συζητούν σε καθημερινή βάση μέσω τηλεδιασκέψεων ένα προσχέδιο για μια συνθήκη», είπε ο Λαβρόφ στη συνέντευξή του στο Xinhua, η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πυρά κατά Δύσης και ΝΑΤΟ

Ο Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε τη Δύση – και το ΝΑΤΟ ειδικότερα – ότι στέκεται εμπόδιο στην επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Αν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ενδιαφέρονται πραγματικά να επιλυθεί η ουκρανική κρίση, τότε θα πρέπει πρώτα να αλλάξουν στάση και να σταματήσουν να προμηθεύουν το Κίεβο με όπλα και πολεμοφόδια, υποστήριξε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

«Η ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα ζητήματα της αποναζιστικοποίησης, την αναγνώριση της νέας γεωπολιτικής πραγματικότητας, την άρση των κυρώσεων και το καθεστώς της ρωσικής γλώσσας», δήλωσε ο Λαβρόφ, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

«Είμαστε υπέρ της συνέχισης των διαπραγματεύσεων, αν και είναι δύσκολες», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιμένει, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου, ότι οι κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Μόσχας πρέπει να αυστηροποιηθούν και ότι δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγματεύσεων.

Οι σύμμαχοι της Ουκρανίας στη Δύση έχουν επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας. Έχουν παγώσει περίπου τα μισά αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος της Ρωσίας, πλήττοντας σφοδρά τη ρωσική οικονομία και οδηγώντας τη Μόσχα στα πρόθυρα χρεοκοπίας.

Εκπρόσωποι των κυβερνήσεων των δύο χωρών δεν έχουν πραγματοποιήσει απευθείας ειρηνευτικές συνομιλίες από τα τέλη Μαρτίου και το κλίμα έχει επιδεινωθεί μετά τις καταγγελίες της Ουκρανίας ότι ο ρωσικός στρατός διέπραξε θηριωδίες, κατά την απόσυρσή του από περιοχές κοντά στο Κίεβο. Η Μόσχα έχει απορρίψει αυτούς τους ισχυρισμούς.

Η Ρωσία χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» την εισβολή στη γειτονική της χώρα, με στόχο την «αποστρατιωτικοποίηση» και την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας. Στον αντίποδα, η Ουκρανία και Δύση κατηγορούν τη Ρωσία ότι ξεκίνησε έναν απρόκλητο πόλεμο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*