Οι αντιφάσεις, οι παλινωδίες και οι παραδοχές της κατάθεσης της Ελ. Ράικου για την υπόθεση Νοβάρτις

Αποτέλεσμα εικόνας για ΦΩΤΟ  Νοβάρτις

Τις αντιφάσεις και τις παλινωδίες στις οποίες υπέπεσε κατά τη δεύτερη μέρα της κατάθεσης της η εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, σχολιάζουν κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο αυτό, τονίζουν ότι εντέλει παραδέχτηκε ότι υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα που τελούν υπό διερεύνηση, ότι υπάρχουν εμβάσματα από τη Νοβάρτις στον σύζυγο της και ότι ο Δ. Παπαγγελόπουλος δεν της είχε ασκήσει πιέσεις.

Αναλυτικότερα:

1ον. Είπε ότι αυτή θεωρούσε και θεωρεί το σκάνδαλο Νοβάρτις την κορωνίδα της διαφθοράς, και από την αρχή επιθυμούσε την σε βάθος διερεύνησή του, και να φθάσει όσο  μακριά και όσο ψηλά μπορούσε να φθάσει. Για τον σκοπό αυτό όσο ήταν Εισαγγελέας Διαφθοράς είχε βρει εμβάσματα 118 εκατομμυρίων ευρώ, που αφορούσαν και φυσικά πρόσωπα και εταιρίες (διαφημιστικές και επικοινωνίας).

2ον. Δεν απέκλεισε ποτέ η ίδια το ενδεχόμενο να υπάρχουν και ευθύνες πολιτικών προσώπων, όμως μέχρι το χρόνο που ήταν αυτή Εισαγγελέας Διαφθοράς (μέχρι τον Μάρτιο 2017) δεν προέκυψαν στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα, δεν γνωρίζει εάν μετά την αποχώρησή της προέκυψαν τέτοια στοιχεία.

3ον. Είπε ότι στις συναντήσεις της με τους Αμερικανούς συναδέλφους της είχαν συμφωνήσει να ανταλλάξουν στοιχεία, όμως δεν της είπαν για ευθύνες και πολιτικών προσώπων. Στο συγκεκριμένο σημείο, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπ. Λάππας, της θύμισε το έγγραφο αιτήματος δικαστικής συνδρομής που έστειλε η ίδια η Ράικου και οι Επίκουροι Εισαγγελείς της (το υπογράφει ο  βοηθός της Εισαγγελέας Ελευθεριάνος), στο οποίο ρητά περιλαμβάνει ότι ζητά στοιχεία, στο πλαίσιο δικαστικής συνδρομής, και για ευθύνες κυβερνητικών αξιωματούχων.  Δεν μπόρεσε να παράσχει μία αξιόπιστη εξήγηση, πώς είναι δυνατόν στο έγγραφο δικαστικής συνδρομής να γίνεται λόγος για έρευνα και για κυβερνητικούς αξιωματούχους και να ζητούνται στοιχεία από τους Αμερικανούς Εισαγγελείς και γι αυτούς, και στη συνάντηση που ακολουθεί να μην  έχουν πει αυτοί για ευθύνες κυβερνητικών και πολιτικών προσώπων.

4ον. Παραδέχθηκε ότι στην Επιστολή παραίτησής της στις 23-3-2017 δεν ανέφερε τίποτα για Παπαγγελόπουλο και Ρασπούτιν, αλλά τον εννοούσε με τη φράση «κρατικούς αξιωματούχους», πλην όμως της επισημάνθηκε από τον ίδιο Εισηγητή ότι η φράση της επιστολής της είναι «κρατικοί αξιωματούχοι και οικονομικά συμφέρονται στο χώρο του φαρμάκου». Εξήγησε ότι αυτή με την Επιστολή της φωτογράφιζε τον Παπαγγελόπουλο. Δηλαδή «ράβδος εν γωνία, άρα βρέχει», ή όπως λένε στη Θεσσαλία «καλημέρα Γιάννη μ’, κουκιά σπέρνω».

5ον. Είπε η πίεση του Παπαγγελόπουλου, δηλαδή τα δύο τηλεφωνήματά του για να ρωτήσει στο ένα εάν υπάρχουν πολιτικά πρόσωπα στη δικογραφία, και την πίεσή του να αποσταλούν στη Βουλή στο δεύτερο, δεν πιάνουν την ίδια, λέγοντας χαρακτηριστικά το εξής: «Γνώριζε, όταν με πήρε τηλέφωνο, ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα στη δικογραφία. Καταρχήν, αν υπήρχαν  στοιχεία για πολιτικά πρόσωπα εγώ θα περίμενα αυτόν (Παπαγγελόπουλο) να μου πει «στείλε τη δικογραφία στη Βουλή»;  Και πάλι στο σημείο αυτό ο ίδιος ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπ. Λάππας, της επισήμανε ότι αυτό που λέει αποδομεί πλήρως την κατηγορία, γιατί αφού δεν θα μπορούσε να έχει καμία επίδραση ένα τέτοιο τηλεφώνημα στη βούληση και συμπεριφορά τη δικιά της, ως Εισαγγελέα Διαφθοράς, τότε δεν κρίνεται ούτε σοβαρή ούτε ως δυνάμενη να παράξει Εισαγγελική πρόταση ή γνώμη αντίθετη που θα υπήρχε χωρίς την παρέμβαση Παπαγγελόπουλου, αφού αυτό είναι η ουσία του βασικού αδικήματος της κατάχρησης εξουσίας.

6ον. Παραδέχθηκε τελικά ότι τα δύο εμβάσματα, των 1000 και 3000 ευρώ είναι αληθινά, αλλά αμφισβητεί το τρίτο των 1000 ευρώ, για το οποίο μάλιστα είπε ότι μπορεί να είναι «έργο του Παπαγγελόπολου, χωρίς όμως να μπορεί να το στοιχειοθετήσει. Ρωτήθηκε εάν θα συναινούσε σε άνοιγμα των λογαριασμών της, και αντέτεινε ότι δεν είναι η ίδια κατηγορούμενη για να ελεγχθεί,  άλλοι πρέπει να ελεγχθούν που η Εισαγγελία Διαφθοράς δεν έλεγχε και δεν ελέγχει μέχρι σήμερα.

7ον. Παραδέχθηκε ότι άσκησε αγωγή και κατά την Γιάννας Παπαδάκου που δικάζεται μέσα στο 2020, γιατί είπε ότι είναι τρεις οι λογαριασμοί και όχι ένας (όπως αποδεικνύεται σήμερα είναι πράγματι τρεις και είχε δίκιο η Παπαδάκου), ζητά 70.000 ευρώ, ενώ αγωγή κακοδικίας άσκησε και κατά της Ελένης Τουλουπάκη, η οποία όμως απορρίφθηκε λόγω δικονομικού σφάλματος του δικηγόρου της.

8ον. Εξέφρασε τη γνώμη ότι η ίδια δεν βρήκε καμία θεσμική προστασία και στήριξη από το σύνολο της πυραμίδας της Εισαγγελικής και Δικαστικής Εξουσίας στη χώρα μας, και ο νών νοείτω. Δεν μπόρεσε να εξηγήσει στην παρατήρηση του κ. Λάππα, πως είναι δυνατόν  η ίδια, ο κ. Αγγελής, το σύνολο των ΜΜΕ να στρέφονται κατά της Ελ. Τουλουπάκη και όλες οι αποφάσεις των δικαιοδοτικών οργάνων της δικαστικής εξουσίας να την δικαιώνουν.

9ον.  Τέλος κατέληξε ότι το σχέδιο Παπαγγελόπουλου για να μην ερευνηθεί καθόλου το σκάνδαλο Νοβάρτις στη χώρα μας, με αποτέλεσμα να χάνει εκατοντάδες εκατομμύρια που θα μπορούσε να εισπράξει ως αποζημίωση για τις παράνομες πρακτικές της Novartis, εφαρμόστηκε από την Τουλουπάκη και τους Επίκουρους Εισαγγελείς της, και μέσα στο σχέδιο αυτό συμπεριέλαβε και τις αρχειοθετήσεις των πολιτικών προσώπων.

Μια κατάθεση ποταμός, όπως και του κ. Αγγελή, αλλά το μόνο ουσιαστικό στοιχείο τελικά ήταν τα εμβάσματα στο σύζυγο της, στρατιωτικό γιατρό, που έπαιρνε χρήματα από τη Νοβάρτις για κλινικές μελέτες. Όμως οι κλινικές μελέτες και οι διαφημιστικές εταιρίες ήταν τα βασικά πλυντήρια της Νovartis.